İletişim eksikliği problemine çözüm bulmak ister misin? İletişim eksikliğinin yaşantını epey olumsuz etkileyeceğini biliyor musun?
İletişim eksikliği günlük yaşantını ve kariyerini epey etkileyecek bir problemdir. Hedeflerini yerine getirmek isteyenlerin iletişim kalitesinin yüksek olması gerekir. İletişim becerinin iyi seviyelere ulaştığında seni harekete geçirebilecek motivasyon kaynaklarına sahip olursun.
Özet: İletişim eksikliğini giderecek adımlar
İletişim eksikliği kendini geliştirmek isteyen hemen hemen herkesin ortak problemidir. Bu problemi aşabilmek için ilk yapman gereken iletişim eksikliğinin sebeplerini öğrenmektir. Daha sonra ise problemi çözüm aşamasına geçiş yapabilirsin.
“İletişim eksikliğimi gidermek istiyorum.” diyorsan aşağıdaki maddelere göz atabilirsin. Bu maddelerin her birisi özettir. Daha fazlasını öğrenmek istiyorsan yazıyı incelemeye devam etmelisin:
- İletişim eksikliğinin sebeplerini bul.
- Az konuş, dinleyici ol, kendine güven, düşünerek konuş, basit anlat.
- Dil bilgisine uy, net ol, hitabete dikkat et, taslak oluştur ve isim kullan.
1. İletişim eksikliği nelere sebep olur?
İletişim eksikliği özellikle iş hayatında derin etkilere sahiptir. Her gün çeşitli işler yaparak kariyerine değer katmaya çalışırsın. Alanında elde ettiğin tüm deneyimler aynı zamanda kendi adını bir markaya dönüştürmeye yardımcı olabilir. Ancak, bu markanın görünür olması tüm çabalarının karşılığını alman için gereklidir.
Her işi başarıyla yerine getiren birisi olabilirsin. Her probleme yaratıcı çözümler üretebilirsin. Bir önemli projede kritik bir görevi üstlenebilirsin. Ancak, iletişim becerilerin kötüyse veya iletişim eksikliği yaşıyorsan ismini kimse duymayacaktır. Bu problemin ortaya çıkmasına neden olan belli başlı sebepler vardır.
1.1. İhtiyaç duyduğun desteği bulamazsın
Günlük yaşantın ve aynı zamanda iş yaşantında geçerli olan bir durum vardır. İyi şekilde iletişim kurmayı başaramazsan ihtiyaç duyduğun desteği alamazsın. İletişim eksikliği elinin altında olan kaynaklara erişme konusunda dahi problem yaşamana neden olabilir.
Başarılı olmak istiyorsan iletişim becerini geliştirip geliştirmemek tamamen senin elinde olan bir durumdur. İletişim eksikliğini gidermeyi başarırsan kendi alanında olan bitenden daha iyi haberdar olabilirsin. Böylece dinamik bir şekilde hareket etmen gereken her noktada çok daha rahat hareket edebilirsin.
1.2. Yanlış anlaşılan biri olabilirsin
Düşüncelerini doğru ve açık bir biçimde anlatmayı başaramazsan bu senin için çok büyük bir dezavantaj olur. İnsanlar seni fazlasıyla yanlış anlarlar. Senin anlatmak istediklerini es geçerler ve kendi belirledikleri doğrulara odaklanırlar. Bu durumda ilerleme kaydetme şansın çok düşük olur.
Fikirlerini doğru şekilde anlatmayı başaramazsan arkadaşlarının seni eksik anlamaları söz konusu olacaktır. Bu durumda bir konuda doğruyu söylemiş olsan bile bu doğru göz ardı edilebilecektir. İletişim eksikliğinin ortaya çıkardığı bu sorunu en kısa süre içerisinde ortadan kaldırman gerekir.
1.3. Yanlış bilgilendirilen biri olabilirsin
İletişim eksikliği olan kişiler bu eksikliğe sadece tek taraflı sahip değillerdir. Çünkü iletişim eksikliği olan kişilerin dinleme eksikliği de vardır. Kötü bir dinleyici olursan insanların neler söylediğiyle pek ilgilenmezsin. Ortada olan biteni anlamadan bir konuda karar verme alışkanlığın varsa kötü dinleyicisin demektir.
Dinleme eksikliği olan insanlar genellikle yanlış veya eksik bilgilendirilirler. Bunun sebebi etrafında yer alan arkadaşlarının onlardan sıkılmış olmasıdır. Kimse dinleme becerisi olmayan birisine bir şeyler anlatma zahmetine girmek istemez. İletişim eksikliğini giderirken dinleme eksikliğini de gidermeye çalışmalısın.
1.4. Belirsizlik içerisinde kalabilirsin
İletişim eksikliğin varsa nerede ne yapacağın pek belli olmayacağı için sürekli belirsizlikle mücadele etmek zorunda kalabilirsin. İnsanlar kendilerine düşen görevi yerine getirmek için çaba gösterseler bile onlara eksik bilgi aktarılması pek çok konuda sıkıntı yaşanmasına neden olabilecek bir durumdur.
