Kendini tanımak için 12 kusursuz yöntem

İnsanın kendini tanıması zordur ama bu yolda ortaya koyacağın çaba kesinlikle kayda değerdir. "Kendini bilmek bilgeliğin başlangıcıdır." Socrates'e atfedilen ve kendini tanımanın değerini ortaya koyan bir sözdür. Kendini tanıdığında tam olarak neyi bilmiş olacaksın? Aslında hayatın için gerekli olan her şeyi.

İnsanın kendini tanıması aynı zamanda kendini bulması anlamına gelir. Kendini tanımayı başladığın zaman, hayatın boyunca atıp atabileceğin en ihtişamlı adımlardan birini atmış olursun. Kendi kendine yetmeye başlayabilirsin. Kendi işlerini daha kolay halledebilirsin.

İnsanın kendini tanıması zordur ama bu yolda ortaya koyacağın çaba kesinlikle kayda değerdir. “Kendini bilmek bilgeliğin başlangıcıdır.” Socrates’e atfedilen ve kendini tanımanın değerini ortaya koyan bir sözdür. Kendini tanıdığında tam olarak neyi bilmiş olacaksın? Aslında hayatın için gerekli olan her şeyi.

Kendini tanımak neden önemlidir?

Kendini tanımak istiyorsan öncelikle kendini tanımanın neden önemli olduğunu bilmelisin. Bu konuda sayısız bilgi birikiminden yararlanmak mümkündür. Birçoğunun ortak paydaları vardır. Bu paydalar doğrultusunda aslında kendini tanıyarak neler kazanacağını öğrenmiş olursun. Mutluluk en önemli fayda durumundadır ama her şey onunla sınırlı değildir.

  • Mutluluk: Kim olduğunu ifade edebilirsen daha mutlu olursun. Arzularını, hayallerini ve hedeflerini ifade ederek onları gerçekleşme olasılığını artırmış olursun.
  • İç çatışma: Kendini tanımayarak aslında iç dünyan ile dış dünyan arasında bir köprü oluşturmuş olursun. Dış dünyadaki hareketlerin iç dünyandaki hislerin ve değerlerin ile uygun olduğunda daha az iç çatışma yaşarsın.
  • Karar verme: Kendini tanıdığın zaman hayatındaki en ufak kararlarda bile daha doğru adımlar atabilirsin. Daha iyi seçimler demek hayatının daha iyi olması anlamına gelir. Hayatın çeşitli sorunlarını çözmek için zamanı geldiğinde kullanabileceğin bir dizi kurallara sahip olursun.
  • İrade: Kendini tanıdığın zaman kötü alışkanlıklara karşı direnme ve iyi alışkanlıkları geliştirme konusunda iradeni kullanmayı başarabilirsin. İrade gücünü hangi değerlerin ve hedeflerin harekete geçirdiğini bilmek her anlamda sana katkı sağlayacaktır.
  • Direnç: Kendini tanıyarak değerlerine ve tercihlerine bağlı kalarak bir şeylere “hayır” veya “evet” deme başarısını gösterebilirsin. Bu senin sosyal baskıya karşı direnç göstermen anlamına gelecektir.
  • Tahammül: Kendini tanıdığın zaman bir şeylerle mücadelen dahil olmak üzere pek çok şey hakkında bilgi sahibi olursun. Bu diğer insanları anlama konusunda yeni bir tahammül anlayışı geliştirmeni sağlayacaktır.
  • Dayanma Gücü: Gerçekte kim olduğunu öğrenirsen bir şeylere karşı dayanma gücünü geliştirmiş olursun. Böylece yaşamın daha zengin ve daha heyecanlı hale gelecektir.

Kendini tanımak demek aslında iç ve dış dünyan arasındaki bağların çok daha sıkı olmasını sağlamak demektir. Meg Selig‘in bahsettiği gibi kendini tanımak mutluluk ve kariyer başarısı için kritik öneme sahip bir durumdur. Kendini tanımanın neden önemli olduğunu anladığına göre artık kendini tanımaya başlayabilirsin.

Bilinçlenmeye çalışmalısın

Bilinçlenme aşaması kendini daha iyi tanıman için atman gereken ilk adımdır. Bu adım gayet basit ve anlaşılırdır. Yapman gereken kendine yol göstermektir. Kendini daha iyi tanımak istiyorsan atabileceğin daha farklı adımlar olabilir ama en iyisi bilinçlenme aşamasıyla başlamaktır.

Bugüne kadar yerine getirdiğin tüm hedeflerini aklına getirin ve bu hedefleri bir yere not etmelisin. Ardından belirlemiş olduğun hedefleri not etmelisin. Hedeflerini tam olarak ortaya koyduktan sonra hayatında yaşanmış olan son olayları düşünmeye başlamalısın. Bu olaylardan seni en çok etkileyen ve davranışlarını şekillendiren olaylar neler ise bunları da not etmelisin. Örneğin benim için şu şekilde bir senaryo vardır:

  • Blog sahibi olmak gerçekleştirdiğim bir hedeftir.
  • Kitaplar, okuma, tarih ve kişisel gelişim üzerine kaliteli bir blog sahibi olmak gerçekleştirmek istediğim bir hedeftir.
  • Popüler bir oyun sitesinin alınan yanlış kararlar ile uçuruma yuvarlanması yakın geçmişte yaşadığım ve blog yazarlığı üzerine takip ettiğim stratejileri değiştiren bir olaydır.

Not etmen gerekenleri bir kenara yazdıysan şimdi en başından itibaren okumaya başlamalısın. Okurken mutlaka bir şeylerin farkına varacaksın. Evet, hedeflerin ve elde ettiklerin dahil olmak üzere hayatta yaşanan her şey geleceğini, düşüncelerini ve davranışlarını etkilemektedir. Not ettiğin her şey aslında senin bugününü oluşturan etkenlerdir.

Bilinçlenme aşaması sorunları ve durumları netleştirme aşamasıdır. Yaşadığın olaylar senin bir daha o yönde bir atılım yapmana engel olup kendinden tam verim almana engel olabilir. Kendimden bir örnek vermem gerekirse, yeni bir oyun sitesi kurup yola devam etmek bu blog adresini güncel tutmaktan daha basit olsa bile aynı sonuçla karşılaşmaktan çekindiğim için bunu gerçekleştirmeyi düşünmüyorum.

Geçmişini netleştirmek için biraz vaktin olacaktır. Bu netleştirme gayretin sonuç verecek ve ufak bir şey olarak gözüken ama gerçekte seni etkileyen olayları tespit etmeni sağlayacaktır. Olumsuz olaylar konusunda ise onların sonuçlarına değil onlardan ne öğrendiğine odaklanman gerekir. Herkes geçmişinde olumsuz bir takım olaylar yaşamıştır. Bunlara tamamen takılı kalmak sana pek yardımcı olmayacaktır.

Diğerlerinin düşüncesinden uzaklaşmalısın

Bilinçlenme aşamasının ikinci evresinde ise diğer insanların düşüncelerinden uzaklaşmalısın. İnsanların büyük bir kısmı benzer yapıda hayata sahiptir. Okulu bitirmek, iş bulmak, evlenmek, çocuk sahibi olmak, torun sahibi olmak şeklinde devam eden bu yapı her bir kimse tarafından her bireye tavsiye edilir. Sonucunda ise toplumun/çevrenin istediği şekilde bir birey olabilirsin fakat kendin olamayabilirsin.

