Bir işe başlarsın ve kısa sürede onun bitirilmesi gerektiğine inanırsın. Bir adım atarsın ve sonra kendini büyük bir sorunun içerisinde bulursun. Birkaç dakika çalışırsın ve sonra biraz mola vereyim diyerek çalıştığından çok daha fazla vakti sosyal medyada gezerek harcarsın.
Hayatında belirttiğim gibi bir döngü varsa dikkat dağınıklığına sahipsin demektir. Dikkat dağınıklığı zamanını boşa harcamana ve son derece verimsiz vakit geçirmene neden olabilir. Hemen umutsuzluğa kapılmamalısın çünkü bu problemi yaşayan tek kişi sen değilsin.
Hedeflerini her zaman aklında tut
Dikkat dağınıklığının zıttı odaklanmaktır. İlk olarak neden odaklanmaya ihtiyaç duyduğuna karar vermelisin. Alanında çok iyi birisi olmak istiyor olabilirsin. Bir işi diğerlerine göre çok daha iyi yapmak istiyor olabilirsin.
İsteğin ne olursa olsun odaklanmaya ihtiyacın vardır. Hedeflerini yerine getirebilmek için belirlediğin yolda ilerlemeye çalışmak için elinden geleni yapman gerekir. Ancak, en ihtiyaç duyduğun anda odaklanmayı başaramazsan belirlediğin hedefleri yerine getirmen mümkün olmayacaktır.
Karmaşıklığı ortadan kaldır
Her gün yapman gereken düzinelerce işin varsa odaklanmak senin için hayaldir. Böylesi bir senaryoda odaklanmayı başarman oldukça zor olacağı için karmaşıklığı ortadan kaldırmalısın. Her bir işi temel düzeyde düşünüp azaltmaya çalışmalısın.
Standart kural gün içerisinde üç veya dört işe odaklanmaktır. Bu miktardan fazlası kaçınılmaz olarak dikkat dağınıklığı yaşamana sebebiyet verir. Yapmak istediğin her ne ise yavaş hareket etmek her zaman en idealidir çünkü hızlı hareket edersen gereğinden fazla yüke sahip olup enerjini düşürürsün.
Erkenden harekete geç
Karmaşıklığı ortadan kaldırıp günde üç veya dört işe odaklandığın zaman işlerin yetişebilmesi için çalışmaya erkenden başlaman gerekir. Erkenden uyanmalı ve kalktıktan sonra işleri nasıl yapacağını düşünmelisin. Bunun için uyanma, kahvaltı yapma ve işe koyulma arasında denge oluşturmalısın.
Bu başlangıçta seni oldukça zorlayabilir. Bir şeyler yapabilmek için doğru zamanın gelmesini beklersen dikkat dağınıklığını kendiliğinden davet etmiş olursun. Dikkat dağınıklığı devreye girdiğin zaman iradeni sekteye uğratır ve yapman gereken işler gecikmeye başlar.
Bilmediklerini es geç
Dikkat dağınıklığı konusunda problem yaşayan insanların çoğunda bir şeyleri takılı kalma vardır. Bir konuda bilgin yoksa onu es geçmelisin. Dikkatinin oraya doğru yönelmesine izin verirsen yapman gerekenlerden geri kalmaya başlarsın ve bu seni raydan çıkarır.
Bir şeyler yapmaya çalışırken başarılı bir biçimde yoluna devam edersen ihtiyaç duyduğun ivmeyi yakalayabilirsin. Bilmediklerini es geçip bildiklerine odaklanmak ve zor olan kısımları sona bırakmak iyi bir fikirdir. Dikkat dağınıklığının kurbanı olmak istemiyorsan buna dikkat etmelisin.
İvmeye önem ver
İvme hedefleri yerine getirebilmek için yakalanması gereken önemli bir düzendir. Hedefleri gerçekleştirirken geride kalmak istemiyorsan ivme kaybetmemeye çalışmalısın. İhtiyacın olan sıkı düzeni oluşturup her zaman ileriye düşünmelisin.
Bu ivmeyi istediğin her zaman yakalayamayacağını bilmelisin. Hedefin ne ise öncelikle bunun için gerekli olan işleri yerine getirmek için çaba göstermelisin. Bir başka ifadeyle, yazarlık yapmak istiyorsan her gün olmasa bile iki veya üç gün arayla bir şeyler yazmaya çalışmalısın.
Uygulamalı yöntemleri dene
Benim hayatımda dikkatimi dağıtacak çok fazla unsur var ama sürekli odaklanma problemi yaşayan birisi değilim. Gün içerisinde dikkatimi dağıtabilecek unsurları aşağıda paylaşıyorum. Bu listede yer alanları gözden geçirip kendi listeni oluşturmanı istiyorum.
- Facebook – Facebook sürekli vakit geçirdiğim bir yer değil. Ben burayı genelde iletişim için kullanırım.
- Twitter – Twitter sürekli vakit geçirdiğim bir yer değil. Burayı genelde yeni yazılarımı paylaşmak için kullanırım.
- Haber Siteleri – Gün içerisinde en fazla vakit geçirdiğim alanlardan birisidir. Bol bol haber okurum ve gündemi takip etmeye çalışırım.
