Ne kadar başarılı olursan ol zaman zaman bir şeyler yapmak için motivasyon eksikliği yaşayabileceksin. Oldukça etkili ve başarılı insanların bile motivasyon eksikliği yaşadığı zamanlar vardır. İlerlemeni sağlayan şey ise “motivasyon eksikliği” yaşadığın dönemle başa çıkma yollarıdır.
Motivasyon, seni harekete geçmeye itecektir. Her gün hareket etmeni sağlayacak temel anahtarlardan biridir. Kendini “motivasyonum yok” derken bulursan her zaman bir şeyleri erteleme eğiliminde olursun. Sonunda işleri erteleyecek ve projede/görevde başarısız olacaksın.
İlgili görevi neden yapmak istiyorsun?
Benim durumumdan örnek vermem gerekirse bir yazı yazmak istediğimde motivasyon eksikliği yaşadığım zaman ilk olarak bunu neden yapmak istediğimi düşünmeye çalışırım. Bir şeyi yapmanın nedenleri, yaptığın her şeyin arkasındaki itici güçtür. Sadece aklın yeterince güçlü olduğunda görevi başarmak için ne gerekiyorsa yaparsın.
Motivasyon eksikliği hissettiğin zaman bunun nedeni yaptığın şeyin arkasındaki nedenin yeterince güçlü olmamasıdır. Örneğin insanların neden alkol kullanmayı bıraktığını düşünebilirsin. Sahi neden bırakıyorlar? Çünkü çoğu zaman insanlar sağlık sorunları yaşayabileceklerini ve sevdiklerini kaybedebileceklerini bilirler.
Öyleyse neden yapmakta olduğun şeyi yaptığını bir kez daha düşünmelisin. Hedeflerine neden ulaşmak istediğini biliyor musun? Sebeplerin güçlü ve duygusal olduğundan emin olmalısın. Motivasyonunu olmadığında bunu neden yapmak istediğini bir düşünmelisin.
Başarıyı düşlemeye ne dersin?
Düşlemek bedavadır. Bizim için mevcut olan ve oldukça güçlü bir araçtır. İstediğini, istediğin yerde ve istediğin zaman düşünebilir ve hayal edebilirsin. Görselleştirmenin yani düşlemenin işe yaramadığını düşünüyorsan tekrar tekrar deneyebilirsin. Örneğin bol sulu bir limonu yaladığını düşünür müsün? Evet ağzın şimdiden buruş buruş oldu.
Bunun sebebinin ne olduğunu biliyor musun? Aslında tamamen zihinsel bir durum diyebilirim. Zihnin gerçek olanla hayal edileni ayırt edememektedir. Görselleştirmenin bu kadar güçlü bir araç olmasının sebebi de aynı şeydir. Zihnin eninde sonunda bir gün bunu gerçekleştirmeyi başaracaktır.
Asıl mesele ise zihnindeki şeyleri hayal ettiğinde ve görselleştirdiğinde bunu yapmak için daha motive olacak olmandır. İstediğin arabayı hayal ettiğinde motivasyonu içeriden yaratacaksın. Bunu ertelemek istediğinde ve motivasyonun olmadığında görselleştirmeyi devreye sokmaya çalışmalısın.
Destekleyici bir çevreye ne dersin?
Çevrenin veya çevrendeki kişilerin ruh halini etkileyebileceğini biliyor musun? Çevrendeki insanlara dönüşürsün. Her zaman büyümeleri ve öğrenmeleri hakkında konuşan başarılı insanlarla çevrili olman durumunda öğrenecek ve sohbete katılacaksın. Bu sayede motivasyon eksikliğinin üstesinden gelmeyi başarabileceksin.
Öte yandan, her zaman dedikodu yapan ve başkaları hakkında konuşan olumsuz insanlarla çevrili olman durumunda kendini olumsuz hissedecek ve çalışmak için hiçbir motivasyonunun olmayacaktır. Çalışma alanının iyi ve destekleyici bir ortam olmasını sağlamalısın. Unutma, çevren önemlidir ve seni olumlu veya olumsuz etkileyebilir.
Hareket halinde kalmalısın
Hareket duygu yaratır. Kendini kötü hissettiğinde ve işini yapmak için hiçbir motivasyonun olmadığında hareket durumunu değiştirmelisin. Nefesine, omuzlarına ve yüz ifadene dikkat etmelisin. Ellerin nerede ve yukarı mı bakıyorsun yoksa aşağı mı bakıyorsun? Tüm bunları en iyi şekilde düşünmeye çalışmalısın.
Üzgün bir durumda olduğunda hareket durumun kısa vadede hemen değişiklik gösterecektir ve motivasyon seviyeni etkileyecektir. Tam tersine, kendini iyi ve enerjik hissettiğinde duruşun bunu yansıtacaktır. Çoğu insan kendisini iyi ve motive olmuş hissettiğinde nefesi hızlanır, el hareketleri aktif olur ve daha hızlı konuşur.
Bu nedenle, bir kişinin üzgün mü yoksa mutlu mu olduğunu sadece vücut diline bakarak anlamak çok kolaydır. Hareket durumunu değiştirdiğinde duygusal durumunu değiştirmiş olursun. Her zaman bunu hatırlarsan mutlaka bir şekilde kendini motive etmek için yeni fırsatlar bulmuş olursun.
Başkalarından destek almalısın
Motivasyonunun olmadığında kitap okumak, müzik dinlemek veya ilham verici bir şey izlemek sana yardımcı olabilir. Yapabileceğin şey, güne başlamadan önce her gün en az 30 dakika ilham verici bir kitap okumaktır. Bu şekilde, doğru zihin durumunda başlamış olursun ve zorluklarla karşılaşsan bile günü geçebileceğinden emin olacaksın.