Çevrenizdeki insanların sana ne söylediği değil senin kendini nasıl hissettiğin önemlidir. Okulu bitirdikten sonra iş bulmuş olabilirsin ama bu senin hemen evlenmen gerektiği anlamına gelmez. Bunu yapmadığın sürece çevrendeki insanların üzerindeki baskısı artış gösterebilir. Onlara göre “istenmeyen”, “başarısız” ve “aykırı” bir birey olabilirsin. Önemli olan kendini nasıl hissettiğindir.

Başkalarının düşüncesine saygı duyman gayet doğaldır. Fakat onların istediği gibi hareket etmek zorunda değilsin. Çevrendeki insanların sana söylediklerine geçerli nedenlerle karşı çıkabiliyorsan onlardan farklı hareket edebilecek bir bireysin demektir. Bu sana daha fazla şey öğrenme olanağı ve hedeflerini yakalama fırsatı sunar.

Kendine güvenmeye ve inanmaya başlamalısın. Başkalarının söylediklerine göre hareket ediyorsan sorun bellidir. Senin kendine saygın yok demektir. Önce bu sorunu ortadan kaldırmalısın. Kendine ve kendi hislerine inanman gerekir. Bir şeylerin bir gecede değişmesini beklememelisin. Sabırlı olmalı ve sonuç alacağın günü beklemelisin.

Hayatında beyaz bir sayfa açmalısın

Bilinçlenme aşamasında son adıma geçmeden önce kendine en büyük iyiliği yapmalısın ve hayatında beyaz bir sayfa açmalısın. Bu beyaz sayfanın kolayca karalanmasına izin vermemelisin. Kötü alışkanlıklarından vazgeçmelisin. Sigara, alkol, aşırı yemek yeme gibi alışkanlıkların varsa bunları bırakmalısın. Alışkanlıklar insanın yaşayış şeklini belirler. Bu nedenle daha faydalı alışkanlıklar edinmeye çalışmalısın.

Bazı bireyler için alışkanlıkları düzenlemek, kötü alışkanlıklardan kurtulup iyi alışkanlıklar edinmek zorlayıcı olabilir. Bunun için profesyonel destek almayı düşünebilirsin. Unutmayın, her şey kendini tanıyabilmek ve gerçek potansiyelini ortaya çıkarabilmek içindir.

Bilinçlenme aşamasının son adımında ise artık kendine çeki düzen vermelisin. Yapman gereken güne erken başlayıp günü doğru vakitte bitirmek, bahanelere sığınmadan gün içerisinde yapman gerekenleri yapmaktır. Hayatını bir düzene oturttuğun zaman hedeflerini gerçekleştirme, kendini tanıyıp geliştirme konusunda daha fazla şansa sahip olabilirsin.

Kendine değer katmaya çalışmalısın

Bilinçlenme aşamasından başarılı bir biçimde geçmiş durumdaysan artık kendini tanımaya çok yakın olabilirsin. Hatta kendini tanımayı başarmış bile olabilirsin. Fakat kendini tanıdıktan sonra her şeyin bittiğini düşünmemelisin. Yeni hedefin kazanma aşamasına geçiştir. Kendine değer katmaya başlamalısın.

  • Kazanma aşamasının ilk adımı gün içerisinde belirli süreyle tek başına kalmak ve düşünmektir. Yürüyüşe çıkıp hem spor yapıp hem de kendine düşünme alanı oluşturabilirsin. Yapman gereken bellidir. Her zaman duyduğun seslerden, gürültülerden ve etkilerden uzak durmalısın. Uzak durduğun bu süre zarfında ise planlarınızı yapmalısın.
  • Her insanın yalnız kalmaya ihtiyacı vardır. İçine kapanık bir insansan bu sana oldukça doğal gelecektir. Çünkü gün içerisinde belirli bir zamanı zaten kendinle geçirirsin. Bunu tümüyle yalnızlık olarak nitelendirmek doğru olmayacaktır. Belirli bir süre tek başınıza kalman düşünme ve yaratıcılığını konuşturmak için iyi bir fırsattır. Kalabalığın ve seslerin içerisinde odaklanman o kadar kolay olmayacaktır.
  • Bir şeyin güzel olduğunu düşünüyorsan ve sana olumlu katkıları olacaksa, başkaları ne düşünürse düşünsün bu şeyi gerçekleştirmelisin. Karşına çıkacak bu durum en fazla keyif aldığınız şey olacak ve hayatını büyük ölçüde etkileyerek sende itici bir etken olarak görev alacaktır. Örneğin yazı yazmaktan hoşlanıyorsan tüm vaktini buna ayırıp bu konuda kendini geliştirmeye çalışabilirsin.

Hayatını artık yazmaktan ve yazarak kendini mutlu edip başkalarına değer kazandırmakla devam edecektir. Burada yazı yazma örneğini verdim ama seni memnun eden etkinlikler çok daha farklı şeyler olabilir. Seni memnun edecek ve hayatına olumlu katkı sunacak herhangi bir şeyi tutkuyla gerçekleştirmeye çalışabilirsin. Seçeceğin bu etkinliğin/faaliyetin hayatına etki edeceğini unutmamalısın.

Destek olacak birilerini bulmalısın

Kazanma aşamasında işini en çok kolaylaştıracak şey sana destek olabilecek birilerini bulabilmektir. Bu profesyonel bir yardım (psikolog, yaşam koçu veya akıl hocası vb.) olabileceği gibi seni yakından tanıyan bir kişi (iyi bir dost vb.) olabilir. Sürekli olarak danışabileceğin ve hatalar yaptığında sana destek olup doğruyu gösterebilecek kişiler kendini tanıdıktan sonra sana fazlasıyla katkı sağlayacaklardır.

  • Destek unsuru kişisel gelişimin en önemli katkı araçlarından birisidir. Pek çok insan, takip ettiğin yolun ne olduğunu bilemeyecek durumda olsa bile akıl hocası veya danışman olarak nitelendirdiğiniz kişiler sana bu konuda yeteri kadar destek olabilecektir.
  • Gerçek anlamda bir kazanan olmak istiyorsan seni mutlu edecek bir iş sahibi olmalısın. Bir işte çalışıyorsan ama yeteri kadar mutlu veya memnun değilsen o işi bırakmayı düşünebilirsin. Elbette hayat planını bu tür kararlara uygun şekilde ayarlamalısın. Bir işi bırakıp mutlu olacağın başka bir işe geçiş yapmak aradığın fırsat olabilir ama bunu ekonomik durumunu zora sokarak gerçekleştirmekten kaçınmalısın.
  • Kendine zaman ayırın. Neleri yapmayı sevdiğini ve neleri sevmediğini ortaya koymalısın. Aklına gelen fikirleri daima not etmelisin. Kendine ayırdığın süre dışında seni en çok memnun edecek işin ne olduğuna karar vermeli ve kariyerini bu yöne doğru yönlendirmeyi denemelisin.
  • Gerçekten kendini memnun ve mutlu edecek bir işte çalışmak istiyorsan ekonomik koşulları göz önünde bulundurmak durumundasın. Kariyer tercihinize en uygun iş daha fazla çalışmanızı ve daha az kazanmanı sağlayabilir veya daha fazla çalışıp aynı zamanda daha fazla kazanman anlamına gelebilir. Bu tür durumlara hazırlıklı olmalısın.

