7 adımda başarılı bir şekilde günlük yazmak

Günlük nasıl yazılır? Günlük yazmak için en doğru bilgileri edinip günlüğüne ekstra değer katabilirsin. Doğru adımlarla nasıl günlük yazmaya hazır mısın?

Günlük nasıl yazılır? Günlük yazmak için en doğru bilgileri edinip günlüğüne ekstra değer katabilirsin. Doğru adımlarla nasıl günlük yazmaya hazır mısın?

Günlük, yaptıklarını kayıt altına almak ve takip etmek için ideal araçtır. Günlük yazmak aynı zamanda geleceğini başarılı bir biçimde planla becerisine sahip olman anlamına gelir. Üstelik günlük tutan kişiler diğer bireylere göre duygularını daha rahat kontrol edebilirler.

Günlük nasıl yazılır?

Günlük yazmak aslında sıradan bir işmiş gibi gözükebilir. Eline kağıdını ve kalemini alıp günlük yazmaya başlayabilirsin. Zor olan ise günlük yazmayı süreklilik haline getirmektir. Birkaç basit adımda bunu nasıl yapacağını anlatmaya çalışacağım.

Günlük tutmanın veya günlük yazmanın nasıl yapılacağını merak eden biriysen sana en iyi şekilde yardımcı olmaya çalışacağım. Günlük yazmaya başlamadan önce ne tür bir günlük yazma arzusuna sahip olduğunu belirlemelisin. Buna karar verdikten sonra günlük yazmaya başlayabilirsin.

Adım 1: Günlük türüne karar vermek

Yazmak istediğin günlük türüne karar vermelisin. Yazacağın günlüğün türü büyük ölçüde yazım stilinle alakalıdır. Günlük haline dönüştürmek istediğin defteri satın almadan önce mutlaka yazmak istediğin günlük türünü belirlemelisin.

Akademik günlük, beslenme günlüğü, sağlık günlüğü, okul günlüğü, gizli günlük, evlilik günlüğü ve elektronik günlük olmak üzere çok farklı şekilde günlük tutabilirsin. Tüm bu günlük türlerinden birazdan söz edeceğim. Karar vermek için öncelikle günlük türleriyle ilgili başlığa bakabilirsin.

Adım 2: Yazım stilini düşünmek

Günlük yazmaya başlamadan önce yazım stilini düşünmelisin. El yazının boyutu küçük mü yoksa büyük mü? Eğer küçük bir biçimde yazıyorsan bu durumda aşırı büyük defterler veya günlükler kullanmana gerek yok demektir. Büyük yazı stiline sahipsen tam tersini düşünmelisin.

Bu yazım stilinin içerisine aynı zamanda düz yazı veya şekilli yazı durumunu da katmalısın. Bazı insanlar duygularını kelimelerle anlatmak yerine şekillerle anlatma yoluna gitmektedir. Böyle bir şey yapacaksan elbette daha kalın bir günlük defteri almayı düşünebilirsin.

Adım 3: Günlük defteri kalitesine dikkat etmek

Yazdığın günlüğü yıllar boyunca saklamak istiyorsan mutlaka daha kaliteli defterler almaya çalışmalısın. Böyle bir amacın yoksa kullanmadığın bir defteri veya not defterini günlüğe dönüştürebilirsin. Burada kararı saklama niyetine göre vermen gerekir.

Kaliteli markaların defter ürünleri daha dayanıklı olduğundan uzun süreli saklamak için onları tercih edebilirsin. Elbette defter kalitesi ile defterin fiyatı arasındaki ilişkiyi hesaba katmalısın. Eğer bir ödev veya çalışma için günlük tutman gerekirse bu tür uzun süre dayanıklı defterleri almana gerek yoktur.

Adım 4: Günlüğün boyutuna karar vermek

Günlük boyutuna karar verirken iki farklı seçenek karşına çıkacaktır. Seyahat ederken daima yanında taşımak istediğin türde bir günlüğe sahip olmak istiyorsan çantana veya cebine sığabilecek boyutlarda günlükler almaya çalışmalısın.

Bazı insanlar tıpkı beslenme günlüklerinde olduğu gibi yaptığı her şeyi not etmek isteyebildiği için bunu düşünmek son derece önemlidir. Çok seyahat eden biriysen ve seyahat ettiğin yerleri anlatmak adına sadece fotoğraflarla sınır kalmak istemiyorsan cep boyutunda günlük defterleri almalısın.

