Yeni arkadaşlar edinmek ister misin? İçine kapanık biriysen yeni arkadaş edinmek çok zor olabilir. Ancak doğru yolları takip edersen başarılı olabilirsin.
Arkadaş nasıl edinilir? Bu soruyla çok sık karşılaştığımı söylemeliyim. Utangaçlık, aksilik ve içe kapanıklık arkadaş edinmenin önündeki temel engeldir. Genelde arkadaş sahibi olamayan insanlar kendilerini yalnız hissederler. Ancak iyi arkadaşlar edinebilmenin çeşitli yolları vardır.
1. Arkadaşlar neden önemlidir?
İnsanlar daha çok romantik ilişkileri ön plana çıkarma eğilimindedirler. Sadece doğru kişiyi bulmanın bizi mutlu edeceğini düşünürüz. Bu hatalı bir yaklaşımdır. Çünkü psikolojik olarak iyi olabilmek için aynı zamanda arkadaşlara ihtiyaç duyarız.
Bir sır vermiş olayım. Hayatta sahip olduğun mutluluğun büyük bir kısmını arkadaşlarına borçlusun. Arkadaşlar zihinsel sağlığın ve mutluluğun üzerinde çok ciddi etkilere sahiptirler. İyi arkadaşlar stresi azaltırlar, seni rahatlatırlar, sevinçli olmanı sağlarlar ve yalnızlığı önlerler.
Yakın arkadaşlıklar geliştirmek ayrıca fiziksel sağlığın üzerinde çok ciddi etkilere sahip olabilir. Sosyal bağlantı eksikliği, sigara içmek, fazla alkol tüketmek veya hareketsiz yaşam tarzı sağlığın için ciddi bir tehdit demektir. Bunlardan uzak durabilmek için iyi arkadaşlara ihtiyaç vardır.
Arkadaşlıklar uzun ömürlüdür. Yaşamına ömür kattıkları gibi kendilerini yaşatırlar. Fakat yakın arkadaşlıklar kendiliğinden ortaya çıkmazlar. Birçoğumuz insanlarla tanışmak ve kaliteli bağlantılar geliştirmek için çaba gösteririz. Çoğu zaman ise başarısız olduğumuz bir gerçektir.
Yaşın veya koşulların ne olursa olsun yeni arkadaşlar edinmek, eskilerle bağlantı kurmak ve sosyal yaşamını, duygusal sağlığını ve genel sağlığını büyük ölçüde geliştirmek için asla geç kalmış sayılmazsın. Doğru adımları takip ettiğin zaman arkadaş edinebilirsin.
2. Arkadaşlığın faydaları nelerdir?
Arkadaşlığın önemini ne kadar iyi kavrarsan senin için o kadar iyidir. Arkadaş edinmek için çaba gösterirken bunun neden gerekli olduğunu düşünebilirsin. Bu konuda daha önce kimse seni ikna edemediyse bu sefer şanssız olduğunu söylemeliyim. Birazdan ikna olacağını düşünüyorum:
- Ruh halini iyileştirirler. Mutlu ve pozitif arkadaşlarla zaman geçirmek ruh halini ve aynı zamanda dış görünüşü iyileştirebilir.
- Hedeflerine ulaşmana yardımcı olurlar. Zinde olmaya, sigarayı bırakmaya veya hayatını iyileştirmeye çaba gösterirler sana destek olurlar. Seni teşvik ederler, iradeni güçlendirirler ve başarı şansını artırırlar.
- Stresi ve depresyonu azaltırlar. Aktif bir sosyal hayata sahip olmak bağışıklık sistemini destekleyebilir. Depresyona katkıda bulunan önemli bir faktör olan izolasyonun azalmasını sağlamak için sosyal hayat bir gereksinimdir.
- Zor zamanlarda sana destek olurlar. Sadece problemlerini paylaşabileceğin biri olsa bile yeterlidir. Ancak arkadaşlar ciddi hastalıklarla, bir ilişki problemleriyle ve yaşamda karşına çıkabilecek diğer zorluklarla mücadele konusunda sana yardımcı olabilirler.
- Yaşlandıkça sana destek olmaya devam ederler. Yaşlandıkça, emeklilik, hastalık ve sevdiklerinin ölümü ile izole bir hayat sürmeye başlayabilirsin. Hayatta destek alabileceğin insanların olduğunu bilmek depresyon, sakatlık, sıkıntı ve kayıplara karşı önleyici olacaktır.
- Kendine değer vermeni sağlarlar. Arkadaşlık iki yönlü bir cadde gibidir. Alış ve verişin “verme” tarafı kendi kendine değer verme duyguna katkıda bulunur. Arkadaşların için bir yerde olmak kendini gerekli hissetmeni sağlar ve yaşamına bir amaç ekler.
