Kariyer hedefi sözcüklerini daha önce duydun mu? Duymadıysan mutlaka bir özgeçmiş doldururken veya bir mülakata girdiğin sırada duymuş olacaksın. Kariyer hedefinin tanımı aslında çok ama çok basittir. Buna rağmen biraz yol alabilmek için biraz detaylara inmeye çalışacağım.
Mülakatlar sıkıcıdır. Baştan söylemeliyim hiç hoşlanmam. Ne mülakatı yapan taraf ne de mülakata giren kişi olmak isterim. Kariyer tercihim bununla doğru orantılı… sayılmaz. Çünkü hemen hemen her iş öncesi minik bir mülakatla geçmiş olur.
Kariyer hedefi nedir?
Birçok kişi kariyer hedefini basit düşünürler. Bu basit düşüncenin içerisinde “istenilen pozisyon” veya “işte tanımlanan nokta” gibi şeyler vardır. Bunları bir kenara atın çünkü kariyer hedefinin çok daha büyük olması gerekir.
Kariyer hedefi seni gerekli yola yönlendirecek ve olmak istediğin yere götürecek hem kısa vadeli hem uzun vadeli kontrol noktalarıdır. İstediğin kariyer hedefi CEO olmak ise, o role bürünecek basamakları tanıman çok daha kolay olacaktır.
Kariyer hedefi için daha fazla para kazanmak, mevcut işinde daha iyi olmak veya belki bir terfi almak gibi basmakalıp şeylerden oluşmamalıdır. Bunlar sıkça duyulan cevaplardır. Bu yüzden daha profesyonel hedefler belirlemen gerekir.
Kariyer hedefi nasıl belirlenir?
Muhtemelen şu an veya öncesinde birçok kez kariyerin ile ilgili çeşitli sorularla karşılaşmış olabilirsin. “Kariyer hedefin nedir?” sorusu bunlardan sadece birisidir. Ülkedeki genç nüfusun neredeyse %80’inden fazlası bu soruyla karşılaşır.
Artık ne yapmak istediğini bilmek zorundasın. Aleyhine olan konulara savaş açabilecek güce sahip olmalısın. Sözünü tutabileceğin daha muhtemel olası hedeflere yönelmelisin. Bunu nasıl yapacaksın? Elbette meşhur SMART tekniğini kullanarak.
- (S)pecific yani belirgin.
- (M)easurable yani ölçülebilir.
- (A)chievable yani elde edilebilir.
- (R)ealistic yani gerçekçi.
- (T)imely yani zamanında.
Esasen temel fikir büyük hedefleri, bu kavramları takip eden daha küçük parçalara bölmektir. Adımları düzenlerken ve her dönüm noktası için niyetlerini planlarken ulaşmanın ne kadar kolay olduğunu görünce epey bir şaşıracağından emin olabilirsin.
Kariyer hedefi örnekleri nelerdir?
Gelelim en çok merak edilen noktalardan birisine. Evet SMART tekniğini kullanmak, büyük hedefleri küçük parçalara ayırmak onları yerine getirebilir hale getirmek için çok önemli. Fakat ne tür bir kariyer hedefi belirleyeceğini bilmiyorsan ne yapacaksın?
1. Yeni yetenek kazanmak
En basitiyle başlayalım. Mevcut sektörün ne olursa olsun dünyada çeşitli yeteneklere sahip insanları arayan yüzlerce şirket vardır. Yeteneğin ne kadar çeşitli olursa mevcut yöneticilerini veya potansiyel işverenini etkileme şansın bir o kadar artış gösterecektir.
Fakat basit hareket etmek gerekir. Örneğin bankacılık sektöründe yer alıyorsan gidip spor antrenörlüğü gibi bir alanda yetenek geliştirmeye çalışmamalısın. Yeni yeteneklerin ilgilendiğin alanla ilgili mesleki gelişime katkı sağlaması önemlidir.
2. Kendi işini kurmak
Bir iş kurma süreci daha çok uzun vadeli bir kariyer hedefi olarak değerlendirilir. Fakat başlangıç noktasında seni kendi işini kurmaktan alıkoyan hiçbir şey yoktur. Girişimci olmak artık eskisinden çok daha kolaydır. Bunun için internete teşekkür edebilirsin.
