Kişisel gelişim planı hazırlamak istiyorsan sağlıklı bir yönteme ihtiyaç duyarsın. Herkesin işine yarayacak standart bir kişisel gelişim planından söz etmek mümkün değildir. Başarılı olmak istiyorsan kendi durumunu düşünmeli, eksikliklerini belirlemeli ve ardından bir plan oluşturmalısın.
Kişisel gelişim söz konusu olduğunda belirli bir plana ayak uydurmak önemlidir. Bunu yapmazsan hedefi belirsiz olan bir ok gibi sadece düz doğrultuda gitmiş olursun. Bir iyilik yapıp kendin için en sağlıklı kişisel gelişim planını oluşturmaya başlamalısın.
Kademeli hızlanma
Kişisel gelişim söz konusu olduğu zaman kestirme yol diye bir şey yoktur. Her zaman kademeli hızlanma konusunda sana yardımcı olabilecek önerilere odaklanman gerekir. Bu tür öneriler genellikle tek bir değişim noktasına odaklanırlar ve bu değişim tamamlanınca bir diğerine geçişi tavsiye ederler.
Kademeli hızlanma içerisinde büyük hedefler küçük hedeflere ayrılmış olur. Büyük bir hedefe sahipsen muhakkak bunları küçük hedeflere dönüştürmelisin. Böylece onların yerine getirilmesini kolaylaştırarak daha başarılı adımlar atabilirsin.
Bunu bir örnekle açıklayabilirim. Haftanın üç günü bir spor salonuna gitmek başlangıçta çok büyük bir adımmış gibi gelebilir. Ancak, kademeli hızlanma yöntemini kullandığında problem ortadan kalkar. Önce ne giyeceğine, sonra hangi günler gideceğine ve ardından egzersiz planına karar verirsin.
Benzer yaklaşımı kişisel gelişim planın için uygulamalısın. Küçük adımlarla büyük değişimlere doğru yol almalısın. Daha sosyal bir insan olmak isteyebilirsin ama bunu bir anda gerçekleştirmen mümkün değildir. Her ay yeni biriyle tanışarak yavaş yavaş hız kazanabilir ve sosyal birisi olmayı başarabilirsin.
Hedef odaklı olma
Kişisel gelişim planın içerisinde mutlaka bir hedefe yer vermelisin. Hedef odaklı olmazsan gelişim gösteremezsin. Senin için gerçekleştirmesi zor ama tamamen ilgi çekici olan bir hedef belirleyerek yola çıkman her zaman en iyi fikir durumundadır.
Başlangıcını hayal olarak görülebilen büyük bir hedef ile yapmalısın. Buraya ulaşmak için yolunu küçük hedeflerle doldurmalısın. Küçük hedeflere ulaştıkça kendi motivasyonunu sağlamayı başarırsın ve böylece hedeften sapma veya planı yarıda bırakma gibi bir problemi ortadan kaldırmış olursun.
Sorumluluk alma
En iyi kişisel planının içerisinde her zaman sorumluluk ve bağlılık vardır. Bu bağlılığı sağlamanın en kolay yolu ise planı yazılı hale getirmek ve kendine yakın gördüğün bir isme bu konuda söz vermektir. Bunlar olduğu sürece belirlemiş olduğun kişisel gelişim planından vazgeçmen çok daha zor olacaktır.
“Daha sağlıklı bir birey olarak çıkmış olduğum bu yolda her gün düzensiz egzersiz yaparak bunları kayıt altında tutacağım adına sana söz veriyorum.”
Kendine yakın hissettiğin ve seni yakından takip edecek olan birisine bu sözü vererek kişisel gelişim planının başarı olasılığını yükseltebilirsin. Bu söz senin sorumluluk alacağını ve bağlılığını gösterecektir. Bu sözden dönersen veya verdiğin sözü yerine getirmezsen bu durumda kişiliğini gözden geçirmelisin.
Engellere karşı plan oluşturma
Herhangi bir şey için plan ve program yaptığın zaman en sık karşılaşacağın şey engeller olacaktır. Kişisel gelişim planın kusursuz bile olsa bu engellerle karşı karşıya kalabileceğini bilmelisin. Bu durumda engelleri aşmak için ayrı bir plana sahip olmaya çalışmalısın.
Böylece oluşturmuş olduğun kişisel gelişim planın için en doğru seçimi yapmış olursun. Her şeyin kusursuz bir biçimde ilerlemesinin mümkün olmadığını en başından kabul ederek engellere karşı ilk adımı atmış olursun. Karşına çıkabilecek her türlü engel için geçerli bir planın bulunmalıdır.
Başarı ödüllerini belirleme
Hangi yoldan gidersen git kişisel gelişim planın içerisinde ödüller olmalıdır. Kendine kattığın her değer için mutlaka kendini ödüllendirme yoluna gitmelisin. Buna davranışların karşısında kendini mükafatlandırma yöntemi adı verilir ve planlı hareket eden herkes için işe yarayan bir adımdır.
