Bir ilişki içinde olmanın avantajları vardır. Her zaman belirli şeyleri konuşabileceğin biri vardır. Fakat, bir ilişkinin içindeki insanların uzun zamandır sağlıklı ve istikrarlı olması seni ürkütüyor olabilir. Korkmamalısın, eğer bu becerilere sahip olursan bunu başarabilirsin.
Kendini ilişkideki en sağlıklı taraf olarak görebilirsin. Ama senin dahi iyileştirilecek tarafların vardır. Çünkü kimse %100 mükemmel olamaz. Genellikle bir ilişkiye başladıktan sonra sevmeye başlarız. Sağlıklı ilişkinin içerisinde bundan çok daha fazlası vardır.
1. Vaktin değerini bilmek
Çoğu zaman özellikle bir ilişkinin başlangıcında çiftler her şeyi birlikte yapmaya başlarlar. Her ne kadar bu çok “doğru” gibi gözükse bile uzun vadede bağımsızlığını korumak çok daha değerli olacaktır. Bununla birlikte tek kaldığın vaktin tadını çıkarmak çok önemlidir.
Evcil hayvanınla vakit geçirmek, bir kafede oturup kafa dinlemek veya gizlice sevdiğin filmi izlemek olsun, sevdiğin her şeyi yapabilirsin. Tamamen kendi başına rahat olman önemlidir. Her gün her saniye sevgilinle birlikte olmak güzel olsa bile bazen “bunaltıcı” olabilecektir.
Sevgilinden önce yaptığın şeyleri hatırlıyor musun? Onları yapmaya devam etmelisin. Tek başına yaptığın işleri yapmaya ve kendi öznel zamanına vakit ayırmaya istekli olmalısın. Yapman gereken aslında oldukça basit. Sadece kendinle ilişki kurmaya çalışmalısın.
2. Kıskançlıktan uzak olmak
Aldatmanın dahil olduğu sağlıksız bir ilişkinin hemen ardından yeni bir ilişkide sonuca varmak zor olabilir. Kıskançlık elbette aşkla sınırlı bir şey değildir. Terfi eden bir arkadaşını dahi kıskanabilirsin. Tüm övgüyü alan kardeşini dahi kıskanabilirsin.
Daha aşırı durumlarda ise kıskançlık bir ilişkide sahiplenmeye yol açabilir. Bu sağlıksız bir davranıştır. Kendini diğer insanlarla karşılaştırmana gerek yoktur. Kendin olmaya devam etmeli, hayatını yaşamaya çalışmalı ve bunu yaparken başını dik tutmalısın.
Öz sevgiyi ve olumlu onaylamaları kullanmayı denemelisin. Harika biri olduğunu ve hayatına giren tüm güzel şeyleri hak ettiğini kabul etmelisin. Sevgilinin davranışları güvensiz hissetmene neden oluyorsa, seni rahatsız eden şeyler hakkında onunla konuşmak isteyebilirsin.
3. Ekonomik durumu kontrol etmek
Para konusunda harcamaya arzulu olmamak her zaman sahip olunması gereken büyük bir beceridir. Fakat hepimizin bildiği gibi bir ilişkinin ilk aşamaları biraz savurganlık gerektirebilir. Elbette yeni sevgilini etkilemek istersin ve buna göre hareket edersin.
Peki ya sonrası? Sonrasında ise ay sonu faturasının epey bir kabardığını görürsün. Harcama limitlerin hakkında bir fikre sahip olmadan hareket etmek seni epey bir yıpratacaktır. Bununla birlikte özel tarihleri elbette unutmamalısın ama alacağının hediyenin pahalı olmasına gerek yoktur.
Sağlıksız harcama alışkanlıklarını ortadan kaldırmaya yardımcı olabilecek çeşitli telefon uygulamaları vardır. Bu uygulamaları kullanabilirsin. Eğer bu uygulamalar seni memnun etmiyorsa bu durumda dışarı çıkma seanslarını uyguna kapatmaya çalışmalı ve aşırıya kaçmamalısın.
4. Stresi yönetmek
Stresle baş etmenin sağlıklı yollarını bulmak sadece ilişki kurmak için değil hayatın her alanında önemlidir. Stres yönetimi için yapabileceğin pek çok farklı ley vardır. Basit bir park yürüyüşü dahi yeterli olabilecektir. Önemli olan gevşemeye yardımcı olacak bir şey yapmaktır.
Sıklıkla stresimizi yakınımızdaki insanların üzerinde gösterme eğiliminde oluruz. Bu doğal bir şeydir ama her zaman böyle olmak zorunda değildir. İlişkinin dışında stresle baş etmenin sağlıklı yollarını bulmak iyi bir fikir olabilir.
Bu neden önemlidir? Çünkü günün sonunda sevdiğin kişiyle çok daha iyi vakit geçirmeni sağlayacaktır. İlişkiyi stresle tanıştırmak ilişkide daha fazla stresin yaşanmasına neden olacaktır. Bu bir döngüdür ve bu döngüye dahil olmak iyi bir fikir değildir.