Profesyonel hedefin arasında kendi şirketini yönetmeyi içeriyorsa, planını geliştirmek ve onu inşa etmek için adımlar atmaya başlamak için en iyi an şimdiki zamandır. Neye tutkuluyla bağlı olduğuna karar vermeli ve bir iş kurarak sektörde farklılık yaratacak bir şeylerin peşinde koşmalısın.
3. Ağ kurma becerisini güçlendirmek
İnsanlarla ağ kurma kapasiten genellikle ilerleme ve kariyer hedeflerine ulaşma yeteneğini geliştirir. Ağ kurma süreci, birlikte çalıştığın kişilerle konuşmaktan çok daha fazlasıdır. Görüş ve bilgi alışverişinde bulanabileceğin sosyal ve profesyonel bağlantılar geliştirmekle ilgilidir.
Ara sıra sohbet ettiğin kişilerle daha yakından ilgilenmeye başlayarak onları ağına dönüştürmelisin. Kendini geliştirdikçe, alanındaki liderler ve diğer öncülerle sohbet etmeye başlarken kendini daha güvende hissedeceksin. Bu adımlar adını ortaya çıkarma potansiyeline sahiptirler.
4. Verimliliğini yükseltmek
Herkesin günlük, haftalık veya aylık olarak ulaşmaya çalıştığı benzersiz temel performans göstergeleri vardır. Rakamlarını ve istatistiklerini artırmak için neler yapabilirsin? Sonuç üzerinde olumlu bir etkisi olmayan uygulamaları belirlemek için geri adım atmalı ve üretken kalmalısın.
İyi alışkanlar geliştirdikçe ve çabalarını doğru yönde hedefledikçe sayıların da arttığını görmeye başlayacaksın. Çoğu zaman, bir yöneticinin maaş artışı veya hatta bir terfi sunması için rolüne tamamen kendini adamış birini görmesi yeterlidir.
5. Büyük şirketlerde stajyerlik yapmak
Pek çok başarılı insan kariyerine kendi alanlarında ücretsiz olarak çalıştıkları şirketlerde başladılar. Stajyerlik deneyimleri onlara çok şey öğretti. Bir anda çıraklıktan kooperatif işler yürütmeye geçiş yaptılar. Peki bunun katkısı neydi?
Bu paha biçilemez iş deneyimine erişim, iş piyasasına bir bakış sağlar ve çok sayıda insana şirkette pozisyon teklif edilir. Yeni mezun olabilir veya alan değiştirmek isteyen biri olabilirsin. Belirlediğin sektörde staj yapmak ilgili sektöre daha yakından bakmana yardımcı olacaktır.
6. Derece kazanmak (lisans mezuniyeti)
Eğitim sistemi iyi mi kötü mü? Soruyu sorarken bile uykum geldi. Her ne olursa olsun üniversite diplomasına sahip kişiler onu destekleyecek iş ahlakına sahip oldukları sürece diploması olmayanlara göre muhtemelen her zaman avantaja sahip olacaklardır.
Karar verme faktörü, genellikle içinde olmak istediğin sektör ve tırmanmak istediğin merdivenden ne kadar yükseğe çıkmak istediğinle ilgili olacaktır. İstisnalar olmasına rağmen, araştırmalar en iyi şirketlerde diplomalı kişilerin çalıştığını gösterir. Sanırım liyakat bunu gerektirir.
Üniversite her zaman işin bütünsel tarafı hakkında bilgi edinme yeteneği sağlar. Mezunların kendi alanlarında büyümelerini ve başkalarının göremeyebileceği ayrıntıları anlamalarını kolaylaştırır. Uzun vadeli kariyer hedefi belirlerken kendini buna uygun olarak hazırlamalısın.
7. Alanında uzman olmak
Bugünlerde herkes bir şeyin uzmanı. Twitter sağ olsun. Attığı tweet beğeni alan herkes kendi alanı olmasa bile o alanın uzmanı kesilmekte. Fakat buna hiç gerek yok. Saatlerce tweet atıp beğeni elde etmek için uğraşmak yerine kendi alanında uzman olmaya çalışmalısın.
