Her şey ters giderken yapılacak 10 şey

Hiç birbirimizi kandırmaya gerek yok. Böyle günler yaşadım ve yaşıyorum. Aynı şekilde böyle günler yaşadın veya yaşıyorsun. Bazen haftalar, bazen aylarca bu durumda kalabilirsin. Üstüne yapışan uğursuzluğun bir türlü gitmediğini fark edebilirsin. İşte bu gibi durumlarda yapman gereken bazı şeyler vardır.

Hayat her zaman iyi olmaz. Bazı zamanlarda kendini iyi hissetmek çok zor olur. Ardı ardına her şey ters gitmeye başladığında, şanssız olduğunda veya işler yolunda gitmediğinde ne yaparsan yap hayatın berbat olduğunu düşünebilirsin. Her şey ters gider ve sen buna bir turlu dur diyemezsin.

Hiç birbirimizi kandırmaya gerek yok. Böyle günler yaşadım ve yaşıyorum. Aynı şekilde böyle günler yaşadın veya yaşıyorsun. Bazen haftalar, bazen aylarca bu durumda kalabilirsin. Üstüne yapışan uğursuzluğun bir türlü gitmediğini fark edebilirsin. İşte bu gibi durumlarda yapman gereken bazı şeyler vardır.

Hayal kırıklığını kabul etmelisin

Bir şeyler yolunda gitmediği zaman kaçınılmaz olarak hayal kırıklığı yaşarsın. Bu çok doğaldır. Ama aynı zamanda çok doğru bir şeydir. Duygularını ittirmeye ve duygularından kaçınmaya çalışmak yerine onları kabul etmelisin. Bir şekilde onları işlemeye çalışmak çok daha doğru bir seçenektir.

Fakat uzun süre hayal kırıklığıyla yaşamak pek doğru değildir. Çünkü çok fazla enerji ve zaman kaybedersin. Bu gibi durumlarda hayal kırıklığıyla nasıl başa çıkabileceğini iyi bilmen gerekir. Basit bir biçimde geçmişi ve olası geleceği sorgulamayı bırakmalısın.

  • Kendine rahat olabileceğin bir yer seçmelisin. Daha sonra gözlerini kapatmalı ve nefes alıp vermeye başlamalısın. Nefes alıp verirken düşünmen gereken tek şey nefes alışın olmalıdır. Bunu yaklaşık 1-2 dakika boyunca sürdürmelisin.
  • Daha sonra Henrik Edberg‘in önerilerine kulak vermelisin. Nefes alıp verirken etrafında olan biteni düşünmelisin. Camdan dışarı bakmalı sokakta gezen insanları ve hayvanları izlemelisin. Yağan yağmurun sesini dinlemeli ve toprak kokusunu içine çekmelisin. Bu sakinleşme konusunda sana yardımcı olacaktır.

Basit şeylerden memnun olmalısın

Hayal kırıklığını azaltırken ihtiyacın olacak en önemli şeydir. Basit şeylerden dahi memnuniyet duymak her şey ters giderken sana çıkış kapısı olacaktır. Çünkü genelde bu tür durumlarda sürekli kendini suçlarsın. Hep olumsuz şeyler düşünürsün ve buna bir türlü engel olamazsın.

Bir şeylerden memnuniyet duymak bu tür bulutların dağılmasını sağlar. Çok basit bir biçimde hayatında olduğu için memnuniyet duyduğun birkaç şey için şükretmelisin. Ne olacağı hayatına bağlı olarak değişecektir. Ama kendimden örnek vermem gerekirse şunları sıralayabilirim:

  • Başımı sokacağım bir çatı ve gece rahat uyuyabileceğim bir yatağım var. Şükretmeliyim!
  • Dünyadaki pek çok insanın aksine temiz su tüketme şansına sahibim. Şükretmeliyim!
  • Dünyadaki pek çok insanın aksine aç dolaşmak zorunda değilim. Şükretmeliyim!
  • Ailemle ve arkadaşlarımla vakit geçirebiliyorum. Şükretmeliyim!

nasıl sorusuna odaklanmalısın

Ne olduğunu ve kendini nasıl hissettiğini işlemek çok önemlidir. Bunu asla unutmamalısın. Fakat birçok insan gibi “neden” sorusuna odaklanmak yerine “nasıl” sorusuna odaklanmalısın. Bir başka ifadeyle sebeplerin değil çözümlerin peşinde koşmalısın.