3. Bir arkadaşta neler aramalısın?
Bir arkadaş, güvendiğin, derin bir anlayış ve iletişim seviyesini paylaştığın kişidir. Arkadaşlık iki yönlü bir şey olduğu için iyi bir arkadaşın destekleme ve kabul etme konusunda senin ne hissettiğini bilir. İyi olarak kabul ettiğin arkadaşında aşağıdaki özelliklerin olup olmadığını kontrol edebilirsin:
- Yaşamında neler olup bittiğine, ne söyleyeceğine, düşüncelerine ve hislerine gerçekten ilgi gösterirler.
- Seni olduğun gibi kabul ederler.
- Seni yargılamadan, sana nasıl düşünmen gerektiğini söylemeden veya konuyu değiştirmeden seni dinlerler.
- Kendileri ile ilgili şeyleri seninle paylaşmaktan çekinmezler.
Bir arkadaşlıkta en önemli şey senin neler hissettiğindir. Arkadaşlığın kağıt üzerinde nasıl göründüğünü veya başkalarının ikiniz hakkında ne düşündüğünü göz önünde bulundurarak arkadaşlığını sorgulamak gibi bir hatadan olabildiğince kaçınmalısın.
- O kişiyle vakit geçirdikten sonra kendini iyi hissediyor musun?
- O insanın yanında olduğunu düşünüyor musun?
- Onun yanında kendini güvende hissediyor musun? Yoksa söylediklerine sürekli dikkat ediyor musun?
- O kişi destekleyici mi? Ona saygı duyuyor musun?
- Ona güveniyor musun?
Sonuç olarak arkadaşlık iyi hissettiriyorsa iyidir. Ancak bir kişi seni kontrol etmeye çalışır, seni eleştirir, cömertliğini kötüye kullanır veya yaşamına istenmeyen müdahalelerde bulunur ise arkadaşlığını yeniden değerlendirme zamanı gelmiş demektir.
4. Nasıl daha dost canlısı ve sosyal olabilirsin?
Eğer içine kapanık veya utangaç biriysen kendini sosyalleşme anlamında dışarı çıkartmak rahatsız edici olabilir. Ancak yeni arkadaşlar edinmek için doğal olarak dışarı çıkman veya parti gibi bir hayatının olmasına pek gerek yoktur. Bunlar olmadan da arkadaş edinmek mümkündür.
- Kendine değil başkalarına odaklan. Diğer insanlarla bağlantı kurmanın anahtarı onlara ilgi göstermektir. Başkalarının düşüncelerine, duygularına, deneyimlerine ve görüşlerine gerçekten ilgi duyuyorsan bunu göstermelisin. Bu sayede insanların seni sevmesini sağlayabilirsin. İlgilendiğin kişileri, seninle ilgilenmeye zorlamak yerine bu yolu tercih edersen daha fazla arkadaş elde edebilirsin.
- Dikkatini vermelisin. Akıllı telefonunu kapatmalı ve diğer dikkat dağıtıcı şeylerden kurtulmalısın. Karşındaki kişiyi gerçekten dinlemek için çaba göstermelisin. Ne söylediklerine, yaptıklarına ve nasıl etkileşimde bulunduklarına dikkat etmelisin. Bu sayede onları hızlı bir biçimde tanımayı başarabilirsin. Küçük çabalar ile uzun bir yol kat etmek mümkündür.
Hepimizin tanıdıkları vardır. Günlük küçük konuşmalar yaptığımız ve çevrimiçi ortamda sohbet ettiğimiz kişiler vardır. Bu tür kişileri gerçek bir arkadaşa dönüştürmek istediğinde işin rengi biraz değişir. Çünkü arkadaşlığın belirli karakteristik özellikleri vardır.
Arkadaşlık samimiyet ile doğru orantılıdır. Gerçek arkadaşlar birbirlerinin değerlerini, mücadelelerini, çabalarını, hedeflerini ve ilgi alanlarını bilir. Tanıdıklarını arkadaşın yapmaya çalışacak durumdaysan öncelikle onlara karşı açık olmayı denemelisin.
Burada en yakın sırrını paylaşmana gerek yoktur. Normalde olduğundan biraz daha kişisel bir şeyler paylaşarak ufak adımlar atmalısın. Onların tepkisini ölçerek durumu değerlendirmelisin. Onlar da kendileri hakkında bir şeyler paylaşıyorsa doğru yoldasın demektir.
- Seni daha iyi tanımak istiyor mu? Sana, seninle ilgili sorular soruyor mu?
- Sana küçük konuşmaların ötesinde kendisi hakkında bir şeyler söylüyor mu?
- Onu gördüğünde tüm dikkatini sana verdiğini fark edebiliyor musun?
- Karşındaki kişi iletişim bilgilerini paylaşmak veya bir araya gelmek için özel planlar yapmakla ilgileniyor mu?