Bunu nasıl yapacaksın? Kendi alanında bilgi bularak ve problem çözerek yapabilirsin. Kendini bu şekilde uzman olarak kanıtlayabilirsin. Her zaman daha iyisini yapabildiğin sürece insanların sana saygı gösterdiğini ve bu saygının cebine girebilecek ekstra para olacağını unutmamalısın.
8. Terfi almak
Terfi almak, zorlukları sevenler ve tek bir yerde çok uzun süre kalmaktan hoşlanmayan için oldukça iddialı bir uzun vadeli hedeftir. Fakat bu hedefe ulaşmak için öncelikle liderlik konusunda kendini geliştirmek gerekir. Alanında uzman olman ve doğru becerilerle kendini donatman şarttır.
Bu doğrultuda söz konusu yolda tek başına yürümek veya çaba göstermek pek mantıklı olmayabilir. Bu konuda sana destek olabilecek yöneticilerinle, patronunla ve iş arkadaşlarınla iş birliği yapmayı düşünebilirsin. Böylece terfi alma konusunda daha sağlıklı adımlar atabilirsin.
9. Önemli ödül(ler) kazanmak
Bu epey bir uzun vadeli hedef olmasına rağmen her zaman işe yarar. Eğer bulunduğu sektörde bir prestij ödülü varsa onu almak için çaba göstermek zaten kariyer hedeflerinden en büyüğü olacaktır. Bu doğrultuda yapabileceğin hemen hemen her şey kariyerine katkı sağlayacaktır.
Diğer taraftan prestijli bir ürün kazanmak seni sektör dahilinde ve hatta sektör dışında bilinir birisi haline getirecektir. Bu noktada önemli ödül(ler) kazanmak için çaba göstermek meyvesini verecektir. En azından özgeçmişe eklenebilecek son derece iddialı bir hedeftir.
Sitenizi fırsat buldukça takip etmeye çalışıyorum. Çok başarılı yazılarınız ve emekleriniz var kendi adıma söylemem gerekirse size teşekkür ediyor, başarılar diliyorum.
Merhaba,
Değerli yorumunuz için çok teşekkür ediyorum. Size de blog maceranızda başarılar. Umarım hak ettiğiniz yere gelirsiniz. 🙂
Yazınızın dikkat çeken şıkları çok doğru, fakat yorum veya soru gelmemesi çok kötü! Bu da ülkenin gençlerinin ne kadar umutsuz olduğunu göstermektedir. Halbuki, gençler hiçbir zaman hayattan kopmamalı hep mücadele içinde olmalı. Tabii ki bu herkes için geçerli değil. Zira, karmalarında yüksek enerjili gezegenleri olanlar, kariyer hedeflerler. Zaten, herkesten yüksek hedef beklenmez. Gel gör ki, kariyerlerinde yükselecek olanlar ise, bir şekilde silik hayatlar yaşamakta veya yaşatılmaktadırlar! İşte burada ülkenin gelişim seviyesi devreye giriyor. Maalesef, çeşitli nedenlerle dünya genelinde alt sıralarda olmamız, gençlerin yurt dışı arayışlarına neden olmaktadır. Tabii ki, bu yol da bir kariyer hedefi olabilir. Çünkü, gelişmiş ülkelere kapak atanlar daha kolay değer buluyor, cevherleri iyi değerlendirilip rahat hayat yaşıyorlar. Bu bakımdan gençlerin kendilerini iyi tanıyıp neleri, ne kadar, nerede yapabilirler, bunun üzerine yoğunlaşmalarını salık veriyorum. İnşallah ülkenin de gelişimine katkı sağlayacak gençler çoğalır, iyi bilinçlenir ve kimsenin esiri olmazlar!
Merhaba,
Ben o kadar umutsuz değilim. Yazı henüz çok taze. Mutlaka yorum ve sorular gelecektir. Ben de bunları elimden geldiğince cevaplamaya çalışacağım. Umutsuz olmaya gerek yok, her zaman umut olmalı. 🙂