Özgüveni düşük olan insanlar hedeflerine ulaşma konusunda kendilerini beceriksiz görürler. Onların hayata bakış açıları çok daha olumsuzdur. Kendi yaşantının bu şekilde olduğunu hissediyorsan pek endişe etmemelisin. Çünkü özgüven sonrada kazanılabilir, geliştirilebilir ve artırılabilir.
Özgüven kazanmak isteyen biriysen ilk olarak elbette kendini tanıman gerekir. Özgüvenini geliştirmek isteyen insanların her birisi mutlaka kendi hayatına uygun adımlar atmaya çalışmalıdır. Burada sunacağım öneriler ise herkese kolaylıkla hitap edebilen öneriler olacağından pek endişe etmene gerek yoktur.
Hayata yönelik tutumu iyileştirme
Bunun için ilk olarak olumsuz düşüncelerini tanımlaman gerekir. Bir sonraki başlıklarda görebileceğin gibi olumsuz düşünceler amacına ulaşma konusunda senin geri planda yer almana neden olan düşüncelerdir. Daha sonra bu olumsuz düşünceleri olumlu olanlarla değiştirmenin bir yolunu bulmalısın.
Hayata karşı tutumunu iyileştirmek için bazen olumsuz hatırlatıcılardan uzak durmayı başarman gerekir. Olumsuz hatırlatıcılar gördüğün zaman zihnine olumsuz mesajlar veren nesneler veya yerler olabilir. Bunlarla arana mesafe koyarak hayata karşı tutumunu iyileştirmeye başlamalısın.
Sahip olduğun yetenekleri keşfetmelisin. Bu hayatta herkesin iyi olduğu bir şeyler vardır. Kendi yeteneklerine odaklanarak gururlanmanın bir yolunu bulmaya çalışmalısın. Başarılı olduğun alan ne ise ona biraz daha zaman ayırmaya çalışmalısın. Böylece gurur duymak için yeni şeyler keşfedebilirsin.
Özgüveni düşük insanlar iltifat duymaya alışkın değildirler. Sürekli karşıdaki kişinin hata yaptığını düşünüp dururlar. Birisi sana iltifat ediyorsa daha olumlu yaklaşmaya çalışmalısın. Teşekkür etmelisin, gülümsemeye çalışmalısın. Bu kendine duyduğun güvenin çok daha yüksek olması anlamına gelecektir.
Duygularla başa çıkma
Özgüven konusunda duygularını anlamak ve onları yönetmek istiyorsan ilk olarak korkularına karşı tutumunu değiştirmelisin. İnsanlar korkularından her zaman uzak durmaya çalışırlar. Fakat özgüven kazanmak için doğru yol korkulardan uzaklaşmak değil onlarla yüzleşmektir. Korkularınla yaşamayı öğrenebilirsen doğal olarak özgüvenini yükseltmeyi başarabilirsin.
Sabırlı olmayı öğrenmelisin. Bazen ileriye doğru adım atarsın ama bazen geri adım atmak zorunda kalabilirsin. Özgüven kazanmak bir gecede başarılabilecek bir şey değildir. Yeni şeyler denemen gerekebilir, yeni hedefler için çaba göstermen gerekebilir.
Dengeyi ihmal etmemelisin. Hayatında bir denge olmazsa asla özgüven sahibi olamazsın. Çok az özgüven bir sorundur ama çok fazla özgüven de bir sorundur. Özgüvenin az olursa hedeflerini yerine getiremezsin. Özgüvenin fazla olursa gerçekçi olmaktan uzaklaşırsın. Bu nedenle hayatında bir denge olmasına özen göstermelisin.
Asla kendini başkalarıyla kıyaslamamalısın. Özgüveninin yerle bir olmasını sağlayacak en önemli durumlardan birisi budur. Sen sadece kendi hayatını nasıl daha iyi bir noktaya getirebileceğini düşünmelisin. Bu hayatta her zaman senden daha güzel, daha zengin, daha bilgili, daha yakışıklı birileri olacaktır. Buna engel olamayacağın için yapman gereken kendi hayatına odaklanmaktır.
Mükemmel olmaya çalışmaktan kaçınmalısın. Hayatta ne kadar mükemmel olmaya çalışırsan hedeflerini yerine getirme konusunda bir o kadar fazla problem yaşarsın ve mutlu olmaktan uzaklaşırsın. Hayatının mükemmel olmasını sağlamaya çalışmak yerine hayatından memnun olma alışkanlığını geliştirmeye çalışmalısın.
Daha iyi hissetme
Özgüven sahibi olmak kendini iyi hissetmekten geçer. Bunun için kişisel bakımına önem vermelisin. Bunun için çok ufak adımlar atman dahi yeterlidir. Her gün duş alarak, dişlerini fırçalayarak, dengeli ve sağlıklı beslenerek bunu başarabilirsin. Kişisel olarak kendini ne kadar iyi hissedersen özgüven konusunda bir o kadar iyi olacağını unutmamalısın.
Kişisel bakımına ek olarak görünümüne de önem vermelisin. Bunun için elbette bir film yıldızı gibi olmana gerek yoktur. Görünümün konusunda kendini iyi hissetmen ve kendinden memnun olman yeterli olacaktır. Bunun için çaba göstermen dahi özgüvenini artırma konusunda sana yardımcı olacaktır.
Kendini iyi hissetmek istiyorsan sporu hayatının bir parçası haline getirmelisin. Spor zaman alıcı bir etkinliktir ama kendine olan güvenini artırma konusunda fazlasıyla etkilidir. Sadece 30 dakika bile olsa yürümek dahi yeterli olacaktır. Dikkat etmen gereken nokta sporu düzenli olarak gerçekleştirmektir.
Uyku ile özgüven arasında küçük bir bağlantı vardır. Gün içerisinde yeterli miktarda uyumuş olan insanların kendine olan güvenleri çok daha iyi seviyelerde olmaktadır. Bunun sebebi yeterli uykunun insana kendini iyi hissettirmesidir. Eğer uykusuz kalmak senin için bir zorunluluk değilse her gün yeteri kadar uyumaya özen göstermelisin.
Risk almaya başlama
Yukarıdaki adımları takip ettiysen artık özgüven kazanmak için risk almaya başlayabilirsin. Bunun için atman gereken adım küçük ve elde edilebilir adımlar belirlemek olmalıdır. İnsanlar genellikle gerçekçi olmayan hedefler belirlemeye bayılırlar. Sen tam tersini yaparak elde edilebilir hedefler belirlemeli ve özgüvenini geliştirmeye çalışmalısın.
