Her ne kadar Android sürümlerinin bazıları native (doğal) ekran kaydı uygulamasıyla birlikte gelse bile daha gelişmiş özelliklere ihtiyaç duyman söz konusu olabilir. Örneğin, doğal kaydediciler kare hızını veya bit hızını ayarlamana, kayda bir selfie kamerası eklemene veya daha yüksek çözünürlük seçmene izin vermezler.
Bunlar ve bunlara benzer özellikleri isteyen biriysen çeşitli ekran kaydı uygulamalarına göz atman gerekir demektir. Bu ekran kaydedicileri seçerken özellikle filigran eklemeyenlere ve dahili sesleri destekleyenlere yer vermeye çalıştım. Android ekran kaydı için en doğru uygulamayı arıyorsan önerilerime göz atabilirsin.
1. Native Screen Recorder
Native Screen Recorder veya Türkçe haliyle doğal ekran kaydı uygulaması süslü özelliklere sahip olmayan ve birçok Android sürümlerinde yer alan bir varsayılan özelliktir. Dolayısıyla, Android için sorunsuz bir ekran kaydedici istiyorsan üçüncü taraf bir uygulama eklemene gerek yoktur.
Android işletim sistemine sahip hemen hemen tüm arayüzler yerleşik bir ekran kaydediciye sahiptirler. Google bile Android 11 ile yerel bir ekran kaydedici getirmiş durumdadır. Stok Android telefon hayranlarına bu temel özelliği sunmuştur.
Motorola, Nokia, Pixel gibi bir akıllı telefon kullanıyorsan, Hızlı Ayarlar panelini açıp Düzenle (kalem) simgesine dokunmalısın. Aşağı kaydırdıktan sonra “ekran kaydı” seçeneğini aramalısın. Ardından Hızlı Ayarlar panelinden ekran kaydını bahsetmek istediğinde üzerine dokunman yeterli olacaktır. Diğerleri için şunlara göz atabilirsin:
- MIUI: Xiaomi telefonlarda MIUI 8 sürümünden beri bir ekran kaydedici vardır. Ekran kaydı seçeneğini bulmak için sadece Hızlı Ayarlar panelini açman yeterli olacaktır. Mevcut değilse Düzenle seçeneğine tıklamalı ve “ekran kaydedici” simgesini hızlı ayarlar paneline taşımalısın.
- ColorOS: ColorOS ve aynı zamanda Realme UI, Hızlı Ayarlar menüsünden ekran kayıt seçeneği sunarlar. Burada ekran kaydedici simgesi mevcut değilse Düzenle seçeneğine tıklamalı ve Ekran kaydı seçeneğini hızlı ayarlar bölümüne taşımalısın.
- One UI: Diğer One UI yerleşik bir ekran kaydediciyle birlikte gelir. Ekran kaydedici seçeneğini bulmak için Hızlı Ayarlar panelini açmalısın. Burada simge eksikse, üç nokta simgesine dokunmalı ve Hızlı Panel Düzeni seçeneğini açmalısın. Daha sonra Ekran kaydedici simgesini hızlı ayarlar paneline taşımalısın.
- OxygenOS: Ana ekranda aşağı kaydırmalı ve Hızlı Ayarlar menüsü altında Ekran Kaydedici seçeneğini bulmalısın. Seçenek mevcut değilse her zamanki gibi Düzenle düğmesine dokunmalı ve Ekran Kaydedici simgesini Hızlı Ayarlar menüsüne sürüklemelisin.
2. V Recorder
V Recorder özellikle sunduğu ayarlarda diğer uygulamalara biraz benzerlik taşır. Ayrıca, milyonlarca yüklemeyle Android’de son derece popülerdir. Uygulama, ekranını 240p ile 2K arasında değişen bir çözünürlük, 2 Mbps ile 15 Mbps arasında bit hızı ve 24 FPS ile 60 FPS arasında bir kare hızı ile kaydetmeni sağlar.
1080p ve 2K ekran kaydı yalnızca ücretli kullanıcılar tarafından kullanılabilir. Bunun yanı sıra uygulama, ekran kaydına başlamadan önce dokunma hareketlerini eklemene ve 3 saniyelik bir geri sayım eklemene olanak tanır. Android 10 ve üzeri sürümlerde olduğunda hem harici hem de dahili sesi kaydedebilme şansına sahip olursun.
Bu Android uygulamasının ekran kayıtları filigran içermediğinden bu konuda endişelenmene gerek yoktur. Bununla birlikte, kaydına bir logo eklemek isteyebilirsin. Bu uygulama, cihazından bir görüntü seçerek bunu yapmana izin verir. Son olarak, kaydı bildirimler kısmından veya overlay kutusundan durdurabilirsin.
V Recorder uygulamasına bu adresten kolayca ulaşabilirsin.