Bilinçlenme aşamasının ardından kazanma aşamasına geçiş yaptıktan sonra artık yavaş yavaş kendini daha yakından tanımış, hayatını anlamış ve kariyer hedeflerini detaylı bir biçimde belirlemiş olmalısın. Bir sonraki aşama bakış açını değiştirip gelişimine ve ilerlemene engel olacak etkenlerden kurtulmayı kapsar.

Bakış açısını değiştirmelisin

Bakış açını değiştirmek sandığın kadar kolay olmayabilir. Gerçekten uzun süre kendinle dahi mücadele etmen gerekebilir. Fakat verdiğin mücadele seni sonucunda doğru noktaya ulaştıracaktır. Hayatında yer alan her insanı sevmek ve onunla mutlaka yakın ilişki kurmak zorunda değilsin. Bunun farkında olup gerekli adımları atmalı ve sana hiçbir değer katmayan insanlarla arana mesafe koymayı başarmalısın.

  • Bir insan alışkanlıklarını değiştirmeye başladığında karşıdaki kişiler bu durumdan pek hoşnut olmayabilirler. Kıskançlık ve çekince gibi hisler devreye girer. Kendini geliştirmiş olman ilişkilerinde değişimler yaşaman anlamına gelecektir. Karşındaki kişi bunun farkında olacağından ve sana yetişmekte zorlanabileceğinden dolayı çekincelere sahip olabilir.
  • Bu tür durumları anlayışla karşılaman gerekir. Karşındaki insanlara bir fırsat tanıyarak bir süre sana ayak uydurmalarını sağlamalısın. Sana ayak uydurmayı başaramıyorlarsa araya mesafe koymalı ve artık bu insanlarla yakın ilişki kurmamaya çalışmalısın. Her ne kadar üzücü olsa bile senin için en doğru karar bu olacaktır.
  • Bakış açını değiştirmek sadece ilişkilerini gözden geçirmekle alakalı değildir. Aynı zamanda mevcut ve yeni unsurlara olan bakış açınızı değiştirmelisin. Olumsuz düşünmekten mutlaka uzak durmalısın. Olumsuzluk en büyük düşmanlarından birisidir. Bunun temelinde iki farklı neden bulunmaktadır. Olumsuz düşündüğün zaman seni mutlu edecek birçok şeyi kendinden uzaklaştırmış olabilirsin.

Düzenli olarak veya periyodik olarak bir şekilde yeni şeyler denemeye çalışmalısın. Bu yeni şeylere karşı göstereceğin reaksiyonu takip etmelisin. Yeni şeyleri denerken kendi güvenli alanının dışına çıkarsın ve bu sayede potansiyelini, neleri yapabileceğini veya yapamayacağını daha net bir biçimde öğrenmiş olursun. Kendini tanımak istiyorsan gelişim konusunda gereken özeni göstermelisin.

Kendini sorgulamalısın

Bakış açını değiştirmek için en etkili adım kendini sorgulamaktır. Kendini sorgulamalısın, zor ama etkileyici sorular sormaya çalışmalısın. Sorulara vereceğin cevapları bir kenara not etmelisin. Aynı soruyla tekrar karşılaştığında yeni cevaplar üretmek veya aynı cevabı yeniden vermek durumunda kalmaktan kurtulabilirsin.

  • Ekonomik sıkıntıların olmasa veya ekonomik olarak çok iyi durumda olsan ne yapmak isterdin? Bu soru aslında ne yapmak ve ne olmak istediğini sana gösterir. Dünyayı gezmek, yazmaya devam etmek veya ne yapmak istiyorsan onu yapmaya devam etmek gibi cevaplar verebilirsin. Bu durumda ruhun yapmak istediğin faaliyetle özdeşleşmiş demektir.
  • Geriye doğru baktığında nelerden pişmanlık duyardın? Pişmanlık duyacağın şeyler maddi veya manevi olarak nasıl ayırt edilebilir? Ağırlıklı olarak maddi olaylardan ötürü mü pişmanlık duyuyorsun yoksa manevi olaylardan mı? Hayattan beklentilerini ortaya çıkarabilecek bu soruyu cevaplamakta oldukça zorluk çekebilirsin.
  • Kendini tanımlamak için hangi sıfatları kullanırdın? Maceracı, atılgan, girişimci, dürüst gibi olumlu sıfatların yanına hangi olumsuz sıfatları iliştirmeyi düşünürdün? Eğer bu soruya cevap verirken tamamen olumlu sıfatlar kullanma yoluna gidersen “olmak istediğin kişiyi” ortaya koymuş olursun. Her insanın olumlu ve olumsuz yanları olacaktır. Soruyu cevaplarken olumsuz yanlarını gizlemeye çalışmamalısın. Çünkü bu kendini kandırmaktan başka bir işe yaramayacaktır.

Bakış açısını değiştirme aşamasının son kısmına geldik. Artık bahanelere yer vermeden kendini tam anlamıyla tanımış olmalısın. Yukarıdaki sorular sabit sorular olmaya devam edeceklerdir. Ne zaman kendine bu soruları sorsan benzer veya birbirine yakın cevaplar sunarsın. Kim olduğunu sorgulamayı ise hayatın boyunca gerçekleştirerek doğru yolda ilerlediğin konusunda emin olmalısın.

Harekete geçmelisin

Artık kendinizi tanıyorsun. Bu sana yola çıkma konusunda yeterli bir neden sunmaktadır. Yola çıkıp yapmak istediklerini yapmaya başlamalısın. Gezmek istiyorsan gezmeli, çalışmak istiyorsan çalışmalı, kendini değiştirmek istiyorsan değişimi gerçekleştirmelisiniz. Sonuç olarak neyi yapmak istiyorsanız size katkı sağladığı müddetçe onu yapmalısınız.

  • Yola çıktığında karşına gelecek bazı basit bahaneler olacaktır. “Zamanım yok”, “param yok”, “ailem izin vermiyor” şeklinde sıralanıp gidecek bu bahanelerin hepsi birer engeldir. Zamanın yoksa kendine zaman oluşturmalısınız. Paran yoksa para kazanmaya başlamalısın. Ailen izin vermiyorsa bir şekilde onları mutlu ve memnun edeceğini dile getirip izin almaya çalışmalısın. Engelleri aşmak için çaba göstermelisin.
  • Bahanelere sığınmak oldukça kolaydır. Bahanelerden uzak durmaya çalışmalısın ve onları aşmak için mücadele etmelisin. Bahaneleri ortadan kaldırdıktan sonra yola çıkabilirsin. Fakat yola çıktığında her yolun açık olduğunu düşünmemelisin. Mutlaka çıkmaz sokaklarla veya seni aynı yere yeniden getirecek yollarla karşılaşacaksın. Bunun için hazırlıklı olmalısın.
  • Kendini tanıma yolculuğu basit değildir. Zorluklarla karşılaşmanız normaldir. Her zorluk sana yeni bir tecrübe kazandırır. Her kazandığın tecrübe ise yeni fırsatları beraberinde getirebilir. Gerçek potansiyelini ortaya koyduğun zaman insanlar sana daha fazla saygı gösterecektir. Seni daha fazla takdir edeceklerdir.

