Beyni zinde tutmak için en önemli prensip çeşitlilik ve meraktır. Yaptığın herhangi bir şey ikinci doğan olduğu zaman bir değişikliğe imza atman gerekir. Örneğin, bir bulmacayı hızlı ve kusursuz bir biçimde çözebilir bir hale geldiysen artık kendine yeni zorluklar bulmalısın.
Beyni zinde tutmak için onun sürekli merak içerisinde olmasını sağlamalısın. Çevrendeki dünyayla ilgilenmelisin; neler olduğunu ve neler yapılabildiğini sorgulamalısın. Böylece beynini hızlı ve verimli bir şekilde çalıştırmayı başarabilirsin.
Oyun oynamalısın
Beynini zinde tutmak için çeşitli programlardan, uygulamalardan ve oyunlardan destek alabilirsin. Sudoku veya kare bulmaca çözmeyi düşünebilirsin. Bu gidebileceğin klasik yoktur. Bunlara ek olarak dijital oyunları kullanarak beynini geliştirmeyi başarabilirsin.
Mantığa, kelime becerilerine, matematiğe ve zekaya dayalı her türlü oyun sana yardımcı olabilecektir. Oyunları oynarken eğlendiğin sürece beynini zinde tutmak için daha fazla fırsat elde edersin. Oyunlar sayesinde günde sadece 15 dakikanı ayırarak beynini zinde tutabilirsin.
Meditasyon yapmalısın
Meditasyon bağlılık ve sabır gerektiren bir iştir. Ancak zihin ve vücut sağlığı için yapabileceğin en doğru işlerden biridir. Meditasyon seni rahatlatmakla sınırlı kalmaz aynı zamanda beynine bir çalışma prensibi kazandırır.
Farklı meditasyon türleri deneyerek beynini farklı ve yeni şeylerle tanıştırmış olursun. Böylece onun merak etmesini sağlarsın ve aynı zamanda çalışmasına ekstra destek olursun. Tüm bunlar beynini zinde tutmak için ihtiyacın olan şeylerdir.
Sağlıklı beslenmelisin
Beyninin sağlıklı yağlara ihtiyacı vardır. Bunun için sağlık yaşaman ve en önemlisi sağlıklı beslenmen gerekir. Balık yağı (ilaç yerine doğal yoldan tüketim ilk tercih olmalı), ceviz gibi kuru yemişler ve zeytinyağı tüketmeye çalışmalısın.
Bu tür gıdalara öncelik vermelisin. Aynı zamanda beslenme alışkanlığına bir düzen getirerek doymuş yağlardan olabildiğince uzaklaşmaya çalışmalısın. Hatta trans yağları beslenme alışkanlığından hepten uzak tutmalısın. Böylece beyninin zinde kalmasını sağlayabilirsin.
İyi şeyler anlatmalısın
İyi şeyler anlatmak her zaman önemlidir. Özellikle anlatacakların geçmişinden gelen hatıraları kapsıyorsa çok daha önemlidirler. Hikayelerin hatıralarını sağlamlaştırma, olayları yorumlama ve anları paylaşma konusunda sana yardımcı olacaktır.
Bazı temel hikaye anlatımı tekniklerini öğrenerek hikaye anlatım becerini geliştirebilirsin. Böylece insanların seni dinlemesini sağlayabilirsin. Bu durumda hikayelerin insanlara sıkıcı gelmez ve insanlar senden daha fazla şey duymak isterler. Bunu başarırsan her anlamda zinde kalabilirsin.
Televizyondan uzak durmalısın
Her ne yapıyorsan yap televizyondan olabildiğince uzak durmaya çalış. Ortalama bir insan günde 4 saatten daha fazla televizyon izler. Bu insan için büyük bir kayıptır. Bu kaybı önlemek için televizyonla arana bir mesafe koymayı denemelisin.