5. Zaman yönetimi yapmak
Zaman yönetimi birçok kişinin en önemli zaaflarından birisidir. Zaman yönetimi konusunda iyi olmazsan durumun “zaman” içerisinde daha kötü hale gelecektir. Bir ilişki içindeyken ertelemek ve sorumlulukları bir kenara itmek kolaydır. Ama bu yapılmaması gereken bir davranıştır.
Sevgilinle planlar yapabilirsin ama bunu yaparken zaman yönetimi konusunda iyi olmalısın. Anın içinde kaybolmak güzeldir fakat zamanın izini kaybetmemek önemlidir. Bununla birlikte sevgilinizden destek almayı unutmamalısınız. Bu dengenizi korumanıza yardımcı olacaktır.
Zaman yönetimi için planlayıcılar ve listeler gibi uygulamalardan yardım alabilirsin. Bir hafta boyunca yapman gerekenleri görsel olarak görmek onları yerine getirme bağlılığını güçlendirecektir. Böylece zaman tükenmeden yapılması gerekenleri yapmış olursun.
6. Tutkularının peşinden gitmek
Bir ilişkiye girdiğinde tutkularını bir kenara bırakmak gibi bir hataya düşmemelisin. İlişkide olmana rağmen tutkularının peşinden gitmek son derece yararlıdır. İyi bir kariyer hedefin ve yaşam hedefin varsa bunları sürdürmeye devam etmelisin.
Fakat hepimizin hayatı bu kadar basit değildir. Herkesin hayatı bu şekilde işlemez. Hedeflerimize doğru çalışırken yolu yarılamış durumda olduğumuz an aynı zamanda bir ilişkinin başlangıcında olabiliriz. Bu durumda bireysel tatminlere odaklanarak tutkuları bir kenara itmemelisin.
“Biz” zihniyeti hayatını ele geçirmeye başladığı zaman tutkuların, arzuların ve hayallerin beklemeye alınacaktır. En azından kolayca yaşayacağın en önemli şey bu olacaktır. Bunu yapmamalısın. Bencil davranarak tüm ihtiyaçlarını sevgilinin ihtiyaçlarıyla bir görmemelisin.
7. Kendinden haberdar olmak
Yaptıkların veya attığın adımlar başkalarını nasıl etkiliyor? Üzerinde çalışman gereken bazı şeyler nelerdir? Bunu çok eleştirmeden yapmaya çalışmalısın. Bir ilişkinin dışında nasıl bir insan olduğuna karar vermen çok iyi olacaktır.
Bir ilişki içindeyken nasıl bir sevgilisin? Bu soruyu kendine sormalısın ve bir ilişkiye başlamadan önce cevabını bulmalısın. Kendini içten dışa bilmek sevgilinle daha iyi bir temel oluşturmana yardımcı olacaktır. Bunun tamamen kendini tanımak ile ilgili olduğunu unutmamalısın.
8. Kendin olmak
Komplo teorisi yazılarından hoşlanıyor musun? Okumalısın. Kola yerine gazoz içmek mi hoşuna gidiyor? İçmelisin. Bir partiye gitme fikri seni bunaltıyor mu? Öyleyse gitme. Kendin olmalı ve yapmak istediklerini yapıp yapmak istemediklerini yapmamalısın.
Hayat olmadığın biri gibi davranmak için çok kısadır. Sen sadece başka biriymişsin gibi davranarak harcadığın zaman için pişman olacaksın. Bir ilişkinin başlangıcından itibaren mutlaka kendin olmalısın. Böylece yanlış bir sevgiliyle vakit geçirme hatasına düşenlerin arasına katılmazsın.
9. Geçmişe dikkat etmek
Geçmişte takılı kaldığın neler var? Bu sevme ve sevilme becerini nasıl etkiler? Yeni bir ilişkiye başlamadan önce mutlaka geçmişten neler getirdiğini kontrol etmelisin. Travmalar, deneyimler ve ilişkiler hepsi bir arada seni takip edebilecektir.
Travmalar ve kötü deneyimler sonrası iyileşmeler asla doğrusal olmazlar. Bu deneyimlerin seni nasıl etkilediğini bilsen bile bazen onları mevcut denklemin dışında bırakmak oldukça zor olabilir. Hala iyileşme sürecinde olabileceğini unutmamalısın.
10. İletişim becerilerini geliştirmek
İletişim becerileri hayatının tüm yönlerine fayda sağlayacak önemli bir beceridir. Bazen ilişkiler tuhaf olurlar. Bir konuşmadan çıktığında kendini nerede bulduğunu bilemezsin. Bir konuşmanın içindeyken sokağa çıkıp bağırma ihtiyacı duyarsın.
İsteklerini, ihtiyaçlarını ve iyileştirebileceğin şeyleri iletebilmek sağlıklı ve kalıcı bir ilişkinin yapı taşlarıdır. İletişim eksikliği yanlış anlaşılmalara neden olur. Bazen isteklerini ve ihtiyaçlarını arka plana atar. Tam olarak ne demek istediğini açıkça ifade edebilmek için iletişim becerisi gereklidir.
Zor veya rahatsız edici bir konuşma yapmadan önce söylemek istediğin noktaları ve söylemek istediklerini not edebilirsin. Bu, düşüncelerini düzenlemene yardımcı olur. Böylece ihtiyacın olan her şeyi karşı tarafa iletmeyi başarabilirsin.