Yolculuk esnasında tek başına olduğunu asla düşünmemelisin. Tek başına olduğun zamanlar olacaktır ama bu dünyada yaşıyorsan neden yaşadığının bilincinde olmalısın. Kendini tanımaya çalışırken veya kendini tanıdıktan sonra mutlaka etrafındaki insanlara bir değer katmalısın. Topluma faydalı bir birey olmaya çalışmalı, başarılarını bencillik yapıp kendine saklamamalı ve yakın çevrendeki kişilerle paylaşmalısın.

Kendini tanımak için uygulamalı 5 adım

Kendini tanımak, en sevdiğin rengi veya okuldaki en sevdiğin dersi sevmekten daha fazlasını bilmek anlamına gelir. Kendini tanımak, kendini yüzeysel olmaktan daha çok derinlemesine anlama sürecidir. Bu keşfedilmeyi bekleyen tahmin edilemez bir yoldur. Farnoosh Brock‘un dediği gibi kendini tanımaya başladığın zaman kendi derin şüphelerin ve güvensizliklerin ile yüzleşmiş olursun.

Kendini tanımak veya kendini bilmek demek yaşamdaki değerlerine, inançlarına, kişiliğine, önceliklerine, ruh hallerine, alışkanlıklarına, muhteşem bedenine ve ilişkilerine saygı duyman anlamına gelir. Kendini tanımak, güçlü ve zayıf yönlerini, tutkularını, korkularını, arzularını ve hayallerini anlamak demektir. Kısacası kendini tanımak, hayatın içerisinde varlık gösteren “seni” bulmak ve bilmektir.

Kişiliğini tanımalısın

Kendini tanımak için kişiliğini tanımak en önemli ilk adımdır. Genel olarak başka insanların görüşlerinden oluşan bir küme ile kendini tanırsın. Ayrıca kişiliğinin gerçekte nasıl olduğu konusunda en geniş bilgiye sahip olan kişi yine sensin. Buradaki fikir kişiliğini içten içe tanımak, ne olduğunu ve neleri sevdiğini bilmekten öteye geçen bir şey değildir.

Hayatın sayısız durumuna karşı göstermiş olduğun bir tepki vardır. Kendine sorabileceğin “Bunu neden yaptım?” sorusuna verebileceğin cevap çok önemlidir. İsminin arkasında yer alan kişi kimdir? Karakteristik özelliklerin nelerdir? Arkadaşlarının arasında aslında sen kimsin? Dış dünyaya karşı hangi kişiyi yansıtıyorsun? Ödüller mi seni daha mutlu ediyor yoksa büyük zorluklarla yüzleşmek mi? Bunların hepsine cevap bulmalısın.

Temel değerlerini tanımalısın

Temel değerler hayattaki varlığın gibidir. Temel değerler kalbine yakın olan ve sevdiğin prensipleri içeren detaylardır. Şimdi eline bir kağıt kalem alıp birkaç şey not etmeni istiyorum. Senin için bu hayatta “temel değer” olarak nitelendirilen sekiz farklı şeyi alt alta sıralamanı rica ediyorum. Muhtemelen liste uzayıp gider ama bizim için en önemli olan sekiz tanesidir.

İşinde, evinde veya hayatın her alanında asla ödün veremeyeceğin değerler nelerdir? Bunlar senin temel değerlerini oluştururlar. Dürüstlük, bütünlük veya güvenlik olabilir mi? Başkalarına adanmışlık, bilgelik veya öğrenme olabilir mi? Mükemmellik mi sadakat mi? Sorumluluk mu hırs mı? Yenilikçilik mi yoksa gelişim mi? Tüm bunlar temel değerlerini oluşturan yapı taşlarıdır.

Bedenini tanımalısın

Gençlik aslında başıboşluk gibidir. Çünkü öğrenmemiz gereken hiçbir şeyi öğrenmeyiz ve öylece yolumuza devam ederiz. Gençlik yıllarında aslında vücudunla ilgili pek çok şeyi tanıdığını düşünürsün. Fakat gerçek böyle değildir. Vücudun hakkında ne kadar çok şey bilirsen senin için bir o kadar iyi olur. Çünkü öğrendiğin her yeni şey karşısında şaşırabilir veya sevinebilirsin.

Vücudunu, nefesini, yeteneklerini, denge durumunu ve esneklik sınırlarını olabildiğince iyi tanımalısın. “Vücudum bunu yapmaya müsait değil.” dediğin anlar oldu mu? Peki, hiç denemeden “Ben, bu vücutla bunu kesin yapamam.” dediğin bir şey oldu mu? Tüm olasılıkları ortadan kaldırmadan önce vücudunu tekrar gözden geçirmeli ve kendi vücudunu tanımaya vakit ayırmalısın.

Hayallerini tanımalısın

Geleceğe doğru yolculuğun tamamen hayallerin ve umutların üzerinden olur. Yaşamaktan gurur duyacağın hayatı inşa etmek için hayallerine ihtiyacın vardır. Hayaller gerçekten önemlidir. Hayallerinin peşinden giden biri olmalısın. Onlara inanmamak gibi bir hata yapmamalısın. Elbette öncelikle hayallerini tanıman gerekir. Onların detaylarını ve özelliklerini tanımlamaya çalışmalısın.

Yazar olmak istiyorsan birkaç soruya cevap bulmaya çalışmalısın. Hangi konuda yazmak istiyorsun? Ne düzeyde bir yazar olmak istiyorsun? Hayatının ne kadarlık kısmı yazarlığın bir parçası olacak? Hayallerinle ilgili en ince ayrıntıya kadar her şeyi öğrenene kadar soruları devam etmelisin. Hayallerini günlük uğraşlarının bir parçası haline getirmelisin. En önemlisi onları ciddiye almalısın.

Sevdiklerini ve sevmediklerini tanımalısın

Neyi seviyorsun veya neyi sevmiyorsun? Bu basit ve bir o kadar masum bir sorudur. Bu soruya cevap verebilmek kim olduğunu anlamak için önemlidir. Pek çok insan popüler olanı sevip, havalı olmayanı sevmediği için hayatın önemli bir kısmını kaçırır. Bunu yapmamalısın. Hoşlandığın ve hoşlanmadığın şeyleri tanımlamak için kendine zaman ayırmalısın.

Kendi sevdiklerini ve özellikle sevmediklerini tanımlamak tamamen içgüdüsel bir durumdur. Örneğin, akrabaların ile vakit geçirmek istemiyor olabilirsin. Ancak alternatiflere göz atmalısın. Seni sinirlendiren şeyleri yapmaya devam edip sana neşe getiren şeyleri ihmal edersen kim olduğunu önemsemeden hareket etmiş olursun. Bu şekilde mutluluğa ulaşamazsın.

Kendini tanımanı sağlayacak 20 soru

Yukarıdaki adımlar işine yaradıysa biraz daha uygulamalı ilerlemeye çalışalım. Aşağıda cevaplaman gereken bir dizi soru vardır. Bu soruların her birisi sana kendini tanıtacak sorulardır. Onları cevaplarken dürüst olmalısın. Her soruyu ve cevabı bir yere not etmelisin. Bu sorular iç dünyanla olan bağını güçlendireceklerdir. Farnoosh Brook‘un bir araya getirdiği bu soruları dikkatlice incelemelisin.

