Organize olmak doğuştan gelen bir yetenek değildir. Biraz çaba göstererek bunu başarabilirsin. Bir şeyleri planlama, yapılacakları listeme ve gereksiz şeyleri eleme gibi adımları takip ederek organize olabilirsin. Organize bir birey olmanı sağlayacak alışkanlıkları öğrenmek ister misin?
Organize olmanın ilk adımı bunu istemektir. Organize olmak için neler yapman gerektiğini bilirsen işini kolaylaştırmış olursun. Hepsinden öte, daha planlı ve programlı hareket edebilmek için öncelikle belirli alışkanlıklara sahip olmalısın.
Kayıt altına al
Çevresindeki her insanın doğum gününü hatırlayan kişilerle daha önce karşılaşmış olmalısın. Bu insanların hafızası muazzam derecede iyi değildir. Bunlar doğum günlerini ezberlemezler. Sadece onları gerektiği şekilde not etmeyi başarırlar.
Bunun için kağıt ve kalem ikilisini kullanabilirsin. Alternatif olarak teknolojiden yararlanabilirsin. İhtiyacın olan tüm bilgileri bir yere kaydetmeye çalışmalısın. Böylelikle zamanı geldiğinde onları kullanabilirsin.
Takvim oluştur
Organize hareket eden insanlar zaman kaybetmezler. İşleri organize tutmak üretken olabilmek için önemlidir. Günlük ve aynı zamanda haftalık zaman çizelgeleri hazırlamaya çalışmalısın. Böylece işler için bir başlangıç ve bitiş tarihi oluşturabilirsin.
Başlangıç ve bitiş tarihlerini belirleyip takvim oluşturmayı tercih etmezsen dağınık bir yaşam tarzına sahip olmuş olursun. Dağınık yaşam tarzına sahip olursan belirlediğin hedeflere ulaşmayı başaramazsın. Bu yıl hayatında yapmak istediğin değişiklikleri not ederek başlangıç yapabilirsin.
Sakın erteleme
Bir şeyi yapmak için ne kadar uzun süre beklersen bir o kadar zorlanırsın. Hayatının daha stressiz olmasını istiyorsan işlerini mümkün olan en kısa sürede yapılacak şekilde organize etmelisin. Bunun için çaba sarf ederek zamanın üzerinde kuracağı baskıyı kırmayı başarabilirsin.
Deneme yapmak için hayatında yer alan ve mutlaka organize etmen gereken bir şeyi belirleme yoluna gidebilirsin. Bunu ne zaman yapacağını ve nasıl yapacağını ufak notlar şekilde kayıt altında tutmalısın. Bu hedefi şimdi yerine getirebileceğini düşünüyorsan hemen harekete geçmelisin.
Alan oluştur
Yeterli alana sahip olamazsan kolayca kaybolursun. Hayatını düzen içinde tutmak için eşyalarını uygun yerlerde tutman çok önemlidir. Organize olan insanlar bir şeyleri doğru yerlere yerleştirdikten sonra gerekli kodlamaları yaparlar. Böylece neyi nereye koyduklarını hatırlamayı başarırlar.
Zachary Domes‘in dediği gibi “kolay erişilebilir olmalarına” dikkat etmelisin. Oluşturduğun alanların dağınık kalmasına izin vermemelisin. Bununla birlikte bu alanlarda çeşitlilik oluşturmamaya çalışmalısın. Böylece organize olma seviyeni maksimum düzeye çıkarabilirsin.
Fazlalıkları at
Organize olmak istiyorsan kendine vakit ayırman gerekir. Organize olmayı başaran insanların en önemli sırrı budur. Organize kalmak için haftanın bir gününü kendilerine ayırırlar ve bir sonraki haftanın planını yaparlar. Onlar gibi olmak istiyorsan buna dikkat etmelisin.
