Daha iyi odaklanmanı sağlayacak 7 besin

Odaklanma ve dikkat süresi konusunda besinler gerçekten muazzam katkı sağlıyorlar mı? Yaşlandıkça vücudumuzun bizimle birlikte yaşlanır. Fakat beslenme programına ne kadar zengin yiyecek ve içecek dahil edersen beyin sağlığını koruma şansın bir o kadar yüksek olacaktır.

Besinler ve beslenme hakkında birçok şey duymuş olabilirsiniz. Keskin odaktan hafızaya, dikkat süresine ve beyin fonksiyonlarını iyileştirmeye kadar besinlerin katkı sağladıkları pek çok farklı durum vardır. Bunları okuduğun zaman hayretler içinde kalman söz konusu olabilir.

Odaklanma ve dikkat süresi konusunda besinler gerçekten muazzam katkı sağlıyorlar mı? Yaşlandıkça vücudumuzun bizimle birlikte yaşlanır. Fakat beslenme programına ne kadar zengin yiyecek ve içecek dahil edersen beyin sağlığını koruma şansın bir o kadar yüksek olacaktır.

Sağlıklı beslenmenin faydaları

Kulağa biraz garip gelebilir ama genel doğruları fark etmek önemlidir. Beslenme programında temel besin maddeleri yoksa, konsantre olma konusunda çok zorluk çekersin. Çok fazla veya çok az yemek de odaklanma problemi yaşamana neden olabilecektir.

Çok ağır bir öğün atlatmak yorgun hissetmene neden olabilir. Çok az kalori ise açlıkla uğraşmak zorunda kalman anlamına gelir. Beynine biraz fayda sağlamalısın. Çok çeşitli sağlıklı gıdalarla dolu dengeli bir diyet için çaba göstermelisin.

Vitamin takviyeleri

Mağaza rafları sağlığı iyileştirdiğini iddia eden takviyelerle doludur. WebMD’ye göre B, C, E, beta-karoten ve magnezyum gibi takviyelerin beyin güçlendirici gücü hakkındaki raporları umut vericidir. Buna rağmen takviyeler ilgili besin maddesine eksiklik duyanlar için faydalıdırlar.

Bazı araştırmacılar ek vitamin takviyesi alınma konusuna biraz ihtiyatlı yaklaşırlar. Bu konuda onları anlamak mümkündür. Dolayısıyla bir vitamin takviyesi almadan önce mutlaka doktoruna danışman önemlidir. Doktora danışmadan herhangi bir adın atmamalısın.

Daha fazla konsantrasyon

Konsantre olma yeteneğini güçlendirmek istiyorsan tercih etmen gereken kahvaltı programından biraz söz edebilirim. %100 meyve suyu, tam tahıllı simit ve bir fincan kahveye ne dersin? Dengeli bir beslenmeye ek olarak aşağıdaki tavsiyeleri dikkate alabilirsin:

  • Gece uykuna dikkat etmeli ve sabah uykunu alarak kalkmalısın.
  • Susuzluk çekmemeli, ne olursa olsun su ihtiyacını gidermeye özen göstermelisin.
  • Düşünme becerilerini keskinleştirmek için egzersiz yapmalısın.

Kafein

IQ dereceni artırmak veya seni daha akıllı hale getirmek için sihirli değnek yoktur. Ancak kafein gibi bazı maddeler sana enerji verebilirler ve daha konsantre olmana yardımcı olabilirler. Odaklanma problemi yaşıyorsan kafein içeren besinlerden destek almayı düşünebilirsin.

Kahve, çikolata, enerji içecekleri ve bazı ilaçlarda bulunan kafein, etkileri kısa vadede olsa bile belirgin bir uyanıklılık hali oluşmasını sağlar. Ne kadar fazla kafein o kadar fazla fayda diye düşünmemelisin. Çünkü kafein kullanımı konusunda aşırıya kaçmak gergin olmana neden olabilir.

Şeker

Şeker, beyninin tercih edeceği en önemli yakıtlardan biridir. Tabi burada kesme şekerden bahsetmiyorum. Vücudunun yediğin şekerli şeylerden ve karbonhidratlardan işlediği glikozdan bahsediyorum. Glikoz vücudunun ihtiyaç duyduğu en önemli besin kaynaklarından biridir.