  1. Yorgun olsan bile yapmaktan keyif aldığın şey nedir?
  2. Bir ilişki seni mutsuz ediyorsa ayrılmayı düşünür müsün?
  3. Kötü bir işten veya ilişkiden ayrılmak istediğinde ne tür korkularla karşılaşıyorsun?
  4. Hayatında en çok gurur duyduğun şey nedir?
  5. Geride ne tür bir miras bırakmak istersin?
  6. Tek bir dileğin gerçekleşmesi mümkün olsa bu ne olurdu?
  7. Ölümlü olma konusunda ne düşünüyorsun?
  8. En önemli temel değerin nedir?
  9. İnsanların seni nasıl birisi olarak görmelerini istersin?
  10. Karar verme becerin konusunda kendine ne kadar güveniyorsun?
  11. Hayatındaki en önemli kişi kimdir?
  12. Rol model olarak gördüğün kişi kimdir?
  13. Ne olursa olsun senin için doğru olan şey nedir?
  14. Zor kararlar alırken takip ettiğin ahlaki pusula nedir?
  15. Ders aldığın en büyük başarısızlığın nedir?
  16. Minnettarlığın hayatındaki rolü nedir?
  17. Ailen hakkında ne düşünüyorsun?
  18. Parayla ilişkin nasıl?
  19. Yaşlanmak konusunda ne düşünüyorsun?
  20. Eğitimin hayatın hakkında nasıl bir rol oynadığını düşünüyorsun?

Kendini tanımak için 7 uygulamalı soru

İş mi değiştiriyorsun? İlişkine son vermek üzere misin? Yoksa sadece yaşam biçimini bulmakta zorluk mu çekiyorsun? Bunların hepsi seni ufak çaplı krizlerle meşgul edecektir. Her zaman başkalarının senden istediklerini ve beklediklerini karşılamaya çalışmış olabilirsin. Bu durumda gerçek senle tanışmak çok zordur. Kendini tanımak istiyorsan bu yedi önemli soruya cevap vererek aslında ne olduğunu anlayabilirsin.

Lucy Vinestock‘un söylediği gibi kendine biraz vakit ayırmalısın. Düşüncelerini gözden geçirmeli ve davranışlarını kontrol etmelisin. Gerçek anlamda kim olduğunu öğrenmek istiyorsan aslında tek ihtiyacın olan şey budur. Yukarıdaki 20 soru aslında bu sorular için ufak bir adım olacaktır. Buradaki 7 soru sayesinde kendin hakkında her şeyi daha detaylı ve derin bir biçimde öğrenmiş olacaksın.

Neyi seviyorsun?

Kim olduğunu bilmek kendini neyin iyi hissettirdiğini bilmekle alakalıdır. Her birimiz farklı şeylerden zevk alırız. Bu nedenle neyi sevdiğini denemek ve bulmak çok önemlidir. “Bunu sevdim” diyebilmek, kimliğimizin oldukça büyük bir bölümünü oluşturur. Bu yüzden seni iyi hissettiren şeyin ne olduğunu bulmak için kendine biraz zaman ayırmalısın.

Farklı yemekleri tatmak, egzersiz yapmak, okumak, çalışmak veya seyahat etmek. Her neyden hoşlanıyorsan veya her neyi seviyorsan onu bulmalısın. Zevk aldığın şeylerin zihinsel ama en önemlisi yazılı bir listesini oluşturmalısın. Çünkü bunlar seni bir insan olarak şekillendiren önemli detaylardır. Boş zamanlarında ne yapmaktan veya kiminle vakit geçirmekten hoşlandığını düşünerek ilk adımı kolayca atabilirsin.

Neyi sevmiyorsun?

Neyi sevmediğini bilmek kendin hakkında daha fazla bilgi edinmek için gerçekten çok önemlidir. Diğer insanlara uyum sağlamak için gerçekten hiç keyif almadığınız bir şeyleri yapmak zorunda kalabilirsin. Kendini bir kalıba sokmaya çalışmamalısın. Bu başlı başına mutsuzluk için atılmış talihsiz bir adım olacaktır. Sırf başkaları için bir şeyler yapmaya çalışan birinin kendini tanımış olabileceğini düşünüyor musun?

Kendini sevmeyeceğini bildiğin durumlara sokmak yerine bir şeylerden hoşlanmadığında konuşmayı öğrenmelisin. Bu, kişiliğinin büyük bir bölümünü oluşturan bir şeydir. Dolayısıyla sevmeyeceğini bildiğin belirli olaylara hayır demekten geri durmamalısın. Bunun için artık istekli olmalısın. Bir şeylere “hayır” diyebilmek hayatın için önemli bir adım olacaktır.

Senin için önemli olan nedir?

Hepimiz ailelerimiz, arkadaşlarımız ve okullarımız tarafından bize aşılanan bir dizi inanç ve değerle büyürüz. Büyüdükçe, varsayılan olarak bu değerlere bağlı kalmak işin kolayına kaçmak demektir. Çünkü onlara inanıp inanmadığımızı gerçekten düşünmeyiz. Kendini tanımak, inandığını düşündüğün her şeyi kabul etmek anlamına gelmez. Birçoğumuz çocuklukta anlamlı olan ama artık anlamlı olmayan bir dizi değere sahibiz.

Senin için gerçekte neyin önemli olduğunu düşünmeli ve algılanan değerleri hala bir yetişkin olarak hayatına etki edip etmediğini kontrol etmelisin. Çocukken, evlenmek ve çocuk sahibi olmak istediğini düşünmüş olabilirsin. Ancak bu artık bir yetişkin olarak senin üzerinde beliren bir baskı haline gelebilir. Hayattan hala istediğin buysa devam etmelisin. Eğer değilse değerlerini şu an kim olduğuna göre gözden geçirmelisin.

Neyde iyisin?

Bu, senin bir kişi olarak kim olduğunu anlaman için büyük bir adımdır. Bu yüzden neyde iyi olup olmadığını anlamak için kendine biraz vakit ayırmalısın. Kendini başarılı hissetmek herkes için farklı şeyler ifade eder. Bu nedenle cevabın işinle veya sahip olduğun servetle ilgili olduğunu düşünmemelisin. Neyi iyi yaptığını bulmaya çalışırken insanların sana iltifat ettikleri konuları düşünmelisin.

İlk başta iyi olduğun şeyleri düşünmenin zor olduğunu sanabilirsin. Ancak sabırlı olursan kesinlikle başlangıçta düşündüğünden daha uzun bir liste ile karşı karşıya kalacaksın. Bazı insanlar için işlerinde iyi olmak listenin başında yer alacaktır. Diğerleri için şefkatli olmak veya merhametli olmak kabul edilebilir bir seçenektir. Oturup hayatını, yaptıklarını ve kişisel özelliklerini değerlendirmek için kendine vakit ayırmalısın.

Başkalarında neyi takdir edersin?

Evet, burada konumuz kendini tanımak. Ancak bazen sınırların dışına çıkmak iyi bir fikirdir. Diğer insanları görüş biçimin kendini nasıl gördüğün üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Özellikle sosyal medyanın bu kadar popüler olduğu bir dünyada sürekli olarak kendimizi başkalarıyla karşılaştırma yoluna gideriz. Başkalarının hayatlarına bakarak kendimizi güvensiz hissederiz.