Bu sorulara evet cevabı veremiyorsan karşındaki kişinin arkadaşlık için ideal bir aday olmadığından emin olabilirsin. Karşındaki kişinin senin için ideal arkadaş olmamasının belli başlı nedenleri vardır. Bu nedenle problemi hemen kendinde aramamalısın.
5. Yeni arkadaş edinmeye nereden başlamalı?
Genel olarak sürekli karşılaştığımız insanlarla arkadaş olma eğilimindeyiz. Okulda, çalıştığımız yerde veya aynı mahallede yaşadığımız insanlarla arkadaşlık kurarız. Birisini ne kadar çok görürsek bir arkadaşlığın gelişmesi de bir o kadar olasıdır.
Bu nedenle potansiyel arkadaşlar aramak için sürekli bulunduğun yerleri göz önünde bulundurman gerekir. Ancak her şey bununla sınırlı değildir. Çünkü arkadaşlıkta bir başka büyük faktör ortak çıkarlardır. Örneğin, benzer hobilere veya kültürel geçmişe sahip olmak arkadaşlığı etkiler.
- Gönüllü olarak bir şeyler yapmaya çalışabilirsin. Bu sayede yeni insanlarla tanışma fırsatı elde edersin. Gönüllülük ayrıca sosyal becerilerini kullanma konusunda sana yardımcı olacaktır. Bu sayede daha sosyal bir birey olabilirsin.
- Spor takımı veya kitap kulübü gibi gruplara katılabilirsin. Yaşadığın yerdeki fırsatları göz önünde bulundurmalı ve benzer ilgi alanlarını paylaştığın kişilerle bağlantıya geçmeye çalışmalısın.
- Evcil hayvan sahiplenebilirsin. Bir evcil hayvan sahiplenmek yeni arkadaşlar edinmeni sağlayabilir. Örneğin, evinde bir kedi besliyorsan, evde kendi besleyen diğer insanlarla tanışabilir ve arkadaşlık kurabilirsin. Ancak, bir hayvanı sahiplenip sonra onu sokağa bırakacaksan bu yöntemi denemeni önermem.
- Mevcut fırsatları değerlendirmelisin. Çok uzun bir süredir aynı yerde yaşıyor olabilirsin. Ancak henüz tanışmadığın insanlar olabilir. Sanki yaşadığın mahalleye yeni gelmiş biri gibi davranarak etrafında yer alan farklı insanlarla tanışmayı düşünebilirsin.
- Bir spor kulübünün taraftarı olabilirsin. Taraftarlık aşırıya kaçılmadığı sürece önemli bir sosyalleşme adımıdır. Gönül verdiğin renkleri desteklerken aynı zamanda yeni arkadaşlar edinmeyi başarabilirsin.
- Telefon ile arana mesafe koymalısın. Etrafında 100 farklı kişinin olduğu bir ortama girmen pek önemli değildir. Önemli olan aktif olarak ortamda yer almaktır. Sürekli telefonuna bakarsan ve onunla oyalanmaya çalışırsan arkadaş edinmen pek mümkün olmayacaktır.
6. Arkadaş edinmek için çok mu meşgulsün?
“Çok meşgulüm bu nedenle arkadaş edinemiyorum.” diyen biri misin? Eğer öyleyse istediğin türde iyi bir arkadaşlık oluşturma konusunda önündeki engelleri kaldırman gerekir. Bu engeller kendiliğinden var olmazlar. Daha çok sen fark etmeden gelişirler.
- Takvimini ayarlamalısın. İşine zaman ayırdığın gibi arkadaşlarına da zaman ayırmalısın. Haftalık veya aylık düzenlemeler yaparak arkadaşlarına vakit ayırmalısın. Bu sayede arkadaşlarınla sözleşerek iyi bir vakit geçirebilirsin. Onlarla buluştuğun zaman ayrılmadan önce yeni bir tarih belirlemeyi ihmal etmemelisin.
- İş hayatını ve sosyal hayatını karma haline getirebilirsin. Sosyalleşmek ile yapman gereken işi birleştirmenin bir yolunu bulmalısın. Spor yapmak bunun en basit çözümlerinden biridir. Hem üretken olup hem de arkadaşlarınla vakit geçirebilecek olduğun ortamlarda bulunmalısın.
- Arkadaşlarınla tek tek görüşme fırsatın yoksa onları bir araya toplayabilirsin. Arkadaşlarını birbirleriyle tanıştırmak için en ideal yol budur. Elbette önce herkesin uyumlu olup olmadığını düşünmen gerekir.
