Teknolojinin hızlı gelişimi her alanda hayatımıza tesir etti diyebilirim. Öyle ki otonom araçları konuşur hale geldik. Tüm bunların yanında bir yerden bir yere giderken ihtiyacımız olan rotayı bize sağlayacak çeşitli ufak yardımcılarla buluşma şansımız oldu.
Bu ufak yardımcılara “navigasyon” adı verilir. Yaptıkları en önemli şey gideceğimiz yer için bize en güvenli, en kısa ve en pratik yolları sunmasıdır. Navigasyon uygulamalarının da bazı avantajları ve dezavantajları vardır. Bunun için en iyi navigasyon uygulamalarını kullanmak önemlidir.
1. Google Haritalar
Google Haritalar en bilinen yol tarifi uygulamalarından birisidir. Teknoloji devi Google’ın tariflerine uyarak pek bilmediğim sayısız yere ulaştığımı söyleyebilirim. Bununla birlikte uygulamanın en önemli yanı elbette Android telefonlarda varsayılan olarak gelmesi diyebilirim.
Herhangi ek uygulama yüklemek zorunda kalmadan yol tariflerini bu uygulama üzerinden alabilirsin. Haritada çeşitli yerleri not alabilir veya arkadaşlarınla paylaşabilirsin. Gideceğin yerin haritasını önceden indirerek internet bağlantısı olmadan dahi kullanabilirsin.
Google Haritalar uygulamasını Android için buradan, iOS için ise buradan indirebilirsin.
2. Yandex Navigasyon
Yandex Navigasyon canlı trafik bilgisi ve alternatif rotalar sunan bir uygulamadır. En çok kullanılan navigasyon uygulamalarından biridir. En önemlisi verileri oldukça tutarlı ve güvenilirdir. Özellikle başlıca büyük şehirlerde çok daha iyi performans gösterdiğini söyleyebilirim.
Yandex Navigasyon sayesinde yol durumu hakkında son gelişmeleri ulaşabilmen mümkündür. GPS üzerinden veri alan uygulama rota belirlerken en hızlı rota dahil olmak üzere 3 farklı rota oluşturur. Bunlardan hangisine uyum sağlayacağını sen seçersin.
Yandex Navigasyon uygulamasını Android için buradan, iOS için ise buradan indirebilirsin.
3. Yandex.Maps
Yandex.Maps, Yandex Navigasyon uygulamasına göre daha detaylı veriler sunar. Bunun sebebi ise üç boyutlu modellemelerin daha yoğun olmasıdır. Bu uygulamayı kullanarak yine araç rotaları oluşturabilirsin. Fakat bu uygulamanın daha çok yayalar için uygun olduğunu söyleyebilirim.
Bir yere turistik geziye gittiysen ve etrafta yer alan her şeyi daha detaylı bir biçimde görmek istiyorsanız Yandex.Maps sana bu konuda yardımcı olacaktır. Otomobil ile seyahat için ise Yandex Navigasyon kullanmaya devam etmeni öneririm.
Yandex.Maps uygulamasını Android için buradan, iOS için ise buradan indirebilirsin.
4. Waze
Waze ile ilgili yorum yaparken hem olumlu hem olumsuz yönlerinden söz edeceğim. Ancak bu uygulamanın hızlı bir biçimde yatırım almaya devam ettiğini unutmamak gerekir. Yani her geçen gün biraz daha gelişmekte olduğunun altını çizmeliyim.
Olumsuz yanı nedir? Çok garip rotalar çıkarmasıdır. Yurt dışı kullanımında herhangi bir sorun yoktur. Fakat Türkiye’de kullanımında garip ve bir o kadar zorlayıcı rotalarla karşılaşmak mümkündür. Bu nedenle cebinde bulunması gereken alternatif bir uygulama olduğunu düşünüyorum.
Waze uygulamasını Android için buradan, iOS için ise buradan indirebilirsin.
5. HERE WeGo
HERE WeGo çoğu kişi için alternatif uygulama konumundadır. Bu uygulamanın şehir içerisinde oldukça işe yaradığını söyleyebilirim. Gideceğin yere hangi ulaşım aracıyla daha kolay gidebileceğinden en hızlı rotaya kadar çeşitli bilgiler alabilirsin.
Söylediğim gibi uygulama şehir içerisinde kusursuz bir biçimde çalışır. En önemli dezavantajı bazı bölgeler için haritaların eski olmasıdır. Değişen sokak isimleri gibi yerleri kolayca bulabilmek kolay değildir. Bu nedenle kullanırken dikkatli olmalısın.
HERE WeGo uygulamasını Android için buradan, iOS için ise buradan indirebilirsin.
6. Sygic
Sygic birçok kişinin kullandığı ve en ideal olarak gördüğü navigasyon uygulamalarından birisidir. Özellik bakımından diğer uygulamalara göre çok daha gelişmiş olduğunu söyleyebilirim. Bu nedenle aradığın kusursuz navigasyon uygulaması ihtiyacını karşılayabilecek bir seçimdir.
Özellikle uygulamanın 3 boyutlu görünüm sunması önemlidir. Birçok sürücü için bu istenilen tarzda bir navigasyona sahip olmak anlamına gelir. Üstelik harita indirme yöntemiyle internet bağlantısı olmasa bile istediğiniz yere kolayca ulaşmanızı sağlar.
