Hayattaki en başarılı insanların dahi hayatları meşguliyet ile doludur. Fakat bu insanlar bir şekilde kitap okumaya vakit ayırırlar. Peki bu insanların sırrı nedir? Aslında sırları çok basit. Kitap okumak için kendilerine baskı kuracak bir ortam yaratırlar ve bundan en iyi şekilde faydalanırlar.
Dünya üzerinde her geçen gün daha az insanın okuma yaptığını bilmek gerekir. Bir başka ifadeyle her geçen gün daha az kişi kitap okur. Söz konusu durum belki biraz bilinçlenme ile aşılabilecek bir problemmiş gibi gözükebilir. Fakat öncelikle herkesin kendine uygun bir çare bulması önemlidir.
Daha fazla kitap almalısın
Genelde insanlar bu yaklaşımı kendi başlarına yaparlar. Kitap satın almaya çalıştıklarında 2 kitap okumak istiyorlarsa 3-4 kitap alırlar. Fazla gibi görünen diğer kitaplar ömürleri boyunca okunmayı beklerler. Bu alışkanlığı yıkacağız ama oyunun kurallarını biraz değiştireceğiz.
Kitap satın alırken biriyle anlaşmalısın. Örneğin, kuzenin ile anlaşmayı deneyebilirsin. 4 kitap aldığını ve bunları bir ay içinde okumak istediğini ona söylemelisin. Bir ayda okuyamadığı kitapları ona hediye edeceğinin sözünü vermelisin. Bu ister istemez sende bir baskı oluşturacaktır. Kitapları okumak için daha fazla çaba göstereceksin.
Benzer durum kütüphane kitapları için geçerlidir. Kütüphaneden tek seferde daha fazla kitap ödünç almalısın. Böylece geri getirme zamanın gelmeden onları bitirmeye çalışırsın. Bu seni okumaya motive edebilecek önemli bir adımdır. Kitapları geri götürme süresi dolmadan okuyup bitirmiş olacağından emin olabilirsin.
Aynı anda daha fazla kitap okumalısın
Bazı insanlar tek seferde bir kitap okumayı tercih ederler. Fakat kitap okumaya zaman ayıramadığını düşünüyorsan bu kuralı çiğnemeyi düşünebilirsin. Aynı anda daha fazla kitap okuyarak okuma konusunda kendine doğal bir baskı kurabilirsin. Özellikle önerim aynı anda iki kitabı okumaya çalışmaktan yana olacaktır.
Örneğin, geceleri yatmadan önce kurgusal kitapları okuyabilir; sabah işe giderken kurgusal olmayan kitapları okuyabilirsin. Böylece tek seferde birden fazla kitap okumuş olursun. Bu sana kitap okuma konusunda daha fazla vakit ayırma fırsatı sunar. Elbette durumun kitaptan kitaba farklı olabileceğini unutmamalısın.
Bir hedef belirlemelisin
Bir kitabı tek bir oturuşta bitirmen pek kolay değildir. Özellikle kitap uzunsa bunu başarman zordur. Kitap okurken odaklanıp okuma yapabileceğin süre çok fazla değildir. Genel olarak 30-60 dakika konsantre kalabilirsin. Öyleyse kendine bir okuma hedefi belirlemelisin.
Genel olarak ben kitaba göre hedefler belirlerim. Örneğin, esnek bölümleme yapılmış bir kitapta bölüm – bölüm okuma yoluna giderim. Kurgusal eserlerde tek oturuşta 40-50 sayfa okumaya çalışırım. Benzer hedefleri kullanabilirsin. Ne kadar okuma yapacağın kendi okuma becerine ve isteğine göre değişiklik gösterecektir.
Okuma önerilerine kulak verebilirsin
Çok satan bir kitap sadece çok satmıştır. Bir kitabı çok iyi yapan durum onunla ilgili yapılan yorumlardır. Bunun için okuma önerilerine bağlı kalman çok daha doğru olacaktır. Doğrudan çok satanlar listesine göz atarsan zaman içerisinde hayal kırıklığı yaşayabilirsin.
İlgilendiğin alanda hazırlanmış olan en iyi kitap listelerini gözden geçirmelisin. Bir başkasının önerdiği kitabı okumak başlangıçta çok anlamlı gelmeyebilir. Fakat okuyacak bir şey bulamıyorsan başkalarının okuma önerileri seni mutlu edebilecektir. Tek dikkat etmen gereken kendi ilgi alanın olacaktır.
Hızlı okuma alıştırmaları yapmalısın
Burada fikrin oldukça basit olduğunu söyleyebilirim. Kısa sürede daha fazla kitap okumak istiyorsan kendini daha hızlı okuma konusunda geliştirmeye çalışmalısın. Hızlı okuma için kullanabileceğin farklı teknikler vardır. Bu teknikler ne olursa olsun hedefin zamandan en iyi şekilde yararlanmak olmalıdır.
Daha hızlı kitap okumak istiyorsan en önemli önerim bir takip aracı kullanmak olacaktır. Örneğin bir kalemi takip aracı yapabilirsin. Kalemi satırlar boyunca ilerleterek satırları daha hızlı bir şekilde duraksamadan okuyabilirsin. Buna ek olarak sözcükleri gruplandırarak okuma tekniği geliştirebilirsin.