Neden hak ettiğin terfiyi bir başkasının aldığını sorgularsın. Neden birini severken bir başkasını seçtiğini düşünürsün. Neden herkes kadar çabuk kilo verip vermediğini merak ediyor olabilirsin. Kendini tanımanın bir kısmı sağlıksız beklentilerden ve baskılardan kurtulmayı gerektirir. Başkalarının istediği kişi olmayı denemekten vazgeçmelisin. Daha çok şu anda kim olduğunla ilgilenmelisin.

Seni harekete geçiren şey nedir?

Hareket etme şeklimiz birçok şeye bağlıdır. Seni belirli şekillerde harekete geçiren şeyin ne olduğunu düşünmelisin. Bu finansal şartlarla ilgili bir şey mi? Merhametle ilgili bir şey mi? En iyi olabilmekle ilgili mi? Hayatında yaptığın şeylerin arkasındaki itici güç ne olursa olsun değer vermeyi ve onun üzerine düşünmeyi öğrenmelisin. Seni neyin ileriye doğru ittirdiğini öğrenmek zorundasın.

Günlük rutinini ve seni bunun içine iten şeyleri düşünmelisin. Her gün erken mi uyanıyorsun yoksa son dakikaya kadar alarmı erteliyor musun? Baskı altında iyi çalışıyor musun yoksa titiz bir planlamacı mısın? Kolayca bir şeylerden memnuniyet duyar mısın yoksa iyi iş çıkardığını anlamak için daha fazlası mı gerekir? Ne tür bir insan olduğunu görebilmek için hayatın tüm yönlerini düşünmelisin.

Yaptığın şeyi niçin yapıyorsun?

Şu an kim olduğumuz aslında genç yaşlardaki kişiliğimizle derinden etkilenen bir durumdur. Çocukluğun ve gençlik yıllarındaki deneyimlerin dünyayı şu anda nasıl gördüğünü ve onun içinde nasıl davrandığını büyük ölçüde etkileyen bir faktördür. Ailen ve arkadaşların ile ilişkilerin, yetişkin olarak kim olduğunda büyük bir rol oynar. Bu olumlu bir şey olabilir ama kimi zaman olumsuz sonuçları bulunan bir şeydir.

Mevcut davranışlarını ve bunların geçmiş olaylara nasıl atfedilebileceğini bir düşünmelisin. Bu sayede kendini tanıman için bulmacanın parçalarını bir araya getirirken daha rahat hareket edebilirsin. Davranışlarını neden yaptığını araştırmak bazen moral bozucu olsa bile karşılaşacağın sorularla yüzleşmeyi göze alman gerekir. Geçmişte bilinçaltına gizlemiş olduğun şeyleri açığa çıkararak kendin hakkında daha fazla bilgi edinebilirsin.

Umarım bu yazı kendini tanıma ve kendini anlama konusunda sana yardımcı olmuştur. Eklemek veya sormak istediğin bir şeyler varsa hemen yorum yapabilirsin. Ayrıca, yazımı beğendiysen onu arkadaşlarınla paylaşabilir misin?

Paylaşmaya ne dersin?
Kaan Karadeniz
Kaan Karadeniz

İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünden mezunum. Yazı yazmayı ve araştırma yapmayı seviyorum. Psikolog, terapist, astrolog veya yaşam koçu değilim. Hedefim insanların hayatlarına değer katabilecek bilgileri onlarla buluşturmaktır.

133 Comments

  1. Öncelikle merhaba. Ben yazınızı okudum ve çok ilgimi çektiğini söylemek isterim. Emeğinize sağlık. Aslında tam olarak nasıl anlatmam gerektiğini bilmiyorum. Sokağın başında kendi hayatımı dışarıdan izliyordum sanki. Pek mutlu değilim, hayatımı değiştirmem gerektiğinin farkındayım. 21 yaşındayım. Üniversitede 2. senem istemediğim bir bölümü okuyorum. Çünkü ne istediğimi bilmiyorum. Hedeflerim ne ,hayallerim ne bilmiyorum. Yani ne bileyim böyle olmaması gerektiğini düşünüyorum. Hayat mutsuzluk getirmemeliydi. Bir yerden başlamam lazımdı hissediyordum. Ama o adımı nasıl atacaktım. Kendine güveni olmayan biri olarak asla o adımı atacağımı düşünmüyorum. Kendimi nasıl tanıyabilirim? Nereden başlamalıyım? Ne yapmam lazım? Kendime olan güvensizliğimi nasıl aşabilirim? Sadece korktuğumu biliyorum.

    • Merhaba,

      Hemen hemen beni takip eden herkese söylediğim gibi kafanızdaki soruları azaltmalısınız. Bu kadar soruyla aynı anda boğuşmak pek mantıklı değil. Önceliğiniz kafanızdaki soruları bir kenara yazmak olmalı. Daha sonra onları önem sırasına göre sıralamalısınız. Yapacağınız sıralamaya göre soruları tek tek ele almalısınız. Şimdi sizin için asıl problem sanırım kendinize güvenmekle ilgili. Bu konuda aslında yapabileceğiniz pek çok şey var. Kendinizi umutsuz hissetmenize gerek yok.

      https://www.grisayfalar.com/insan-kendine-guvenini-nasil-kazanir/
      https://www.grisayfalar.com/ozguven-kazanmak/

      Yukarıdaki yazılarımı okuyarak ilk adımı atabilirsiniz. Kendinize olan güveninizi artırmanız gerek. Bunun için çaba göstermelisiniz. Daha sonra kendinizi tanımaya, eksikliklerinizi ve güçlü yanlarınızı bulmaya başlayabilirsiniz. Ben her zaman buralardayım. Dilediğiniz zaman bana tekrardan ulaşabilirsiniz.

  2. Gerçekten çok güzel bir yazı olmuş yol haritası gibi bu yazıyı okuduktan sonra daha çok istekli olduğumu anladım faydalı bilgilerin için teşekkürler arkadaşım emin olabilirsin bu bilgi benim işime çok yaradı bana çok faydalı oldu

    • Merhaba,

      Yorumunuz için ben teşekkür ederim. İşinize yaramış olması beni sevindirdi. Umarım edindiğiniz bilgileri kullanarak kendinizi geliştirebilirsiniz.

  3. Öncelikle mehrabalar ben 18 yaşındayım blogunuzu okudum biraz olsun umutlandım sizle birşey palyaşmak istedim ben nefes alırken bile almadığımı hissediyorum insanlarla anlaşamıyorum çünkü genellikle hep çıkar üstüne kurulu yaptıkları herşey. Aile tarafındanda çok şanssızım çok sinirliyim stresliyim aksiyim ve böyle olmamın tek sebebi onlar. Hayatı istediğim gibi yaşayamıyorum zamanın çabucak geçtiğini biliyorum istediğim şeyleri zamana sığdıramıyorum normal insanlar gibi yapmacık olamıyorum çoğu insanların hal ve davranışlarından nefret ediyorum kendimi boş bir kuyuya düşmüş gibi hissediyorum hep arayış içindeyim milyonlarca satır yazabilirim tek isteğim hayattaki yaptığım şeylerin karşılığını alabilmek huzurlu ve mutlu olmak banada ne yapmam gerektiği konusunda 3 5 satır yassanız bile mutlu olurum şimdiden teşekkür ederim.