3. Apowersoft Screen Recorder
Apowersoft Screen Recorder, 1440p ekran kaydı yapmanı sağlayan çok az sayıda ekran kaydediciden biridir. Aslında sunduğu en düşük çözünürlük, diğer uygulamaların çoğu tarafından sunulan 240p’ye kıyasla 360p’dir. Apowersoft Screen Recorder ile 1 Mpbs ile 12 Mbps arasında bir bit hızı ve 24 FPS ile 60 FPS arasında bir kare hızı seçebilirsin.
Telefonunu depolama alanında bulunmalarını kolaylaştırmak için kayıtlara uygulama ayarlarında bir önek adı verilebilir. Kaydedilen videodaki karmaşayı en aza indirmek için kayan simgenin boyutunu değiştirebilirsin. Fakat bunlar yapabileceğin tek özelleştirmeler değildir.
Uygulama aynı zamanda oldukça iyi olan dokunma hareketlerini yakalamana izin verir. Bununla birlikte, Apowersoft Screen Recorder uygulamasının belirli özellikleri yoktur. Örneğin, Android 10 ve sonraki sürümlerde dahili sesi kaydedebilme imkanın yoktur.
Apowersoft Screen Recorder uygulamasına bu adresten kolayca ulaşabilirsin.
4. AZ Screen Recorder
AZ Screen Recorder, Android için bilinen en önemli ekran kaydedicilerden biridir. Muhtemelen adını daha önce duymuş olabilirsin. AZ Screen Recorder, telefonunun ekranını kaydetmek için birçok ayar ve özellik sağlar. 240p ile 1080p’ye kadar bir çözünürlük seçimi, 20 FPS ile 60 FPS arasında kare hızı ile kayıt yapmanı sağlar.
Bunun dışında, ekranının 1/3 hızından 3x hıza kadar hızlandırılmış bir videosunu oluşturabilirsin. Son olarak, uygulama ayarlarında, telefonu sallamak veya ekranı kapatmak gibi kayıt durdurmak için birden fazla yol yapılandırma şansın olacaktır.
Ayrıca videoları birleştirme, kayıttaki sesi özel sesle değiştirme, videolara metin ekleme gibi özelliklere de sahip olursun. Daha fazla özelliği açmak için uygulama içi satın alma olarak satın alınabilen bir premium sürümü vardır. Uygulamayı kullanırken reklamlarla uğraşmak istemiyorsan premium sürümünü deneyebilirsin.
AZ Screen Recorder uygulamasına bu adresten kolayca ulaşabilirsin.
5. XRecorder
InShot tarafından geliştirilen ve daha çok XRecorder adıyla bilinen popüler ve bol özelliklerle dolu bir ekran kaydedici uygulaması vardır. Kullanımı oldukça kolay olan kusursuz kontroller sunar. Uygulama, ekranı kaydederken ekranındaki alanları işaretlemeni sağlayan bir araçla birlikte gelir. Bu özellik onu diğerlerinden benzersiz kılar.
XRecorder uygulamasının özelliklerine gelince sana kayıt listesi üzerinde tam kontrol sağladığını görebilirsin. Daha küçük bir video dosyası istiyorsan, videoyu daha düşük çözünürlükte ve bit hızında kaydedebilirsin. Bu konuda tam kontrole sahip olduğunu bilmen gerekir.
Ayrıca 1080p ve 60 FPS’ye kadar çıkarak kayıt alabilirsin. Birden fazla ses kaynağı için desteğin olduğunu unutmamalısın. Genel olarak, XRecorder, Android için en iyi ekran kaydı uygulamalarından biridir. Onu kullandığın zaman pişman olmayacağından emin olabilirsin.
XRecorder uygulamasına bu adresten kolayca ulaşabilirsin.
6. Screen Recorder
Android için en iyi ekran kayıt uygulaması söz konusu olduğunda en önemlileri arasında Screen Recorder (by Kimcy929) yer alır. Ücretsiz olarak birçok harika özellik sunan reklamsız bir ekran kayıt uygulamasıdır. Başlangıç olarak 240p ile 4K arasında bir çözünürlük ve 24 FPS ile 120 FPS arasında bir kare hızı ile kayıt yapmanı sağlar.
Ayrıca dokunuşları ve herhangi bir harici sesi kaydetmene ve ses bit hızını 320 Kbps’ye kadar ayarlamana olanak tanır. Android 10 veya üzeri bir sürümü kullanıyor olman durumunda dahili ses kaydı yapabilme şansın dahi olacaktır. Bu açıdan uygulama ücretsiz olmasına rağmen son derece işlevseldir.
Uygulama aynı zamanda Game Launcher adını taşıyan bir özellikle birlikte gelir. Burada telefonuna yüklediğin oyunları ekleyebilir ve ardından oyunları kaydetmek için doğrudan başlatma yapabilirsin. Buna ek olarak kayıtları düzenlemene izin vermek için metin veya logo ekleyebilen bir video düzelti elde edersin.