Bu nadiren yaşanan bi olay değildir. Ekip çalışmasının gerektiği her alanda iletişim eksikliği çok ciddi sıkıntılar yaşamana neden olabilir. İnsanlarla iletişim kurma konusunda üzerine düşeni yapmazsan veya yapmayı başaramazsan neler olup bittiğini anlama konusunda sorun yaşayabilirsin.
1.5. Dedikodu bombardımanıyla karşılaşabilirsin
Bir şey hakkında konuşurken ne olup bittiğinden tam haberdar değilsen aradaki boşlukları doldurmaya çalışırsın. Bu insanın hayatında olan doğal bir durumdur. Çünkü hiçbir insan belirsizlikten hoşlanmaz ve belirsizliği ortadan kaldırmak için kendine göre bir takım çözümler üretme yoluna gider.
Bir örnekle bunu daha net bir biçimde açıklayabilirim. Bir süredir yakın bir arkadaşından haber alamıyorsan aklına türlü türlü fikirler gelebilir. Seninle görüşmek istemediğini, senden hoşlanmadığını veya senden uzaklaşmaya çalıştığını düşünebilirsin. İletişim eksikliğin olduğu müddetçe bunun üstesinden gelemezsin.
2. Sözlü iletişim eksikliği nasıl giderilir?
İletişim eksikliği iki farklı şekilde kendini gösterir. Bunlardan ilki sözlü iletişimle, ikincisi ise yazılı iletişimdir. Temel iletişim becerilerin kapsamında bunların ikisine de ihtiyacın olacaktır. Bu nedenle birini yok sayıp ötekini güçlendirmeye çalışmamalısın. İlk olarak sözlü iletişimi geliştirmek senin için çok daha iyi bir seçenek olacaktır.
2.1. Az konuşmak
Bir ortama girdiğini düşün. Burada hep aynı kişi konuşuyor olsun ama işin bütününde anlattıklarının bir değeri olmasın. İşte bu tür bir insan olmamalısın. Her zaman az ve öz konuşmaya çalışmalısın. Sadece anlatmak istediklerini daha etkili bir biçimde nasıl aktarabileceğini düşünmelisin.
Hayatta az ama öz konuşmayı ilke haline getirmelisin. Başlangıçta elbette ortamın ısınmasını sağlamak için havadan sudan bahsetmek iyi bir fikir olabilir. Ancak, konuşulması gereken önemli bir konu olduğunda sadece o konuda sahip olduğun fikirlerden söz etmen çok daha doğru olacaktır.
2.2. Dinleyici olmak
Dinleyici olmak iletişim açısından son derece önemlidir. Belki başlangıçta buna ihtiyacın olmadığı düşünebilirsin. Buna rağmen iyi bir dinleyici olmak için çaba göstermelisin çünkü dinleyen birisi olursan aynı zamanda anlatan birisi olmayı başarabilirsin.
İnsanların söylediklerini anlarsan onlara cevap verebilme fırsatını elde etmiş olursun. Onları anlamadığın sürece vereceğin en hakiki cevabın dahi bir önemi olmayacaktır. İyi bir dinleyici olursan güven kazanabilirsin ve güven iletişimde kilit noktalardan biridir.
[irp posts=”17207″ name=”Dinleme becerini geliştirip güçlendirecek 10 öneri”]
2.3. Kendine güvenmek
Kendine güvenerek konuştuğun zaman insanlar konuştuğun konuda bilgi sahibi olduğunu doğrudan anlayabilecektir. Bu sadece sözlü iletişim becerisiyle ilgili değildir. Aynı zamanda vücut dilinin doğru kullanmakla ilgilidir.
İletişim kurarken beden dilini doğru bir biçimde kullanmaya çalışmalısın. Anlatacaklarını doğru ses tonuyla aktarmalı ve konuştuğun kişiyle göz temasını iyi kurmalısın. Bu ikisi kendine güvendiğini gösteren önemli etkenlerdir.
2.4. Düşünerek konuşmak
Dünyayı değiştirebilecek bir fikre dahi sahip olsan o fikri doğru yerde doğru kişiye aktarman gerekir. Bunun için konuşmadan önce düşünmelisin. Ne anlatacağına ve nasıl anlatacağına iyi karar vermelisin. Böylece fikirlerini daha etkili bir biçimde aktarmayı başarabilirsin.
Düşünerek konuştuğun zaman daha akıcı bir biçimde konuşabilirsin. Uzun süre hiçbir şey söylemeden durursan insanlar hazırlıklı olmadığını anında anlarlar. Bu nedenle her zaman konuşmaya başlamadan önce düşünmelisin.
2.5. Basit konuşmak
İletişim eksikliğini ortadan kaldırmak istiyorsan basit konuşmalısın. Basit konuşmak konuya hakim olduğunun en önemli göstergelerinden birisidir. Bir şeyi birkaç kelimede anlatmayı başardığın zaman o konuda ne dediğini biliyorsun demektir.
