Gerçek benliğini keşfetmek ömür boyu sürecek bir yolculuktur. Bu yolculukta asla durmadan ve sıkılmadan hareket etmen gerekir. Kendini keşfetmeyi bir günde başaramazsın. Kendini keşfetme yoluyla gerçek benliğini bulduğunda ne yapmak istediğini bilirsin ve korkmayı unutursun.
Peki, gerçek benliğin nedir? Çocukken mutlu mesut olan o çocuk mu? Kendini en mutlu hissettiğin an mı? En önemli hayat dersini öğrendiğin an mı? İlk büyük hedefine ulaştığın zaman mı? Tamam seni yormayacağım. Bunların toplamı gerçek benliğini oluşturur diyerek ipuçlarına geçeceğim.
1. Özgün hareket etmelisin
Özgün bir şekilde hareket ettiğinde gerçek benliğine doğru adım atmış olursun. Özgün hareket etmek ne demektir? Kendin olmak demektir. Endişe yerine bilgeliği öne çıkarmak demektir. İnsanlara sana gerçekten kendin olduğun için gelirler.
Kusurlusun, her insan gibi kusurların olacak. Yeri gelecek acımasız olacaksın. Çünkü kendi kendine yetebildiğini öğreneceksin. Özgün olduğun zaman karakterinden gelen seçimler yaparsın. Gerçekte kimsen ona sadık kalırsın. Hiçbir şeyin seni alt edemeyeceğini öğrenirsin.
Neden mi? Dışarıdan bir onaya ihtiyaç duymazsın. Neye sahip olduğunu bilirsin. Onunla daha fazlasını yapmak istersin. Özgün bir şekilde hareket ettiğinde doğru şeyleri daha çok önemsersin. Daha iyiyi istemek, daha iyi bir dünya oluşmasına yardımcı olmak anlamına gelir.
2. Kendini onaylamalısın
Hayatta belki en çok zorlandığım şeylerden birisi budur. Kendini onaylamak. Sahi bir insan kendini nasıl onaylayabilir ki? En başında böyle düşünmüştüm ama zamanla neyin ne olduğunu keşfetmeyi başardım. Kendini onaylamak gerçek anlamda insanın taşıdığı bir mücevher gibidir.
- Ben yeterliyim.
- Ben güçlüyüm.
- Ben yapabilirim.
- Ben başarabilirim.
- Ben huzurluyum.
İşte bunların hepsi kendini onaylayacağın cümleler. Mükemmel olamazsın sevgili okurum, asla mükemmel olamazsın. Çünkü insansın. Yeri geldiğinde dinlenebilirsin ama bırakamazsın. Yalnız değilsin bu hayatta. İyisin ve iyi olmaya deva edeceksin.
Yukarıda örneklerini verdiğim cümlelere benzer cümleler kurarak onları doğru kabul etmiş olursun. Onları hissedersin ve bir anlamda onlar olursun. Kendi kendini keşfetme yoluyla gücünü bulmak isterken kendini keşfetmiş olursun.
Dünyaya kim olduğunu açıkça söylediğin zaman bir takım engeller, zorluklar ve muhalefet girişimleri ortadan kalkacaktır. Kendine güvendiğinde fırsatları, dersleri ve bilgeliği görmüş olursun. Bir anlamda bekleyici olmaktan çok önleyici hareket etme alışkanlığı edinirsin.
3. İç eleştirmenine kafa tutmalısın
Bir insan sadece kafasında dolanan olumsuz sesi dinlemekten başka bir şey yapmasaydı ne olurdu? Hiçbir şey başaramazdı. Dünyayı birçok farklı şekilde değiştirmiş olan insanlar başarılı olamazlardı. Biz de tüm bu gelişimlerden mahrum kalmış olacaktır.
İç eleştirmen dediğimiz şey bilinmeyenden korkar. Yeterince iyi olamama, kayıp ve eksiklik korkusundan çok etkilenir. Fakat korkunun ne olacağına karar vermesine gerek yoktur. İçindeki eleştirmeni dinlemeyerek korkunun üstesinden gelebilirsin.