    • Merhaba,

      Öncelikle yorum için teşekkürler. Biraz karmaşık bir yapınız var. Daha doğrusu anlatacak çok şeyiniz var ama bunları bir başkasına anlatmamış gibisiniz. Belki kendiniz istemiyorsunuz, belki anlatıyorsunuz ama insanlar sizi anlamıyor diyebilirim. Probleminize gelince, bugüne kadar hiç planlı hareket etmeyi düşündünüz mü? Şundan söz ediyorum, “bugün şunu, bunu, şunu, şunu yapacağım.” diyerek yola çıkıp o günü tüm saydıklarınızı yaparak tamamladınız mı? O günü diğer günlerle kıyaslarsanız his anlamında ne tür farklılıklara sahip olurdunuz?

      Sorularıma cevap bekliyor olacağım. Sağlıcakla kalın.

  4. Gayet güzel bir yazı yazmışsınız. Benim buna çok ihtiyacım vardı. Teşekkür ederim.

  5. Öncelikle çok güzel anlatmisn. kardesim bende cok degisik sacma sapan yerli yersiz olumsuz düşüncelere kapildim ne zmn nasil kapildigimi bilmiyorm cok farkli bir durum bana yardimci olabicegine ianndigim icn. Anlatacm umarim okuyup yanitlarsiniz bende sacma sapan olumsuz dusenclere. Var bazen bir cocogun dusenebilcegi en sacma sey bazen genc birnin dusenebilcegi en. Sacma sey bazende nir yetiskinin. Dusunebilcegi en sacma seyelri ben istemeden bu dusnceler bana gelemeye basladi bende bu dunscelre karsilik ona savaş actim onunla konusmaya basladim onun soyledigi sey hakinda olumlu dusunmeye calsitim sürkli surekli onunla bir savas icerisne girdim bu dunclereden dolayi topluma cikamaz oldum dost bildiklerimden en ufak yani darilmayack siradan sozlerinden bile olumsuz dsunceler cikartim ve herkeszfen uzaklastim annem babm hakinda dahi kotu dusnmeye basldim cunku bu olumsuz dunscelre beni kisligimi kotuleyen bzen sacmayaln dunsncelredi ben onunla ilgilindekce bu dunscelre buyudu hayattan koptum gecmiste yasadigim iyi olan hic bir seyi dusnmeme firsat vermiyor iyi olan en guzel gunm aklima gelse dahi. Onu kotuluyor ve bende daha 18 yasinda bir genc oldugm halde yasitlarim gibi dusunemiyorm herksi kendime hedef aliyorm dusmanmisz gibi felan filan abi anlatmakla bitmiyor….

    • Merhaba,

      Biraz karışık olmuş anladığım kadarıyla sürekli kendinizle kavga ediyorsunuz. Bunun en büyük sebeplerinden birisi strestir. Ailenizden, işinizden, arkadaşlarınızdan, borçlarınızdan veya daha farklı dış etkenlerden ötürü oluşan stres sizi baskı altında tuttuklarında bu tür bir probleme sebebiyet verebilir. Tabi stresin etken olduğu bu tür durumlar genellikle dönemsel olmaktadır. Eğer sürekli bu tür bir haldeyseniz mutlaka en kısa süre içerisinde bir psikiyatra giderek durumunuzu anlatmaya çalışın.

      Sağlıcakla kalın, acil şifalar dilerim. Dilediğiniz zaman yorum, e-posta, Facebook veya Twitter yoluyla iletişim kurarak bana ulaşabilirsin.

      E-posta: [email protected]
      Facebook: http://www.facebook.com/Grisayfalar
      Twitter: https://twitter.com/grisayfalarcom

    • Merhaba,

      Üşengeç olma durumu çözülebilir bir durum. Tabi bunun için biraz üstüne düşmeniz gerek. Öncelikle pek çok kişi sabah erken kalkmayı önerecektir. Yani alarm kurmalı ve erken saatte kalkıp günü başlatmanız gerekmekte. Daha sonra kendinize uygun olan kolayca elde edilebilir hedefler belirlemeniz gerek. Sahip olduğunuz tüm hedefleri bir liste halinde sürekli yanınızda bulundurmalısınız. Başarmış olduklarınızı listeden çıkarmalısınız.

      En önemlisi sürekli kendinize bir şeyler yapmanız gerektiğini hatırlatmalısınız. Kıyafetlerinizi ütülemelisiniz, egzersiz yapmalısınız ve giyim konusunda daha özenli olmaya çalışmalısınız. Böylece kendinizi bir düzene sokabilirsiniz. Tabi daha pek çok şey söylemek mümkün ama yorum üzerinden bu kadar ile sınırlı tutsam iyi olacak sanırım.

      Sağlıcakla kalın, hayat boyu başarılar dilerim. Dilediğiniz zaman yorum, e-posta, Facebook veya Twitter yoluyla iletişim kurarak bana ulaşabilirsiniz.

      E-posta: [email protected]
      Facebook: http://www.facebook.com/Grisayfalar
      Twitter: https://twitter.com/grisayfalarcom

  6. Tesekkur ederim Kaan bey degerli goruslerinizi zaman ayırıp bildirdiginiz icin size ileti yazacagim mutlu gunler

    • Merhaba,

      Rica ederim. Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana. Cevabınızı bekliyor olacağım. Bol şans.

      Sağlıcakla kalın, hayat boyu başarılar dilerim.

  7. Öncelikle teşekkur ederim cevap verdiğiniz icin sorunuzun cevabinı yanitlamaya çalışayim Gündelik hayatta pek gözlemlemedim..örnek verdiğinizi biliyorum ama yeni yerleri kendim kesfedeyim diye bir merakı yok kıyafet konusunda da öyle aynı seyleri giymekten rahatsız olmaz..cumbus ve ud’u biraktı ney üzerinde yogunlasti ve keman var bunlarin sayesinde dis gerceklikten uzaklastigini söyluyor belki de hepimizin yaptigi gibi..profesyonel calmak zorunda degilim beni mutlu ettigi kadar calayim yeter diyor..sizinle farkli bir adresten ozel konusma imkanimiz olur mu Kaan bey..

    • Merhaba,

      Bana e-posta ile ulaşabilirsiniz. [email protected] adresinden e-posta gönderebilirsiniz. E-posta gönderirken kısa bir biçimde konusunu hatırlatırsanız çok iyi olur.

      Tekrar konuya dönecek olursak, aslında iyi bir noktadan yakalamış durumdasınız. Bu çalışmaları profesyonel olarak yapmak yerine bir hobi olarak yapmayı tercih ediyor olabilir. Bu durumda çok fazla değişkenlik göstermesi gayet doğal. İyi gözlemlemek lazım, bu değişkenlikler belirli süreyle mi gerçekleşiyor? Yoksa rastgele bir davranış mı söz konusu? Her şeyi iyi görüp ona göre konuşmak gerek.

      Sağlıcakla kalın, hayat boyu başarılar dilerim.