Adım 5: Günlüğün saklanacağı yere karar vermek

Yukarıdaki adımları takip edip buraya kadar ulaştıktan sonra günlüğünü nerede saklayacağını düşünmen gerekir. Tek başına yaşıyorsan saklama konusunda pek fazla sıkıntı yaşamazsın. Ancak aynı ev içerisinde farklı aile bireyleri varsa günlüğüne ulaşmalarına engel olmak isteyebilirsin.

Genel olarak standart günlükler kullanmayan insanlar bu konuda problem yaşarlar. Anahtarla açılan tarzda olmayan günlüklere kolayca erişilememesi önemlidir. Günlüğünü yazmaya başlamadan önce bu konuda bir karar vermelisin.

Adım 6: Günlüğü yazmaya başlamak

Kullanacağın günlüğün ne şekilde olacağına ve onu nerede saklayacağına karar verdikten sonra artık yazma aşamasına geçiş yapabilirsin. Günlük yazmanın çok çeşitli faydaları bulunmaktadır. Bu faydaların hepsini yanı içerisinde yer alan diğer başlığa bakarak bulabilirsin.

Birçok insan duygularını dışarı aktarma konusunda zorluk yar. Günlükler yaşanan bu zorluğun ortadan kaldırılabilmesi için ideal alanlardır. Kendine karşı dürüst olmayı başardığın sürece içinizdeki tüm duyguları günlüğe yazabilir ve psikolojik olarak kendini rahatlatmayı başarırsın.

Adım 7: Günlüğü kişiselleştirme

Günlükler sadece yaşadıklarını anlatabileceğin sayfalardan oluşmaz. Dilersen çeşitli ufak dokunuşlar ile yazdığın günlüğü çok daha kişisel bir hale dönüştürebilirsin. Kişiselleştirme tamamen isteğe bağlı bir durumdur. Örneğin, bir sayfada özel bir özneden bahsediyorsan onu çizmeyi düşünebilirsin.

Yeni bir arkadaş edinmişsen çöp adam çizebilirsin veya baş harflerini yazabilirsin. Bir yeri ziyaret ettiysen aklında kaldığı kadarıyla gördüklerini çizebilirsin. Yeni bir evcil hayvanın olduysa onu tasvir eden bir resim çizebilirsin. O gün önemli ne olduysa onu hatırlatacak bir şeyleri yazabilirsin.

Günlük türleri nelerdir?

İlk kısımda belirttiğim gibi birbirinden farklı günlük türleri vardır. Bu günlük türleri günlüğün kullanım amacına göre değişiklik gösterir. Daha çok içeriğin belirli olduğu günlük türlerinde bazen karma gerçekleştirmek mümkün olmaktadır.

Hangi tür günlük tutacağına karar verebilmek için bu türleri tek tek incelemelisin. Her günlük türünün aslında farklı yazım stili vardır. Fakat tüm bunlara koşulsuz bir biçimde uyman gerekli değildir. Aşağıdaki alt başlıkları inceleyerek günlük türleri hakkında net bilgi sahibi olabilirsin:

Tür 1: Akademik günlük

Akademik günlük bir üniversite öğrencisinin öğrenim süresi boyunca ihtiyaç duyduğu tüm bilgileri saklı tuttuğu günlük türüdür. Tez fikirlerinden formüllere, sınav tarihlerine ve araştırmalara kadar her türlü akademik bilgi bu günlük türünün kapsamındadır.

Akademik günlükler yansıtıcı özelliğe sahiptirler. Bunları yazarken duygu ve düşüncelerini dahil edebilirsin. Bu günlüklerin en büyük faydası çalışmaları takip etme ve zamanı iyi yönetme konusunda sana destek olabilmesidir.

Tür 2: Beslenme günlüğü

Beslenme günlüğü öğün öğün yediklerini ve içtiklerini not ettiğin günlük türüdür. Bu günlüğe gün gün yazabileceğin gibi aynı zamanda haftadan haftaya yazmayı da tercih edebilirsin. Bu günlüğün içerisinde daha çok beslenme ile ilgili bilgiler yer alır.