Olumsuz iç sesini dinlemek yerine, olumsuz sunduğu şeyleri olumlularıyla değiştirmeyi düşünebilirsin. Korku gerçekten bazı zamanlarda işe yarar. Örneğin, emniyet kemerini takmak korkunun bir sonucudur. Fakat korkunun seni tamamen kontrol etmesine izin vermemelisin.
4. Mükemmeli aramamalısın
İnsanların büyük bir kısmı maskeyle dolaşırlar ama bunun farkında değildirler. Bu maskenin amacı “Bakın işte bu benim, beni böyle tanıyın.” demektir. Bu sürekli bir kaçış, bir kovalamaca, bir uydurmaca ve bir yanılmaca döngüsüdür.
Bunun yerine maskeyi çıkarıp “Ben gerçekte buyum ve olduğum kişiyle gurur duyuyorum.” demek çok daha doğrudur. Kendini keşfetmek istiyorsan buna ihtiyacın olacaktır. Kim olduğunu özgürce yaşayamadığın sürece kendini keşfetmenin bir manası yoktur.
Bu şekilde yaşamaya başlamak seni daha sorumlu ve daha etkili hale getirecek. Hikayeni anlatıp gerçeğini söylediğinde insanlar dinleyecek ve kendi gerçeklerini bulmak için harekete geçirecekler. Böylece başkalarına ilham kaynağı olacaksın. Başkalarına kendini keşfetme fırsatı sunacaksın.
5. Kim olmadığını bulmalısın
Kim olduğunu öğrenmek mi istiyorsun? O zaman kim olmadığını öğrenmelisin. Geçmişine şöyle bir bakmalı ve bugünü hangi bölümün tanımladığını düşünmeye çalışmalısın. Kültürün, ailen, dinin, arkadaşların, çevrendeki insanlar vb. gerçekte sen kimsin, onlar kimler?
Kendini keşfetmeyi asla bir çırpıda gerçekleştiremez ve onun bitmesini sağlayamazsın. Bağımsız olmak istiyorsan ve bir şeyler başarma peşindeysen ne olmadığını bulman gerekir. Bu hem olduğun kişi hem de olmadığın kişi arasındaki farkları anlaman için önemlidir.
Farklılaşmaya başladığın zaman diğer şeylerin sahip olduğu etkiyi en aza indirmezsin. Sadece bunun farkına varırsın ve farkında olduğun şeyi, onu değiştirmek için bir şeyler yapabileceğin noktaya getirebilirsin. Peki bunu nasıl yapacaksın?
Eşsiz hedeflerin, ilgi alanların, değerlerin ve fikirlerin neler? Ne olmadığını anladıktan sonra bu noktadan başlamalısın. Kendini kendini keşfetme, yaşam boyunca nasıl şekillendiğini ve biçimlendiğini anlama yolculuğudur. Dolayısıyla bu yolculuğa her daima hazırlıklı olmalısın.
6. Hayatını kayıt altında tutmalısın
Günlük tutmak, kendi kendini keşif için harika bir araçtır. Tek yapman gereken, düşüncelerini serbest bir şekilde yazmaktır. Aklına yazacak bir şey gelmiyor mu? O halde şu anki ruh halini ve bugünün tarihini yazabilirsin. Bu basit bir başlangıç olacaktır.
İlla günlük tutmak zorunda değilsin. Aynı zamanda blog da yazabilirsin. Anonim olarak dilediğin gibi karalamakta özgürsün. Başkasının okumasına da gerek yoktur. Sadece sen okursun olur biter. Önemli olan hayatının ne yöne doğru aktığını görebilmektir.
