Bir yaşam simülasyonu oyunu oldukça farklıdır. Bu nedenle onu niş bir tür olarak görmek mümkündür. Genellikle bir canlının tüm hayatını kontrol ettiğin oyunları kapsar. Hayatın hangi yöne gideceği kişinin kendi tanımına bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Elbette Android platformunda oldukça iyi yaşam simülasyonu oyunları vardır.
Bu tür için yüzlerce farklı seçimde bulunabilirsin. Ama özellikle sana en çok keyif verecek olanlar elbette bir hayatı şekillendirme konusunda en fazla özgürlüğü tanıyan oyunlardır. Android için en iyi yaşam simülasyonu oyunlarının neler olduğunu merak ediyorsan aşağıdaki seçimlere göz atabilirsin.
1. Godus
Godus oldukça ilginç bir yaşam simülasyonu oyunudur. Tek bir kişiyle belirli bir hayat yaşamazsın. Bunun yerine bir tanrının hayatını yaşarsın. Oyun, kendini inşa etmeye çalışan küçük bir toplumla başlar. Uygun gördüğün zaman toplumun daha fazla ilerlemesini sağlayabilir veya ilerlemeye engel olabilirsin.
Kullanabileceğin seçenekler arasında doğal afetler, insanlara çeşitli konutlar inşa etme konusunda yardımcı olma ve mucizeler gerçekleştirme gibi şeyler yer alır. Yapmak istediğin her şeyi yaptıktan sonra uygarlığı silebilirsin. Oyunun içerisinde yapılacak çok şey vardır ve genel olarak iyi bir oyundur.
Godus uygulamasını Android için buradan indirebilirsin.
2. Home Street: Home Design Game
Home Street: Home Design Game klasik yaşam simülasyonu oyunlarından biridir. Oyuncu olarak bir karakter yaratırsın, bir ev inşa edersin ve içinde yaşarsın. Arkadaşlarla takılmak, karakterine aksesuarlar eklemek ve evini özelleştirmek gibi yapabileceğin pek çok farklı şey vardır.
Oyunda ilerledikçe yapacağın şeyler artış gösterir. Örneğin, daha büyük bir ev almak için mevcut evini satabilirsin. Dilersen televizyonlara konuk olabilirsin. Bir iş kurmak gibi hayatını idame ettirmek için gerekli olan her şeyi yaparsın. Mükemmel bir oyun olduğunu söyleyemem ama yaşam simülasyonu oyunlarına başlangıç için idealdir.
Home Street: Home Design Game uygulamasını Android için buradan indirebilirsin.
3. Virtual Families 3
Virtual Families 3 çoğu yaşam simülasyonu oyunundan farklı bir yapıya sahiptir. Bir insanı evlat edinirsin, onu büyütürsün ve hayatlarına yaşamalarına yardımcı olursun. Belirlediğin karakter seninle etkileşime girecek ve hayat boyunca yardımların için sana teşekkür edecektir.
Bu anlamda karakterinin diğer yaşam simülasyonu oyunlarındaki karakterlerden biraz daha farklı etkileşim tarzına sahip olduğunu söylemek mümkündür. Tüm mobil oyunlar gibi bu oyunun da dezavantajları vardır. Bununla birlikte seriye alışmak için geliştiricinin önceki oyunlarına bir göz atmak isteyebilirsin.
Virtual Families 3 uygulamasını Android için buradan indirebilirsin.
4. AltLife
AltLife oldukça farklı olan yaşam simülasyonu oyunlarından biridir. Hayata bir bebek olarak başlarsın ve ölüme doğru ilerlersin. Oyuncular kariyer seçimleri, ilişki seçimleri, aktivite seçimleri gibi birçok farklı konuda seçimler yaparlar. Buna ek olarak oyunda çocukların ve torunların olabilir.
Oyunun bazı dezavantajları olduğunu samimiyetle söylemem gerekir. Mesela öldükten sonra torunlarından biri olarak devam edemezsin. Bununla birlikte bazı kullanıcı arayüzü hataları vardır. Buna rağmen oyun yaşam simülasyonu denildiğinde mobil platformlardaki en ideal örneklerden biridir.
AltLife uygulamasını Android için buradan indirebilirsin.
5. From Zero to Hero: Cityman
From Zero to Hero: Cityman bir yaşam simülasyonu oyunudur. Ancak oyun yalnızca yetişkinlik evresinde geçer. Oyuncular beş parasız olan neredeyse evsiz bir adam olarak başlarlar. Hedef ise söz konusu karakteri başarıya ulaştıracak kararları verebilmektedir.