Hiçbir şey kendi başına organize kalmaz. Sürekli ve tutarlı bir şekilde bir şeyleri düzenli tutmaya çalışmalısın. Gereksiz fazlalıklardan kurtulmanın yollarını bulmalısın. Onların sana kattığı herhangi bir şey yoktur. Aksine senden “zaman” gibi çok önemli bir şeyi çalarlar.
İhtiyaçlarına dikkat et
Daha fazla şey daha fazla karmaşa anlamına gelir. Düzenli yaşamak isteyen biriysen ihtiyaç duyduklarını ve gerçekten istediklerini yanında tutarsın. Daha az şeye sahip olmak seni umutsuzluğa sürüklememelidir. Az ama öz diyerek yoluna devam edersen hayattan daha fazla keyif alırsın.
Her şeyin ihtiyaçların doğrultusunda yanında olması gerekir. Fazlalıklardan kurtul demiştim ya işte burada kilit unsur “ihtiyaç” ve “istek” ikilisidir. Bu ikisine uyan şeyleri tutmalı ve diğerlerinden kurtulmanın yollarını aramalısın.
Bağışla veya hediye et
Fazlalıklardan kurtulmanın en anlamlı yolu budur. Evinde belirlemiş olduğun fazlalıkları doğrudan çöpe atmak yerine onları ihtiyaç sahipleriyle buluşturma yoluna gitmelisin. Bu aklına yatan bir şey değilse onları ikinci el ürün olarak satışa çıkarabilirsin.
Başlangıç için evinde bir oda belirlemelisin. Görevin bu odada temizlik yapmaktır. Rafları, dolapları ve çekmeceleri kontrol etmelisin. Bunu yaparken ihtiyaç duymadığın şeyleri kenara ayırmalısın. Böylece bağışlanacak veya satılacak eşya yığınlarını tespit etmiş olursun.
Pazarlıktan uzak dur
İhtiyacın olmayan şeyleri saptayıp ortadan kaldırmak yeterli değildir. Çünkü hemen ertesinde yerlerine yeni şeyler koymayı düşünebilirsin. Bu tür bir pazarlıktan olabildiğince uzak durmalısın. Yapman gereken artık ihtiyacın olanları satın almaktır.
Kendini buna alıştırmak için paranı, banka kartını ve kredi kartını evde bırakarak bir alışveriş merkezine gidebilirsin. Yanında para yoksa bir şeyler satın alamazsın. Dolayısıyla sadece bakmakla ve gerçek anlamda ihtiyaç duyduğun şeyleri belirlemekle yetinirsin.
Sorumlulukları azalt
Gerçek anlamda organize olmuş bir yaşam gereksiz sorumluluklarla dolu olmayan bir yaşamdır. Stres yaratan şeylerden olabildiğince uzak durmalısın. Sorumlulukların ne kadar fazlaysa yaşadığın stres bir o kadar yüksek olur. Bu nedenle sorumluluklarını azaltma yoluna gitmelisin.
Daha önce oluşturmuş olduğun yapılacaklar listesine göz atabilirsin. Burada başkası tarafından yapılabilecek işlerin olup olmadığını incelemelisin. Eğer varsa bunları başkalarına devrederek sorumluluklarını azaltmaya çalışmalısın.
Çaba göster
Biraz çaba sarf edersen bir şey kaybetmezsin. Gerektiği zaman ekstra çaba önemlidir. Sorumlulukları uygun şekilde azaltıp bir zaman çizelgesi oluşturduktan sonra organize olmuş yeni yaşantına doğru ilk adımı atabilirsin.
Organize olmak gelip geçici bir heves değildir. Çok çaba gösterdiğinde, planlı olduğunda ve dağınıklıktan kurtulduğunda organize olmayı başarabilirsin. Başlangıçta zorlanırsan pes etmemelisin. Daha çok çabalamalı ve daha üretken bir hayatın kapısını aramalısın.
Umarım bu bilgiler daha organize olma konusunda sana fayda sağlamıştır. Eklemek istediğin bir şeyler varsa hemen yorum yapabilir veya önerilerimi beğendiysen yazımı arkadaşlarınla paylaşabilirsin.