Bu nedenle bir bardak portakal suyu veya başka bir meyve suyu, hafızaya, düşünmeye ve zihinsel yeteneğe kısa süreli bir destek sağlayabilir. Elbette fazlasını tüketmek hafıza gibi durumların bozulmasına neden olabilir. Özellikle yapay şeker yarardan çok zarar anlamına gelir.

Lif

Çoğu zaman kahvaltıyı atlamak cazip bir seçenek gibi gelebilir. Araştırmalar, kahvaltı yapmanın kısa süreliğine belleği ve dikkati geliştirebileceğini ortaya koymuştur. Kahvaltı yapan öğrencilerin yapmayanlardan daha iyi performans gösterdiği saptanmıştır.

Araştırmacıların beyin için güçlü bir yakıt olduğuna inandığı besinlerin en üst sırasında yüksek lifli tam tahıllı gıdalar, süt ürünleri ve meyveler bulunur. Sadece fazla yememeye dikkat etmelisin; çünkü araştırmalar yüksek kalori konsantrasyona engel olabilecektir.

Balık

Beynini geliştirmek ve onun daha iyi çalışmasını sağlamak için ihtiyaç duyacağın en önemli besin kaynağı kesinlikle bol proteinli balıktır. Balık aynı zamanda omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Bu nedenle beyin sağlığı için en gerekli gıdaların başında gelir.

Balığın yer aldığı daha yüksek seviyeli beslenme programları (alışkanlıkları), daha düşük bunama olasılığı anlamına gelir. Balık tüketen bireylerde zihinsel düşüşün daha yavaş olduğu gözlemlenmiştir. Balık özellikle yaşlandıkça hafızayı geliştirmede hayati bir role sahiptir.

Fındık

Fındığın özellikle E vitamini açısından bir depo olduğunu söylemek mümkündür. Yaşlandıkça ortaya çıkan bilişsel düşüş ile daha iyi savaşmaya yardımcı olan besindir. Bu nedenle fırsat buldukça tüketilmesi önerilir. Fındık tüketmenin genel sağlık açısından değeri de üst düzeydedir.

Diğer taraftan bitter çikolata da diğer güçlü antioksidan özelliklere sahiptir. Ayrıca bu çikolatalar odağı artırabilen kafein gibi doğal uyarıcıları içerirler. Minimum kalori, yağ veya şekerle ihtiyacın olan tüm faydaları elde etmek için günde 30 gr. fındık veya bitter çikolata tüketmeyi düşünmelisin.

Avokado

Vücuttaki her organ kan akışına, özellikle de kalbe ve beyne bağlıdır. Tam tahıllı yiyeceklerde ve avokado gibi meyvelerin yer aldığı beslenme alışkanlıkları, kalp hastalığı riskini azaltabilme ve kötü kolesterolü düşürebilme potansiyeline sahiptir.

Patlamış mısır ve tam buğday ekmek gibi tam tahıllı yiyecekler lif ve E vitamini açısından katkıda bulunabilir. Avokadoların yağları olmasına rağmen, sağlıklı kan akışına yardımcı olduğu unutulmamalıdır. Bu açıdan onu tüketmek sağlığın açısından oldukça faydalı bir adım olacaktır.

Yaban Mersini

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalara göre yaban mersininin beyni çeşitli etkenlere karşı koruduğu ortaya konmuştur. Özellikle serbest radikallerin neden olduğu hasardan korunmak için iyi bir besindir. Aynı zamanda bunama gibi yaşa bağlı hastalıklar karşısında etkilidir.

Araştırmalar yaban mersini ile zenginleştirilmiş beslenme programlarının, yaş ilerledikçe ortaya çıkan kas fonksiyonlarının zayıflaması gibi problemleri iyileştirdiğini ortaya koymuştur. Ayrıca öğrenme gibi zihinsel faaliyetler açısından belirgin bir faydaya sahip olduğu bilinen bir gerçektir.

Paylaşmaya ne dersin?
Kaan Karadeniz
Kaan Karadeniz

İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünden mezunum. Yazı yazmayı ve araştırma yapmayı seviyorum. Psikolog, terapist, astrolog veya yaşam koçu değilim. Hedefim insanların hayatlarına değer katabilecek bilgileri onlarla buluşturmaktır.

Yorum yapıp katkı sağla...