7. Reddedilmekten korkuyor musun?
Yeni arkadaşlar edinmek kendi iç dünyandan kopman anlamına gelir. Bu senin için korkutucu olabilir. Geçmişte ihanete uğramış veya travma yaşamış bu durum çok daha korkutucudur. Doğru bir terapistle çalışarak yaşadığın problemleri aşmayı başarabileceğini unutmamalısın.
Herhangi bir şekilde reddedildiğin zaman arkadaşsız kalacağını falan aklına getirip canını sıkmana gerek yoktur. Çünkü sen ne kadar korkarsan bir işin gerçekleşme olasılığı bir o kadar fazla olacaktır. Kimse reddedilmeyi sevmez ancak bununla baş etmenin sağlıklı yolları vardır:
- Sadece birinin seninle konuşmak veya seninle takılmak istememesi otomatik olarak diğer insanların da seni reddedeceği anlamına gelmez. Bunun bilincinde olmalısın.
- Birisi seninle konuşmayı reddederse onun kişisel olarak seni reddettiğini düşünmemelisin. En azından peşin karar vermemelisin. Çünkü karşıdaki insan bir şeylerle uğraşırken bu tür bir teklifle gidersen reddedilme olasılığın yüksek olacaktır.
- Hayatında karşına çıkan herkese sevemezsin. Arkadaşlık kurmak biraz rastlantısal bir şeydir. Her zaman bir sonraki kişinin olacağını bilmelisin. Önemli olan kurduğun arkadaşlığın kaliteli olmasıdır.
- Reddedildikten sonra ruh halini mercek altına almalısın. Kendini asla iyi hissetmezsin ama nadiren hayal ettiğin kadar kötü durumda kalırsın. Kendine yüklenmek yerine yeni denemeler yapmak için kendine kredi açmalısın.
8. Arkadaş edinmek için nelere dikkat etmelisin?
Bunu samimiyetle dile getirebilirim. Arkadaşlarımın büyük bir kısmından memnun bir bireyim. Aynı zamanda içe kapanık birisi olduğum için yeni bir arkadaş edinmek benim için epey zaman alıcı olabilir. Burada aslında kendime de yol göstermiş olacağımı bilmeni istiyorum.
Arkadaş edinmek için neler yapabileceğini düşünüyorsan eğer bu soruya da bir cevap vereceğim. Öncelikle bu noktaya gelene kadar aklındaki diğer sorulara cevap bulabildiğini umut ediyorum. Amacım yeni arkadaşlara sahip olma konusunda sana yol göstermekten başka bir şey değildir.
I. Olumsuz düşüncelere son vermelisin
Olumsuz değil daima olumlu bir insan olmalısın. Hayatında yaşadığın zorlukları başkalarıyla paylaşmaktan hoşlanıyorsan bunu sürdürmelisin. Fakat her koşulda olumsuz olmayı kafaya koymuşsan kimse seninle arkadaşlığını devam ettirmeyi düşünmez.
Her konuya olumsuz fikirlerinle yaklaşırsan insanlar senden çabuk sıkılırlar. Bu nedenle olumsuz düşünmeyi değil olumlu düşünmeyi öğrenmelisin. Herkesin hayatında yeteri kadar problem vardır. İnsanların hayatına yeni problem ekleyen biri olmamalısın.
Onlarla problemlerini paylaşırken gelen her görüşe olumsuz yaklaşırsan sürekli tepki çekersin. Bu tepkiler hayatta yalnız kalmana neden olur. Yeni arkadaşlar edinmek istiyorsan vaktinin bir kısmını kesinlikle olumsuz fikirlerden uzaklaşmayı öğrenmeye ayırmalısın.
II. İyi bir dinleyici olmalısın
En anlaşılır biçimde ifade edeceğim, başkalarına ilgi duymak zorundasın. Yeni arkadaşlar edinmek istiyorsan başkalarına ilgi duyman gerekir. Sadece kendi hayatından söz etmeyi alışkanlık haline getirmek yerine karşındaki insanı dinlemeyi öğrenmelisin.
Birisi konuşmak istediğinde sadece dinlemelisin. Eğer karşındaki insan sürekli kendinden bahsetmeye çalışırsa ve bunu her görüşmede yapmaya çalışıyorsa bu durumda o kişiden iyi arkadaş olmayacağını anlamalısın. Ama aynı şeyin senin için de geçerli olduğunu bilmelisin.
III. Yaşam enerjisi taşımalısın
İnsanlar genellikle sıkıcı kişilerden hoşlanmazlar. Hayatın genel kaidesi gibi bir durum karşısında atılması gereken adım bellidir. Yaşam enerjisi taşımalısın, başka şeylere merak duymalısın ve her zaman enerjini yüksek tutmalısın.
Yaşam enerjinin yüksek olması yeni şeyler deneme, yeni bilgiler edinme ve bir şeyler yaratmaya çalışma konusunda kendini teşvik edeceğin anlamına gelir. Bir şeylerle ilgilenen birisiysen insanlar seninle iletişim kurmak isterler.