Bu ödüller kişiden kişiye değişiklik gösterir ama hedeflerden bağımsız olması çok daha doğrudur. Örneğin, kilo verme gibi bir hedefe sahipsen bu hedefine ulaştığın zaman kendini gıdalarla ilişkili olmayan bir şekilde ödüllendirmeyi tercih etmelisin. Böylece ödülün tadını çıkarabilirsin.
Kanıt temelli olma
En etkili ve en sağlıklı kişisel gelişim planı kanıt temelli olandır. Kişisel gelişim konusunda sana sunulan her önerinin ardında az bile olsa bilimsel geçerlilik olmalıdır. Araştırmalarla kanıtlanmış (sunduğum öneriler bu tarzdır) olan yöntemlerden faydalanarak gelişimini farklı bir boyuta taşımayı başarabilirsin.
Atacağın adımlarla elde edeceğin sonuçların gelişimin ve sağlığın açısından faydalı olmasını istiyorsan her zaman araştırmalara dayalı olan yöntemleri tercih etmelisin. Araştırmalar sana ilgilendiğin alanda bilgiler sunar. Senin amacın o bilgileri pratiğe dönüştürerek kullanmak olmalıdır.
Kişiselleştirmeyi tercih etme
Bir araştırma ne kadar iyi olursa olsun veya ne kadar iyi sözler veriyor olursa olsun senin için uygun değilse maalesef beklentini karşılamayacaktır. Kullanacağın kişisel gelişim yöntemlerinin her birisinin kendine uygun olması gerekir. Karakterine, kişiliğine, kültürüne ve çevrene uygun yöntemler seçmelisin.
“Arkadaşın için işe yarayan bir yöntem senin için işe yaramayabilir.” sözünü sık sık dile getiririm. Bu çok doğrudur çünkü seninle arkadaşın arasında çok büyük farklılıklar vardır. Yetiştiriliş tarzından eğitim tarzına, çevre koşullarına, aileden öğrenilen durumlara kadar pek çok şey farklılık gösterir.
Bu farklılıkları göz önünde bulundurarak her zaman yöntemleri kişiselleştirerek uygulaman gerekir. Örneğin, her gün kitap okuman gerekliyse bunu kendine uyarlayarak değerlendirmelisin. Senin gün içerisinde 1 saatin, benim ise 2 saatim olabilir. Bu durumda okumaya ayırdığımız vakitler farklı olacaktır.
Bilinçli olma
Bilinçli olma kişisel gelişim planında önemli bir yere sahiptir. Bir terapist veya bir psikolog ile kendine plan oluşturma fırsatına sahip değilsen bilinçli olma durumunu çok daha fazla önemsemelisin. Çünkü bir kişisel gelişim planı yapmak için neyin yolunda gitmediğini ve neyi değiştirmek istediğini bilmelisin.
Bilinçli olmak için kendini üç farklı alanda incelemeye almalısın. Fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak ayrılan bu üç farklı alanın hangisinde sorun yaşadığını tespit etmelisin. Böylece kendin için gerekli olan değişim planını uygulamaya koyabilirsin.
Örneğin, hayatında ciddi bir düzen problemi varsa kişisel gelişim planı hazırlamadan önce bu problemi tespit etmen gerekir. Dağınık bir kişi misin? Dağınıklık sana ne hissettiriyor? Dağınıklık seni psikolojik olarak nasıl etkiliyor? Tüm bu sorulara belirli cevaplar bulup plan doğrultusunda çözüme yönelmelisin.
Eylem planı oluşturma
Elinin altında en faydalı kişisel gelişim önerisi olsa bile uygulanabilir adımlar olmadığı sürece bundan yararlanamazsın. Hedef belirlemek hiçbir zaman yeterli değildir. Hedefleri eyleme dönüştürmelisin ve bunun için kendine en uygun eylem planını oluşturmalısın.
Aslına bakarsan yaşam koçluğu gibi meslekler bunun için vardır. Bu insanlar uygulamakta zorluk çekmeyeceğin eylem planlarını oluştururlar. Bir planın ortalama kalıbı belli olsa bile onun her zaman kişiye özgü olması gerekir. Kişisel gelişim planını oluştururken bunu dikkate almayı ihmal etmemelisin.
İyimser olma
Kişisel gelişim planında sağlıklı bir biçimde ilerlemek istiyorsan iyimser olman gerekir. İyimser olmak istiyorsan her zaman kendinle pozitif bir biçimde konuşmalısın. Kişisel gelişime olumlu bir şekilde yaklaşmayı düşünmezsen en sağlıklı planın dahi işe yaramayacağını bilmelisin.
Pek çok kişi öğrendiği bilgiyi birkaç kez denedikten sonra onun işe yaramadığını düşünerek farklı bir yöntem geliştirmeye çalışır. Burada dikkat edilmesi gereken durum iyimserliktir. Eğer kişisel gelişim planını uygularken kendin hakkında iyimser olmazsan başarıya ulaşman pek mümkün olmayacaktır.
Umarım bu bilgiler kişisel gelişim planı oluşturma konusunda sana fayda sağlamıştır. Eklemek istediğin bir şeyler varsa hemen yorum yapabilir veya önerilerimi beğendiysen yazımı arkadaşlarınla paylaşabilirsin.