Özgüven konusunda sıkıntı yaşayan insanların büyük bir kısmı belirsizlik durumu söz konusu olduğunda başarısız olacağına inanır. Bu kaçınılmaz bir durumdur. Bu nedenle belirsizliği kabul edip hareket etmek en doğru seçenektir. Bazen belirsizlikten çekinmeden ilerleyerek hayatında yer alan zincirleri kırman gerekebilir.
Her insan belirli ölçüde gelişime açıktır. İnsanların en büyük hatası ise kendinle pek uyumlu olmayan konularda gelişmeye çalışmaktır. Bir konuda altyapın güçlü değilse sonuna kadar çabalasan bile güçlü olmayı başarman mümkün olmayabilir. Bu nedenle her ne yapıp edip önce altyapını güçlendirmeli ardından eksik gördüğün alanlarda gelişmeye çalışmalısın.
İnsanlara yardım etmek birçok kişi tarafından “lüzumsuzluk” veya “enayilik” olarak görülebilir. Bu insanların hayata bakış açısıyla ilgili bir durumdur. Ancak, başkalarına yardım ederek bir şeyler yapabileceğini ispat edebilirsin. Bu kendine olan güvenini hissetmen konusunda sana destek olabilir. Üstelik yakın çevrenden birilerine herhangi bir konuda yardım etmen dahi yeterli olacaktır.
Özgüven kazanmaya adım adım hazırlanma
Özgüven eksikliği, kendisini yetkin görmeyen ve kendine saygısı olmayan insanların genel sıkıntısıdır. Belirli kabiliyetlere sahip olup hedeflerimizde başarıya ulaştığımız zaman kendimize olan saygımız artış gösterir. Öyleyse becerilerimiz bize arzu ettiğimiz alanlarda yetkinlik sunarsa sahip olduğumuz özgüven problemini ortadan kaldırabiliriz.
Özgüven seviyemizi davranışlarımız ve beden dilimiz üzerinden kolayca öğrenebiliriz. Örneğin, diğer insanların ne söyleyeceğini umursamadan doğru olduğunu düşündüğü şeyi yapan biriysen özgüvenin yüksek demektir. Diğer insanların söylediklerine kulak asıp hareket ediyor ve onların onayı olmadan adım atamıyorsan, bu durum özgüven seviyenin düşük olduğunu gösterir.
- Risk almaktan kaçınıp sürekli kendi kabuğunda yaşayan birisi misin?
- Hata yapmaktan korktuğun için hep aynı alanda mı hareket ediyorsun?
- Hataları kimse görmeden ortadan kaldırmak için ekstra efor sarf ediyor musun?
- Sahip olduğun meziyetleri sürekli över misin?
- Başardığın bir işin kolay olduğunu ve o işi herkesin yapabileceğini düşünüyor musun?
Yukarıdaki beş sorudan herhangi birisine “evet” cevabını verdiysen üzülerek söylüyorum özgüven eksikliğin var demektir. Bu tür bir problemin varsa asla aksatmamalı ve üzerine gitmelisin. Özgüvenin düşük ise kendine zihinsel anlamda zarar verme olasılığın çok daha yüksektir. Sürekli olumsuz düşünmeye meyilli olursun ve hayattan keyif almayı bir kenara bırakırsın.
En başından uyarımı yapmak durumundayım. Özgüven geliştirme konusunda hızlı bir çözüm bulunmamaktadır. Biliyorum, sahip olduğun herhangi bir problemi hemen ortadan kaldırmak için can atıyorsun. Yamamak ile çözüm getirmek arasında farklılık olduğunu unutmamalısın Kendini kandırmak yerine sorunu kökten çözmeye odaklanmanı öneririm.
Her zaman dediğim gibi özgüven kazanmak için çıkacağın uzun soluklu bu serüvende yola çıkmadan önce kendinizi iyi hazırlamak zorundasın. Hazır olduğunda yola çıkmalı ve emin adımlarla yoluna devam etmelisin. Atman gereken adımların en basit tanımları bu şekildedir.
Hazırlık aşaması
Hazırlık aşaması kendini tanıma aşamasıdır. Ne durumda olduğunu ve ulaşmak istediğin hedeflerini bu aşamada ortaya koymalısın. Hayatında sahip olduğun neler varsa bunları sıralamakla işe başlayabilirsin. Hazırladığın listede “en iyi” gibi duran başarılarını bir kenara ayırmalısın. En iyi başarıların yoğun çaba ortaya koyduğun ve en çok getiriyi sunan kazanımlardan oluşur.
Sahip olduğun güçlü yanlarını düşünün. Arkadaşlarınla konuşarak güçlü ve zayıf noktalarını belirleme konusunda onlardan destek alın. Pek çok arkadaşın zayıf noktalarını korkusuzca söyleyebilir. Moralini bozma, güçlü yanların ile gurur duyun ve onlara sahip olmanın keyfini çıkarın.
Hayatta senin için neyin önemli olduğunu belirleyin. Hedeflerini tanımlamak için buna ihtiyacın olacaktır. Hedeflerini yerine getirdiğinde zaman içerisinde özgüven kazanabilirsin. Belirlediğin hedefleri büyük parçalar halinde tutmamaya aksine ufak parçalar haline dönüştürerek “başarılabilir” hale dönüştürmeyi ihmal etmeyin.
Hazırlık aşamasının en kritik noktalarından birisi kendi zihnini yola çıkmaya ikna etmektir. Bu yolculukta olumsuz düşüncelere kesinlikle yer yoktur. Onlardan kurtulmalı ve mümkün olduğunca uzaklaşmaya çalışmalısın. Kendi kendinle konuşmanın ve dövüşmenin anlamsız olduğunu kabul etmelisin.
Yolculuğa başlangıç
Bu adıma başlamak için kendini hazır hissediyorsan artık ileriye doğru bir adım daha atabilirsin. Yavaş veya hızlı ilerlemeye aldırış etmeden yoluna devam etmen gerekir. Doğru işlerin altına imza atarak, ufak başarılar kazanarak kendini kolayca daha fazlasını yapmaya ikna edebilirsin. Sonuç olarak elde ettiğin başarılar özgüven geliştirme konusunda seni mutlu edecektir.
Özgüven geliştirme yolculuğu uzun soluklu bir yolculuktur. Bu yolculukta hayatta kalmak istiyorsan belirlediğin hedefler doğrultusunda yeterli bilgiye sahip olmalısın. Bilgili olma açısından zayıf olduğunu düşünüyorsan daha fazla kitap okumalı, araştırma yapmalı ve gerekiyorsa kitap okumaya daha fazla vakit ayırmalısın.
