Duygusal yeme ile stres arasındaki bağ çok güçlüdür. Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için duygusal yemeyle nasıl baş edileceğini öğrenmelisin.
Kilosunu takip eden ve bu konuda çeşitli kaynakları araştırmış olan kişilerin bildiği bir şey vardır. Açlık insanların yemek yemesinin sebeplerinden sadece biridir. Duygusal yeme eğiliminde olanlar ise kötü beslenme seçimleri yapma konusunda oldukça savunmasızdırlar.
Özet: Duygusal yemeyle baş etmek
Kendini rahatlatmak için yemek yiyorsan, mutlu olmak için yiyecekleri ödül olarak görüyorsan ve stresli olduğunda tatlılarla haşır neşir biriysen duygusal yeme problemin var demektir. Hemen stresi azaltmak için neler yapacağını ve duygusal yemeyle nasıl baş edebileceğini öğrenmelisin.
“Duygusal yeme nedir? Duygusal yemeyle nasıl başa çıkılır? Duygusal yeme nasıl önlenir?” gibi sorulara cevaplar arıyorsan aşağıdaki maddelere göz atabilirsin. Bu maddelerin her birisi özettir. Daha fazlasını öğrenmek istiyorsan yazıyı okumaya devam etmeni öneririm:
- Bilinçlenmeye çalışmalısın.
- Rahatlama teknikleri bulmalısın.
- Sağlıklı yöntemler bulmalısın.
- Problemlerin ile yüzleşmelisin.
- Farkındalık egzersizleri yapmalısın.
- Sağlıklı alternatiflere yönelmelisin.
1. Bilinçlenmeye çalışmalısın
Her ne kadar duygusal yeme konusunda sana yardımcı olacak pek çok şey olsa bile en önemlilerden birisi bu konuda bilinçli olmaktır. Burada seninle paylaştığım bilgileri okuyarak ilk büyük adımı atmış olacaksın. Duygusal yemenin üzerinde durulması gereken bir şey olduğunu artık biliyorsun.
Önceliğin duygusal yeme gibi bir problemin nasıl ortaya çıktığını öğrenmelisin. Genellikle yaptıklarımızı düşünmemeye çalışırız ve en önemlisi çeşitli bilinçsiz alışkanlıkları kendi haline bırakırız. Bir başka ifadeyle tüm kararlarımızı bilinmezlikle süsleriz.
Burada yemekten hemen önce kendini nasıl hissettiğini bilmen önemlidir. İşin püf noktası, yemek yerken ne yediğinin farkında olmaktır. Kendini bu konuda kontrol etmek için gerek mobil uygulamalardan gerek ise bir not defterinden destek alabilirsin.
Yemekten önce ne yediğini kaydetmeye çalışmalısın. Böylece yanlış bir sebepten ötürü bir şeyler yediğini fark edebilirsin. Ardından duygularınla başa çıkmak için başka bir yaklaşım benimseme yoluna gidersin. Böylece rahatlamak için duygusal yemeye başvurmaktan vazgeçersin.
2. Rahatlama teknikleri bulmalısın
Stres altındayken vücudun tatlı ve tuzlu yiyecekler istemeye meyilli bir stres hormonu (kortizol) üretir. Fark edebileceğin gibi tatlı ve tuzlu yiyecekler içerisinde bizim için pek sağlıklı olmayan şeyler vardır. Düzenli olarak stres yaşayan biriysen bu durumla sık sık karşı karşıya kalırsın.
Stres hormonu kendini rahat hissetmeni engeller ve seni sürekli olarak bir şeyler yemeye yönlendirir. Böylece daha farklı sağlık problemlerine kapı aralamış olursun. Bu nedenle ilk işin stres giderici çeşitli teknikler bularak bu hormondan uzaklaşmak olmalıdır.
3. Sağlıklı yöntemler bulmalısın
Birçok insan öfke, hayal kırıklığı, korku ve diğer duygular gibi rahatsız edici duygularla başa çıkmak için yiyeceklere başvururlar. Hayatta kalmak için yiyeceğe ihtiyacımız olsa bile duygularla baş etmek için daha sağlıklı yolları tercih etmemiz gerekir.
- Bir arkadaşınla konuşmayı düşünebilirsin. Sosyal destek alarak duygularını işleyerek kendini rahatlatmayı başarabilirsin. Sosyal destek rahatlamak için olumlu sinyaller veriyorsa devam ederek uzun bir yol kat etmeyi başarabilirsin.
- Günlük tutmayı düşünebilirsin. Duygularını bir yere yazarak aktarmak stres yönetiminin ötesinde birçok sağlık faydalarına sahiptir. Sağlıksız yiyeceklere başvurmak istediğin zaman bunun yerine kalemi eline alıp yazmayı denemelisin.
- Egzersiz yapabilirsin. Vücudunu hareket ettirmek stres için son derece önemli bir adımdır. Egzersiz yaparak fazla yemek yemekten kendini kurtarabilir ve daha sağlıklı bir seçeneğe başvurmayı başarabilirsin.
4. Problemlerin ile yüzleşmelisin
Her moralin bozulduğunu kendini bir şeyler yemeye ikna etmek yerine çok daha zorlu bir hedefe doğru ulaşabilirsin. Biraz iddialı olup problemlerin ile yüzleşmeyi deneyebilirsin. Örneğin, yemek yemek nefret ettiğin bir durumdan kurtulmak için tek yol ise bakış açını değiştirmeyi düşünmelisin.
Yapman gereken problemin üzerine gitmektir. Ancak agresif bir şekilde değil, daha yapıcı ve problem çözücü bir şekilde hareket etmelisin. Hayatındaki stresi azaltarak kendini tatlı veya tuzlu sağlıksız yiyeceklerden kurtulabilirsin.
5. Farkındalık egzersizleri yapmalısın
Birçok insan sadece farkındalık yolunu tercih ederek yemek yeme isteğini önemli ölçüde azaltmayı başarmıştır. Bu aynı zamanda onların stres kaynaklı duygusal yeme karşısında en önemli zaferlerinden biridir. Benzer yolu tercih ederek benzer bir başarının altına imza atabilirsin.
Farkındalık, mevcut durumu görme ve onu hissetme durumudur. Bu durum insanları düşüncesiz bir biçimde yemek yeme alışkanlığından uzak tutmayı başarabilir. Ayrıca, farkında olma egzersizleri yaparak strese karşı dayanıklılık elde edebilirsin.
6. Sağlıklı alternatiflere yönelmelisin
Bu yöntemlerin hiçbirisi işine yaramazsa ve duygusal yeme konusunda kendine engel olamıyorsan aynı şekilde devam etmelisin. Ancak daha sağlıklı şeyler yemeye çalışmalısın. Örneğin cipsler yerine sağlıklı meyveler tüketebilirsin.
Sağlıklı meyveler sadece bir örnektir. Bir çikolata kabına düşmeyi tercih etmek yerine bir parça bitter çikolata ile duygularını bastırmayı başarabilirsin. Hangi yöntemi tercih edersen et sadece sağlıklı yemeye özen göstermelisin. Böylece duygusal yemeyi bir problem olmaktan çıkartırsın.
Umarım bu bilgiler duygusal yemeyle baş etme hakkında bilgi sahibi olma konusunda sana yardımcı olmuştur. Eklemek istediğin bir şeyler varsa hemen yorum yapabilir veya önerilerimi beğendiysen yazımı arkadaşlarınla paylaşabilirsin.