Beslenme günlüğü ne zaman, nasıl ve nerede yemek yediğini takip etmeni sağlar. Özellikle diyet yapan insanlar bu tür günlük tutmayı alışkanlık haline getirirler. Kalori takibi yapabilmek için tüketilen her şeyin not edilmesi önemlidir.

Tür 3: Sağlık günlüğü

Sağlık günlüğü sağlıklı olma amacıyla gerçekleştirdiğin her şeyi yazabileceğin günlük türüdür. Zaman zaman beslenme günlüğü ile kesiştiği alanlar vardır. Burada tema sağlık olduğu için spordan kan değerlerine kadar her şey günlüğe yazılabilme potansiyeline sahiptir.

Sağlık günlüğünün en önemli faydası elbette sağlıklı yaşamayı desteklemesidir. Bu tarz bir günlük uyku düzeninden beslenme düzenine kadar pek çok konuda kendini kontrol etmeni sağlar. Böylece hayatını çok daha sağlıklı ve mutlu bir biçimde yaşamayı sürdürürsün.

Tür 4: Okul günlüğü

Okul günlüğü okulda yaşanan her şeyin anlatılabileceği günlük türüdür. Bu günlük türünün akademik günlük ile karıştırılmaması gerekir. Okul günlüğü okulda yapılan her şeyi içererek çok daha kapsamlı olabilme potansiyeline sahiptir.

Kantinde arkadaşlarınla yaptığın sohbet, sınavda aklına gelenler, öğretmenin sana sorduğu sorular gibi pek çok durum okul günlüğünün konusudur. Okul günlüğü özellikle geçmişte yaptıklarını görebilmek için önemlidir. Geriye baktığında eğitim hayatının anılarını yaşatabilecek bir niteliktir.

Tür 5: Gizli günlük

Gizli günlük adından anlaşılabileceği gibi herkesle paylaşılmayacak sırları içeren günlük türüdür. Bu günlük türünün önemli olmasının sebebi söylenilmeyecek şeyleri dahi söylemeni sağlayabilmesidir. Bu günlükler genellikle duygusal hislerle ve gelecek planlarıyla dolu olur.

Gizli günlüklerin en büyük özellikleri elbette herkes tarafından ulaşılamaz olmalarıdır. Bu günlüğü yazmak kadar saklamak da önemlidir. İçerisinde hayatının en kritik sırları yer alabileceği için bu günlüğün bir başkasının eline geçmemesi gerekir.

Tür 6: İş günlüğü

İş günlüğü iş yaşamında elde ettiğin deneyimleri yazabileceğin günlük türüdür. Kariyerini adım adım takip etmek istiyorsan bu günlüğe ekstra önem vermelisin. Bu günlük aynı zamanda başarı takibini kolaylaştıracağından ondan farklı şekillerde istifade edebilirsin.

İş günlüğü tamamen profesyonel yaşam ile ilgilidir. Bu günlüğe yeni fikirler, övgüler, hedefler ve iş hayatıyla ilgili hemen hemen her şeyi yazabilirsin. Hedeflerini yerine getirirken ekstra bir motivasyon kaynağına ihtiyaç duyarsan iş günlüğüne her zaman ihtiyaç duyabilirsin.

Tür 7: Okuma günlüğü

Okuma günlüğü genel olarak kabul edilen bir günlük çeşidi olmasa bile kitap okumayı seven kişiler için son derece önemlidir. Bu günlüğün içerisini okuduğun kitaplarda daha sonra hatırlamak istediğin noktalara yer verebilirsin. Böylece unutabileceğin kısımları hatırlamak konusunda zorluk çekmezsin.

Okuma günlüğü özellikle çok kalın ve karmaşık olan romanlarda gereklidir. Karakterler arasındaki bağlantıyı yakalamak ve olay örgüsünü kaçırmamak için okuma günlüğü oluşturabilirsin. Böylece okuduğun kitaptan ekstra keyif almayı başarabilirsin.

Günlük tutmanın faydaları nelerdir?

Günlük tutmanın faydaları her ne ayrı olarak ele alınabilecek kadar geniş kapsamlı olsa bile yeri gelmişken birkaç şeyden söz etmek gerekir. Günlük tutmak davranışların geliştirilmesi ve geçmişten ders çıkarabilmek için son derece önemlidir.