Yolculuk sırasında mükemmeliyetçi olmaktan kaçının. Mükemmele değil yolculuğa devam etmeni sağlayacak yakıta ihtiyacın duymalısın. Basit işler yapın ama yapın. Hedefleri olabildiğince ufak parçalara ayırın ve tek tek hepsini mideye indirin. Ne kadar lezzetli olduğunu tahmin dahi edemezsin!
Başarılar elde ettikçe özgüvenin artış gösterecektir. Kendini değiştirme konusunda olumlu adımlar attığını hissetmeye başlarsın. Değişimin getirdiği yepyeni enerji ruhuna işlerken motivasyonunu en üst seviyede tutmaya özen göstererek seni başarıya ulaştıracak bir sonraki adıma geçiş yapabilirsin.
Başarıya ulaşma
Artık yeni başlayan birisi değilsin. Özgüven kazanma yolculuğunda bitiş çizgisine yaklaşmış durumdasın. Bu aşamada artık hedeflerini biraz daha büyütmelisin. Ufak parçalarla uğraşmak yerine onları daha büyük parçalar halinde başarmaya çalışmalısın. Sahip olduğun kabiliyetleri biraz daha geliştirmeyi denemelisin.
Bu noktada yaşayacağın en büyük sıkıntı özgüven kazanmaya çalışırken aşırı özgüvene sahip olmaktır. Bunun olmasını istemiyorsan kendine belirli sınırlar çizmelisin. Aşırı özgüvenin düşük özgüven kadar sıkıntılı olduğunu bilmelisin. Bunun için dengeli ilerlemeye ve dengeli hareket etmeye ekstra çaba göstermelisin.
Duyguları yönetme
Özgüven sahibi olmaya başladığın zaman duyguları yönetmenin zorunlu olduğunu anlamış olacaksın. Yapman gereken başarıya doğru koşarken size engel olabilecek endişe veya korku gibi duygulardan kurtulmaktır. Özgüveni tavan yapmış birisi dahi pek çok şeyden korkabilir. Korku sadece özgüveni düşük olan kişilere özgü bir duygu değildir. Ancak özgüvenin kazanılmasında önemli bir engeldir.
Sabırlı olmak zorundasın. Bir gece gözünü kapayıp sabah kalktığında her şeyin değişmesini beklememelisiniz. Yeni bir şeyler deneyip eskiye dönmek ve tekrar yeni bir şeyler denemek gibi aynı işi birkaç kez yapmak zorunda kalabilirsin.
Kıyaslamalar canını acıtır. Kıyaslamalardan olabildiğince kaçınmalısın. Özgüven nasıl kazanılır sorusunun birkaç kelimeden oluşan gizli cevabı burada yatmaktadır. Özgüven kendini geliştirmek ile ilgilidir. Kendini başkalarıyla kıyaslarak onlara göre gelişmeye çalışmak seni sadece kıyaslama yaptığın kişilerin sahip olduğu nitelikler kadar geliştirir.
Basit çözümleri değerlendirme
Uzun soluklu özgüven kazanma yolculuğu içerisindeyken size destek olabilecek pek çok farklı unsur bulunmaktadır. Özgüven zaman içerisinde gelişebilen bir yapıya sahip olduğu için onu düzenli olarak beslemen gerekir. Bunu yapmak için aşağıda yer alan bilgili olma ve olumlu düşünme gibi fikirlerin yer aldığı basit çözümleri değerlendirmeyi düşünebilirsin.
- Bilgili ol. Kitaplardan, bloglardan veya videolardan sürekli olarak yeni şeyler öğrenmeye çalışın.
- Hata yapmaktan korkma. Hatalardan ders çıkarın ve bir sonraki denemede doğru adımı atın.
- Kıyafetlerine dikkat et. İyi giyinmek kendini daha rahat hissetmeni sağlar.
- Olumlu düşün. Herhangi bir konuda, olumsuz düşüncelerle ilerleme kaydetmen söz konusu bile olmayacaktır.
- Nazik ol. Nazik olduğunuz zaman duygusal olarak kendinizi daha iyi hissedersiniz.
- Yavaş konuş. Yavaş konuşmak kendinizden emin olduğunuzun göstergesidir.
- Alışkanlıklarını değiştir. Kitap okuma alışkanlığı bilgi ve becerilerinizi geliştirmek için önemli bir gereksinimdir.
- Çözüm odaklı ol. Sorunlara değil çözümlere odaklanarak sorumluk almaya özen gösterin.
- Gülümse. Gülmenin pozitif etkisinden olabildiğince faydalanın.
- Memnuniyet duy. Hayatta her şeyden memnuniyet duymayabilirsiniz ama daha kötü durumda olmadığınız için şükretmelisiniz.
Özgüven kazanmaya çalışırken nelere dikkat edilmeli?
Buraya kadar ulaştıysan özgüven kazanma konusunda kendini çok daha fazla geliştirmek istiyorsun demektir. Kimse doğuşundan itibaren özgüvene sahip değildir. Özgüven zamanla oluşur ve bazı bireylerde bu oluşum diğer bireylere göre çok daha yavaş veya hızlı olabilir. Bu durumda sahip olduğun özgüveni desteklemenin belirli yollarını bulmalısın.
Hayal etmek
Görselleştirme veya diğer bir yaklaşımla hayalet etme durumu kendinle gurur duyabileceğin bir imaj oluşturmanı sağlayabilir. Kendine olan güvenin oldukça az ise bu durumda kendini gereğinden fazla güçsüz hissedebilirsin.
Görselleştirme yöntemini kullanarak kendini daha farklı birisi olarak hayal edebilirsin. Bu sana bir süreliğine gerçeklerin dışına çıkma fırsatı tanır ama çok fazla hayalci olursan aynı zamanda kendini çıkmaza sokabilirsin. Görselleştirme yöntemini oldukça kararında kullanmaya çalışmalısın.
Onaylamaya çalışmak
Her birimiz kendi imajımıza uygun davranma eğilimine sahibizdir. Burada basit bir yöntem kullanarak kendine olan bakışını değiştirebilirsin. Bu yöntem kendini onaylamak adını taşıyan ve kendini daha farklı ifade etmeyi sağlayan bir yaklaşımdır.
