Özgeçmişte olması gereken bilgisayar programları nelerdir? Bu soru artık senin için cevapsız bir soru olmayacak. Çünkü en etkili özgeçmişi hazırlamak ve sunmak için kendini en ideal bilgisayar programlarıyla donatmayı başarabileceksin.
Teknolojinin çalışma şeklimizi sürekli olarak değiştirdiği bir gerçektir. Özgeçmişine ne eklersen ekle artık teknolojiyle ucundan kıyısından ilgili olması gerekir. Bunun için en önemli bilgisayar becerilerini özgeçmişine dahil etmen gerekir.
Bilgisayar becerileri nelerdir?
Bilgisayar becerilerinin tanımı oldukça net değildir. Çünkü tanımı sektörler arasında değişiklik gösteren bir yapıdadır. Örneğin, yazılım ve donanım arasındadır. Yazılım becerileri, Microsoft Office gibi bilgisayar programları ifade eder. Donanım ise bilgisayarın çalışması için gereken aygıtlardır.
Ben bilgisayar becerisi derken daha çok işin yazılım tarafında duracağım ama aynı zamanda donanım yönüne değineceğim. Bir başka ifadeyle yazının sonuna ulaşmış olduğun zaman ihtiyacın olan tüm bilgileri tek bir noktadan edinmiş ve özgeçmişini zenginleştirmiş olacaksın.
En önemli bilgisayar programları
Zaman değişiyor ve geriye değil, ileriye doğru gidiyor. Bilgisayar ortamında kullanılan programları buna benzetebilirsin. Her geçen gün farklı ilerlemeler söz konusudur. Günümüzün en yaygın kullanılan yazılımlarından bazılarına aşina olduğunu göstermen gerekir.
1. G Suite
Açık ve net. Olmazsa olmazlardan birisi. Microsoft Office veya G Suite bilgin yerinde olduğunda her zaman rekabete 1-0 önde başlarsın. Microsoft Office konusuna daha sonra değineceğim ama öncelikle G Suite’i masaya yatıralım. Bu arkadaş tam olarak nedir?
G Suite artık işletmeler tarafından sıkça kullanılan bir “işletmeler için programlar” paketidir. Birçok işletme hiç zaman kaybetmeden kendi işlevsellik ve verimlilik çözümlerinin arasında G Suite’i eklemeyi düşünmektedir. Bu önemli bir gerçektir.
- Google Drive
- Google Sheets
- Google Docs
- Google Calendar
- Gmail
- Google Forms
2. Web araçları
Bunlar, şu anda en çok talep edilen özgeçmiş öğeleridir. Neden diye düşünebilirsin. Çünkü artık birçok şirket web ortamında yer alır ve kendi bünyesinde çalışacak (özellikle bilgi teknolojileri departmanında) kişilerin bu bilgilere sahip olmasını ister.
Peki nelerdir bu web araçları? Aslında çok basit ve temel düzeyde programlardır. Şirketler çevrimiçi varlıklarına odaklanmak istedikleri için bu bilgileri özgeçmişine ekleyerek muazzam bir avantaj elde edebilirsin. Bunlar hiç beklemediğin bir anda bir işin kapısını açabilecek becerilerdir.
- HTML
- CSS
- WordPress
- Google Analytics
- SEO
- Java
- Python
3. Sosyal medya
Hadi kabul edelim. Hiçbir şey yapmamış olsak bile bir Facebook, Instagram, Twitter veya buna benzer bir sosyal ağ hesabımız olmuş olabilir. Peki bunları kullanmayı bilmenin iş bulma konusunda sana yardımcı olacağını hiç düşündün mü? Artık düşünsen iyi edersin.
Şirketler çevrimiçi takipçileriyle etkileşimde bulunabilecek çalışanlar ister. Bunu nasıl gerçekleştireceğini biliyorsan şirketlerin istediği bir beceriye sahipsin demektir. Şirketler sana bu konuda ekstra maaş ücreti ödemek bile isteyebilirler.
- Hootsuite
- Buffer
- Sendible
4. İşbirliği araçları
Belki listenin en kabarık olacağı noktalardan birisi burası diyebilirim. Ama önemli ölçüde listeyi kısa tutmaya çalıştım. Tek yapman gereken listedeki programlara benzer programlar bulup özgeçmişini genişletmek diyebilirim. Hazırsan işbirliği araçlarının neden önemli olduğundan bahsedelim.
Teknolojinin epey bir hayatımıza girmiş olması daha fazla özgürlük alanı anlamına gelir. Bu yüzden bazı şirketler çalışanlarının evden çalışmasına izin verir. Bu önemli bir performans artışı için geçerli sebeplerden birisidir. İşte bu noktada bazı araçlar konusunda bilgili olmak epey iyi olacaktır.
- Flowdock
- Google Drive
- OneDrive
- Dropbox
- Slack
- Trello
- Microsoft Teams
- Google Meet
- ZOOM
Temel bilgisayar becerileri
Gerek öğrencilerin gerek ise iş arayanların en çok sorduğu sorulardan birisi “Özgeçmişimde hangi bilgisayar becerileri yer almalıdır?” şeklindedir. Hangi işe başvurduğunun bir önemi yoktur. Bir miktar teknolojik bilgi birikimi gerekli olacaktır.
- E-posta kullanımı: Çoğu kişi nasıl e-posta gönderip alacağını bilir. En azından bunu öğrenecek fırsata sahip olmuştur. Fakat, şifreleme ve posta birleştirme gibi gelişmiş işlevlerden anlıyorsan bunlardan bahsetmen gerekir. Elbette önce bunları öğrenmek önemlidir.