Sözü çok fazla dolandırmadan ne anlatman gerekiyorsa onu anlatmanın yolunu bulmalısın. Bu konuda Albert Einstein‘ın sözüne güvenmeni öneririm: “Bir şeyi basit olarak anlatmayı beceremiyorsanız konuyu tam olarak anlamamışsınız demektir.”
3. Yazılı iletişim eksikliği nasıl giderilir?
Sözlü iletişim kadar olmasa bile yazılımı iletişimin belirli bir ağırlığı vardır. Yazılı iletişim eksikliği sahip olduğun iletişim becerisinin bütünsel olmasına engel olabilecek bir durumdur. Yazılı iletişim eksikliğini gidermek istiyorsan her şeyden önce Mat Apodaca tarafından belirtilen yazılı iletişim önerilerini dikkate almalısın.
3.1. Dil bilgisine uymak
Yazılı iletişim eksikliğini ortadan kaldırmak istiyorsan yapman gereken ilk iş dil bilgisi kurallarına uymak olmalıdır. Yazdığın metinlerde bu tür hataların olmamasına özen göstermelisin. Özellikle iş yerindeki yazışmalarının her birisi bu hatalardan uzak olmalıdır.
Bunun birkaç önemli sebebi vardır. Dil bilgisine uymadan bir şeyler yazmaya çalışmak aceleci olduğunun göstergesi olabilir. Bu durum aceleciliğe ek olarak tembellik veya vurdumduymazlık olarak görülebilir. Bu nedenle yazılı iletişimde dil bilgisine özen göstermelisin.
3.2 Net olmak
Bu kural sözlü iletişim için geçerli olan kurallardan biridir. Her ne anlatmak istiyorsan net ve açık olmalısın. Sözleri sağa sola pek çarpıtmadan olduğu yönde götürmen gerekir. Bunu yapamazsan yazılı iletişim becerini geliştirme fırsatını geri tepmiş olursun.
Yazılı iletişimin en çok kullanıldığı alanlar mesajlaşma hizmetleri ve e-postalar olarak ön plana çıkmaktadır. Mesajlaşma hizmetlerinde daha çok arkadaşlar veya akrabalar, e-postalarda ise iş arkadaşların ve yöneticiler olur. Aktarmak istediğin mesajı net olarak anlatıp metinlerin okunabilir olmasını sağlamalısın.
3.3 Hitabete dikkat etmek
İş arkadaşına yazdığın bir mesaj ile patronuna yazdığın mesaj arasında farklılık olmalıdır. Burada ton farklılığına dikkat etmeli, yazarken doğru kelimeleri seçmeye çalışmalı ve ihtiyaç duyulan detaylara yer vermelisin. Yazılı iletişim en önemli kurallarından birisi budur.
Aynı işte çalıştığın ve benzer pozisyonda olduğun arkadaşına mesaj atarken aşırı ciddi olmana gerek yoktur. Buna rağmen patronuna veya şefine atacağın mesajda resmi bir dil kullanmaya dikkat etmelisin. Yazılı iletişimde ne tür bir hitabet dili kullanacağını hitap ettiğin kişi belirleyecektir.
3.4 Yapı kullanmak
Bunu özellikle net olma önerisini uygularken kullanman gerekir. Bir metin yazıyorsan ve paragrafı olabildiğince uzun tutuyorsan hata yapıyorsun demektir. Paragrafın aşırı uzun olması demek okuyucunun gözüne bir anlamda eziyet etmek demektir.
Yeri geldiğinde alt başlıklar, yeri geldiğinde madde işaretleri, yeri geldiğinde rakamlar kullanarak metni yapılandırmaya çalışmalısın. Bunun için önceden belirlemiş olduğun bir taslak yapıyı kullanmayı deneyebilirsin. Raporlar, e-postalar ve sunumlar için ayrı ayrı taslaklar oluşturup bu taslaklara bağlı kalabilirsin.
3.5 İsim kullanmak
Yazılı iletişimde çok daha doğal olmak istiyorsan altın kurala başvurman gerekir. Altın kural metinlerde isimlere yer vermektir. İsimler metnin çok daha dost canlısı olmasını sağlar ve okuyucunun ilgisini çeker. Bunu bir fırsat olarak değerlendirip ikna edici olman gereken mesajlarda isimlere yer vermelisin.
İsimleri kullanırken aşırıya kaçmamalı ve yapay olmamalısın. Yapay davranman hata yapmana neden olur çünkü anlatmak istediklerinden çok isimlerle boğuşmak zorunda kalırsın. Tutarlı olmalı, isimleri doğru yerlerde kullanmalı ve anlatacaklarını net bir biçimde anlatmalısın.
Umarım bu bilgiler iletişim eksikliğini giderme konusunda sana yardımcı olabilecektir. Aklına takılan bir şeyler varsa bunları yorum olarak bana ulaştırabilirsin. Yazımı beğendiysen arkadaşlarınla paylaşabilir ve yazılarımdan haberdar olmak için aşağıdan ücretsiz abonelik gerçekleştirebilirsin.