- YouTube – Gerektiği zaman video izlemek, bilgi edinmek ve araştırma yapmak için buradan faydalanırım. Müzik dinlemek için kullanırım ve genelde bol bol müzik dinlerim.
- Spotify – Müzik dinlemek için kullanırım ve genelde bol bol müzik dinlerim.
- Ekşisözlük – Sık sık takip ettiğim adreslerden biridir.
- E-posta Sağlayıcıları – Genel olarak e-postaları periyodik olarak kontrol ederim ama acil bir husus söz konusuysa kısa sürede e-postayı kontrol edip geri dönüş yapmaya çalışırım.
- Yanımda Duran Kitaplar – Genelde yanımda üst üstte konulmuş ve karıştırılmayı bekleyen bazı kitaplar olur.
- Telefon – Telefonu genelde yanımda tutmaya çalışırım ama istisnalar söz konusu olabilir.
Tüm bunlar ve hatta çok daha fazlası senin günlük listende yer alabilir. Önemli olan ne kadar az veya fazla unsurun olması değildir. Önemli olan durum çalışırken veya verimliliğin gerektirdiği anlarda bunlara karşı sergilediğin tutumdur.
Verimlilik için kapat gitsin
Gün içerisinde burada bahsettiğim unsurlarla muhakkak bir veya birkaç kez etkileşim haline geçerim. Bunların her birisi bir anlık gaflete düşmen anında vaktini sömürmeyi başarabilir. Dikkat dağınıklığını önleme konusunda aşağıdakilere dikkat etmeni öneririm:
- Bir işle meşgulsen Facebook her zaman kapalı olmalıdır.
- Bir işle meşgulsen Twitter her zaman kapalı olmalıdır.
- Bir işle meşgulsen Instagram her zaman kapalı olmalıdır.
- Bir işle meşgulsen haber sitelerine hiçbir şekilde göz atmamalısın.
- Bir işle meşgulsen YouTube veya Spotify sadece müzik dinlemek için açık olmalıdır.
- Bir işle meşgulsen e-posta bildirimlerin kapalı veya sessizde olmalıdır.
- Bir işle meşgulsen telefonu her zaman sessize almalısın.
Onca maddeden bir fire verdiğimi görebilirsin. Evet, yani maalesef müziksiz yapamadığım doğrudur. Özellikle bilgisayar başında olursam müzik dinlemeden duramam. Sadece araştırma safhasında aradıklarımı bulup okumaya geçtikten sonra müziği kapatırım.
Gizli alışkanlığa dikkat et
Dikkat dağınıklığının gizli bir alışkanlık olduğunu düşünürüm çünkü etrafımızda dikkatimizi dağıtacak unsurları bulundurmamızın bazı nedenleri vardır. Bu nedenleri aşağıda sıraladım, eğer bir şekilde dikkat dağınıklığın olduğunu düşünüyorsan bu nedenlerden bazıları seninle uyumlu olacaktır:
- Dikkatimizi dağıtacak unsurlara yakın oluruz çünkü kendimizi can sıkıntısından kurtarırız.
- Dikkatimizi dağıtacak unsurlara yakın olarak baş etmesi zor duygulardan uzak dururuz.
- Dikkatimizi dağıtacak unsurlara yakın olduğumuz sürece hoşlanmadığımız kimliğimizi gizleriz.
- Dikkatimizi dağıtacak unsurlara yakın durarak diğer insanlardan uzaklaşırız.
- Dikkatimizi dağıtacak unsurlar sayesinde memnuniyetsizlikten ve korkularımızdan uzaklaşırız.
- Dikkatimizi dağıtacak unsurlara yakın olarak öfkelenmekten uzaklaşırız.
Kendi notlarını aldıysan sana bir soru sormak istiyorum. Tüm bunlardan uzak durmanın çok iyi bir şey olduğunu düşünüyor musun? Eğer cevabın evet ise sana kötü bir haberim var çünkü bu zorluklardan saklanmak onları çözmeni veya onların yok olmasını sağlamaz.
Yüzleşmeyi dene
Artık gizlenmeyi bir kenara bırakmalısın. Dikkat dağınıklığı senin için bir alışkanlıksa o alışkanlığa veda edebilmeyi göze almalısın. Sonsuza kadar kaçamazsın, kaçtığın herhangi bir şey elbet seni bir gün yakalar ve hazırlıksız yakalandığın zaman çok daha büyük bedeller ödemek zorunda kalabilirsin.
Gün içerisinde dikkatini dağıtacak ufak tefek işlerle uğraşmak ve bu şekilde dikkatinin dağılmasını sağlamak ile sürekli olarak dikkat dağınıklığına sahip olmayı birbirine karıştırmamalısın. İlk durum genelde zihninin dinlenmesini sağlamak dikkatini bilinçli bir biçimde dağıtmakla ilgilidir.
Umarım bu bilgiler dikkat dağınıklığını giderme konusunda sana yardımcı olmuştur. Eklemek istediğin bir şeyler varsa hemen yorum yapabilir veya önerilerimi beğendiysen yazımı arkadaşlarınla paylaşabilirsin.