Televizyon insanlarla ilişkin arasında bir engeldir. Hayatla olan bağını koparır ve etkileşim kurmanı engeller. Televizyonu kapatmalı veya daha az izlemeye çalışmalısın. Oradan artan zamanı zihnini ve vücudunu geliştirmeye harcamayı denemelisin.
Egzersiz yapmalısın
Fiziksel egzersizler yapman hem vücudun hem de zihnin için iyidir. Vücudunu harekete geçirdiğin zaman beynini harekete geçirmiş olursun. Çünkü beyninin yeni kas becerilerini öğrenmesi ve dengeyi yakalamaya çalışması gerekir.
Beynine meydan okumak için yapabileceğin pek çok farklı egzersiz vardır. En basit egzersizleri yaparak dahi vücudunu geliştirmeyi başarabilirsin. Ama en önemlisi her yaptığın egzersizde beyninin gelişmesine yardımcı olursun. Sonuç olarak beynin zinde kalmayı başarır.
Farklı şeyler okumalısın
Kitaplara her zaman erişim sağlayabilirsin. Bir kitap satın alabilirsin, arkadaşından bir kitap ödünç alabilirsin veya kütüphaneye gidip kitaplardan ücretsiz olarak yararlanabilirsin. Kitaplar neredeyse sonsuz bilgilerle doludurlar.
Genellikle tarih kitapları okuyorsan bu sefer bir farklılık yapıp modern roman okumalısın. Yabancı yazarları okumalısın, klasiklere göz atmalısın veya insanlar tarafından oluşturulmuş okuma listelerinden bir kitap seçmelisin. Böylece beyninin yeni verilerle tanışmasını sağlamış olursun.
Yeni şeyler öğrenmelisin
Yeni bir beceri öğrenmek beynin bir çok alanının çalışmasını sağlar. Bir şeyler öğrenmeye çalışırken hafızan otomatik olarak devreye girer. Yeni bilgiler öğrenirsin ve onları farklı şeylerle ilişkilendirme yoluna gidersin. Bu sayede beyninin aktif kalmasını sağlayabilirsin.
Shakespeare okumak, Oğuz Atay okumak, yemek yapmayı öğrenmek ve kürdanlardan ev veya uçak yapmak gibi beynine meydan okuyabileceğin şeyler yapmalısın. Bunların her birisi seni düşünmeye itecektir. Böylece zinde kalma konusunda çeşitli fırsatlar elde etmiş olacaksın.
Basit değişiklikler yapmalısın
Her insan değişmek ister ama köklü değişimler sancılıdır. Bunun yerine hayatında ufak değişiklikler yapmayı denemelisin. Çoğu insan hayatında bir rutini takip eder. Saatlerce aynı şeyi yapsalar ve bundan keyif alsalar bile rutinler beyin için pek sağlıklı değildirler.
Örneğin, her zaman gittiğin markete gideceksen bugün farklı bir yoldan gitmeyi düşünebilirsin. Sağ elini daha iyi kullanan biriysen sol elini kullanarak yemek yemeye çalışabilirsin. Bunlar sadece birer örnektir ama beynine işlevsellik kazandırmak için basit değişikliklerdir.
Beyin egzersizleri yapmalısın
Beyin egzersizleri son dönemde oldukça popülerdir. Bunlar için formal denilebilecek kurslar, siteler ve kitaplar vardır. Hepsinin temel amacı beynini daha iyi çalıştırmak için sana yardımcı olmaktır. Bunları kullanarak beynini zinde tutmaya çalışabilirsin.
Beyin egzersizi oyunlarını oynayarak egzersiz için temel prensiplere ulaşmayı başarabilirsin. Bu tür oyunların arkasında daima bilimsel araştırmalar vardır. Her gün belirli miktar beyin egzersizi yaparak beyninin sürekli çalışmasını sağlayabilirsin.
Umarım bu yazı beyni zinde tutmak hakkında bilgi sahibi olma konusunda sana yardımcı olmuştur. Eklemek istediğin bir şeyler varsa hemen yorum yapabilir veya önerilerimi beğendiysen yazımı arkadaşlarınla paylaşabilirsin.