Bir şeyleri daha iyi duruma getirebilmek için küçük ama uygulanabilir adımlar keşfetmelisin. Ufacık bir şeyi bile kötüyken iyi duruma getirebilirsen, bu büyük bir kazanım olacaktır. Çünkü bunu yaptığın zaman kendine güvenmeye ve ileriye doğru adım atmaya başlayacaksın.

Geçici olduğunu unutmamalısın

Bugün kötü geçmiş olabilir. Belki yarın çok daha kötü geçecek. Belki çok daha iyi olacak. Bunu tam olarak bilme şansına sahip değiliz. Bu nedenle her yeni günü bir fırsat olarak değerlendirmek önemlidir. Bir gün bittiğinde elde ettiğin kötü kazanımları yeni bir güne taşımana gerek yoktur.

Neyi elde etmek istiyorsan ona doğru bir adım atman çok doğru olacaktır. Biraz şansın yardımıyla herhangi bir zorluğun üstesinden gelmenin daha kolay olacağını fark edeceksin. Her şeyin ters gitmesi kalıcı değil, geçici bir durumdur. Bunu böyle kabul edersen kendini çok daha rahatlamış hissedersin.

Yolunda giden şeyleri düşünmelisin

Pek çok koşulda olumsuz düşüncelere odaklanmak çok daha kolaydır. Olumsuz düşüncelerin peşinden gidersen hayatında her şeyin berbat olduğunu düşünmeye başlarsın. Fakat gerçekte durum böyle değildir. Çünkü hala yolunda giden bazı şeylere sahipsindir.

Önemli olan bu yolunda giden şeyleri görebilmektir. Olumsuz düşünceler görmene engel olurlar. Fakat olumlu düşünme alışkanlığı geliştirerek bunun üstesinden gelebilirsin. Örneğin bir şeyler kötü gittiği zaman hemen hayatımda olumlu olan şeylere odaklanırım:

  • Çok büyük olmasa bile bir blog sahibiyim ve insanlara yardımcı olabiliyorum.
  • Günlük rutin olarak gerçekleştirdiğim egzersizlere sahibim.
  • Zaman zaman ara vermek durumunda kalsam bile kitap okuma alışkanlığım var.

Aksaklıkların değerini bilmelisin

Bunun biraz garip geleceğini biliyorum. Aksaklıkların değerini bilmek önemlidir. Çoğu zaman bir aksaklık ile karşılaşsan bile onu bir fırsat olarak görmekten uzak kalırsın. Fakat ne olursa olsun her aksaklık bir fırsat demektir. Çünkü aksaklığın olması kendini geliştirmek için bir fırsata sahip olduğun anlamına gelir.

Bir başarısızlık, bir engel veya bir hata ile karşılaştığında genelde yolculuğunun sona erdiğini düşünürsün. Bu bir olumsuz düşünce örneğidir. Bir şekilde yaşadığın durumdan kaçmaya çalışırsın ama bu bir çözüm değildir. Aksaklıkların sana yol göstermesine izin vermelisin. Örneğin şunları düşünebilirsin:

  • Bu durumda çıkarabileceğim en iyi ders nedir?
  • Bir sonraki denemede bu hatadan veya engelden kaçınmak için neler yapabilirim?

Kötü günü kabullenmeye çalışmalısın

Bazen kötü gün sadece kötü bir gündür. Daha önce belirtmiş olduğum önerileri kullansan bile üstesinden gelmeyi başaramayacağın şeyler olur. Bu tür günlerde ekstra bir şey yapmanın pek anlamı yoktur. Sadece yeni bir günün başlangıcı için vaktin geçmesini beklemek gerekir.