Günlük tutmanın faydaları oldukça çeşitlidir. Ben bunlardan 10 tanesi kısa bir biçimde özetlemek istiyorum. Dilersen kişisel blog adresimde ver verdiğim günlük tutmanın faydaları nelerdir isimli yazıma göz atarak daha detaylı bilgi edinebilirsin.

  1. Yazım becerisinin gelişmesi: Günlük tutan birisinin yazma becerisi diğer insanlara göre çok daha iyi olabilir. Yazım becerini iyileştirmek istiyorsan günlük yazmanı tavsiye ederim.
  2. Okuma iştahının kabarması: Okudukların ile ilgili düşüncelerini özgürce anlatabileceğin daha öznel başka bir alan daha bulamazsın. Ne kadar fazla kitap okursan o kadar fazla bilgi edinirsin.
  3. Sakinleştirici etkisi: Günlük yazmak seni stresten ve öfkeden uzaklaştırır. Doğal yollardan sakinleşmenin yolunu arıyorsan bir şeyler karalamaya başlayabilirsin.
  4. Geleceğe miras kalması: Yazdığın her şeyin yarına kalma olasılığı vardır. Yıllar sonra açıp içini karıştırma fırsatı elde edebileceğin bir mirasa sahip olmak istersen günlük tutabilirsin.
  5. Otobiyografinin hazırlanması: Günlüğüne sürekli kendinle ilgili notlar yazıyorsan şimdiden bir otobiyografi hazırlamaya başladın demektir. Başarılı olmak için yaptıklarını kaydedebilirsin.
  6. Hafızanın güçlü tutulması: Okuyarak ne kadar fazla şey öğrenirsen öğren tekrar etmedin sürece unutursun. Günlüğüne kaydetmiş olduğun önemli bilgiler aklında daha uzun süre kalabilir.
  7. Zekanın gelişmesi: Günlük tutarken yaptığın eylem yazmaktır. Yazmak insanın zekasını geliştirmesine katkı sağladığında günlük tutarken kendini azami ölçüde geliştirebilirsin.
  8. Hedeflerin takip edilmesi: Günlüklerin içerisinde genellikle hayattaki hedeflerine yer vermiş olursun. Bu nedenle belirlemiş olduğun hedeflerin takibi oldukça kolaylaşır.
  9. Öz disiplinin gelişmesi: Düzenli olarak bir şeyler yazmak disiplin gerektirir. Günlük tutan bir birey hedefine azimle ilerleme konusunda diğerlerine göre biraz daha avantajlıdır.
  10. İletişim becerilerinin gelişmesi: Yazma becerisi ile iletişim becerisi birbiriyle bağlantılıdır. Her ne kadar aşırı bir etkisi olmasa bile günlük tutarak iletişim becerilerini geliştirebilirsin.

Günlük yazmaya başlamak istiyorsan bu önerilerimi dikkate almanı tavsiye ederim. Başlangıçta biraz zorluk yaşayabilirsin ama birkaç sayfa sonra alışacağını unutmamalısın. Artık sahne senin, bu önerilerimden yararlanarak günlük yazmayı başarabileceğine inanıyor musun?

Paylaşmaya ne dersin?
Kaan Karadeniz
Kaan Karadeniz

İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünden mezunum. Yazı yazmayı ve araştırma yapmayı seviyorum. Psikolog, terapist, astrolog veya yaşam koçu değilim. Hedefim insanların hayatlarına değer katabilecek bilgileri onlarla buluşturmaktır.

28 Comments

  1. bizim türkçe ögretmenimiz bize proje olarak günlük yazmamızı önerdi ben okul günlüğümü yoksa ev günlüğümü yapacağım….

    • Merhaba,

      İkisinin bir arada olduğu bir günlük yazmalısınız. Bir başka ifadeyle günlüğüne bir gün içerisinde yaptığın her şeyi yazabilirsin. Okulunda başarılar dilerim, bol şans.

  2. Bende içimi dökerek nasıl rahatlasam diye düşünüyordum yazı yazmak en iyisiymis. Bir tek nasıl başlanır bilmiyordum sayenizde öğrendim çok teşekkür ederim .