Kendini onaylamak aynı zamanda kendine olumlu ve canlandırıcı ifadeler söylemek anlamına gelir. Kendini onaylamak için kullanacağın kelimeleri ve cümleleri yüksek sesle söylersen onların daha etkileyici olmasını sağlayabilirsin. Örneğin, fiziksel görünümünden hoşlanmıyorsan tam tersini ifade edip kendini buna inandırmaya çalışmalısın.
Korkunun üstüne gütmek
Korkular kendine olan güvenini olumsuz yönde etkileyecek etkenlerin başında gelir. Elinden geleni yapmışsan ve üstelik daha fazlasını yapmana rağmen özgüven kazanamıyorsan yapman gereken ilk iş korkularından arınmak olmalıdır. Kendini güvensiz hissedebilirsin ama dünyanın geri kalanının da güvensiz olabileceğini unutmamalısın.
Korkularını yenmek istiyorsan yapabileceğin en iyi şey onlarla yüzleşmektir. Her gün korktuğun bir şey yaparak onu deneyimleyebilir ve onun karşısında güven kazanabilirsin. Tabi burada aşırıya kaçmadan hareket etmen oldukça önemlidir.
Eleştirmek
Kendine olan güvenin oldukça az ise bu durumda kendini çok sık eleştiriyor olabilirsin. İç sesin sürekli bir eleştiri ortaya koyuyorsa ilerlemen çok kolay olmayacaktır. Üstelik iç sesin ortaya çıkardığı eleştirilerin bir kısmının isabetli olmadığını düşünürsen durumun çok daha kritik olduğunu görebilirsin.
Belki bir terapistten veya doktordan yardım alarak iç sesinle aranda olan problemi çözmek için çok daha somut bir atım atabilirsin. Bunu yapmak istemiyorsan veya kendi başına bir çözüm üretmek istiyorsan bu durumda kendini ödüllendirmenin, kutlamanın ve övmenin bir yolunu bulmaya çalışmalısın.
Hayır diyebilmek
İnsanların çok garip bir huyu vardır. Hepimiz zaman zaman hayır demekten olabildiğince çekiniriz. Bunun sebebi biraz doğaldır. Bir şekilde kendine olan güvenini güçlendirmek istiyorsan hayır demeyi bilmelisin.
Hayır demenin altında yatan sır ise oldukça basittir. Sürekli her şeyi kabul edersen ve kabul ettiğin durumlarla ilgili başarısız olursan bu güven duygunu zedeleyecektir. Hiçbir şekilde kendini bu konuma sokmamalısın. Bu nedenle yeri geldiğinde hayır demeyi bilmelisin.
Başarıya hazır olmak
İnsanlar genellikle kabiliyetleri konusunda kendilerine çok fazla güvenmezler. Bunun sebebi belirledikleri hedeflerin başarabileceklerinden çok daha büyük olmasıdır. Büyük hedefler belirlemek yanlış değildir. Fakat, büyük hedefe doğru gitmeni sağlayacak küçük hedefleri ihmal etmek bir hatadır.
Başarı çok önemli bir eşiktir. Ardı ardına başarı elde etmeye başladığın zaman zor olan hedeflere karşı yolculuğun çok daha kolay hale gelir. Büyük veya küçük fark etmeksizin tüm başarılarını kendine her zaman hatırlatmaya çalışmalısın. Bu kendine olan güvenini muhafaza etmene yardımcı olacaktır.
Yardımsever olmak
Başkalarına yardım etmeye çalışmak bir süreliğine bile olsa kendini unutmana yardımcı olur. Bu unutma durumu karşı tarafın duyduğu memnuniyet doğrultusunda kendini çok daha iyi hissetmeni sağlayacak etkenlerden birisidir. Başkalarının hayatını değiştirmeye yardımcı olman bu nedenle önemlidir.
Sürekli kendi zayıf yanlarına odaklanmak yerine bir şeylere veya birilerine katkı sağlamak için gönüllü olmalısın. Henüz yeni yeni okuma yazma öğrenen bir öğrenciye okuma yazma öğrenme konusunda destek olabilirsin. Buna benzer daha farklı adımlar atarak otomatik olarak kendine olan güvenini güçlendirmeyi başarabilirsin.
Eşitliği önemsemek
Kendine olan güveni düşük olan insanlar sürekli kendilerini başkalarından daha kötü görürler. Sürekli kıyaslama yapma yoluna giderek gerçekleri ihmal ederler. Bakış açını değiştirmeli ve herkesin eşit olduğu inancına sahip olmalısın.
Senden daha iyi veya senden daha kötü olan biri yoktur. Zihinsel anlamda kendini buna hazırlarsan zahmetsiz bir biçimde kendine olan güvenini yükseltmeyi başarabilirsin. Bir başka ifadeyle, özgüvenli olmak istiyorsan başkası olmaya değil kendin olmaya çalışmalısın.
Özgüven kazanmanın en güçlü 15 yolu
Özgüven kazanmak istiyorsan öncelikle elbette bu fırsatı kendine tanımalısın. Özgüvene sahip olan insanlar güven konusunda başkalarına öncülük ederler. Bu insanlar hayatlarında yer alan korkularla yüzleşmeyi ve risk almayı başarabilen insanlardır.
Özgüven konusunda problem yaşamak bunu hayat boyu sürdüreceğin anlamına gelmez. Özgüven öğrenilebilen, kazanılabilen ve geliştirilebilen bir şeydir. Önemli olan “kendine inanmak” ve özgüven kazanma konusunda yapabileceklerini bilmektir. Bunun için ilk olarak aşağıdaki önerilerime göz atabilirsin.
Olumsuzluktan uzaklaşmalısın
Özgüven sahibi olmak istiyorsan kendi çevreni gözden geçirmelisin. Arkadaşların ve aile bireylerin arasında sürekli olumsuz konuşanlarla arana mesafe koymayı denemelisin. Bu zor bir adımdır ama kendini bu insanlardan uzak tutarak özgüven yükseltme konusunda çok önemli bir adım atabilirsin.
Her zaman olmasa bile genelde olumlu olmaya çalışmalısın. Diğer insanlarla kurduğun etkileşimlerde her zaman olumlu yaklaşımlara sahip olmalısın. Çalıştığın işte bir sonraki proje için her zaman heyecanlı olmalısın. Hayatındaki problemlere değil bu problemlerin çözümlerine ve olumlu değişimlere odaklanmalısın.
İmajını değiştirmelisin
İmaj söz konusu olduğunda duruş, gülüş, göz teması ve konuşma dili gibi çeşitli faktörler işin içerisine girer. İlk olarak duruşundan başlamalısın ve insanlara duruşunla kendine güvendiğini ispat etmelisin. Gülmek ise kendini iyi hissetme için ihtiyaç duyacağın bir niteliktir. Her zaman gülümsemeye çalışmalısın.
