Fiziksel egzersizlerin ruh sağlığın üzerinde olumlu etkileri olabilir. Egzersizlerin psikolojik sağlığa etkilerini öğrenmeye başlayabilirsin.
Egzersiz yapmak fiziksel sağlık açısından oldukça faydalıdır. Ancak bunlardan söz ederken genellikle fiziksel egzersizin ruh sağlığı açısından faydaları göz ardı edilir. Yapılan birçok araştırma fiziksel egzersizlerin ruh sağlığı açısından oldukça faydalı olduğunu göstermiştir.
Özet: Fiziksel egzersizin ruh sağlığına faydaları
Fiziksel egzersiz sana çeşitli ruh sağlığı problemlerinin üstesinden gelme konusunda yardımcı olabilir. Fiziksel egzersizle fiziksel sağlıktan çok daha fazlasını elde edeceğini bilmelisin. En önemlisi fiziksel egzersiz stresi azaltmak için kullanılabilecek en önemli tekniklerden biridir.
“Fiziksel egzersiz faydalı mı? Fiziksel egzersizin ruh sağlığına etkileri nelerdir?” gibi sorulara cevaplar arıyorsan aşağıdaki maddelere göz atabilirsin. Bu maddelerin her birisi özettir. Daha fazlasını öğrenmek istiyorsan yazıyı okumaya devam etmeni öneririm:
- Egzersiz ruh sağlığı hastalıklarını nasıl etkiler?
- Egzersiz daha sağlıklı olmayı nasıl destekler?
- Fiziksel egzersiz örneği: Aerobik egzersiz
- Fiziksel egzersiz örneği: Yoga
- Egzersiz planı nasıl oluşturulur?
1. Egzersiz ruh sağlığı hastalıklarını nasıl etkiler?
Ruh sağlığı uzmanları sıklıkla belirli hastalar için fiziksel egzersizleri tedavinin bir parçası olarak görürler. Egzersiz, yorgunluk, gerginlik, öfke ve azaltılmış canlılık gibi depresyon belirtilerinin çoğunu hafifletebilme potansiyeline sahiptir.
Panik bozukluğu gibi endişe ile ilgili rahatsızlıkları olan kişiler için fiziksel egzersiz, bastırılmış gerginliği bırakmanın, korku ve endişe duygularını azaltmanın yollarından biridir. Egzersiz aynı zamanda vücudun endişe reaksiyonunu azaltan bir teknik olarak kullanılabilir.
2. Egzersiz daha sağlıklı olmayı nasıl destekler?
Egzersiz, zihinsel olarak kendini sağlıklı hisseden insanların mutluluk seviyelerini artırmak için kullanılabilir. Fiziksel egzersiz kişilerin ruh halini ve enerji seviyelerini iyileştirebilir. Aynı zamanda fiziksel egzersiz kişinin uyku kalitesini etkileme şansına sahiptir. Tam olarak özetlemek gerekirse:
- Egzersiz, stres hormonlarını (kortizol) azaltır. Ayrıca ruh haline doğal destek veren, insanın kendini iyi hissetmesini sağlayan kimyasalların (endorfinler) artmasını sağlar.
- Fiziksel egzersiz seni olumsuz düşünce ve duygulardan uzaklaştırır. Egzersiz yaparken var olan problemlerinden uzaklaşırsın ve yaptığın egzersizlere odaklanmayı başarırsın.
- Egzersiz yapmak güveni artırır. Kilo verme, vücudunu şekillendirme ve sağlıklı bir şekilde gülümsemeyi sürdürebilmek için fiziksel egzersiz yapmayı düşünebilirsin. Üzerine giydiğin giysiler daha hoş göründüğü için ruh halinde az ama öz bir iyileşme hissedebilirsin.
- Egzersiz yapmak sosyal desteğe yardımcı olur. Birçok fiziksel egzersiz aynı zamanda sosyal faaliyetler içerir. Bir spor salonuna gitmek, parka gitmek veya başkalarıyla başka bir yerde spor yapmak stresten uzaklaşma konusunda sana yardımcı olur.
- Fiziksel sağlığın iyi olması ruh sağlığının iyileşmesini sağlar. Stres hastalıkların önemli bir kaynağıdır. Ancak tam tersi durum da söz konusudur. Genel sağlığını iyileştirmek için fiziksel egzersiz yapmayı bir alışkanlık haline getirmelisin.
