Sevilmek için yapılması gereken 8 şey

Sevilmek senin için önemli mi? Sevilmek, bambaşka bir duygudur. Başkaları tarafından sevilmek için yapman gerekenleri öğrenmek ister misin?

Sevilmek senin için önemli mi? Sevilmek, bambaşka bir duygudur. Başkaları tarafından sevilmek için yapman gerekenleri öğrenmek ister misin?

Sevilmek dünyanın en mükemmel duygularından birisidir. Bir başkasının seni sevdiğini düşünmek ve bilmek hayatını bambaşka bir noktaya taşır. Nasıl birisi olursan ol, nasıl bir işte çalışırsan çalış eninde sonunda kendini “sevmek” ve “sevilmek” kelimeleriyle karşı karşıya bulabilirsin.

Özet: Sevilmek için yapılması gerekenler

Birini seni sevmeye ikna etmek kolay bir şey değildir. İnsanlar genelde sevilmemekten dem vururlar. Ancak bu problemin kaynağını kendileri olarak görmezler. İnsanlar tarafından sevilmek istenen biri olmak istiyorsan artık kabuğundan dışarı çıkmayı düşünmelisin.

“Sevilmek istiyorum ama bunu bir türlü başaramıyorum.” diyorsan aşağıdaki maddelere göz atabilirsin. Bu maddelerin her birisi özettir. Daha fazlasını öğrenmek istiyorsan yazıyı okumaya devam etmeni öneririm:

  1. Bakışları kullanmalısın.
  2. Sevenin sevildiğini bilmelisin.
  3. Benzerlik etkisini kullanmalısın.
  4. Benzerlikleri öne çıkarmalısın.
  5. Gerçekçi davranmalısın.
  6. Kendini sevmelisin.
  7. Kapalı kutu olmamalısın.
  8. Önce dinlemelisin.

Sevilmek için neler yapmalı?

Dürüst olalım “seni seviyorum” cümlesi kimden gelirse gelsin insanın içini hoş eden bir cümledir. Bunu ister aşk anlamında ister arkadaşlık anlamında düşünebilirsin. Sevmek aşkın öncülü durumunda olduğundan çoğu zaman öncelik aşık olmak değil sevmeye çalışmaktır.

Sevilmek sahip olunması gereken önemli bir duygu değil adeta bir gereksinimdir. Hayat için bunu görmen, anlaman ve hissetmen gerekir. Sevildiğin sürece hayattan daha fazla keyif alırsın. Bunun sebebi sevilen insanın diğer insanlara göre hayatta daha fazla şeye sahip olma olasılığının bulunmasıdır.

Bu konuda kuşkuya düşmene pek gerek yok. Sevilen insan her zaman daha fazla şeye sahip olur. Daha fazla arkadaş, daha fazla fırsat, daha fazla kazanç… Bunların hepsini bir araya getirmek için sevilen birisi olmalısın. Bir ortama girdiğin zaman tanınan kişi olmak istiyorsan sevilen biri olman gerekir.

Sevilmek bir insanı herkesin kahramanı durumuna dönüştürebilir. Bazı insanlar sevilen biri olmanın doğuştan gelen bir kabiliyet olduğunu düşünür. Bunun doğru olmadığını bilmelisin. Çünkü biraz çaba ve biraz zamanın yardımıyla insanlar tarafından sevilen birisi olmayı başarabilirsin.

1. Bakışları kullanmalısın

Bir insanın sevildiğini anlaması gerçekten kolay değildir. Kolay olsa pek çok insana sevilmek ile ilgili sorular sorulmazdı. İnsanlar sevildiklerini bilmek isterler ama aynı zamanda insanlar sevdiklerini gizlemek için çaba gösterirler. İşte bu noktada devreye bakışlar ve bu bakışları kullanmak girer.

İnsanlara onlardan hoşlandığımızı veya onları sevdiğimizi gösterdiğimiz zaman onların bizi sevmeme ihtimalinden oldukça korkarız. Bu nedenle sürekli duygularımızı gizlemeye çalışırız. Birisini seversin ama sevdiğini söylemezsin, birisi seni sever ama sevdiğini söylemez. Sonuç? Kimse sevildiğini bilemez.

Bu gizlenen hisler insanlar tarafından doğrudan açığa çıkarılmasa bile bakışlarla açığa çıkarılan bir şeydir. Sadece birkaç bakışta bunu anlatmak veya anlamak elbette mümkün değildir. Çünkü bir insanın seni sevdiğini anlamak için 10-15 kez sana baktığını yakalamak gerekir. Rakam oldukça yüksek değil mi?

Bakışlar her şeyi anlatır. İnsanlara yeterli miktarda sevgi sinyali aktarmayı başaramazsan onları sevdiğini anlatamazsın. İnsanlar gelip doğrudan sana senden hoşlandıklarını söylemezler. Bunun yerine çeşitli yöntemlerle sinyal göndermenin yollarını ararlar ve bunları yakalaman gerekir.