Videolar ve ses de motivasyon bulmana yardımcı olabilir. Örneğin, üzgün olduğunda ve hiçbir motivasyon hissetmediğinde seni motive edebilecek bir şarkı dinlemeyi düşünebilirsin. YouTube’ta ilham verici bir şeyler izlemek veya motive edici bir konuşmayı dinlemek için zaman geçirebilirsin. Böylece motivasyonun artış gösterecektir.
Küçük adımlarla başlamalısın
Motivasyonla mücadele ediyorsan ve kendini bunalmış hissediyorsan bu çok güçlü bir ilke olacaktır. Hayal ettiğinde, hayalinin sana ilham verebilmesi için büyük hayaller kurmalısın. Bununla birlikte, başladığında küçük başlamalısın. Çünkü bunu bir alışkanlık haline getirmek istersin. Böylece her gün tutarlı bir şekilde harekete geçebilirsin.
Motivasyonun bittiğinde küçük adımlarla başlamayı denemelisin. Oradan ivme kazanman gerekir. Harekete geçmeye başladığında motivasyon gelecek ve daha fazlasını yapmaya devam edebileceksin. Küçük adımlar atmalısın ve ondan sonra adımları yavaş yavaş artırmalısın.
Örneğin, haftada beş gün egzersiz yapmak gibi bir planın varsa, planlama yapmaya çalışmalı ve küçük adımlarla başlamalısın. Günde sadece beş dakika bile olsa buna bağlı kalmalısın. Temel nokta, ivmeyi oluşturmak ve başlamayı kolaylaştırmaktır. Motoru çalıştırdıktan sonra motivasyonunun kademeli olarak artış gösterecektir.
Gerektiğinde ara vermelisin
Bu insanların sıkça yaptığı hatalardan birisidir. Eğer bir şekilde motivasyonunu yakalamayı başaramıyorsan ara vermen gerekir. Unutma, başarı bir hedef değildir. Uzun süre üzerinde yolcu olman gereken bir yolculuktur. Pek çok insan, başarıyı harika bir şey yapmakla karıştırır ve başarının bir gecede geleceğini düşünür.
Bununla birlikte, şaşırtıcı sonuçlar elde eden neredeyse tüm başarılı insanlar, yeterince ısrar ettikleri için bunu başarabilirler. Tutarlı bir şekilde harekete geçer ve asla pes etmezler. Çünkü başarıyı inşa etmek yıllar alan bir şeydir. Bunun için gerektiğinde ara vermek ve dinlenmek çok önemlidir.
Yeterince dinlendiğinden emin olmalısın ve ihtiyaç duyduğunda ara vermelisin. Kendi yeteneklerini ve neler yapabileceğini anlamalısın. İşini gerektiği gibi yaptıysan kendini ödüllendirebilir ve ardından ara verebilirsin. Böylece dinlendikten sonra kendini daha enerjik ve daha motive olmuş hissedebileceksin.
Depresyondayken motivasyon nasıl kazanılır?
Bu aslında önemli bir başlık olabilir ama motivasyon eksikliğini gidermek ile birlikte düşündüğüm için burada ele alacağım. Depresyon bir zihinsel rahatsızlıktır yani ruh sağlığıyla ilgili bir şeydir. Depresyondayken motivasyon kazanmak istiyorsan aşağıdaki önerilerime kulak verebilirsin.
- Şimdi, hemen yatağından kalkmalısın: Basit bir ayağa kalkma eylemi günün en iyi zaferlerinden biri olacaktır. Olumlu onaylamalar içeren birkaç not almalı ve bunları göz önünde tutmalısın. “Evet yapabilirsin!”, “Her uzun yolculuk bir adımla başlar!” veya “Asla pes etme!” gibi olumlu düşüncelerle kendini desteklemelisin.
- Yürüyüşe çıkmalısın: Egzersiz, seni iyi hissettiren hormon olan endorfin salgılanmasına yardımcı olur. Haftada beş gün, günde en az 35 dakika egzersiz yapmak, hafif-orta dereceli depresyon belirtilerini iyileştirebilir. Bu sayede depresyon halindeyken bile motive olmayı başarabilirsin.
- Kendini ödüllendirmelisin: Bir veya iki görevi gerçekleştirebiliyorsan üzülmemelisin. Ne kadar küçük olursa olsun tamamladığın her görev veya hedef için kendini tebrik etmelisin. Bu, özgüvenini ve motivasyon duygunu geliştirmene yardımcı olacaktır.
- Olumsuzluktan kaçınmalısın: Haberleri okumak, seni bitkin ve olumsuz hissettiren insanlarla konuşmak veya üzücü konuları tekrar gözden geçirmek gibi faaliyetlerin tümü ruh halini ve motivasyonunu etkileyebilir. Bunun yerine minnettarlık duygularına odaklanmalısın. Kendini olumlu insanlarla çevrelemeye çalışmalısın.
- Rutine bağlı kalmalısın: Rutinini not almalısın, duvara veya göreceğin bir yere yapıştırmalısın. Görevleri tamamladığında onay işaretlerini kullanmalısın. Günlük görevleri tamamlama duygusu, bir refah duygusu geliştirmeni sağlayacak ve her gün daha fazlasını hedeflemen için sana ilham verecektir.
Son olarak, yukarıdakilere ek bir biçimde söylemem gereken birkaç şey daha olduğunu ifade etmeliyim. Örneğin, gerektiği kadar sosyalleşmeye çalışmalısın. Kendi çevrende bir destek ağı oluşturmalısın ve bununla birlikte uykunu yeteri kadar aldığına dikkat etmelisin. Depresyon zorlayıcı olabilir ama motive olmana tamamen engel değildir.