- Fiziksel egzersiz yapanlar stresten daha az etkilenirler. Bu nedenle tüm faydalara ek olarak egzersizlerin strese karşı bağışıklık sağladığını söylemek mümkündür.
3. Fiziksel egzersiz örneği: Aerobik egzersiz
Düzenli olarak aerobik egzersiz yapmak (koşmak, bisiklete binmek veya yüzmek gibi) psikolojik olarak sağlığının daha iyi olmasını sağlar. Araştırmalar aerobik egzersizlerin depresyon ve obsesif-kompulsif bozukluk gibi hastalıkların üzerinde olumlu etkisinin olduğunu gösterir.
Psikolojik olarak sağlığını daha iyi bir noktaya taşımak istiyorsan düzenli aerobik egzersizler yapmaya çalışmalısın. Sadece 10-15 dakika koşmak bile yeterli olacaktır. Bunun faydalarını görmek için minimum 10 hafta boyunca düzenli olarak egzersizleri yapmaya devam etmelisin.
4. Fiziksel egzersiz örneği: Yoga
Fiziksel egzersiz yaparken temel kriter keyif almaktır. Buna ek olarak fiziksel ve zihinsel anlamda sana katkı sağlayabilecek egzersizleri yapman gerekir. Bu tür egzersizlerin başında yoga gelir. Yoga, kontrollü nefes alma, meditasyon ve fiziksel duruşlar dahil olmak üzere farklı kademeler içerir.
- Fizyolojik uyarılmayı azaltır.
- Kan basıncının düşük olmasını sağlar.
- Kalp atış hızının düşük olmasını sağlar.
- Solunumu geliştirir.
- Enerjiyi ve mutluluk hissini artırır.
- Depresyon ve endişeyi azaltır.
- Stres tepkisini azaltır.
5. Egzersiz planı nasıl oluşturulur?
Bir egzersiz planı oluşturmadan önce fiziksel durumunu kontrol etmek, fiziksel durumuna uygun en iyi egzersiz şeklini ve yoğunluk seviyesini belirlemek için doktora gitmelisin. Tıbbi geçmişin, mevcut ilaçların ve diğer rahatsızlıklar egzersiz yapma becerilerini etkileyecektir.
Doktordan onay aldıktan ve onun tavsiyelerini dinledikten sonra kendine en uygun egzersiz planını oluşturmaya başlayabilirsin. Bir ders almak istiyor musun? Spor salonuna gitmek istiyor musun? Müzik dinleyerek egzersiz yapmak istiyor musun? Bu tür sorulara cevap vermelisin.
- Fiziksel egzersizleri abartmak iyi bir fikir değildir. Çünkü bu tür durumlarda fiziksel yaralanmalar yaşayabilirsin. Başlangıçta kendini aşırı uçlara itmemeye dikkat etmelisin. Egzersizin eğlenceli olabilmesi önemlidir. Egzersiz yapayım derken fiziksel sorunlarla başını derde sokmamalısın.
- Egzersiz planına uygun hareket edin. Bu hayatta herkesin meşgul olduğunu söyleyebilirim. Egzersiz yapmaya vakit ayırmalısın. Sağlığını ve mutluluğunu öncelikli hale getirmelisin. Egzersizlerle kendini iyileştirmek zaman alıcı olabilir. En iyi sonuçlar için sabırlı olmalısın.
- Motivasyonun dengesiz olacağını bilmelisin. Egzersizin farklı aşamalarında motivasyonunu değişim gösterecektir. Bu tür durumlarda spor yaptığın ortamı veya egzersiz çeşitlerini değiştirmeyi düşünmelisin.
- Farklı planlar oluşturmalısın. Bir egzersiz planı oluştururken farklı durumlara özgü çeşitli planlar geliştirmen gerekir. Sabah spor yapmayı sevmiyorsan öğleden sonra spor yapabilirsin. Bir süre sonra sıkılırsan sabah spor yapmaya başlayabilirsin. Esnek olmalı ve önceliği motivasyon ile mutluluğa ayırmalısın.
Umarım bu bilgiler fiziksel egzersizlerin ruh sağlığına katkıları hakkında bilgi sahibi olma konusunda sana yardımcı olmuştur. Eklemek istediğin bir şeyler varsa hemen yorum yapabilir veya önerilerimi beğendiysen yazımı arkadaşlarınla paylaşabilirsin.