Çünkü ne yaparsan yap hayat mükemmel olmayacaktır. Böyle bir hayattan söz etmek mümkün değildir. Birçok pozitif alışkanlığa sahip olsan bile hayatın doğal akışına karşı koyamazsın. Hayatı böyle kabullenmek zorundasın. Hayatın böyle bir şey olduğunu anlamak zorundasın.

Dışarı çıkmasına izin vermelisin

Her insanın problem yaşayabileceğini kabul etmelisin. Bir şeylerin dışarı çıkmasına izin vermezsen küçük tepecikleri büyük bir dağa dönüştürmen çok uzun sürmeyecektir. Bu nedenle bir problem yaşadığın zaman onu içinde tutup kabusa dönüştürmek yerine onu başkalarıyla paylaşmaya çalışmalısın.

  • Arkadaşlarınla konuşabilirsin: Seni dinleyecek bir arkadaş bulmalı ve yaşadığın problemi ona anlatmalısın. Bu sayede hayatın geri kalanında yapman gerekenler ile ilgili bir plan oluştururken daha gerçekçi olmayı başarabilirsin.
  • Blog yazabilirsin: Bir blog açmanı öneririm. Benim gibi kendi isimini kullanmak yerine anonim kalmasını sağlayabilirsin. Dertlerini, yaşadığın deneyimleri, karşına çıkan olumsuzlukları ve onlarla başa çıkmak için neler yaptığını blog adresinde yazabilirsin.
  • Günlük tutabilirsin: Blog yazmanın iyi bir fikir olduğunu düşünmüyorsan günlük tutmayı düşünebilirsin. Böylece duygu ve düşüncelerinin bir sır olarak günlüğünde kalmasını sağlayabilirsin.

Egzersiz yapmalısın

Bazen problemler karşısında kafanı çalıştırmak yerine vücudunu çalıştırmayı düşünebilirsin. Evet, doğru anladığından eminim. Basit egzersizler yapmaktan söz ediyorum. Her şey kötü gitmeye başladığında kendini düşünmeyi bırakmak için küçük egzersizler yapabilirsin.

  • Belirli bir parkurda yürüyüşe çıkabilirsin.
  • Arkadaşlarınla futbol veya basketbol oynayabilirsin.
  • Bir spor salonuna gidip hafif ağır egzersizlerle vakit geçirebilirsin.
  • Evde ekipmansız bir biçimde çeşitli egzersizler yapabilirsin.

Egzersizleri bitirdiğin zaman bıraktığın yere geri gelmiş olacaksın. Ama işin iyi tarafı onu artık biraz daha az problem edinmiş olacaksın. Çünkü enerjini ve zihnini yenilemiş bir şekilde geri döneceksin. Bir olumsuz düşünceyle karşılaştığın zaman egzersiz yapmak bu nedenle çok değerlidir.

kötülüğün öncü olduğunu bilmelisin

Büyüklerimin söylediği çok güzel ve özel bir söz vardır. “Her şerde bir hayır vardır.” sözünden bahsediyorum. Gerçekten hayatın işleyişine baktığın zaman bunu görürsün. Bir iyiliğin öncesinde ardı ardına iyiliklerin sıralandığı çok nadir görülür. Kötülük bir öncüdür; yeni bir şeyin habercisidir.

Bunu bu şekilde kabul etmen durumunda hayatın sunduğu bocalama senaryolarında ayakta kalman çok daha kolay olur. Sürekli olumlu olanı düşünürsün ve olumsuz olanları kafandan çıkarırsın. Çünkü olumsuz olanın geçip gidip yerini olumlu olana bırakacağını bilirsin.

Suçlamayı bırakmalısın

Hayattan bir yara aldığın zaman suçlanacak birini aramak çok doğaldır. En yakındaki kişi kendin olduğuna göre hiç çekinmeden kendini suçlamaya başlarsın. Bunun doğal bir durum olduğunu söyleyebilirim. Fakat bunu devam ettirme konusunda inatçı olmamalısın.