Karakter işe girerek, biraz para kazanarak ve kıyafetler alarak gelişim için ilk adımı atar. Ayrıca kontrol ettiğin karakteri üniversiteye gönderebilirsin. Buna ek olarak borsada işlemler yapabilmek gibi para kazanmak için çeşitli başka şeyler yapabilirsin. Birçok yaşam simülasyonu gibi ölüme doğru ilerlemez ama oldukça ayrıntılıdır.
From Zero to Hero: Cityman uygulamasını Android için buradan indirebilirsin.
6. Stardew Valley
Stardew Valley bir karma oyundur. Bu oyun hem çiftçilik simülasyonu hem de yaşam simülasyonu sayılır. Bununla birlikte oyun son yılların en iyi mobil oyunları arasında gösterilmektedir. Küçük bir köyün yakınındaki harap bir çiftlikte bir karakteri kontrol ederek oyuna başlarsın.
Temel amacın çiftliği temizlemek, başarılı olmak ve yakındaki toplulukla etkileşime geçmektir. Çiftçilik, balık tutma, hayvan yetiştirme, insanlarla ilişki kurma, kasaba etkinliklerine katılma ve çeşitli özelleştirme seçeneklerine başvurma gibi yapılacak çok şey vardır. Oyunun en önemli dezavantajı ise ücretli olmasıdır.
Stardew Valley uygulamasını Android için buradan indirebilirsin.
7. Harry Potter: Hogwarts Mystery
Harry Potter: Hogwarts Mystery adından anlaşılabileceği gibi Hogwarts ortamında geçen bir simülasyon oyunudur. Öğrenci olarak kayıt olursun, dahil olacağın grubu seçersin ve okula gidersin. Oyuncular iksir yapmayı, büyü yapmayı ve her türlü işe yarar başka şeyler yapmayı öğrenirler.
Karakter daha sonra diğer sihirbazlarla düellolar yaparlar. Karakterinin ve kaldığı yatakhanenin görünümünün değiştirebilirsin. Buna ek olarak bazı ilişki öğeleri ve arkadaş olunacak çeşitli büyülü yaratıklar vardır. Oyun ücretsiz olsa bile zaman zaman seni harcama yapmak için ikna etmeye çalışacaktır. Buna dikkat etmeni öneririm.
Harry Potter: Hogwarts Mystery uygulamasını Android için buradan indirebilirsin.
8. The Sims: FreePlay
The Sims: FreePlay en popüler yaşam simülasyonu oyunudur. Bir karakter yaratırsın ve o karakterin hayatını yaşarsın. Evini dekore edersin ve çeşitli görevleri yerine getirmeye çalışırsın. Bu oyun diğer platformlarda nasılsa mobil platformda da aynı şekildedir.
Bu oyunun aynı zamanda The Sims: Mobile adında göreceli olarak daha yeni versiyonu daha vardır. Her iki oyun da artı ve eksi yönlere sahiptir. Bu oyunun diğerine göre biraz daha iyi olduğunu düşünüyorum. Oyunların her ikisi de oyuncuyu para harcamaya zorlarlar. Söz konusu duruma karşı dikkatli olmanı öneririm.
The Sims: FreePlay uygulamasını Android için buradan indirebilirsin.
9. Animal Crossing: Pocket Camp
Animal Crossing: Pocket Camp en farklı yaşam simülasyonu oyunlarından biridir. Nintendo tarafından geliştirilen oyun bu firmanın en önemli markalarından birisidir. Bir yaşam simülasyonunun tüm gereksinimlerini karşılayan yapısıyla ön plana çıkar.
Oyun seni ıssız bir adaya bırakır. Orada kendi küçük alanını yaratırsın. Oyuncular kamp alanlarını istedikleri gibi tasarlama özgürlüğüne sahiptirler. Mobilyalar, giysiler ve diğer aksesuarlar dahil olmak üzere binlerce farklı eşyayı toplayabilirler. Bu anlamda ilgi çekici bir yaşam simülasyonu oyunudur.
Animal Crossing: Pocket Camp uygulamasını Android için buradan indirebilirsin.
10. BitLife
BitLife en rekabetçi yaşam simülasyonu oyunlarından biridir. Karakterin doğar, yaşar, büyür, çeşitli kararlar verir ve sonunda ölür. Klasik olarak okul, kariyer ve evlilik rotasına gidebilirsin. Bir alternatif olarak suç hayatını tercih edebilme şansın vardır.
Oyundaki seçimler tamamen sana aittir. Oyunun metin tarzı bir oyun olduğunu söylemeliyim. Bu nedenle hemen hemen her şey grafikler olmadan metin biçiminde gerçekleşir. Bunun karşılığında ise en iyiler arasında yer alan bir yaşam simülasyonu oynama fırsatı elde edersin.
BitLife uygulamasını Android için buradan indirebilirsin.