2. Sevenin sevildiğini bilmelisin

İnsanlar tarafından sevilmek istiyorsan kullanabileceğin en basit yöntem sevmektir. Ne kadar fazla seversen o kadar fazla sevilirsin. Ne kadar fazla insanı seversen o kadar fazla insan tarafından sevilirsin. Bu büyük bir sır değildir ve sevenin sevilmesi yöntemini her fırsatta kullanmayı denemelisin.

Bir insanı sevdiğin zaman ilk olarak onun senden hoşlanıp hoşlanmadığını anlamaya çalışırsın. Bunun altında yatan yeten neden karşılıklı sevginin olması durumunda sosyal reddedilmenin devre dışı kalmasıdır. Bunu kendi başına kolayca test edebilirsin.

Okulda veya işte en popüler olan kişiyi uzaktan gözlemlemeyi denemelisin. Bu insan neden popülerdir? Cevabı aslında oldukça basittir. Bu insan pek çok kişi tarafından sevilen birisidir çünkü diğer insanları seven birisidir. Bu tür durumlarda ortada sevgi aktarımı konusunda herhangi bir engel yoktur.

3. Benzerlik etkisini kullanmalısın

İnsan ilişkilerinde benzerlik etkisi geçerli olan en önemli kurallardan birisidir. Bu etkiyi en basit şekilde açıklamam gerekirse şu şekilde bir tanımlama yapabilirim: Bizim gibi olana karşı yaklaşımımız ile bizim gibi olmayana karşı yaklaşımımız birbirinden oldukça farklıdır.

Bunu bir örnekle çok daha doğru bir biçimde anlatabilirim. İstanbul’un Kadıköy ilçesinde maç günü spor ürünleri satmaya çalışan bir stant açtığını varsayalım. Kadıköy bir bakıma Fenerbahçe ile özdeşleşmiş bir yer olduğundan burada satış yaparken taraftarın seni sevmesini sağlamalısın.

Bugüne kadar herhangi bir şekilde karşılaşmamış olduğun taraftarlarla aranda bağ olması mümkün değildir. Ancak, onlar gibi olmayı başarırsan hızlı bir biçimde sevgi bağını oluşturabilirsin. Bunun için sarı lacivert giyinmen dahi yeterlidir. Taraftarlar açtığın standa ilgi gösterip bir şeyler satın almaya çalışırlar.

Bu yaklaşımın en büyük sebebi benzerlik etkisidir. İnsanlar kendisi gibi olanlara, kendisi gibi düşünenlere, aynı ilgi alanlarına sahip olan kişilere karşı daha kolay sevgi beslerler. İnsanlar tarafından sevilmek istiyorsan benzerlik etkisinden faydalanmayı düşünmelisin.

4. Benzerlikleri öne çıkarmalısın

Yeni biriyle tanıştığın zaman yaptığın ilk şey büyük olasılıkla ortak noktaları tanımlamak olur. Nelerden hoşlandığını anlamaya çalışırsın. İşte bu noktada benzerlikleri ön plana çıkarmaya özen göstermeli ve bunun için çeşitli çözümler bulmalısın.

Bunu örneklerle anlatmanın çok daha kolay olacağını düşünüyorum. Karşındaki kişi en sevdiği diziden bahsettiği zaman eğer bilgin varsa o dizideki çeşitli kesitleri hatırlatmaya çalışarak onunla ilgilendiğini göstermeye çalışmalısın. Bu senin daha sevilir biri olmanı sağlayacaktır.

Sevilmek istiyorsan her zaman gerçekçi olmalısın. Karşındaki kişiye kendini sevdirmek için yapay noktalar oluşturmaya çalışmamalısın. Bugüne kadar hiç pırasa yemeği yememişsen pırasayı sevdiğini söylememelisin. Bugüne kadar hiç şarap içmediysen şaraplardan söz etmeye çalışmamalısın.

5. Gerçekçi davranmalısın

Gerçekçi değil yapmacık olursan sevilen birisi olamazsın. Çünkü gerçeklerin bir şekilde ortaya çıkma gibi bir huyu vardır. Karşındaki kişiyi kandırmaya çalışmamalı, kendin gibi olmalısın. Gerçekçi olursan insanlar gerçek bir biçimde seninle ilgilenirler ama tam tersinde tüm iletişim yapmacık olacaktır.

Mutlaka kendini tanımalısın. Kendini tanıyarak gerçek değerlerini, ilgi alanlarını ve düşüncelerini belirlemelisin. Bunlara bağlı kalmalı, kitap okumalı ve daha fazla şey öğrenerek ilgi alanlarını geliştirmeyi denemelisin. Kendini tanımak için insan kendini nasıl tanır başlıklı yazımdan yararlanabilirsin.

6. Kendini sevmelisin

Başkaları tarafından sevilmek istiyorsan öncelikle iç dünyanda yaşadığın sevgi problemini ortadan kaldırmaya çalışmalısın. İnsanların sevmekte zorlandığı kişilerin aslında kendi içlerinde yaşadıkları çeşitli problemler vardır. Bu tür insanların en büyük sıkıntısı kendilerinden hoşlanmamaktır.

