Hayatı başarılarınla dengeli bir şekilde yaşarsın. Başarıyı beklenti olmaktan çıkarıp onu bir alışkanlığa dönüştürebilirsin.
Başarı konusunda daha önce pek çok şey duymuş olabilirsin. Başarı hayatın parçasıdır ve aslına bakarsan hayatını nasıl yaşadığını etkileyen en önemli faktör durumundadır. Hayatını başarılı bir şekilde yaşamak istiyorsan önce başarıyı anlamalı ve daha sonra onunla yaşamanın sırlarını öğrenmelisin.
1. Toleransın etkisi
Bir şeyin gerçekleşmesini istiyorsan onu yerine getirebilmek için farklı seçeneklere sahip olursun. Hayatında bir şeyin gerçekleşme olasılığı daha çok hayal ettiğin durum, ona karşı duyduğun inanç ve hayatında onun için gerçekleştirdiğin tolerans ile bağlantılıdır.
Tolerans durumunu burada yanlış anlamaktan kaçınmalısın. İnancın ve hayallerin ne kadar yoğun olursa olsun onlara tanıdığın ayrıcalık çok düşük olabilir. Bu durumda gerekli toleransı tanıyarak onların hayatında yer edinmesini sağlamalısın. Bunu aralık bırakılan camdan içeri giren bir miktar rüzgarla kıyaslayabilirsin.
2. Değer duygusu
Kabul etmemiz gereken bir durum var. Hayatta neyi başarırsak başaralım çok fazla sevinmek veya bunu çok fazla göz ardı etmek bize yaramaz. Aslında başarılı olmaya çalıştığımız durum karşısında şansımızın yarı yarıya olduğuna inandığımız için bu durumda oluruz.
Değer duygusu yaşamış olduğun bu çıkmazı bir nebze olsun ortadan kaldırabilir. Hayatındaki başarıları bir rastlantıdan ibaret sanıyorsan bu konuda yanıldığını söylemeliyim. Çünkü başarıda rastlantı söz konusu değildir. Ardı ardına elde ettiğin başarıların hepsinde bir rastlantı olabileceğine inanıyor musun?
Sanırım cevabı çok iyi biliyor olmalısın. Ardı ardına gelen rastlantılar başarılarda devreye giren bir faktör olarak seni başarıya doğru yönlendirir. Bu değer duygusundan başka bir şey değildir. Üstelik bu duygu başkaları tarafından çok daha kolay görülebilen bir hissiyattır.
Bu nedenle başarıyı ev sahibi olmak, araba sahibi olmak, lüks giyimlere sahip olmaktan farklı düşünmek gerekir. Çünkü bir insan için başarı nasıl göründüğünden çok nasıl hissedildiği ile alakalıdır. Bunu başarmış insanlar aslında hayatı başarılı bir biçimde yaşama fırsatını elde etmiş insanlardır.
3. Kendini bilmek
Başarı kendini bilmektir. Bunun en büyük sebebi potansiyel ve mutluluk arasındaki bağı en iyi şekilde özümsemeyi mümkün kılan durumun bu olmasıdır. Platon’un yıllar önce söylemiş olduğu gibi “kendini bil” bugün dahi geçerli olan bir öğüttür ve ebediyen geçerli olacaktır.
Kendini bilmek sadece başarı için gerekli bir şey değildir. Hayatın içerisinde neyi hedefliyor olursan ol kendini bilmen gerekir. Çünkü kendini bilip kendini tanımadığın sürece kendini geliştirmen maalesef mümkün değildir.
4. Onurlandırmak
Başarı nadiren istediğimiz ve beklediğimiz şekilde ortaya çıkar. Başarının nasıl ortaya çıkacağını bilen tek şey kainatın kendisidir. Geçmişte neler olduğunu, gelecekte neler olacağını, ne zaman ve nasıl olacağını kainatın düzeni (ilahi kudret) bilebilir.
Bu yüzden hayatında başarıya yer açmış olman gerekir. Bir şeyi çok istediğin halde onun gerçekleşmemesi biraz buna bağlıdır. Oysa bir şeyin peşini bıraktığın zaman bir süre sonra onun farklı bir şekilde karşına çıktığını görürsün. Başarı doğrusal bir yolculuktan çok ömür boyu süren bir yolculuktur.
5. Seçim yapmak
Seçim yapmayı başaramazsan başarıdan uzaklaşırsın. Bu nedenle pek çok kişi korkularının üzerine gitmen gerektiğini söyler. Bir şeyi yapamayacak olduğuna inanmaya başladığın an tüm hayatının dengesini değiştirmiş olursun. Duygusal durumundan sağlık durumuna kadar her şey değişir.
Bu nedenle imkansız gözükse bile korktuğun şeyden uzaklaşmayı tercih etmek yerine seçimini istediğini yapmaktan yana kullanman gerekir. Rahatlık bölgenden uzaklaşarak kendini mutlu etmenin yollarını bulmalısın. Kısacası, karşına eşsiz bir fırsat çıktığında kabul etmelisin.
Tıpkı Tiffany Crosara‘nın başarıdan söz ederken Richard Branson‘dan alıntılayarak açıklamaya çalıştığı gibi “Birisi size mükemmel bir fırsat tanıyorsa ve onu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, kabul edin ve gerisini sonra düşünün.” şeklinde bir yaklaşım sergileme yoluna gidebilirsin.
6. Başarıyı fark etmek
Bu nokta aslında değer durumunun en etkin olduğu noktadır. Başarılarını fark edersen hayattan memnuniyet duymaya başlayabilirsin. Hayatında yer alan ve memnun olduğun her şeyin farkında olursan başarılı olma şansın bir o kadar fazla olacaktır.
Memnuniyeti bir alışkanlık olarak görürüm. Çünkü etrafında yer alan şeylerden en azından hayatına faydası olduğunu düşündüğün şeylerden memnun olmayı başarırsan endişe, depresyon ve mutsuzluk gibi duygusal durumlardan uzaklaşmayı başarabilirsin.
Her zaman hayatında yer alan olumlu şeylerden memnuniyet duymaya çalışmalısınız. Böylece başarı büyüyerek kendini gösterme fırsatı bulacaktır. Bu yazılı bir altın kural olmadığından memnuniyet alışkanlığını geliştirmek oldukça zordur. Ancak “teşekkür etmek” zor bir şey değildir.
7. Anlamlandırmak
Aslına bakarsan başarı anlamlandırmaktır. Bir konuda çok iyi olmasan bile insanlar seni biliyor ve tanıyorsa kendini başarılı ilan edebilirsin. Ancak, gerçek başarı bu değildir. Çünkü gerçek başarı bir konuda bilgi sahibi olmak ve ender olanı gerçekleştirmektir.
Başarıyı anlamlandırmak istiyorsan hayatın sana verdiklerini gözden geçirmelisin ama aynı zamanda senin hayata kattıklarına göz atmalısın. Kainat çoğu zaman sana fazlasını sunacak kadar cömert davranabilir. Sen başarıyı bilmek yerine bilinmek ile karıştırırsan bunun farkında olamazsın.
Umarım bu bilgiler başarının ne olduğunu anlama konusunda sana yardımcı olmuştur. Aklına takılan bir şeyler varsa bunları yorum olarak bana ulaştırabilirsin. Yazımı beğendiysen arkadaşlarınla paylaşabilir ve yazılarımdan haberdar olmak için aşağıdan ücretsiz abonelik gerçekleştirebilirsin.