  8. Merhaba Kaan bey size tesadüfen denk geldim ve hemen ekledim..Çok sevdigim biri ile ilgili bir sey danışmak istiyorum.Arkadaşım müziği seviyor ve cesitli müzik aletleri var; cümbus,ud,piyano, gitar,ney,keman..onlarla uğrasmak hosuna gidiyor ancak notalarla bir sarki calmaktan ziyade kendi kafasina gore melodi cikarmaya calisiyor..cümbüş ile tanimistim ben onu sonra ud calmaya basladi onu birakti ney’e gecti..Ney’i sevdi ve uzerinde durdu kursa yazildi

    Hocası yetenekli oldugunu ancak calismasi gerektigini soyledi..Ney’i sevmesine arada eline almasına ragmen yeterince calismadigi icin hocasiyla problem yasiyor..
    Almanya’da dogmuş belli sure orda kalmışTürkiye’ye yerlesmisler Almancasi var birazda ingilizcesi gecenlerde bana rusca ögrenmek istedigini söyledi..diger dilleri neden gelistirmeyip baska bir dil ögrenmek istiyorsun ki dedim.Neden böyle yaptığını bilmedigini söyledi müzik aletlerinde olduğu gibi dil konusunda da ilerleyemiyor..Bunu bir sorun olarak görup bende odaklanamama sorunu mu var acaba diye söyledi..Sizce ne gibi bir sorunu var altta yatan nedir..Umarım mesajımı görüp yanıtlarsınız öyle sevinirim k

    • Merhaba,

      Dengesizlik veya odaklanma problemi, ikisinden birisi olabilir. Hangisi olduğunu belirlemek için kişinin yaşantısındaki diğer noktalar konusunda da bilgi sahibi olmak gerekir. Var olanı geliştirmek yerine yeni bir şeyler öğrenmek sadece yeteneklere ve kabiliyetlere yönelik bir şey mi? Yoksa gündelik hayatta örneğin kıyafet seçimi, bir yere gitme seçimi gibi şeylerde de geçerli mi? Durumu iyi okumak gerek.

      Kişisel olarak var olanın iyileştirilmesi ve sonradan yeni bir şeyler öğrenilmesi taraftarıyım. Her şeyi orta düzeyde bilmek ile birkaç şeyi iyi düzeyde bilmek arasındaki fark oldukça açıktır. Bir şeyi iyi bilirseniz ön plana çıkacak bir niteliğe sahip olursunuz. Bu her zaman çok daha iyi bir seçenektir.

      Sağlıcakla kalın, hayat boyu başarılar dilerim.

  9. merhaba kaan bey
    Yazdıgınızı okudum yorumlarıda okudum cok guzel anlattınız bende annemın zorunuyla cocuk gelısım okudum ımam hatıp lısesıne gıttım eve yakın dıye ben son senemde acıga cıktım ve suan hala acıkdan kredımı tamamlamaya calsıyorum benım hedefım bellıydı ama annem kabul etmedı benım matematıgım cok ıyı ve sevıyorum hedefım dosyalarla ıs yapmak dı ama nasıp olmadı pedagolojı bolumu okudum kendım psıkoljım ıyı degılken cocukların psıkolojısı nasıl ılgılenebılıırm hayatım cok zor gectı bu yasıma kadar ve işitme cıhazı kullanıyorum kafam cok dolu hısedıyorum bı seye odaklanamıyorum kıtabı cok okurdum ama artık okudugumu anlayamıyorum sankı sayfa bos ben bakıyorum oylen boyle durum oldu ve usengeclık cok arttı zaman gectıkce yemek yemegı bıle usendım depresyonda oldugumu sanmıyorum desem bılmıyorum benım ne yapmam gerek bu durumda? kendımı degıstırmek zor oldu elbette karsına gecmıs zamandan bı sey cıkınca eskı halıne cabuk donuyrum 19 yasımdayım ve tek ıstegım kendı ıstegımle meslegı okumak ıs uzak olsun ıstemıyor yakın ıs yok bunu bılıyor kabul etmıyor ben aılemı nasıl ıkna edebılırım ?

    şimdiden tesekur ederım

    • Merhaba,

      Geçmişe dönüp baktığımda benzer durumu ben de yaşadım. Bir üniversitede akademisyen olarak işe başlama şansım vardı yani başvursaydım seçilecek kişi ben olacaktım. Ancak ailem “çok uzak” diyerek araya girdiler. Onları dinledim ve yaklaşık 3 yıl boyunca işsiz dolandım ortalıkta. Pişman mıyım?? Belki biraz var çünkü onları dinlememiş olsaydım şu an bambaşka bir noktada olabilirdim. Ama onları dinlemeseydim belki bunları yazamıyor olacaktım.

      Bu karar konusunda ailenle sıkı pazarlık etmen gerek. Eğriyi doğruyu önlerine sunup durumu anlatmalısın. Gerçekten direksiyonu kırmış olduğun mesleğin doğru olacağına inanıyorsan engel olmamalarını istemelisin. Sana engel olurlarsa gelecekte yaşayacağın her olumsuzlukta onları bahane edebilecek duruma geleceksin. Bu senin için hiç iyi bir şey değil çünkü anlamsız durumlarda dahi onları suçlayabilirsin. Ne yapıp edip bir orta yol bulmayı denemelisin.

      Alışkanlıkların konusuna gelince kitaplarla aranı açmanı önermem. Hayatındaki boşlukları onlarla doldurmayı başarabilirsin. Bu senin için fazlasıyla faydalı olacaktır.

      Sağlıcakla kalın, hayat boyu başarılar dilerim.

      • cevap verdıgınız ıcın tesekkur ederım aılem benım sozume cıddıye alsa hersey guzel olucak sadece kendı dusunesıne gore hareket ettırıyor ıkna edemıyorum ne yapsam olmuyor ben yakın ıstemıyorum sebebım var yabancı ortama gırmek ıstıyorum omrum boyunca hep tanıdık yerde olmucam elbette bı gun baska yerlerde ısım olucak ben aıleme baglı yasamak ıstemıyorum kendım uzerımde durmayı ogrenmem gerek elım ayagım tutuyor ama buna engel sankı 5 yasındayım oyle davranıs var bu yuzden herseye bahane edıyorum bazen kıtap okumayı cok severım sıırde okurum ama bu baskıdan dolayı anlayamaz oldum sankı beynım yıkanmıs bı sey bılmıyor halıne döndüm

        • Tekrardan merhaba,

          Bu problemi aşabilmek aileniz ile sizin aranızdaki iletişimle mümkün olabilecek bir şey. Buna benim yapabileceğim hiçbir şey yok. Sadece biraz daha sakin olmanızı ve biraz daha az düşünmenizi öneririm. Kendinize ne kadar fazla yüklenirseniz problemleri çözme şansınızı bir o kadar azaltmış olursunuz. Buna gerek olduğunu düşünmüyorum. Birkaç arkadaşım benzer problemlerle yaşadılar ama onlar üniversite sınavında farklı bir ili yazarak bir anlamda kaçıp gittiler, bir süre aileleriyle görüşmediler ama sonradan aileleriyle görüşmeye başladılar.

          Bu bir öneri değil, bir örnek. Bu şekilde hareket edip bir daha ömür boyu ailenizi göremeyebilecek durumuna gelebilirsiniz. Her insanın yaklaşımı, tutumu ve dünyaya bakış açısı farklıdır. Bu nedenle eğer çevrenizde güvendiğiniz ve sözünün yanlış olduğunu düşünmediğiniz birileri varsa onlardan destek almaya çalışmalısınız.

          Sağlıcakla kalın, hayat boyu başarılar dilerim.

Yorum yapıp katkı sağla...