Ancak tam tersini yapıp bir şeylerle ilgilenmeyi reddeden biriysen bu durumda insanlar senden uzaklaşmayı seçeceklerdir. Arkadaş edinmek istiyorsan biraz bile olsa yeni bilgiler edinmeye ve yeni bir şeyler öğrenmeye meraklı olmalısın.
IV. Hikaye anlatma kabiliyetine sahip olmalısın
Hiçbir insan uzun ve sıkıcı hikayeler dinlemek istemezler. Hatta hikaye ne kadar ilgi çekici olursa olsun kötü bir anlatıcıyı dinleme taraftarı olmazlar. Hikayelerini olabildiğince kısa tutmalı ve hikaye anlatırken tonunu iyi ayarlamalısın.
İlk önce karşıdaki kişide merak uyandırmalı ve ardından bu merakı iyi bir hikaye sonuyla taçlandırmaya çalışmalısın. Hikaye anlatmada becerikli değilsen bu kabiliyeti geliştirmeyi denemelisin. Bu sayede yeni arkadaşlar kazanmanın çok daha kolay olacağından emin olabilirsin.
V. Hayata gülümsemeye çalışmalısın
Sahte gülüşler çabuk fark edilir. Burada sözünü ettiğim gülümseme sahte ve insanları kandıracak gülümsemeler değildir. Sürekli olarak samimi gülüşlere sahip olan birisinin çevresinde daha fazla kişi olur çünkü bu insanlar sahip oldukları pozitif enerjiyi başkalarıyla paylaşabilirler.
Asla ama asla uygunsuz zamanlarda gülmek gibi bir hata yapmamalısın. Gülümsemenin bir yeri ve zamanı vardır. Bu zamanı yakalamayı başararak etrafındaki kişileri etkileyebilecek bir mizaca sahip olabilirsin. Böylece insanlarla etkileşim kurma konusunda daha girişken olabilirsin.
VI. Yeniliklere açık olmalısın
Daha önce meraklı olmanın arkadaş edinme konusunda sana yardımcı olabileceğini belirtmiştim. Bu merakı içinde saklı tutmak demek onun yitip gitmesi anlamına gelir. Yeni şeyler denemelisin, yeni fikirlere açık olmalısın ve her türlü yeniliği kucaklayabilecek bir tutum sergilemelisin.
Böylece insanların arkadaş olmak isteyeceği kişilerden biri olabilirsin. Çünkü yeniliklere açık olmak aynı zamanda birbirinden farklı fikirlere sahip insanlara açık olman anlamına gelir. İnsanlarla bu şekilde daha kolay iletişim kurabilirsin.
VII. Sakin kalmayı öğrenmelisin
Yaşam enerjisine sahip birisiysen heyecanlı birisi olma olasılığın yüksektir. Fakat enerjiyle heyecan arasındaki dengeyi iyi kurmak gerekir. Arkadaş edinmek istiyorsan kıpır kıpır hareket eden birisi olmak sana fazla bir şey kazandırmaz.
Bunun yerine yaşam enerjini muhafaza ederek sakin kalabilmeyi düşünmelisin. Arkadaşlarının yaşadığı problemleri çözmek için sorumluluk alabilirsin ama en doğru çözümü bulmak için sakin kalman gerektiğini unutmamalısın.
VIII. Gerçekçi kişiliğe sahip olmalısın
Yukarıdaki önerileri okuduktan sonra aniden kendini değiştirmeye çalışabilirsin. Bu son derece gereksiz bir tutum olur çünkü gerçek dışı kişiliğini ömrün boyunca taşıyamazsın. Önce kendini tanımaya çalışmalısın.
Kendini tanıdıktan sonra yukarıdaki önerilerimi en uygun şekilde hayatına dahil etmelisin. Gerçekçi birisi olmazsan, gerçek kişiliğini yansıtmayı tercih etmezsen insanları kandırmış olursun. Arkadaşlıklarda kandırmalara ve yalanlara yer yoktur.
IX. Kendinle barışık olmalısın
Şimdi sana kocaman bir sır vereceğim. Kendinle barışık olmazsan önerdiğim şeylerin hiçbirisini yerine getiremezsin. Belki burada belirtilenlere zıt birisi olabilirsin ama bunu değiştirmek senin elindedir. Kendinle barışık olamazsan bunu yapabilmenin herhangi bir yolu yoktur.
İnsanlar sürekli olarak kendine kızan ve kendini suçlayan kişilerden hoşlanmazlar. Kendinle barışık olmalı ve kendinden mutluluk duymalısın, gelişmek ve daha iyi birisi olmak her zaman mümkündür. Arkadaş edinmek için geç kalmış değilsin.