Screen Recorder (by Kimcy929) uygulamasına bu adresten kolayca ulaşabilirsin.
7. Vidma Recorder
Vidma Recorder ile birçok gelişmiş seçeneğe ücretsiz olarak sahip olursun. Uygulamanın ücretsiz sürümü 1080p’ye kadar özel çözünürlük, özel bit hızı, 10 saniyelik önceden tanımlanmış bir geri sayım sayacı ve mikrofondan hem dahili hem de harici ses ekleme seçeneği sunar.
Kaydı durdurmak için cihazını sallama, devam eden bildirimi gizleme, dokunuşları gösterme, özelleştirilmiş zamanlayıcı, ön ayarlar ve daha fazlası gibi gelişmiş özelliklere erişim sağlayabilirsin. Bu uygulamanın en önemli yanlarından birisi ise sunduğu basitliktir.
Uygulamayı yükledikten sonra kullanmaya başlamak için ekstra izinlere ve özelleştirme seçeneklerine sahip olmana gerek yoktur. Dolayısıyla, Android için basit ve ücretsiz bir ekran kayıt uygulaması arıyorsan, Vidma Recorder senin için uygun bir seçim olabilecektir.
Vidma Screen Recorder uygulamasına bu adresten kolayca ulaşabilirsin.
8. Mobizen Screen Recorder
Çoğu ekran kayıt uygulaması gibi Mobizen Screen Recerder uygulaması da onu Android akıllı telefon kullanıcıları için değerli bire ekran kayıt uygulaması yapan birçok harika özellik sunar. Bu uygulama ile 240p – 1080p arasında herhangi bir çözünürlük, 0.5 Mpbs ile 12 Mbps arasında bit hızı ve 5 FPS ile 60 FPS arasında kare hızı seçebilirsin.
Video düzenleyici, dokunmatik kayıt, geri sayım ve yüz kamerası gibi seçenekleri görmek şaşırtıcı olmayabilir. Diğer taraftan uygulama filigran, air circle ve zamanlayıcı olmadan bir ekran kaydı oluşturan Clean Recording adını taşıyan bir moda sahiptir.
Bu mod kapalıyken Mobizen filigranını özel bir filigranla değiştirebilirsin. Ayrıca, zamanı takip etmek için kayıt süresini görüntüleyebilirsin. Uygulamanın tüm özellikleri ücretsiz olsa bile uygulama içinde sık sık reklamlar görebilirsin. Ancak premium sürümü satın alarak bu reklamları kaldırabilirsin.
Mobizen Screen Recorder uygulamasına bu adresten kolayca ulaşabilirsin.
9. Google Play Oyunlar
Android cihazların çoğu önceden yüklenmiş Google Play Oyunlar (Google Play Games) uygulamasıyla birlikte gelir. Cihazın ile gelmediyse kesinlikle bunu indirmeni öneririm. Android cihazında yer alan her şeyi kaydetmene izin vermese bile yerleşik bir ekran kayıt özelliğine sahiptir.
Yüz kamerasıyla birlikte Play Store’da bulunan herhangi bir oyunu görüntülemeni sağlar. Bir oyunu kaydetmek için oyunu Google Play Oyunlar’da arayın, sağ üst köşedeki kayıt simgesine dokunmalı ve video kalitesini seçmelisin. Böylece video kaydına başlayacak duruma gelebilirsin.
Google Play Oyunlar ile kayıt yapabilmek için uygulama senden oyun başlatmanı isteyecektir. Oyunu başlattıktan sonra kayda başlayabilirsin. Bu uygulamanın oyunlar söz konusu olduğunda en ideal ekran kayıt uygulamalarından biri olduğunu unutmamalısın.
Google Play Oyunlar uygulamasına bu adresten ulaşabilirsin.
10. Omlet Arcade
Oyun oynamak ve canlı yayın yapmak için bir Android ekran kaydedici arıyorsan, Omlet Arcade piyasada bulabileceğin en uygulamalardan birisidir. YouTube, Twitch ve daha fazlasıyla entegrasyona sahiptir. Uygulama, PUBG, Call of Duty, Among Us, Fortnite gibi oyunların ekran kaydını destekler.
Diğer taraftan uygulama akış ayarlarını özelleştirmene izin vermez. İnternet hızına bağlı olarak, otomatik bir biçimde daha düşük veya daha yüksek çözünürlüğe ve kare hızına geçebilir. Bu açıdan onun diğer ekran kaydı uygulamalarından biraz farklı olduğunu söylemek mümkündür.
Dahası, oyun oynarken ihtiyacın olan hem dahili bir kaynaktan hem de mikrofondan ses kaydını destekler. Eğer bir oyuncu olman durumunda Omlet Arcade oyunlarda ekran kaydı yapmanı sağlayacak en iyi ekran kayıt uygulamalardan birisidir. Hatta belki de en iyisidir.
Omlet Arcade uygulamasına bu adresten kolayca ulaşabilirsin.