İnsanlarla iletişim kurduğun zaman onların gözüne bakmalısın. Bu senin kendine güvendiğini gösterecektir. Hızlı değil yavaş konuşmalısın. Hızlı konuşmak hem seni anlaşılmaz kılacak hem de kendine çok fazla güvenmediğini ispat edecektir. İmajınla ilgili bu ipuçlarını değerlendirerek özgüven kazanma konusunda oldukça güçlü bir adım atmış olursun.
Başarısızlığı reddetmelisin
Gerekmediği müddetçe asla pes etmemelisin. Başarısızlığı her zaman reddetmelisin. Hayatta hemen hemen her şeyin çözümü vardır. Bu durumda karamsarlığı benimsemek yerine savaşmayı tercih etmelisin. Başarılı olmak özgüvenini geliştirme konusunda sana fazlasıyla yardımcı olacaktır.
Düşük özgüvene sahip olmak başarısızlığın oluşturduğu olumsuz düşüncelerle sarılı bir hayata sahip olunduğunda ortaya çıkan bir durumdur. Sürekli bir şeyler için kendini suçluyorsan ve yapman gerekenleri yeteri kadar yapmıyorsan özgüvenin düşük olabilecektir. Kendine bir çıkış yolu bulmak adına başarı için çaba göstermeli ve savaşmaya çalışmalısın.
Öğrenmenin değerini bilmelisin
Bir şeyler öğrenmeye çalışmak kendine olan güvenini tazelemek ve güçlendirmek için gereklidir. Bunun için pahalı kurslara veya yeni eğitim alanlarına pek gerek yoktur. Ücretsiz kursları kullanmaya çalışabilirsin. Buna alternatif olarak kitaplardan yararlanıp yeni bilgiler edinmeye çalışabilirsin.
Yeni şeyler öğrenmek zihninin her zaman aktif kalmasını sağlar. Kendine olan güvenini bu şekilde perçinlemek mümkündür. Bunu paslanmış bir makine ile bakımı yapılmış bir makine ile kıyaslayabilirsin. Düzenli bakımı yapılan makine tıkır tıkır çalışmaya devam eder ama paslanmış olan makine verimlilikten epey uzaktır.
Her zaman hazır olmalısın
Hayatta bir şeyler öğrenmek istiyorsan ne yapmalısın? Elbette onu öğrenmeye hazır olmalısın. Özgüven buna benzer bir şeydir. Eğer özgüvenini geliştirmek veya özgüven kazanmak istiyorsan ilk olarak onu kazanmaya hazır olmalısın.
Kendini buna hazır tutman halinde özgüven kazanma mücadelen için çok daha güçlü olabilirsin. Ayaklarının yere sağlam basmasını istiyorsan yapacakların konusunda bilgini geliştirmen gerekir. Bu iki niteliği bir araya getirmeyi başardığın zaman özgüvenin kendiliğinden gelişecek ve artış gösterecektir.
Yardımsever olmalısın
Yardımsever birisi değilsen kendine güvenmek gibi bir lükse sahip olmazsın. Yardımseverlik bu gücü sessiz ama güçlü bir biçimde destekler. Bunun temel sebebi ise başkalarına yardım ederken aynı zamanda kendine yardımcı olabilmek için çözümler üretme şansına sahip olmandır.
Başkalarının yapmak istemediği ama yapabileceğin tarzda şeyleri onların yerine yapabilirsin. Özellikle zaman açısından problem yaşayacak olan insanlara bu konuda yardım eli uzatabilirsin. Yardım etmek seni mutlu eder ve mutluluk zihnin ile ruhunun diri kalmasına destek olarak daha iyi bir insan olmanı sağlar.
Egzersizlere vakit ayırmalısın
Spor veya egzersiz hangisini tercih edeceğin sana kalmış bir durumdur. Burada önemli olan psikolojik olarak kendini iyi hissedeceğin davranışta bulunmaktır. Steve Errey tarafından aktarılan ve Organic Authority sitesine dayandırılan bilgiye göre düzenli egzersiz yapmak kendini iyi hissetmeni sağlayan önemli bir etkendir.
Tekrar belirtmem gerekirse, ağır spor yaparak vücut şampiyonasına falan hazırlanmana gerek yoktur. Önemli olan düzenli olarak hareket etmek, kendini iyi hissetmek ve daha sağlıklı bir vücuda sahip olmaktır. Bunu başarırsan kendini iyi hissettiğin için kendine olan güvenini yükseltebilirsin.
Oyunlaştırmaya başvurmalısın
Bazen hayatında olması gerektiğini düşündüğün pek çok farklı şey bulunabilir. Bunlar hayatında yoksa önce sebebini düşünmelisin. Olsalardı hayatına yapacakları katkıyı hesaplamalı ve gerekliyse oyunlaştırma yoluna başvurarak bunları hayatına kazandırmaya çalışmalısın.
Örneğin, iş yerinde sürekli aynı şeyleri yapıyorsan bu seni bir süre sonra tükenmişliğe doğru götürecektir. Kimse her gün aynı tarz veri girişleriyle uğraşmaktan keyif almaz. Böyle durumlarda oyunlaştırmayı devreye sokmayı denemelisin. Mesela, 1 saatlik işi 45 dakikada bitirme hedefini yerine getirmeye çalışabilirsin.
Gereksiz şeylerden kurtulmalısın
Hayatında pek çok gerekli veya gereksiz şey vardır. Gereksiz olanlar aslında tolerans göstererek hayatında tuttuğun şeylerdir. Bunların bir listesini oluşturmalısın ve listeyi oluştururken değer sırasını gözetmelisin. Bu listeyi bilgisayar veya telefon ekranında yazmamalı, bunun yerine kağıt kalemle oluşturmaya çalışmalısın.
Kağıt ve kalem kullanman durumunda yazdıklarını çok daha kolay bir biçimde özümsemen mümkündür. Senin için önemli olan ve tolerans göstermeye devam etmen gerekenleri listenin en altında tutmalısın. Daha sonra en üstten başlayarak listedekileri hayatından çıkarmalı veya onlarla etkileşimini azaltmayı denemelisin.
Kendini ödüllendirme yoluna gitmelisin
Hayatta başardığın her şeyin bir değeri vardır. Bu değerin kıymetini bilmelisin. Ne kadar küçük olursa olsun başarılarını ödüllendirme yoluna gitmelisin. Başarılarını düşünmek, onlarla gurur duymak ve bunun için kendine ödül vermen sağlıklı bir yöntemdir.