9. Yeni arkadaşlar edinmek için neler yapmalısın?
Zaman zaman hepimiz kendimizi yalnız hissederiz. Bu çoğu zaman arkadaş eksikliği çektiğimizden dolayı olun. Bazen ise sosyal medyanın büyülü dünyasına kendimizi kaptırır ve müthiş kıyaslamalar içerisinde kesinlikle yalnız olduğumuza karar veririz. Greatist‘te belirtildiği gibi yeni arkadaşlar edinmek ve var olan arkadaşlıkları güçlendirmek kolay bir şey değildir. Ancak pratik yolları kullanarak arkadaş edinmek mümkündür.
I. Arkadaşlarınla dışarı çıkmalısın
Arkadaş edinmek istiyorsan ilk altın kural budur. Mutlaka bir şekilde yeni arkadaş edinme şansının olduğu bir ortama giriş yapmalısın. Söz gelimi, bir arkadaşının arkadaşlarıyla dışarı çıkabilirsin. Bu sana yeni insanlar ve yeni fikirlerle tanışma fırsatı sunacaktır. Burada kendin gibi olan birilerini bulmaya çalışmalı ve diyalogları sürdürmelisin.
Bir insanın hemen arkadaşın olmasını beklemen doğru olmaz. Ancak bu şekilde dışarı çıkma adımlarıyla arkadaş edinme şansını yükseltmiş olursun. Her zaman işe yarar yöntemdir. Tamamen yabancı biriyle tanışmaya çalışmak yerine arkadaşının arkadaşıyla tanışmak çok daha kolaydır. Özellikle utangaç biriysen bu yöntem tam sana göredir.
II. Gerçekçi olmalısın
Arkadaş edinmek istiyorsan kendini gerçekçi bir şekilde yansıtmaya çalışman gerekir. Peki bu ne demek? Örneğin, sevdiğin veya sevmediğin bir şeylerden söz ederken gerçekçi olmalısın. Sadece keyif aldığın hobilerden konuşmalısın. Keyif almadığın bir şey için gönüllü olmamalısın. Bir süre sonra seninle aynı hobilere hayran olan birilerini bulabilirsin.
Hobilerin varsa bu hobiler etrafında bir şeyler yapmayı düşünebilirsin. Örneğin futbol seyretmekten büyük keyif alıyorsan bir stada maça gidebilir ve tribünden arkadaş edinebilirsin. Her gittiğin yer potansiyel olarak yeni bir arkadaş edinme mekanıdır. Zamanını ayırdığın sürece istediğin gibi arkadaşlar edinebileceğini unutmamalısın.
III. Kişisel davranmalısın
Arkadaş edinmek ve yakın ilişki kurmak zaman isteyen bir şeydir. Bu böyle birkaç saat içerisinde gerçekleştirilebilecek bir şey değildir. Birilerini tanımaya çalışırken havadan sudan konuşmak yerine daha kişisel olmaya özen gösterirsin. Bu daha anlamlı diyaloglar kurmana yardımcı olacak değerli bir adımdır.
Bazen bu kadar şanslı olmayabilirsin. Bir kişiyle arkadaş olmak isterken çok fazla zamana ihtiyacın olabilir. Bu tür durumlarda doğru sorularla iletişimi derinleştirme yoluna gitmen gerekir. Her zaman sorduğun soruların aksine daha yaratıcı davranmaya çalışmalısın. Örneğin, konuyu süper kahramanlara getirip hangi süper güce sahip olmak istediğini sorabilirsin. Soracağın sorunun hobilerle bağlantılı olmasına dikkat etmelisin.
IV. Israrcı olmalısın
Tekrar etmem gerekirse, arkadaşlık bir anda olup bitecek bir şey değildir. Bu konuda mutlaka ısrarcı davranman önemlidir. Potansiyel arkadaşlarla bir araya geldiğinde onlarla birlikte daha fazla şey yapmaya çalışmalısın. Bu sana daha derin ilişkiler oluşturma konusunda yardımcı olacaktır. Elbette her şey bununla sınırlı değildir.
Ne olursa olsun bir şekilde potansiyel arkadaşlarınla bir araya gelmeye çalışmalısın. Çay ısmarlamak, birlikte kahve içmek veya daha farklı şeyler yapmak önemlidir. Henüz genç bir biriysen yapacak daha fazla şey bulabilirsin. Okulda daha farklı etkinliklerle karşılaşabilirsin. Yetişkin biriysen seçeneklerin biraz daha kısıtlıdır. Ancak her zaman iletişim kapısını açabilecek bir yol olduğunu bilmelisin.
