Konsantrasyon problemi mi yaşıyorsun? Bu problemini doğal yoldan çözebilirsin. Besinlerin hafıza, konsantrasyon ve uyanıklık gibi beyin fonksiyonlarını etkilemesi söz konusudur. Bu nedenle sağlıklı kalıp aynı zamanda konsantrasyonunu artırmak mümkündür.
İnsan vücudunun hücrelerini canlı tutmak, biyolojik düzenleri oluşturmak ve sürdürmek için sürekli bir enerji kaynağına ihtiyaç vardır. Bu gerekli enerjiyi besinlerden elde ederiz. Bugün 12 tanesiyle tanışmanı ve konsantrasyon konusunda kendine yardımcı olmanı sağlayacağım.
1. Su
Konsantrasyon konusunda vazgeçemeyeceğin en önemli besinlerden birisi kesinlikle su olacak. Journal of Biological Chemistry’den H. H. Mitchell’e göre beyin ve kalbin %73’ü sudan oluşur. Sadece hayatta kalmak için dahi suya ihtiyacın olacağı için bunu önemsemen gerekir.
Elbette sadece ne kadar su içtiğine değil ne kadar kaliteli su içtiğine de dikkat etmelisin. Her koşulda doğal kaynak suyunu tüketmeyi tercih etmelisin. Belki alternatif alkali su olabilir. Ancak doğal kaynak suyu daha erişilebilir bir sudur.
2. Yağlı balık
Balık, beyin için en gerekli besinlerden biridir. Mükemmel bir omega 3 yağ asidi kaynağıdır. Omega 3, beyin hücreleri de dahil olmak üzere vücut hücrelerinin etrafında zarlar oluşturmaya yardımcı olur. Bu nedenle, nöron adı verilen beyin hücrelerinin yapısının gelişmesi söz konusudur.
Yapılan bir çalışmada yüksek seviyelerde omega 3 sahibi olan kişilerin beyninde kan akışının yükseldiği saptanmıştır. Araştırmacılar ayrıca omega 3 seviyeleri ile daha iyi zihinsel işlem veya düşünme yetenekleri arasında bir bağlantı belirlemiş durumdadırlar.
3. Kahve
Her ne kadar kahve ile arası çok iyi olan birisi olmasam bile onun beyin açısından faydalı olduğunu söylemem gerekir. Bunun sebebi kafein ve antioksidan içermesidir. Kafein uyanıklığı artırabilir, ruh halini iyileştirebilir ve konsantrasyonu keskinleştirebilir.
Kahve, beynin odaklanma sorununu çözebilme kapasitesine sahip bir besindir. Ayrıca uzun vadede Parkinson ve Alzheimer gibi nörolojik hastalıkların riskini azaltma potansiyeli vardır. Emin olun düzenli kahve tüketemediğim için (tansiyon oynuyor) kendimi şanssız hissediyorum.
4. Yaban mersini
Yaban mersini tüketme konusunda standarda uyum sağlayabilirsin. Fakat, Güney Dakota Eyalet Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar yaban mersinini dondurduktan sonra tüketmenin daha sağlıklı olduğunu ortaya koymuştur. Sebep ise antioksidanların daha erişilebilir hale gelmesidir.
Yaban mersininin faydaları konusunda çok şey söylenebilir. Aynı durum diğer koyu renkli meyveler için de geçerlidir. Fakat öne çıkan meyve yaban mersini olmuştur. Yaban mersininin antioksidan faydası beynin yaşlanmasını geciktirebilecek ve hafızayı geliştirebilecektir.
5. Zerdeçal
Zerdeçal garip ama faydalı bir besindir. Garip diyorum çünkü kan-beyin bariyerini geçerek doğrudan beyne girebilme özelliğine sahiptir. Bu açıdan beyin hücrelerine fayda sağlaması söz konusudur. Nitekim bu özelliği Alzheimer hastalarında hafızayı geliştirmeye yardımcı olmuştur.
Diğer taraftan zerdeçal ruh halini iyileştirmek için serotonin ve dopamin kazanımını artırır. Dahası, yeni beyin hücrelerinin geliştirilmesine yardımcı olur. Faydasından daha fazla bahsedebilirim ama şimdilik zerdeçala ayırdığım bölüm bu kadar.
6. Yeşil çay
Yeşil çay kahve ile biraz benzerlik taşır. Uyanıklık, performans, hafıza ve odaklanma açısından beyin işlevini artırır. Yeşil çayda bulunan L-theanine, kaygıyı (nam-ı değer anksiyete) azaltmaya yardımcı olur. Aynı zamanda zerdeçal gibi kan-beyin bariyerini geçebilme potansiyeline sahiptir.
L-theanine aynı zamanda beyindeki alfa dalgalarının sıklığını artırır. Bu da seni uykulu hissetmeden rahatlamanı sağlar. Yeşil çay ayrıca beyni zihinsel gerilemeden koruyabilen, Alzheimer ve Parkinson gibi akıl hastalıkları riskini azaltabilen antioksidanlar açısından zengindir.