Suçlama sadece duyacağın acıyı ve hayal kırıklığını güçlendirmeye yarar. İşlerin bir şekilde akıp gitmesine izin vermeyi zorlaştıran bir şeydir. Sürekli kendini suçlayarak kendini kızdırmaktan başka bir şey yapmazsın. Sumitha Bhandarkar‘ın dediği gibi sadece durmalısın. Bir şey olacaksa onun önüne geçemezsin.

Korkuya hakimiyet alanı vermemelisin

Bunun kolay olduğunu söyleyemem. Çoğu zaman hayatta her şey ters gittiğinde korkuyu öne çıkarır ve kendimizi kedere teslim ederiz. Çünkü bu işin en kolayıdır. Fakat bazen farklı davranabilmek önemlidir. Korku ve umutsuzluk açığa çıktığında onlarla mücadele etmek zorunda kalacaksın.

Nitekim, bu mücadele kolay olmayacaktır. Bazen kendin gibi davranmamak zorunda kalabilirsin. Bazen kendine yalan söylemen bile gerekebilir. Ama here şeyin daha iyi bir hayata sahip olmak için yaptığını unutmamalısın. Her şeye ters gittiğinde ivedilikle korkudan kurtulmanın bir yolunu bulman şarttır.

Asla pes etmemelisin

Bazen pes etmeyi doğru bulurum ama bazen buna gerek yoktur. Hayatta her şey ters gitmeye başladığı zaman pes etmek işin kolayına kaçmak demektir. Yapman gereken şey bu değildir. Yapman gereken elinin altından kayıyor gibi hissettiğin hayatına sımsıkı sarılmaktır.

Yukarıda sunmuş olduğum onlarca öneriden sadece birini bile deneyerek kendini kapıldığın girdaptan kurtarmayı başarabilirsin. Önemli olan denemek ve karşına çıkan sonuçları iyi değerlendirmektir. Eğer pes edersen hayatın her zaman kötü bir yer olduğunu düşünerek yaşarsın. Fakat bu doğru bir çıkarım değildir.

Umarım bu yazı her şey ters giderken bir şeyler yapma konusunda sana yardımcı olmuştur. Eklemek veya sormak istediğin bir şeyler varsa hemen yorum yapabilirsin. Ayrıca, yazımı beğendiysen onu arkadaşlarınla paylaşabilir misin?

Paylaşmaya ne dersin?
Kaan Karadeniz
Kaan Karadeniz

İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünden mezunum. Yazı yazmayı ve araştırma yapmayı seviyorum. Psikolog, terapist, astrolog veya yaşam koçu değilim. Hedefim insanların hayatlarına değer katabilecek bilgileri onlarla buluşturmaktır.

2 Comments

  1. sürekli aynı şeyden dolayı hayal kırıklıgı insanın yaşama sevincini götürüyor hele birde küçük cocukla birlikte bu hayal kırıklıgını yoşıyorsan bizimki kısır döngüye dönüştü artık baş edemiyorum ne yapacagımızı bilmiyoruz panik oluyoruz ne zaman her an yine yaşayabiliriz

    • Merhaba,

      Sürekli aynı şeyden dolayı hayal kırıklığı yaşıyorsanız eğer burada çuvaldızı kendinize batırmanız gerekir. İnsan aynı hatayı sadece iki kez tekrar etmelidir. Bir üçüncüsünün yaşanması demek yapılan hatadan hiçbir ders çıkarılmaması demektir. Bu elbette hayal kırıklığına neden olur. Elbette yaşama sevincinizi alıp götürür. Ancak gördüğüm kadarıyla siz kendinizi bir problem karşısında kaybetmeye hazır hale getirmiş durumdasınız. Bu düşünce yapınızı değiştirmelisiniz.

Yorum yapıp katkı sağla...