Sygic uygulamasını Android için buradan, iOS için ise buradan indirebilirsin.
7. Karta GPS
Karta GPS çalışma prensibi gereği internet bağlantısına ihtiyaç duymaz. Gideceğin yerin haritasını önceden indirirsin ve indirdiğin haritaya göre rotanı belirlersin. Birçok şehirde uygulamanın doğru şekilde çalıştığını söyleyebilirim.
Karta GPS tüm haritaları ücretsiz bir biçimde indirmene izin verir. Bir internet bağlantısı olmadan çalıştığı için oldukça kullanışlıdır. Bununla birlikte alternatif rotalarla karşılaşırsın. Ayrıca bu uygulamayı kullanırken bazı haritaların boyutunun yüksek olabileceğini aklından çıkarmamalısın.
Karta GPS uygulamasını Android için buradan, iOS için ise buradan indirebilirsin.
8. Maps.ME
Maps.ME yerel bir öneri olmayacak. Yani bu uygulamayı yurt dışına seyahat edenler için özel olarak koyuyorum diyebilirim. Bu uygulamayı kullanırken yurt dışında dilediğin yere en hızlı rotayı kullanarak gidebilirsin.
Bununla birlikte uygulamanın zaman zaman yanlış veya eksik bilgiler verdiğini aklında bulundurman gerekir. Bunun çok sık yaşandığını söyleyemem ama dikkat etmende fayda olacaktır. Ayrıca uygulamanın sık sık haritalarını güncellediğini söylemeliyim.
Maps.ME uygulamasını Android için buradan, iOS için ise buradan indirebilirsin.
9. OsmAnd
OsmAnd açık kaynak kodlu verileri kullanarak oluşturulmuş bir navigasyon uygulamasıdır. Bu uygulamanın pek çok alanda işe yaradığını söyleyebilirim. Yolunu bulmak istiyorsan yüksek kaliteli haritalardan en iyi şekilde yararlanmayı düşünebilirsin.
OsmAnd aynı zamanda ücretli sürüme sahip bir uygulamadır. Ücretli sürümünü kullandığın zaman daha isabetli ve daha detaylı haritalarla karşılaşırsın. Fakat klasik kullanıcılar için ücretsiz olanların fazlasıyla yeterli olacağını düşünüyorum.
OsmAnd uygulamasını Android için buradan, iOS için ise buradan indirebilirsin.
10. Google Maps Go
Google Maps Go giriş seviyesi ve artık eski olan telefonlar için geliştirilmiş bir uygulamadır. Uygulamanın aynı zamanda bir navigasyon eklentisi vardır. Navigasyonu kullanmak istiyorsanız o eklentiyi de yüklemeniz gerekir.
Bu uygulama sayesinde eskimiş telefonundan dahi çeşitli yerler için rotalar oluşturabilir ve onları takip edebilirsin. Oldukça kullanışlı olduğunu söyleyebilirim. Fakat dediğim gibi navigasyon için Google Maps Go için Navigasyon uygulamasını yüklemen gerekir.
Google Maps Go uygulamasını Android için buradan indirebilirsin.
Navigasyon uygulamaları hakkında
- En iyi navigasyon uygulaması hangisi? En iyi navigasyon uygulaması kesinlikle Google Haritalar diyebilirim. Ona alternatif olarak Yandex Navigasyon kullanabilirsin. Yurt dışında kullanmayı planlıyorsan kesinlikle Waze senin için en doğru tercih olacaktır.
- Google Haritalar’a alternatif ne kullanabilirim? Google Haritalar uygulaması hoşuna gitmediyse alternatif olarak Yandex.Maps veya HERE WeGo kullanabilirsin. Yurt dışında olman durumunda Google Haritalar’a en iyi alternatif ise kesinlikle Waze olacaktır.
- En iyi GPS uygulaması hangisi? En iyi GPS uygulamasını arıyorsan kesinlikle ilk olarak Google Haritalar uygulamasına bakmalısın. Telefonun eskiyse Google Maps Go uygulamasını kullanabilirsin. Yurt dışı için Waze ve Maps.ME iyi birer alternatif olacaktır.
- İnternet ile çalışan harita uygulamaları ne kadar internet harcar? Yapılan araştırmalar internet ile çalışan navigasyon ve harita uygulamalarının harcayacağı internet miktarı hakkında çeşitli veriler ortaya koymuştur. Örneğin, Google Haritalar 15 kilometre başına 1 MB gibi oldukça düşük bir miktar veri harcar.
- Navigasyon uygulamaları internet olmadan çalışır mı? Bu şekilde çalışan çeşitli uygulamalar vardır. Örneğin Sygic bunlardan biridir. Yola çıkmadan önce gideceğin bölgenin haritasını veya haritalarını telefonunu indirebilirsin. Ardından GPS ile yapacağın takip doğrultusunda navigasyonu kullanabilirsin.
- Navigasyonlar beni yanıltabilir mi? Maalesef evet. Google Haritalar gibi navigasyon çözümleri kusursuza yakın veriler sunmaya özen gösterirler. Fakat zaman zaman onun dahi yanıldığı olur. Özellikle yeni değişmiş sokak isimleri konusunda güncellik problemi yaşayabilirsin.