Kendini ödüllendirirken aşırıya kaçmaktan uzak durmalısın. Küçük başarıların ödülü küçük, büyük başarıların ödülü ise büyük olmalıdır. Bu dengeyi koruyamazsan ödül dengesizliği kendine olan güvenini yükseltmek yerine onu aşağı çekmene neden olabilecektir.
Yeni insanlarla tanışın
Fırsatın olduğu zaman yeni insanlarla tanışmaya çalışmalısın. Bunu yaptığın zaman kendi çizgilerinin dışına çıkmayı başarmış olursun. Böylece kendine duyduğun güveni ispatlayabilir ve sınırlarını aşarak bu güveni geliştirebilirsin.
Yeni insanlarla tanışmanın en iyi yolu çeşitli sosyal etkinliklere katılmaktır. Sosyal etkinliklere katıldığın zaman tanıdığın insanlarla değil aynı zamanda tanımadığın insanlarla vakit geçirmenin yollarını bulmalısın. Böylece yeni insanlarla tanışma ve kendine olan güvenini ispat etme konusunda ileri doğru önemli bir adım atabilirsin.
Zorluklardan kaçmamalısın
Bir şeyleri yapmaya çalışırken zorluklarla karşılaşabilirsin. Bunun oldukça doğal bir durum olduğunu bilmelisin. Her ne kadar tepki göstersen bile onu yapmaya devam etmen gerekir. Bu adımı atamazsan kendine duyduğun güvensizliği ispatlamış olursun.
Yapmak istemediğin bir şey söz konusu olduğunda onu yapmamak için çeşitli bahaneler üretebilirsin. Zaman zaman ürettiğin bu bahaneler seni dahi şaşırtabilir. Bahane üretmek yerine söz konusu işi yapmanı kolaylaştırmak için yeteneklerini geliştirmeye çalışmalısın.
Kendini gülümsetmelisin
Gülümsemek her zaman ihtiyaç duyacağın bir şeydir. Kendini gülümsetmek aynı zamanda kendine duyduğun güveni yükseltmenin en önemli yollarından biridir. Bunun için gülümsemeni sağlayacak bir şeyler yapmalısın. Belki birisine teşekkür edebilir veya birisinden teşekkür mesajı almak için çaba gösterebilirsin.
Motivasyon hayatın her alanında ihtiyacın olacak şeylerden biridir. Motivasyonunun üst seviyede olması demek her işi daha kolay bir biçimde yerine getirmen anlamına gelir. Kendine güven duyarak hareket etmek istiyorsan mutlaka gülmenin tadını çıkarmalısın.
Düşünürken aşırılıktan uzak durmalısın
Pek çok zaman iki kez düşündüğün anlar olmuştur. Bu anlar hayatını zorlaştıran durumlardır. Aşırı düşünmede neden olabilecek durumlardan olabildiğince uzak durmaya çalışmalısın. Bunun sebebi iki kez düşünmenin ve aşırı düşünmenin çok yıpratıcı olmasıdır.
Bir şeyi düşünürken net olman gerekir. Her ne kadar tüm alternatifleri gözden geçirmek doğru olsa bile kararını verip harekete geçmen daha doğrudur. Çünkü bir şeyle uğraşırken alternatife yönelik pişmanlık duymak kendine olan güvenini azaltacak bir etkendir.
Başkalarını etkilemeye çalışmamalısın
İnsanların istediği gibi davranmak gibi bir hata yapmamalısın. Onların istediği gibi davranırsan kendin olmaktan uzaklaşırsın. Farklı rollerde farklı bir insan gibi davranmaya çalışırsın ve bu durum kendini olduğundan daha farklı biri olarak görmene neden olur.
Her zaman kendin olmalısın. Kendine güvenini bu noktadan itibaren geliştirmeye çalışmalısın. İnsanlara karşı olumlu davranışlarda bulunursan olmadığın bir kişi gibi davranmaktan kendini kurtarmış olursun. Sırf başkalarını etkilemek için olmadığın birisi gibi davranmamalısın.
Yetersiz olduğunu düşünmemelisin
“Yapamam”, “başaramam”, “olmaz”, “beceremem” gibi düşüncelere sahip olduğun her dakika duraklayıp neler olup bittiğini anlaman gerekir. Bir işi yapmak için yetersiz olabilirsin ama bu her zaman yetersiz olacağın anlamına gelmez. Çünkü kendini geliştirme konusunda fırsat elde edebilirsiniz.
Zihnini neyle beslersen o şekilde hareket edersin. Bu nedenle olumlu, dinamik ve gelişime açık olmalısın. Bunu başarabilirsen kendine olan güvenini toparlayabilirsiniz. “Özgüvenli olamam” dememelisin “özgüvenli olmaya çalışmalıyım” diyerek gelişim yöntemlerini öğrenmelisin.
Umarım bu bilgiler özgüven kaznama konusunda sana yardımcı olabilecektir. Aklına takılan bir şeyler varsa bunları yorum olarak bana ulaştırabilirsin. Yazımı beğendiysen arkadaşlarınla paylaşabilir ve yazılarımdan haberdar olmak için aşağıdan ücretsiz abonelik gerçekleştirebilirsin.
Merhaba sayfanızı yeni görüyorum. Ve bende yazmak istedim sizinle paylaşmak istedim. 20 yaşındayım sizce bu saatten sonra özgüven dediğiniz şey bende olur mu? Kendime hiç güvenmiyorum çekingenim farklı bir ortam girdiğimde konuşamıyorum bile.. mesela erkek arkadaşım üniversite ögrencisi bende okul okumadığım için kendimi hep kıyas yapıyorum arkadaşlarıyla falan hep şöyle söylüyorum onlar okumuş mantıklı ben konusmayayim ya sacmalarsam gibi şeyler bana yardımcı olur musunuz?
Merhaba,
Özgüven konusunda tereddüt etmeden yola çıkın yani yaşınızı çok problem etmeyin. İnsan elverişli durumlar söz konusu olduğu sürece her yaşta bir şeyler öğrenebilir. Diğer mesela gelince bunun sebebi elbette kendinizi yetersiz görmeniz. Ancak aklınızda bu tür bir sınıfsal farklılık oluşturmaktan kaçınmanız gerek. Derinlemesine araştırma yapmadığımı söylemeliyim ama yüzeysel olarak insanların bu eğitim farklılığı konusunda biraz problem yaşadığını söyleyebilirim.