V. Hedef belirlemelisin
Bu aslında önemli bir yoldur ama birçok kişi uygularken hata yaparlar. Bir mekana girdiğinde kendine bir hedef belirlemelisin. Örneğin, 10 kişinin yer aldığı ama arkadaşın hariç hiçbirisini tanımadığın bir ortama girdiğin zaman kendine “Buradan en az 2 arkadaş edinerek çıkacağım.” gibi bir hedef belirlemeye çalışabilirsin.
Hedef koymak her zaman değerlidir. En azından neyin peşinde olduğunu görmene ve anlamana yardımcı olan bir detaydır. İnsanlar hedefleri kovalamayı severler. En önemlisi hedefler yerine getirildiğinde elde edilen mutluluk doğrultusunda çok güçlü bir motivasyon elde edilir. Bu motivasyonu doğru şekilde kullanarak yeni arkadaşlarınla daha fazla vakit geçirmeyi başarabilirsin.
VI. Gönüllü olmalısın
Gönüllü olmak oldukça önemli bir sosyalleşme adımıdır. Bir yerlerde gönüllü olarak görev almayı düşündüğün zaman yeni insanlarla tanışma fırsatı elde edersin. Bu tür gönüllü işlerde her yaştan kişiyle tanışma fırsatın olur. Onlarla birlikte çaba gösterdiğin zaman daha sıkı bağlar oluşturmuş olursun. Yeni şeyler öğrenirsin ve insanlara yeni şeyler öğretirsin.
Örneğin, bir hayvan barınağı için gönüllü olmayı düşünebilirsin. Bir yandan hayvanlarla ilgilenirken diğer yandan birbirinden farklı hayvan dostu insanla tanışma fırsatı elde edebilirsin. Böylece ortak paydayı en kolay ve en hızlı bir biçimde oluşturmuş olursun. Bu noktadan sonra yapman gereken iletişimi sıkı tutmak ve hayvan barınağı için iyi şeyler yapmaya çalışmaktır.
VII. Yansıtma yöntemini kullanmalısın
Yansıtma yöntemi karşıdaki kişi için bir ayna görevi görmek anlamına gelir. Bir yandan gülümseyerek ve göz teması kurarak arkadaş canlısı olduğunu gösterebilirsin. Arkadaş olmak istediğin biriyle konuşurken asla sıkılgan bir görüntü çizmemeli ve vücut dilini iyi kullanmalısın. İşte bu noktada yansıtma yöntemi devreye girer. Yapman gereken ise oldukça basittir.
Karşındaki kişiyle konuşurken onun vücut dili hareketlerini tekrar etmeye çalışmalısın. Bu sayede onunla bağ kurma olasılığını yükseltmiş olursun. Mimiklere ve jestlere dikkat etmelisin. O ne yapıyorsa onu yapmaya çalışmalısın. Örneğin sana gülümsüyorsa sen de ona gülümseyerek karşılık vermelisin. Bu sayede arada doğal ama güçlü bir bağ oluşmasını sağlayabilirsin.
Umarım bu yazı yeni arkadaşlar edinme ve daha sosyal biri olma konusunda sana yardımcı olmuştur. Eklemek istediğin bir şeyler varsa hemen yorum yapabilir veya önerilerimi beğendiysen yazımı arkadaşlarınla paylaşabilirsin.
Ben utangaç biriyin 10 yaşındayım ama umarım faydası olur Çünkü benim en uzun arkadaşlığım ya bir tenefüs ya da bir gün o yüzden hiç Ümitli değilim ama umarım işe yarar
Merhaba,
Umarım faydasını görürsünüz. Sorularınız olursa bana dilediğiniz zaman ulaşabilirsiniz. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
Merhaba gerçekten ihtiyacım olan bir paylaşım olmuş öncelikle teşekkür ediyorum.