Korku, kendinden nefret etme, kendini sevmeme ve kendine güvenin düşük olması gibi pek çok koşulun geçerli olduğu durumlarda başkalarının seni sevmesini pek beklememelisin. Önceliğin kendini sevmek olmalı ve bunun için önündeki engelleri kaldırmayı denemelisin.

Sana bir sır vereyim, aslında çok iyi bir insan olabilirsin. Düşündüğünden çok daha iyi bir insan… Tek eksik bu insanın tanınmamasıdır. Sevilmek istiyorsa bu insanın tanınmasını sağlamalısın. Her şeyden önce ise kendini tanımalı ve doğrularını bulmalısın.

7. Kapalı kutu olmamalısın

İnsanlar genellikle kapalı kutu gibi takılan kişilerin daha karizmatik olduğunu düşünürler. Kişinin ilgi alanına göre böyle olabilir ama sevilmek isteyen biriysen kapalı kutu bir birey olarak yaşayamazsın. Çünkü çok çeşitli olabilecek sosyal alanlarda doğal davranmakta zorlanabilirsin.

Bir sosyal ortamda zor birisi görünmek seni çekici yapmaz. İnsanlar seni okumaya ve seni anlamaya çalışırlar. Onların işini zorlaştırmak onlardan uzak kalmak anlamına gelecektir. Bu durumda kimse seninle ilgilenmez ve kimse seninle vakit harcamak istemez. Sevilmek istiyorsan açık olmalısın.

Kendini tanıtırken her zaman arkadaş canlısı gibi görünmeye çalışmalısın. Böyle değilsen kendini bu yönde geliştirmeye çalışmalısın. Kişiliğin ile doğru orantılı olacak şekilde hareket etmeli. Bol bol gülümsemeli ve göz temasından kaçınmamak için çaba göstermelisin.

8. Önce dinlemelisin

Başkalarıyla konuşurken her zaman önce dinlemeye odaklanmalısın. İnsanlar kendi fikirlerini aktarmaktan hoşlanırlar. Bunun için birini dinlerken aynı zamanda ona vereceğini düşünmeye odaklanma eğilimi ortaya çıkar. Bu tür durumlarda agresif tavır sergilemek iletişimi zorlaştırır.

Bir kişi konuşurken konuşmanın ortasından dalıp bir şeyler söylemeye çalışırsan karşındaki kişi bunu son derece saygısız bulacak ve kendi sözlerinin değerli olmadığını düşünmeye başlayacaktır. Karşındaki kişiyi buna itersen onunla bir kez daha iletişim kurma şansını tamamen taca çıkarmış olursun.

Karşındaki kişinin her zaman ama her zaman konuşan en önemli kişi olduğunu düşünerek hareket etmelisin. Aktif olarak dinlemeye vakit ayırmalısın. Konsantre olmayı denemeli ve onun söylediği her şeyi yakalamak için ekstra çaba göstermelisin. Ona tavsiye vermek yerine yeni sorular sormalısın.

Umarım bu bilgiler sevilmek konusunda sana yardımcı olmuştur. Eklemek istediğin bir şeyler varsa hemen yorum yapabilir veya önerilerimi beğendiysen yazımı arkadaşlarınla paylaşabilirsin.

Paylaşmaya ne dersin?
Kaan Karadeniz
Kaan Karadeniz

İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünden mezunum. Yazı yazmayı ve araştırma yapmayı seviyorum. Psikolog, terapist, astrolog veya yaşam koçu değilim. Hedefim insanların hayatlarına değer katabilecek bilgileri onlarla buluşturmaktır.

4 Comments

  1. Öncelikle güzel yazı tebrik ederim.🍃 Beni seven biri var sanırım ve bunu bakışlarıyla anlatmaya çalışıyor. Ne zaman ona baksam bir gülümseme halinde ve yaptıklarımı takdir eder durumda. Hayatımda şu ana kadar hep gelip geçici insanlar oldu ilişki boyutu olmadı ve hep bir şeyler birileri karşılıksız kaldı. Bu insanla ortak yönümüz çok fazla ve çok kitap okuyan filozofvari biri. Beni çeken yönü bu kesinlikle tip de değil. Sizce bir şans vermeli miyim? Ve vereceksem de onun da gelip geçici olmadığını nereden bileceğim? (şimdilik sadece his.)

    • Merhaba,

      Bence durum bahsettiğiniz gibiyse bir şans vermelisiniz. Gelip geçici olmadığını ise zaman gösterir. Birbirinize anlattıklarınızdan birbirinize karşı olan tavırlarınıza kadar hemen hemen her noktada belirli ipuçları bulabilirsiniz. Bunu ezbere söylemek mümkün değil. Her insanın yaşantısı farklıdır ve her insan kendine özgü beden diliyle karşıya bir şeyler anlatmaya çalışır.

      Sağlıcakla kalın, yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Dilediğiniz zaman yorum yaparak, e-posta, Facebook veya Twitter yoluyla iletişim kurarak bana ulaşabilirsiniz.

      E-posta: [email protected]
      Facebook: http://www.facebook.com/Grisayfalar
      Twitter: https://twitter.com/grisayfalarcom

Yorum yapıp katkı sağla...