Nintendo DS konsolu bir zamanlar çok popülerdi. Ama zamanla yerini farklı konsollara bıraktı. Buna rağmen efsane oyuncular ve teknoloji meraklıları arasında yaşamaya devam etmektedir. Sen Nintendo DS dönemine yetişemediysen ama bu dönemi deneyimlemek istiyorsan yardımına Nintendo DS emulator uygulamaları koşacaktır.
Nintendo DS oyunları oynamak istiyorsan ve bunu mobil cihazından yapmak istiyorsanız bir Nintendo DS emulator kullanman gerekir. Bu emulator sayesinde Nintendo DS konsoluna ait olan oyunları açabilirsin. Elbette her emulator aynı performansı vermez. Dolayısıyla en iyi Nintendo DS emulator seçeneklerinden birini kullanman gerekir.
1. NDS4Droid
NDS4Droid, Android platformundaki en iyi Nintendo DS emulator uygulamasıdır. DeSmuMe’yi temel alan ücretsiz ve açık kaynaklı bir Nintendo DS emulator seçeneğidir. Emulator, kaydetme durumları gibi kritik özellikleri destekler. Ama kontroller, özellikle birden çok düğmeye basma gerektiren oyunlarda biraz karışık olabilmektedir.
Her ne kadar en iyisi olsa bile N4S4Droid, özellikle eski ve orta sınıf telefonlarda hala biraz yavaştır. Bunun için uygulama işleri biraz daha iyi hale getirmek için farklı kare atlama seçenekleri içerir. Uygulama reklamsızdır ve geniş uyumluluk imkanına sahiptir.
Buna rağmen bu emulator Pokemon oyunlarının hiçbirini çalıştırmaz. Bununla birlikte diğer birçok Nintendo DS ROM ile uyumludur. Ayrıca uygulamanın içerisinde ileri sarma gibi bir özellik bulunmaz. Güncelleme açısından bonkör olmadığını söylemek gerekir. Her şeye rağmen kullanabileceğin en iyi Nintendo DS emulator uygulamasıdır.
NDS4Droid uygulamasını Android için buradan indirebilirsin.
2. EmuBox
Nintendo DS emulator sahnesine yeni dahil olanlardan biri olan EmuBox, eski oyun ROM’larını Android’de çalıştıran hepsi bir arada bir Nintendo DS emulator seçeneğidir. Her ROM için 20 adede kadar kaydetme yuvasını destekler. Ayrıca oyuncuların istedikleri zaman ekran görüntüsü almalarına izin verir.
Ayrıca, Bluetooth gamepad vb. dahil olmak üzere harici kontrol cihazlarına izin verir. EmuBox ile ilgili en iyi şeylerden biri kendisi Nintendo DS ile sınırlamamış olmasıdır. Bunun yerine PSX, GBA, GBC, NES ve daha fazlası dahil olmak üzere bir dizi başka konsolu destekler.
EmuBox, Android platformunda yer alan ilk çok konsollu emulator seçeneklerinden biridir. Estetik açıdan en hoş ve sezgisel emulator seçeneğini sunmak için Google’ın materyal tasarım temasını benimser. Bu açıdan uygulamanın son derece yenilikçi olduğunu söylemek mümkündür.
EmuBox uygulamasını Android için buradan indirebilirsin.
3. RetroArch
RetroArch akla gelebilecek neredeyse tüm platformlarda çalışan çok yönlü, çok platformlu, çok amaçlı, ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir yazılımdır. Sadece Android ve iOS platformlarında değil Windows, Mac ve Linux gibi platformlarda da yer alır.
RetroArch emulator uygulamasının en önemli yanlarından birisi yalnızca Nintendo DS’yi değil, aynı zamanda orijinal Game Boy olan Game Boy Advance’i desteklemesidir. Buna ek olarak daha farklı eski ve yeni bir dizi konsolu desteklemesi söz konusudur.
Diğer taraftan RetroArch sadece oyun motorları için ön uç GUI sunar. Bu nedenle çalışması için her bir sistemin çekirdeğini ayrı ayrı indirmen gerekir. Kurulum için birazcık teknik bilgi gerekir. Ancak emulator klasik oyunları çok çeşitli bilgisayarlar ve konsollarda çalıştırmana izin verir.
RetroArch uygulamasını Android için buradan indirebilirsin. iOS için ise buradaki listeye göz atman gerekir.
4. DraStic
DraStic, Android platformunda yer alan bir başka tam işlevli Nintendo DS emulator uygulamasıdır. Çoğu Android cihazında tam hızda oyun oynamana izin verir. Bu açıdan en iyi Nintendo DS emulator seçeneklerinden biridir. İleri teknoloji telefonlarda ve tabletlerde oyunun 3D grafiklerini orijinalinin iki katına yükseltmek mümkündür.
DraStic aynı zamanda çeşitli kontrol aygıtlarını destekler. Diğer önemli özellikler arasında kaydetme durumları için destek, Nintendo DS ekranlarının yerleşiminin ve boyutunu özelleştirme yeteneği, portre ve manzara modları ve daha fazlası bulunur.