7. Yumurta
Yumurta beyin sağlığı açısından en meşhur besinlerden biridir. Onun bu meşhurluğunu kolay temin edilebilirlik ile eşleştirmiş olursam sanırım yanılmış olmam. Yumurta, B-6 vitamini, B-12 vitamini (aram epey bozuk) ve folik asit bakımından zengin olduğundan beyin için harikadır.
Her ne kadar yumurta ile aram çok iyi olmasa bile hakkını teslim etmem gerekiyor. Çünkü yapılan son araştırmalar, söz konusu vitaminlerin beyin küçülmesini önleyebileceğini ve bilişsel gerilemeyi geciktirebileceğini ileri sürerler. Bu açıdan yumurta dikkat çekici bir besindir.
8. Portakal
Şimdi gelin bir şeyi beraber netleştirelim. 1 tane portakal yediğin zaman bir haptan daha fazla C vitamini almış oluyor musun olmuyor musun? Orta boy portakal 150 mg civarında C vitamini içerir(miş). Vitamin fiyatının alıp başını gittiği bir yerde bu soruyu iyi düşünmeni öneriyorum.
Portakal, yaşa bağlı zihinsel gerilemeyi ve Alzheimer hastalığını önlemede anahtar faktör olan harika bir C vitamini kaynağıdır. C vitamini ayrıca beyin hücrelerine zarar verebilecek serbest radikallerle mücadeleye girişebilen güçlü bir antioksidandır.
9. Brokoli
Brokoli ilginç bir sebzedir; antioksidanlar dahil olmak üzere bitki bileşimleri ile yüklüdür. K vitamini bakımından oldukça güçlüdür. K vitamini, beyin hücrelerine yoğun bir şekilde doldurulmuş bir yağ türü olan sfingolipidleri oluşturmak için gerekli bir vitamindir.
Brokoli, glukozionolatlar adı verilen bileşikler açısından da zengindir. Vücut bunları parçaladığında izotiyosiyanatlar üretilir. Bunlar oksidatif stresi azaltabilirler. Brokoli aynı zamanda C vitamini içerir. Bu antioksidanların genel beyin sağlığını iyileştirmesi de mümkündür.
10. Bitter Çikolata
Çikolata sağlıksız, çikolata şöyle, çikolata böyle… İnanmayın diyemem ama bitter çikolata için aynısını söylemek pek mümkün değildir. Bitter çikolata beynin için oldukça sağlıklıdır. Kakao bakımından zengin olan bu çikolatalar, bir tür antioksidan olan flavonoid içerir.
Flavonoid, beynin öğrenme ve hafıza ile ilgili bölümlerinde nöron ve kan damarı büyümesini teşvik edebilir. Beyindeki kan akışını da uyarabilirler. Kakao flavonoidlerinin beyin için iyi görünmesinin sebebi budur. Genel olarak antioksidanların beyini için iyi olduğunu söyleyebilirim.
11. Ceviz
Sadece ceviz değil pek çok kuruyemiş aslında beyin için faydalıdır. Bununla birlikte ceviz genel beyin sağlığı için en önemli besinlerden birisidir. Omega-3 yağ asidi açısından zengin olan bu besin aynı zamanda beyin sağlığını koruma görevini üstlenir.
Yetişkinlerde bilişsel performansı geliştirir ve yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi önlemeye ve iyileştirmeye yardımcı olur. Cevizin onca faydası varken onu tüketmekten geri durmamanı öneririm. En azından beyin sağlığın açısından iyi bir adım atmış olursun.
12. Avokado
Avokado sadece lezzetli değildir. Aynı zamanda sağlıklı doymamış yağ kaynağıdır. Sonuç olarak beyni desteklemeye yardımcı olabilir. Doymamış yağlar yemek kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir ve yüksek tansiyon bilişsel düşüşle bağlantılı olduğundan avokado oldukça faydalıdır.
Diğer taraftan, vücuttaki her organ kan akışına, özellikle de kalbe ve beyne bağlıdır. Tam tahıllı yiyeceklerde ve avokado gibi meyvelerin yer aldığı beslenme alışkanlıkları, kalp hastalığı riskini azaltabilme ve kötü kolesterolü düşürebilme potansiyeline sahiptir.
13. Fıstık
Fıstık, mükemmel bir besin profiline sahiptir. Gün boyunca kişinin enerji seviyesini yüksek miktarda tutmak için bol miktarda doymamış yağ ve protein içerir. Yer fıstığı ayrıca yüksek düzeyde E vitamini dahil olmak üzere beyni sağlıklı tutmak için temel vitaminlere sahiptir.
Resveratrol yer fıstığında yer alan ve bir flavonoid olmayan antioksidandır. Yapılan bir araştırmada resveratrol içeriğinin kanseri, iltihabı, Alzheimer ve Parkinson hastalığı gibi norolojik hastalıkları önlemeye yardımcı olmak gibi koruyucu bir etkiye sahip olduğu saptanmıştır.
Not: Burada yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavi yerine geçmez. Tıbbi durumla ilgili soruların için daima doktora başvurmalısın.