Ben 19 yaşındayım. Genelde 1 tane ama sağlam olan arkadaşlıklarım oldu liseye kadar. Lise 1deki sınıfımda çok şımarık, yani bana göre fazla fırlama kızlar vardı bende normalde muhabbeti iyi komik biriyim ama öyle ortamlarda çekingen biri oluyorum asla kendimi yansıtamıyorum. Zaten kafa dengi biri yoktu lise1de. Lise 2de kalabalık arkadaş grubumuz vardı iyiydik okulda takılırdık hala nadir de olsa buluşuruz whattsapta grubumuz var ama hiç yazışma olmaz pandemiden önce 40yılda bir buluşurduk o gruptan bir kızla bi ayrı yakınımdır arada mesajlaşırız ama nasılsından öteye gitmiyor. Çünkü ben mesajlaşmayı sevmiyorum insanlarla yüzyüze görüşmekten hoşlanıyorum. Lise3te 2 arkadaşım vardı biri asosyal onunla görüşmüyorz diğeri de arada yazıyor ama aynı şekilde nasılsından öteye gitmiyor çok da yakın değiliz arkadaşım işte.. Ben de gezmeyi tozmayı çok seven sohbeti muhabbeti seven biriyim ama çekingenliğimden dolayı olsa gerek hep sessiz tiplerle arkadaş oldum onlarda bir şey yapmıyır şimdi. Dershaneden bi arkadaşım var yakındık bana hediyeler alıyor çok sevgi dolu gerçekten ama ben atmasam hiç mesaj atmıyor neden anlamıyorum bşr araya gelsek konuşuruz iyi vakit geçiririz ama hiç mesajlaşmıyoruz malum pandemiden de görüşemeyiz zaten. Ortaokuldan da 1 arkadaşım var tanışık olduğumuzdan buluşuruz arada beraber farklı bir dershaneye gitmiştik oradan kızlarla grubumuz var ama ben o dershaneden sonradan ayrıldığım için o 6 kişilik grupta pek yakın değilim mesela arkadaşım ve 2 kız bazen buluşurlar 3lü bizi çağırmazlar. Bu normal sonuçta ben o dershaneden ayrılınca hiç buluşamadık onlar baya etkinlik yapmıştı ama diyorum ki bazen de yakınlık için ille de vakit geçirmek gerekmiyor sonuçta bazen görüşüyoruz orada çok umursasalar beni de çağırırlardı 3lü planlarına? Her neyse o grupla da 40yılda bir buluşuruz ama özelden konuşmuyorum hiçbiriyle. 2 tane de çok yakın has arkadaşlarım var bir de kuzenim onunla da yakınız yani fix 3 tane yakınım var, 1iyle hemen hemen hergün konuşuruz. Fakat çok komplexe girdim telefonum gün boyu açık ama mesaj gelmiyorum arayıp soran sohbet eden yok(1 yakın arkadaşım dışında) o yakın arkadaşım da her gün birileriyle saatlerce telefonda konuşur çok gevezedir onun en yakını benim ama özeniyorum ona arayıp soranı var diye. Dediğim gibi telefonla konuşmayı sevmem aslında yüzyüze buluşma sohnet gezme falan seviyorum ama şimdi bunlar olmuyor e mesaj atan da yok acaba ben asosyal miyim benim niye 1den fazla “yakın” yani hep konuştuğum arkadaşım yok diye düşünüp bunalıma giriyorum. 3 yakın arkadaşımın da benden başka konulacak çok arkadaşı var benim niye yok.Ünide yurttaki arkadaşlarımla hiç konuşmuyoruz zaten yakın değiliz çok, sınıf aekadaşlarımla da sınav haftası falan konuluruz samimiyiz ama öyle mesajlaşmıyoruz yani
Ne önerirsiniz herkesin benden fazla çevresi var gibi hissediyorum. Saçma gelebilir ama ortalama olarak benim yaşımdakiler günde kaç arkadaşıyla mesajlaşıp/konuşuyordur?
Benim o 3 arkadaşımla(2 arkasaş 1 kuzen) instadan birbirimize post atarız günlük o kadar sizce arkadaş çevrem çok mu dar
Ortalama milletin ne kadar oluyor ki?
Çok uzun yazdım inanın çok ihtiyacım vardı herkesinkini de cevaplamışsınız çok memnun olurum yardımcı olursanız çünkü çok üzülüyprum artık ağlıyorum. Bana da eğer açıklayıcı bir yorum yaparsanız çok yardımı dokunur
Şimdiden içtenlikle teşekkür ederim, sağlıcakla kalın.
Merhaba,
Asosyal olduğunuzu düşünmüyorum. Ama kendimden örnek vereyim. Lise yıllarından arkadaşlarımızla oluşturduğumuz grup her gün aktiftir. Herkes bir şeyler yazar ve muhabbet edilir. Bu biraz lise döneminin getirisidir. Sizin dönem ile bizim dönem arasında bağ açısından bile farklılıklar mevcut olduğundan bunun böyle olmasını normal karşılıyorum.
Arkadaş çevrem dar diye düşünecek olursanız her önünüze gelenle arkadaş olmaya çalışırsınız ve bu doğru bir yaklaşım değildir. Sizin durumunuzda bunu dahi yapacağınızı düşünmüyorum çünkü kendinizi kapatmış durumda olduğunuzu düşünüyorum. Benim en yakın arkadaşım kuzenimdir mesela. Her gün konuşurum onunla bir şeylerden sohbet ederiz.
Ayrıca global sağlık krizi maalesef insanların ayarlarını birazcık bozdu. Karamsar olmanızı anlıyorum ama fazla karamsar olmayın. Bir arkadaş bile edinemeyen insanları aklınıza getirin ve yolunuza devam edin. Henüz çok gençsiniz, iş hayatına atılacaksınız. Daha oradan arkadaşlarınız falan olacak. Dolayısıyla enseyi karartmamak lazım diye düşünüyorum. 🙂