    • Merhaba,

      Değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Umarım istediğiniz gibi bir günlük tutmayı başarabilirsiniz. Aklınıza takılan bir şeyler olursa dilediğiniz zaman sorabilirsiniz. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

  3. abi harika anlatmışsın çok işime yaradı hocamız günlük konusunu anlatmamızı istedi sana denk geldim dersi geçtim sayende abi çok saol

  4. Ben şuan günlük türünde bir hikaye yazıyorum hocamız bize günlük yazmanız bitince günlügunuz hakkinda bilgi verin dedi benim günlük yazam bitti günlüğüm hakkında bilgi bölümüne ne gibi şeyler yazicam.?.

    • Merhaba,

      O zaman yazdığınız günlükle ilgili yüzeysel bilgilere yer vermelisiniz. Nelerden bahsettiniz? Hangi aralıklarla yazdınız? Ne zaman yazmaya başladınız? Ne tür bir anlatım dili kullandınız? Bunun gibi sorulara cevap vererek hocanızın istediğinizi yapmış olursunuz.

      Sağlıcakla kalın, hayat boyu başarılar dilerim.

  5. Ben Türkçeden proje ödevi aldım hocamız bize günlüğü yazıp günlük ile ilgili bilgi yazın dedi bilgi içinde neler yer aldirmaliy
    im

    • Merhaba,

      Tam olarak sorunuzu anlayamadım maalesef. Günlüğün nasıl yazılacağıyla ilgili bilgi isteniyorsa buradaki bilgilerden faydalanabilirsiniz. Bunun dışında farklı bir sorunuz varsa net bir biçimde yazarsanız yardımcı olmaya çalışırım.

      Sağlıcakla kalın, hayat boyu başarılar dilerim.

  6. Bizim hocanız bize günlük yazma projesi verdi noktalama işaretlerine herşeye dikkat etmemizi söyledi birde dediki normal rutininiz yazmayın Yok sabah kalktım dişlerimi fırçaladım okula geldim gibi DEĞİl olay anlatacaksınız dedi ben neyspmalıyım

    • Merhaba,

      Hocan senden günlük hayatınızda her zaman olanları değil daha farklı bir şeyi hikayeleştirerek anlatmanı istemiş. Mesela, bugün size misafir geldiyse onu anlatabilirsin. Bugün her zamankinden farklı bir yere gittiysen onu yazabilirsin. Günlük yaşantının bir parçası olmayan herhangi bir şeyi yazman yeterli olacaktır.

      Sağlıcakla kalın, hayat boyu başarılar dilerim.

  7. peki günlük tutarken başkaları okuya bilir mi ? bana hep oluyor da birde günlükte tarih şarttır o anıyı ne zaman yaşadığına dair Aytül NİŞLİ

    • Merhaba,

      Ben günlük yazılırken bir başkasının okumasını çok doğru bulmam. Daha doğrusu günlüğün okunması için belirli bir tarih gerektiğine inanırım. Yazıldığı tarihten 10 yıl sonra, 5 yıl sonra gibi. Günlüğe tarihi veren sizsiniz, isterseniz her gün yazabilir isterseniz haftada bir yazabilirsiniz. Burada önemli olan yazmaktır.

      Sağlıcakla kalın, hayatınızda başarılar dilerim.

  8. Ben 5 yıldır günlük tutuyorum; bir defter bir kalem alıp günü gününe içinizi dökersiniz, bunun bir kaidesi, kuralı yoktur, kisi nasıl yazmak isterse öyle yazar. Günlük kişinin kendisine aittir,isterse bilgi vermez; isterse tarih atmaz, bunu siz belirleyemezsiniz, bırakın insanlar nasıl ne şekilde yazmak istiyorlarsa öyle yazsınlar.

    • Merhaba,

      Değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Yazı içeriğini yanlış anladığınızı düşünüyorum. Bu içerik tamamen insanlara günlük yazma alışkanlığını kazandırmaya yönelik bir içerik. Nasıl yazmaları gerektiğini söyleyen, bunu bir kompozisyon kurallarına indirgemek isteyen bir yazı değil. Yazı içeriğinde günlükle ilgili nasıl başlanılır, nasıl kararlı olunur, nasıl her gün yazmaya özen gösterilir gibi bilgiler yer almaktadır.

    • Süreklilik gerektiren bir iş olduğundan bağlı kalmak yorucu olduğundan insana zormuş gibi gelir. Alışkın değilseniz bunu yapamazsınız ama alışmak için ekstra çaba göstermeniz şarttır.

Yorum yapıp katkı sağla...