Dijital dünyaya uyum sağlamalısın
Kitapları dijital olarak okursan boş zamanını daha iyi değerlendirmeyi başarabilirsin. Bunun için elbette bir e-okuyucuya veya akıllı telefona ihtiyacın olacaktır. E-okuyucular ile akıllı telefonundaki kitapları birbirlerine eşleştirme yoluna gitmelisin. Böylece boş vakti bulduğunda kitaplarını okuyabilirsin.
Bankada sıra beklerken, otobüste, gün içerisinde mola verirken ve daha farklı durumlarda telefonundan kitabı açıp hemen okumaya başlarsın. Böylece bekleyeceğin vakti kitap okuyarak geçirmiş olursun. Bu sayede daha fazla kitap okuyabilirsin.
Yatmadan önce kitap okuyabilirsin
Öncesinde söylemeliyim. Yatmadan önce kitap okumak pek verimli bir davranış değildir. Elindeki kitap çok önemliyse ve herhangi bir ezber yapman gerekiyorsa sabah saatlerini kullanmak çok daha doğru olacaktır. Fakat kurgusal bir kitap ise yatmadan önce onu okumayı düşünebilirsin.
Uykuya dalmadan önce kurgusal bir eser okumak en iyi şekilde kendini uykuya hazırlaman için önemlidir. Bunu iyi bir gece uykusu deneyimi yaşamak için en iyi şekilde kullanabilirsin. Fakat dediğim gibi önemli bir kitap okuyorsan gece vakti yerine sabah vakitlerini daha iyi değerlendirmelisin.
Okuyucuların arasına katılabilirsin
İnternet ortamında yer alan çeşitli siteler vasıtasıyla seninle aynı kitabı okuyan kişilerle tanışmayı başarabilirsin. Bunun çok önemli bir deneyim olacağından emin olabilirsin. Kitabı okurken tartışmak, kitabı okuyanlarla fikir alışverişinde bulunmak ve kitap hakkında düşüncelerini sunmak okuma deneyimini zenginleştirir.
Okuyucuların arasına katılmanın bir diğer avantajı ise daha hızlı davranmaktır. Basit bir biçimde söylemem gerekirse, diğer okuyuculara yetişmek için daha hızlı okumaya çalışırsın. En önemlisi okumaya daha fazla vakit ayırırsın. Böylece yaşadığın kitap okumaya zaman ayıramama problemini ortadan kaldırmış olursun.
İlerleme durumunu takip edebilirsin
Okuma konusunda ilerleme durumunu takip etmek için bir araca ihtiyacın olacaktır. 250 sayfalık bir kitap okuyacağını düşünelim. Bunları 50 sayfalık bölümlere ayırmış olalım. Tek seferde 50 sayfa okuyarak bu kitabı 5 oturuşta bitirmeyi planlıyorsun. İşte bu durumu görsele dökmen gerekir.
Bunun için yapılacaklar listesi uygulamalarını kullanabilirsin. Uygulamalara her gün 15-25 sayfa kitap okuyacağını not olarak düşebilirsin. Böylece her gün okuyarak elindeki kitabı bitirmeyi başarabilirsin. Ayrıca, Goodreads, 1000Kitap veya Kindle gibi uygulamaları kullanarak okuma deneyimini zenginleştirmeyi başarabilirsin.
Kendine zaman ayırmalısın
Kitap okumak istiyorsan buna uygun zamanının olması önemlidir. Bir şekilde gün içerisinde kendine hiç vakit kalmadığını düşünüyorsan, gün içerisinde neler yaptığına bir göz atmalısın. Gün içerisinde rastgele sosyal medyada gezdiğin oluyor mu? Ona ayırdığın vakti kitap okumaya ayırabilirsin.
İnsanların sık sık yaptığı bir diğer basit hata ise rastgele bir şeyler okumaya çalışmaktır. Haberlere dahi göz atarken rastgele okuma yapmamalısın. Çünkü rastgele okumalar vaktinden alıp götüren şeylerdir. Bunun yerine daha hedefli bir biçimde hareket etmeyi düşünmelisin.
Kendine meydan okumalısın
Bu noktada İnternet ortamında yer alan platformların ön plana çıkacağını söylemeliyim. Örneğin Goodreads her yıl geçerli olmak kaydıyla bir “Challenge” gerçekleştirmeni sağlar. Yılda kaç kitap okumak istediğini belirlersin ve bu hedefi takip etmeye çalışırsın.
Bununla birlikte çeşitli blog yazarlarını takip etmeyi düşünebilirsin. Bazıları sürekli olarak birbirlerine meydan okurlar. Bu meydan okumaların bir parçası olmayı deneyebilirsin. Fakat çoğu zaman geri kalacağını düşünüyorsan başkalarına değil öncelikle kendine meydan okumayı düşünmelisin.
Umarım bu yazı okumaya zaman ayırma konusunda yaşadığın problemi çözmek için sana yardımcı olmuştur. Eklemek veya sormak istediğin bir şeyler varsa hemen yorum yapabilirsin. Ayrıca, yazımı beğendiysen onu arkadaşlarınla paylaşabilir misin?