Özellikle bir ilişkide kadının eğitim düzeyi daha yüksekse daha sonradan problem çıkma olasılığı çok daha fazladır. Bunu cinsiyetçi bir yaklaşım olarak görmeyin. Sadece daha önce okuduklarım üzerinden bir aktarma yapıyorum diye düşünün. Kendinizi kıyaslama yoluna gitmeniz son derece yanlıştır çünkü diğer insanlarla aynı tabanda değilsiniz. Erkek arkadaşınız sizin için bir eşitlik ifade etmemeli, tamamlayıcılık ifade etmelidir. Bakış açınızı değiştirirseniz bu konuda biraz daha rahat edersiniz. Diğer taraftan bir şeyleri yanlış söylediğiniz zaman erkek arkadaşınız bunu düzeltme yoluna gitmeyip yüzünüze vuracaksa zaten en başından yanlış yoldasınız demektir.
Sağlıcakla kalın, hayat boyu başarılar dilerim.
Erkek arkadaşıma bu konuyu açmıştım ben okumuyorum okumadım senin için problem olur mu o öyle birşeyin olmayacağını söyle yaklaşık 1 yıldır konuşuyoruz eğer öyle bir sıkıntım olsaydı en başından seninle konuşmazdım diyor. O da bir gün bana özgüven eksikliğimin olduğunu söyledi kimseyle kendimi kıyaslamamam getektiğini söyledi arkadaşlarım okumuş diye kendini düşük görme demişti çok utandım o gün bana öyle şeyler söylerken. O aksine hiç birşeyi yüzüme vurmuyor hep benim yanımda söylediklerinize benzer şeyler söyledi. Ama işte ben kafaya takıyorum. Söyledikleriniz için çok teşekkür ederim..😊🤗
Merhaba,
Rica ederim. Belki çok daha fazla şey bile söylenebilir. İnsanların sizin hakkınızda düşündüklerini pek önemsemeyin. Kendi yaşantınıza bakıp hayatın tadını çıkarmaya çalışmalısınız.
Sağlıcakla kalın, hayat boyu başarılar dilerim.
Merhaba Kaan, son yazını okudum tam da o konuyla ilgili bi şeyler düşünüyordum. Kesinlikle doğru tespitler yapmışsın.Neden psikoloji okumayı düşünmüyorsun? Bi hatırlatayım dedim:) başarılar💙
Merhaba,
Artık yeni bir üniversite maratonunu kaldırabilecek kadar bol vakte sahip değilim. Mevcut çalışma düzenime dahi zor yetişiyorum. Psikoloji okumak isterdim ama treni kaçırdık diyelim. İyi dileklerin için çok teşekkür ederim.
Sağlıcakla kalın, hayat boyu başarılar dilerim.
Merhabalar, aslında son bir kaç yıl öncesine kadar kendinle alakalı hiç bir sorunum yokken en çok kendimden rahatsız olmaya başladım. İş yerinde normal yaşantımda her şeyi her cümleyi kafama takıp o anda veremediğim cevapa ve pasitliğime kızar durur oldum kendimle alakalı hep daha iyisini isterken her seferinde aynı sorunla baş başa kalıyorum hiç tanımadığım bi insanın veya en yakın arkadaşımın lafını bile kafama takıp saatlerce hatta tüm günüm bu yüzden kötü geçiyo daha güçlü bir karaktere sahip olmak istediğimi düşünüp kendimce bacaramadığımı gördükçe kendimle kavga içinde oluyorum. O sana bunu diyemez buna böyle cevap vermelisin gereken cevapı vermen gerekiyo bu böyle olmalı bunu böyle yapıcaksın seninle kimse emri vaki konuşamaz seni tersliyemez gibi şeyler düşünüyorum evet ama gerçek hayatta karşı karşıya kaldığımda o anda bir panik ile gerektiği gibi davranamayıp cevap veremiyorum ve sonra kendimle savaşım başlıyo ve yakın arkadaşımda çok yumuşak yüzlü olduğumu söylüyo herkese herşeyi söyliyemediğimi hani her şeyi biriyle konuşurken her konuyu uzatır gibi hissediyorum bu yüzden yaklaşık 13 kilo aldım ve bu gibi her olumsuzlukta daha çok yemek yiyip kendimle kavga ediyorum ve gerşeyi kafama takar oldum kendimi bu yönde değiştirmek istedikce her seferinde aynı şeylerin tekrarlanmasından bıktım ve yoruldum. Bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim
Merhaba,
Bu konuda yalnız değilsiniz. En azından bugüne kadar bana mesaj göndermiş olan pek çok kişi sizinle aynı problemi yaşıyor. Bunun nedeninin ne olduğunu bilmiyorum yani neden kendinizi “pasif kalmak” gibi bir kalıba sokuyorsunuz buna anlam veremiyorum. Bu bir karakter durumudur. Her insanın karakterinde sesi çok çıkan bir birey olmak gibi bir şey yoktur. İş hayatı demişsiniz mesela özel sektörde çalışıyorsanız sizin için zor olmalı. Orada rekabet çok daha fazla olduğundan yükselmesi, terfisi veya primi gibi şeyler işin içerisine girdiğinde herkes herkese düşman gibi davranır. Sonuç olarak daha fazla konuşan kişinin daha başarılı olduğu izlenimi ortaya çıkar. Peki öyle midir? Gerçekten böyle midir? Beceriksiz bir lider veya yöneticisi varsa evet böyledir.
Her neyse konuyu çok fazla dağıtmayayım. Her şeyi kafaya takan biriyseniz bunun altında yatan sebebi bulmak durumdasınız. Bu sebebin sizin açınızdan çok açık olduğunu söylemem mümkün değil ama genelde şöyle diyebilirim: her zaman en iyisi olsun istersiniz ama en iyisi olmayınca bunu kafaya takarsınız veya her zaman bir sonraki en iyi şeyi yapmak istersiniz ama yine olmayınca kafaya takarsınız. Bunun temelinde ise endişe vardır. Endişelendiğiniz için tepki olarak bunları yansıtırsınız ama bu yaptıklarınız nafile tepkiden başka bir şey değildir. İşin içine biraz da stres girince yaşadığınız takıntılı düşüncelerin dozu artış gösterir.