DraStic emulator, binlerce kişiye ulaşan kapsamlı bir veritabanı ile hile kodlarını da destekler. Son olarak, hızlı ilerlemeyi de destekleyerek emulation hızını artırmana olanak tanır. Olumsuz yanı ise Wi-Fi desteği olmadığı için şu anda çok oyunculu modun olmamasıdır.
DraStic uygulamasını Android için buradan indirebilirsin.
5. SuperNDS
SuperNDS, Android platformundaki büyüyen Nintendo DS emulator seçeneklerinden birisidir ve en yeni eklemeler arasında yer alır. Daha yeni Android cihazlarda çok daha iyi bir biçimde çalışır. Hızlı oyun, iyi rendering ve nispeten hatasız grafikler sunar. Ayrıca NDS, ZIP, 7z ve RAR dosya türlerini destekler.
SuperNDS, 5.0 Lollipop ve sonrası tüm Android sürümlerini destekler. Ancak çalışmak için yeterli miktarda RAM gerektiren uygulamalardan birisidir. Daha az RAM bulunan eski cihazlarda oyunların arada bir çökmesi söz konusu olabilir. Bu nedenle RAM’i boşaltmanız ve emulator uygulamasını yeniden başlatmanız gerekir.
Bununla birlikte geniş RAM imkanına sahip cihazlarda kusursuz bir biçimde çalışır. İyi grafiklerle tam hızda harika bir oyun sunar. En iyi Nintendo DS emulator seçeneklerinden birisi olmasını sahip olduğu özelliklere borçludur. Fakat dediğim gibi yeterli miktarda RAM sahibi olan modern bir cihaza sahip olmak tercih sebebi olmalıdır.
SuperNDS uygulamasını Android için buradan indirebilirsin.
6. Free DS Emulator
Free DS Emulator özellikle eski Android cihazları için son derece kullanışlı bir emulator uygulamasıdır. Bu emulator, Android’de çok sayıda NDS başlığını destekler ve iyi grafiklerle hızlı bir oyun sunar. .NDS, .ZIP ve diğer birçok dosya türünü destekler.
Oyun durumlarını kaydetme, oyun durumlarını yükleme, özelleştirilebilir düğmeler, hile kodları ve daha fazlası gibi özellikler sunar. Ayrıca Nintendo Switch Joy-Cons dahil olmak üzere harici denetleyicileri de destekler. Free DS Emulator orijinal olarak Android 6.0 Marshmallow için tasarlanmıştır ama Android 4.2 Jelly Bean ve üstü ile çalışır.
Ayrıca geçtiğimiz dönemlerde aldığı bir güncelleme doğrultusunda mevcut Android cihazların çoğuyla uyumlu hale getirdi. Eski telefonunu özel bir Nintendo DS oyun makinesine dönüştürmek istiyorsan Free DS Emulator sana bu konuda fazlasıyla yardımcı olacaktır.
Free DS Emulator uygulamasını Android için buradan indirebilirsin.
7. iNDS
Apple’ın market politikası sebebiyle iOS cihazlarda Nintendo DS emulator bulmak zordur. Bulunanları da doğrudan geliştiricinin sitesinden indirip yüklemek gerekir. iNDS size bu konuda yardımcı olabilecek en önemli uygulamaların başında gelmektedir. Uygulama efsanevi NDS4iOS üzerine kuruludur ve jailbreak gerekmeden çalışmaktadır.
iNDS, iOS 14 ve üzeri tüm cihazlar için uyumludur. Otomatik kayıt, uygulama içi özelleştirme, video filtreleri, titreşim ve daha fazlası gibi önemli özelliklere sahip olan bu uygulamanın tek dezavantajı belki de pazar üzerinden sunulmamasıdır.
Bununla birlikte oynamak için gerekli olan ROM çeşitleri emulator ile birlikte gelmemektedir. Dolayısıyla Nintendo DS ROM seçeneklerini farklı kaynaklardan indirmen gerekecektir. iNDS, iOS platformunda olduğu için kurulum ve kullanım için biraz zaman ve teknik bilgi gerektirir.
iNDS uygulamasını iOS için buradan indirebilirsin.
8. NDS4iOS
NDS4iOS adını taşıyan bu Nintendo DS emulator uygulaması iOS için geliştirilmiş en iyi uygulama durumundadır. Jailbreak gerektirmeden çalışması son derece önemlidir. Bu sayede daha fazla kullanıcıya erişebilmesi mümkündür. Aynı zamanda sadece iPhone için değil iPad için de optimize edilmiş durumdadır.
NDS4iOS emulator uygulamasını diğerlerinden farklı kılan en önemli özellik bir dahili tarayıcı ile birlikte gelmesidir. Bu tarayıcı sayesinde Nintendo DS oyunlarını ROM olarak indirebilir ve emulator sayesinde bunları kullanabilirsin. Bu açıdan diğer emulator uygulamalarından biraz farklıdır.
NDS4iOS, Dropbox entegrasyonuna ve AirPlay desteğine sahiptir. Bu sayede telefon ve televizyon arasında emulator senkronizasyonu yapılabilmektedir. Uygulamanın belki de tek dezavantajı artık geliştirilmiyor olmasıdır. Bu nedenle indirdiğin zaman gerçekten eski bir uygulamaya sahip olacak olduğunu bilmelisin.
NDS4iOS uygulamasını iOS için buradan indirebilirsin.