- İşletim sistemleri: Gerçekten birkaç adayın önüne geçmek istiyor musun? O zaman sadece Microsoft Windows kullanmayı bilmekle yetinmemelisin. MacOS ve Linux kullanmayı öğrenmek iyi bir fikirdir. Böylece temel bilgisayar becerileri testinden başarılı not alabilirsin.
- Microsoft Office: Herhangi ofis tabanlı bir işte olmazsa olmazdır. Ne yapıp ne edip mutlaka Microsoft Office eğitimi almış olmalısın. Bunun için ücretli ve ücretsiz pek çok kurs vardır. Örneğin, ben İSMEK kursuna giderek ücretsiz bir biçimde eğitim almıştım.
Temel yazılım becerileri
Bir özgeçmiş için bilgisayar becerilerinin seviyeleri adaya ve sektöre göre değişiklik gösterir. Kendi alanında en çok hangisinin tercih edildiğini görmek için iş ilanlarına bakman yeterli olacaktır. Ben yine de farklı sektörlere göre bir takım önerilerde bulunmaya çalışacağım.
1. Muhasebe ve benzeri sistemler
Harcamaları takip etmek, bordro hesaplamak ve faturalamak için kullanılan yazılım paketleri vardır. Benzer bir yazılıma sahip deneyimli bir profesyonelsen bunu ön plana çıkarmanı öneririm. Böylece özgeçmişinde birinci sınıf bir yer oluşturmuş olursun.
- Kurumsal kaynak planlaması (ERP)
- İş sürekliliği planlaması (CRP)
- Müşteri ilişkileri yönetimi (CRM)
- Ödeme işleme ve e-ticaret sistemleri
- İnsan kaynakları yönetimi araçları
Yukarıdakiler konusunda bilgi sahibi olmak özgeçmişini oldukça geniş tutmana yardımcı olacaktır. Elbette her birisi hakkında bilgi sahibi olmanı beklemiyorum. Ama özellikle e-ticaret sistemleri hakkında bilgi sahibi olmak sana ekstra avantaj kazandırabilecektir.
2. Adobe Creative Suite
Markalaşma artık her şeyden çok daha önemlidir. Şirketler her zaman markalarını hayata geçirebilecek ve onlara pazarda görsel üstünlük sağlayabilecek yetenekli adaylar arayışında olurlar. Bu açıdan bazı tasarım programları hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir.
- Photoshop
- Lightroom
- Illustrator
- InDesign
Tüm bunlar tasarım ve yaratıcılık konusunda sana yardımcı olacaklardır. Programların her birisi Adobe Creative Suite’in parçasıdır. Dolayısıyla bu konuda bilgi sahibi olmayı (hatta temel düzeyde uzmanlaşmayı) başararak özgeçmişinde önemli bir fark yaratmayı başarabilirsin.
3. Veri analizi ve veri bilimi
İşletmeler, müşterilerini daha iyi anlamak ve pazar avantajı elde etmek için verileri kullanırlar. Bu çok değerli becerileri özgeçmişinde göstermen bunun için çok önemlidir. Özellikle aşağıdakiler biriyle ilgili deneyimin varsa bundan bahsetmek isteyebilirsin.
- Apache
- MySQL
- SQLite3
- MongoDB
- JSON
- Alteryx
4. Web geliştirme ve programlama
Kabul etmemiz gereken bir gerçek var. Giderek daha fazla insan kodlama öğrenmektedir. Üstelik insanlar bunu hobi olarak gerçekleştirmektedirler. Yapılan araştırmalar web geliştiricileri ve yazılım mühendisleri için geleceğin çok parlak olduğunu göstermektedir.
- Python
- Ruby
- PHP
- Perl
- JavaScript
- Angular
- XML
- Java
- Swift
Temel donanım becerileri
Özgeçmişte bilgisayar becerilerinin veya bilgisayar programlarının yer alması tamamen yazılımla ilgili bir şey değildir. İşin ile ilgili olması durumunda fiziksel cihazlarla ilgili uzmanlığını dahil etmeyi unutmamalısın.
- Ağ yapılandırma
- Teknik destek ve sorun giderme
- WAN/LAN, modem ve router
- Güvenlik sistemleri
Temel donanım becerileri her zaman gerekli değildir. Ancak şirket çok yönlü birisini arıyorsa yani hem yazılım hem donanım bilgisi olan birisini arıyorsa bunlar sana fazlasıyla yardımcı olacaklardır. Dolayısıyla gerek gördüğünde bunları özgeçmişine eklemeyi unutmamalısın.
Özgeçmiş için son notlar
Artık özgeçmişinde yer alması gereken bilgisayar programları ve bilgisayar becerileri konusunda bilgi sahibi olmuş olmalısın. Son olarak birkaç önemli noktadan bahsetmek istiyorum. Çünkü bunlardan bahsetmezsem tüm anlattıklarım yarım kalacaktır.
Özgeçmişini hazırlarken mutlaka en alakalı sektör becerilerini dahil etmelisin ve bilmediklerini öğrenmelisin. Örneğin, bir sosyal medya yöneticiliği pozisyonuna başvuruyorsan ERP ve CRP gibi sistemlerin bilgisini öne çıkarmamalısın.
Sahip olduğun bilgisayar programları bilgilerine mutlaka beceriler kısmında yer vermelisin. Giriş kısmında kendiniz hakkında bir şeylerden söz ederken mutlaka bilgisayar becerilerinden söz etmeye çalışmalısın. Ayrıca mülakatlarda bunlarla ilgili gelecek sorulara hazırlıklı olmalısın.