Seni tam olarak neyin harekete geçirdiğini keşfettiğin zaman hayatını yönlendirmeye başlarsın. Kendini keşfedebileceğin bir alana sahip olursun. Kendini rahat hissettiğin sürece her şeyi paylaşabilirsin. Günlüğü her gün doldurabilir veya bazı günler sadece tarihi not edebilirsin.
Ayrıca zihninin çalışmasına yardımcı olursun. Günlüğe/bloğa bir şeyler yazmak istediğin zaman çevreni analiz etme becerini geliştirmiş olursun. Biliyor musun? Bir tür günlük tuttuğun sürece zihninin nasıl çalıştığını öğrenebilir ve sağlıksız kalıplardan kurtulmayı başarabilirsin.
7. Sana doğru gelene odaklanmalısın
Zihin karmaşık bir yapıdadır ve onu kontrol etmek gerçekten güçtür. Çok fazla enerji harcarsın, yorulursun ve yorgun düştüğün zaman konsantrasyon problemi yaşarsın. Zihnin, kendinle ilgili sevmediğin şeyler üzerine çok fazla kafa yoruyor olabilir.
Böyle bir durumdaysan yalnız olmadığını söylemeliyim. Bu seni bir nebze olsun rahatlatacaktır. Herkesin önce kötüye inanma eğilimi daha fazlasıdır. Buna olumsuzluk önyargısı adı verilir. Olumlu olana inanmak sonradan gerçekleşen bir şeydir.
Zihnin zaman zaman sana yalan söyleyebilir. Bu nedenle senin için doğru olana odaklandığında yolunda büyük bir engel olan bu düşüncelere karşı koymaya başlarsın. Ne düşündüğünü kontrol etmeye başlarsan durumun üzerinde daha fazla kontrole sahip olursun.
8. Yalnızlıkla avunabilir misin?
Sorum gayet basit yalnızlıkla avunabilir misin? Şöyle de sorabilirim; yalnızlıkta teselli bulabilir misin? Bazen fişi çekmek ve uzaklaşmak kendi kendini keşfetmek için en iyi yoldur. Doğanın içine adım atarsan kendine yatırım yaparsın, kendini daha iyi hissedersin ve daha iyi olursun.
Zamanı dinlenmek, rahatlamak ve sadece kendine odaklanmak için kullanmalısın. Çevrendeki dünyaya odaklanmaktan uzaklaşmalısın. Başkalarının söylediklerini değil kendi düşüncelerini dinlemelisin. Böylece kendini keşfetmeye adım adım yaklaşmış olursun.
9. Kendine dikkat etmelisin
Çoğu zaman insanlar rahatlamaya çalıştıklarında suçluluk ve kaygı ile endişelenirler. Tatilde olabilirsin ama zihnin hala işi düşünüyor olabilir. Kendine rahatlama izni vermen gerekir. Bu yüzden kendine dikkat etmelisin, kendine bakmalısın, kendini önemsemelisin.
Kendini sabote etmekten çok öz bakımına odaklanmalısın. Biraz kişisel bakım yapmayı denediğinde bir farklılık görebileceksin. Hayır, kendini şımartmış olmayacaksın. Olman gereken kişi olmak için yapman gerekeni yapmış olacaksın. Bu zaman alacak ama başaracaksın.
10. Farkındalık yaklaşımını benimsemelisin
Son dönemin belki en popüler sözcüklerinden biriyle karşı karşıyasın. Şu anda olmak, zihnini felakete uğratmamak için onu disiplin altında tutmak için harika bir yoldur. Farkındalık, sadece düşüncelerini gözlemleyerek ve olumsuz düşünce kalıplarını durdurarak yargılamayı bırakmanı sağlar.
Düşüncelerini ılık ılık esen bir rüzgar gibi düşünebilirsin. Her düşünce ortaya çıktığında yanında uçuşan yapraklar hayal etmelisin. Her yaprak bir düşüncedir. Her birine bağlı olmak zorunda değilsin. Bunun yerine derin derin nefes almaya çalışmalı ve farkındalık bilincini geliştirmelisin.