Bunu nasıl aşarsınız? Aklınızdaki en önemli soru bu bundan eminim ama bunu benim yönlendirmemle aşabilmeniz mümkün değil. Bir süre “bırak gitsin” tarzı pratikler yapmayı deneyebilirsiniz. Değiştiremeyeceğiniz bir şeyi kafaya takmaktan vazgeçmek ilk adım olur. Birinin davranışı hoşunuza gitmiyorsa “bırak gitsin” dersiniz, o kişiyle aranıza mesafe koyarsınız. Onun davranışları sizin kontrolünüz değildir. Bunu yaşantınızdaki diğer etkenlere uyarlamaya çalışabilirsiniz ama bence en kısa sürede profesyonel destek almalısınız. Böyle giderse hem zihinsel hem fiziksel olarak sağlıksız bir bireye dönüşeceksiniz.
Sağlıcakla kalın, hayat boyu başarılar dilerim.
Bilgileriniz gayet nette ama biz öğrenciler için içinde bulunduğumuz gelecek kaygısı ve 21 yy getirdiği bunalım altında üniversite iş adımları açısından ne yapılabilir.. Yani birçok şey üzerinden nasıl daha üretken verimli olabiliriz üni okuyup işsiz kalmakmı yoksa mantıklı bir çabayla iş hayatımı?
Merhaba,
Sorunuzun cevabı ikisi değil. Sorunuzun cevabı “yeterlilik” ile alakalı. Hayatınıza yettiği kadar yaşamaya alışmak zorundasınız. İlkokul, ortaokul, lise, lisans, lisansüstü eğitim düzeylerinden hangisinin size yeteceğini düşünüyorsanız hedefiniz o olmalı. İş konusunda da benzer durum geçerlidir. Çok büyük bir şirkette çok önemli bir pozisyonda görev alıyor olabilirsiniz ama bu size mutluluk getirmiyorsa hayatınızdan problemler eksik olmaz. Hayatınızda bir denge kurmalı ve hedeflerinizi ona göre belirlemeye çalışmalısınız. Kısacası “ne istediğinize” karar vermelisiniz. Bu soruya cevap bulabilmek bireysel olarak sizi ilgilendirir. Buna ben bir cevap veremem maalesef.
Merhaba yazılarını çok dikkatli bir şekilde okudum ama ben sorunumun daha farklı olduğunu düşünüyorum. En büyük sıkıntım aile ve sonrasında arkadaşlarım. Kısaca insanlarla olan ilişkilerim. Aileme karşı bir türlü sıcak olamıyorum, dışarı çıktığımda insanların bana her bakmasında rahatsız oluyorum eve dönmek için can atıyorum, arkadaşım yok diyemem ama geri plana atılan hep ben olurum bu vb durumları değiştirmem de bana yardımcı olur musunuz?
Elimden geleni yaparım ama kafamı kurcalayan bir nokta mevcut. Hem dışarı çıktığınızda eve dönmek istiyorken hem nasıl ailenize karşı sıcak birisi olamıyorsunuz? Bu kısmı tam olarak anlayabilmiş değilim maalesef. Biraz daha detay verebilirseniz çok iyi olur. Sosyalleşme konusunda problem yaşıyor olabilirsiniz. En azından ilk izlenimim o şekilde.
Ailemi seviyorum onları sevmeme gibi durum söz konusu değil ama yakınlık kuramıyorum aramızda duygusal anlamda bağ yok.
Merhaba,
Böyle bir durumun oluşmasında sorumluluk sahibi siz misiniz yoksa onlar mı? Bir insanın ailesiyle arasında duygusal bağ oluşmamasına neden olabilecek çok farklı faktörler vardır. Sizin aklınıza gelen, şundan dolayı bu yakınlık oluşmuyor dediğiniz bir durum var mı? Eğer varsa daha önce bunları çözmek için bir şeyler yaptınız mı? Yapmadıysanız neden yapmadınız? Tüm bu sorulara bir cevap bulmalısınız.
Sosyalleşme konusunda yine benzer sorulardan söz edebilmek mümkün. Bu konuda ne kadar çaba gösterdiniz? Önünüze ne tür engeller çıktı? Bu engelleri aşmak için eler yaptınız? Bunun gibi pek çok soruya cevap bulmalısınız. Kendinize bu gibi sorulardan oluşan bir liste oluşturup her birisine cevapları samimi ve dürüst bir biçimde vermeye çalışmalısınız. Daha sonra verdiğiniz cevapları olmak istediğiniz kişiyle karşılaştırıp boşlukları doldurmalısınız.
Birçok yazı okudum.Ancak yazılarınız, nedenini bilemesem de, beni etkiledi.Teşekkürler.
Değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Elimden geldiğince edindiğim bilgileri herkesle paylaşmaya çalışmaktayım.
Dikkate aldığınız için teşekkürler yorumunuzu kızım lada paylaştım ve kendine bırakıyorum yazışırsa tatbiki sevinirim kendin tam olarak ifade edemediğini düşünüyorum kendiyle barışık değil sanırım geçmişe dayalı tedavi süreci devam ediyor ama mutsuz umarım bu yazdıklarınızı dikkate alır silkinir ve sizinle irtibata geçer önerilerinize katılıyorum
Rica ederim, yardımcı olmak benim için bir vazifedir. Her zaman buralarda olacağım, umarım kızınız bana ulaşmaya çalışır.
Merhaba yazılarınızı dikkatle okuyorum öz güven hakandı benimde bir sorum olacak kızım hakkında sorunlu bir çocukluk dönemi geçirdi küçüklükten beri psikoloji olarak aile sorunları ortamından dolayı 78 doğumlu şu anda destek alıyor fakat o zamandan bu zamana süre gelen psikolojiyi bir türlü yenemedi burada benim değinmek istediğim bu rahatsızlığı kabullenmedi hiç bir çaba olmadığı gibi zaman zaman çöküntü içinde mutsuz ve öz-güveni olmayan yaptıklarından hoşnut olmayan bunun için nasıl bir yol çizmeliyiz yazılarınızdan yola çıkarak okuması için öneride bulun samda reddediyor önerilerin ne olur teşekkürler
Merhaba,
Durumu anlıyorum ama muhtemelen kendinde bir eksiklik hissettiği için kabullenmekte zorlanıyordur. Kendisi benimle iletişim kurabilirse onu daha iyi anlayabilirim. Bu şekilde bir şey söylemem doğru olmaz. [email protected] adresine e-posta atabilirse onunla konuşmaya çalışabilirim. Belki çevresindeki insanların yaklaşımlarından hoşlanmıyor olabilir, belki daha farklı bir problemi olabilir ama mutlaka kendini bu kadar geri çekmesini gerektirecek bir şey olmalı. Yoksa kimse daha iyi olabilecekken kendini bu iyilikten mahrum bırakmak istemez.