Başarılı olmak iyi alışkanlıklara sahip olmakla başlar. Yeni alışkanlıklar kazanmak için yola çıkmaya hazırsan şimdi harekete geçebilirsin.
Başarılı olmanın en önemli sırrı elbette iyi alışkanlıklara sahip olmaktır. İyi alışkanlıklara sahip olmazsan bu hayatta başarılı olma şansın oldukça düşüktür. Başarı yolunda ilerlemek için yeni alışkanlıklar geliştirmeye çalışmalısın. Bunu nasıl yapacağını öğrenmek ister misin?
Özet: Başarılı olmanı sağlayacak alışkanlıklar
Her evlilik mutluluk getirmesi için yapılır. Belki temelde yaklaşım hatası olsa bile elde edilmek istenen sonuç budur. Evlilikte mutluluğu yakalayamamış olanlar bunu nasıl yapacaklarını merak ederler. Çözüm ise çok uzakta değildir.
“Artık makus talihimi yenip başarılı olmak istiyorum.” diyorsan aşağıdaki maddeleri değerlendirmeye çalışmalısın. Bu maddelerin her birisi özettir. Daha fazlasını öğrenmek istiyorsan yazıyı incelemeye devam etmelisin:
- Gerektiğinde başkasından yardım istemelisin.
- Fikirle sınırlı kalmamalı ve uygun zamanda harekete geçmelisin.
- Rahatlık bölgenden dışarı çıkma cesareti göstermelisin.
- Egzersizlere önem vererek sağlıklı kalmalısın.
- Hayır diyebilmeli ve kendini bu konuda geliştirmeye çalışmalısın.
- Her şeyi takip etmeli ve gereksiz adımlardan kaçınmalısın.
- Daha fazla sorumluluk almalı ve zorluklar karşısında dirençli olmalısın.
1. Gerektiğinde yardım iste
Kimse tek başına başarılı olamaz. Bu nedenle hedeflerine ulaşabilmek için işini kolaylaştıracaksa başkalarından yardım istemelisin. Bunu olabildiğince sık yapmalısın. Böylece insanların zamanından ve becerilerinden faydalanabilirsin.
Daha önce zayıflamak gibi hedeflere sahip olduysan bir şeylerin düşündüğünden çok daha zor olmasıyla çoktan yüzleşmiş durumdasın demektir. Bazen belirli engelleri tek başına aşman mümkün olmayabilir. Bu durumda sana yardımcı olabilecek birilerinden destek almalısın.
2. Harekete geç
Dünyada hemen hemen her şeyi yapabileceğini düşünüyorsan bu güçlü olduğunu göstermek için yeterli değildir. Harekete geçmelisin. Eğer harekete geçmezsen günün birinde hayal kırıklığıyla hayata deva etmiş olursun.
Büyük fikirlerin varsa bunları uygulamaya koymalısın. Bunun için çok büyük bir motivasyona ihtiyacın yoktur. Tek yapman gereken harekete geçmektir. Erteleme problemi ile başın dertte olsa dahi bunu aşıp yoluna devam edebileceğini bilmelisin.
Harekete geçmek için hız kazanman gerekir. Bir şekilde harekete geçme alışkanlığı edinmen gerekir. Günde iki tane blog yazısı okumak, yirmi sayfa kitap okumak veya bir saat video izlemek gibi çeşitli hedefler belirleyip bunları her gün yapabilirsin. Başlangıç için idealdir.
3. Konfor bölgenden uzaklaş
Hayatın kolay olduğunu düşünürsen hata yaparsın. Hayat oldukça zordur. Her insanın kendine özgü bir takım korkuları ve endişeleri vardır. Bunların bilincinde olarak her zaman konfor bölgenden uzaklaşmanın yollarını bulmalısın.
Konfor bölgenden dışarı doğru atacağın her adımda karşına iyi şeyler çıkabilecektir. Birçok kez hata yapabilirsin, birçok kez kötü şeylerle karşılaşabilirsin ama nihayetinde bazı şeylerin düşündüğünden daha farklı olduğunu görürsün. Kendini geliştirmek için kendine fırsat tanımalısın.
4. Egzersiz yap
Kısa süreli bile olsa egzersiz yapmalısın. Belki yoga, belki meditasyon, belki tek başına spor. Herhangi birisi olabilir. Her birisi zihnin için faydalıdır. Düzenli olarak egzersiz yaparsan zihninin daha net düşünmesine yardımcı olmuş olursun.
Sakin kalmak ve stres karşısında yenik düşmemek için egzersizlere ihtiyacın vardır. Egzersizlerin çok ama çok farklı faydaları vardır. Günde sadece birkaç dakika bile hareket ederek hayatını farklı bir noktaya taşıyabilirsin.
5. Hayır demeyi öğren
İnsanları memnu etmek için uğraşmak yerine her zaman kendi memnuniyetini önemsemelisin. Bu nedenle yeri geldiğinde hayır diyebilmelisin. Herkese evet dersen günün birinde ne yaptığını dahi düşünemeyecek bir insan olabilirsin.
Hayır dediğin için bencil olmazsın. Kimse bir başkası için bir şeyler yapma zorunda değildir. Elbette yarından itibaren herkesi terslemeye çalışman gerektiğini söylemiyorum. Yapman gerekenleri yapmalı ama diğerleri için hayır demelisin.
6. Kendini takip et
Cosmin Cretu‘nun “Önemli şeyleri yapmak için asla yeterli zamana sahip olmadığınızı hissediyor musunuz?” sorusundan yola çıkarak verdiği bu öneriyi dikkate almak gerek. Kendini takip etmek ve harcadığın zamanı kontrol etmek için birbirinden farklı şeyler yapabilirsin.
Öncelikle yapılacaklar listesinde yer alan gereksiz şeyleri ortadan kaldırmayı düşünebilirsin. Yetmezse her işi yapabilmek için geçirdiğin süreyi yazmalı ve daha sonra bu süreleri incelemelisin. Kısacası kendine uygun bir üretkenlik takvimi geliştirmeye çalışmalısın.
7. Sorumluluk al
Küçük alışkanlıklar içerisindeki en büyük alışkanlık diyebilirim. Hatta en önemli alışkanlık olduğunu söylemem yanlış olmaz. Herkes yaşadığı problemin sorumlusu olarak bir başkasını görebilir. Fakat şunu düşünmeni istiyorum: bir problemi aşmak için başkasını suçlamak yeterli midir?
Sanırım cevabı biliyor olmalısın. Bazen sorumluluk alıp “hata benim” demek iyi bir fikir olabilir. Kolay olmadığını biliyorum ama bunu yaparsan hatalarından ders çıkarabilirsin. Böylece tıpkı başarıya ulaşmış insanlar gibi davranmış olursun.
Umarım bu öneriler başarılı olma konusunda sana yardımcı olur. Önerilerime eklemek istediğin bir şeyler varsa hemen yorum yapabilir veya önerilerimi beğendiysen yazımı arkadaşlarınla paylaşabilirsin.