Bir anda başın döndü ve anlık sinire yenik düşerek sevgiline onu yaralayacak bir şey söyledin. Şimdi ise özür dilemen gerektiğini biliyorsun. Fakat bunu nasıl yapacağını düşünüyor olabilirsin. Bu konuda yalnız olmadığından emin olabilirsin. Birçok insan aynı problemi yaşar.
Dünya üzerinde sayısız insan sevgilisinden özür dilemek için kendisiyle mücadele içerisindedir. Temel problem sevdiğin birine vermiş olduğun zarardan ötürü utanç duyuyor olmandır. Bunu aşamadığın için özür dilemek zor gelir. Fakat aşağıdaki adımlar sana yardımcı olacaktır.
1. Sakinleşmeye çalışmalısın
Dürüst olmak gerekirse, öfkeli ve hala tartışmaya açık bir biçimde hareket ettiğin sürece bir sonuç alman mümkün olmayacaktır. Bu nedenle kendini sakinleştirmek faydalı olacaktır. Egzersiz yapmak, yürüyüşe çıkmak, müzik dinlemek, kitap okumak gibi çeşitli şeyler yapıp sakinleşmeye çalışabilirsin.
Sakinleşmek için çaba harcamayı düşünmezsen maalesef özrünün kabul edilebilir bir tarafı olmayacaktır. Dolayısıyla atman gereken ilk adım bu olmalıdır. Sakinleştikten sonra sevgiline yaklaşmayı düşünmeli ve özür dilemek için kendini hazırlamaya çalışmalısın.
2. Samimi olmalısın
Üzgün olduğunu dile getirsen bile bu konuda samimi olmalısın. Sevgilin samimi olmadığını anlarsa işleri daha kötü noktaya götürebilirsin. Bu şekilde davranan kişiler ilişkide yer alan gerginliğin üzerinden atlamak isterler.
Gerçek bir özür, üzerinde iyi düşünülmüş bir özürdür. İçi boş bir özürle sevgilinin kapısını çalarsan sadece bir miktar zaman kazanmış olursun. Fakat samimi bir şekilde özür dilersen hem günü kurtarırsın hem de ilişkinin geleceğine olumlu bir katkı yapmış olursun.
- “Fakat” kelimesini kullanmaktan kaçınmalısın.
- Hatanız için affedilmeyi istemeli, bunun için özür dilemeli ama bu konuda ısrarcı olmamalısın.
- Davranış için sevgilini suçlamamalısın. Söylediğin ve yaptığın şeylerin sorumluluğunu almalısın.
- Sevgilinin sabır dolu davranışı için memnuniyetini dile getirmelisin.
Tüm bunlar özür dilerken daha samimi olmanı sağlayacaktır. Bunları uygulanması gereken kurallar olarak düşünebilirsin. Her birine ne kadar uyum sağlarsan söyleyeceğin özrün değeri bir o kadar daha yüksek olacaktır.
3. Hızlı hareket etmelisin
Bir hata yaptığını anlamak çok uzun sürmez. Bu nedenle özür dilemen gerektiğini bilmen de pek uzun sürmeyecektir. Özür dilemen gerektiğinde olabildiğince hızlı hareket etmen gerekir. Aksi durumda sevgilinin gözünde problem hızla büyümeye devam edecektir.
Hızlı bir şekilde hareket etmek hızlı onarım gerçekleştirmek anlamına gelir. Başarılı ve uzun vadeli bir ilişkinin en ayırt edici özelliklerinden biri budur. Sevgilinle arandaki problemi çözmek için ne kadar uzun süre beklersen ilişkinin refah düzeyini bir o kadar tehdit etmiş olursun.
4. Sorumluluk almalısın
Her ne kadar tartışma birinin söylediği ve yaptığı bir şey yüzünden başlamış olsa bile, tartışma ilerledikçe sevgilin de sana istenmedik şeyler söylemiş olabilecektir. Benzer şekilde senin de ağzından istenmeyen daha fazla kelime çıkmış olabilir.
Bu gibi durumlarda kendine ait olanlar için sorumluluk alman gerekir. Tartışmaya katkının ne olduğunu bulmalısın. Seni daha fazla şey söylemeye ikna eden durumun ne olduğunu anlamalısın. Bunun için kendine biraz zaman ayırmayı düşünmelisin.
Çeşitli hassasiyetlerden ötürü seni daha fazla şey söylemeye ve daha kırıcı olmaya iten nedenler hakkında fikir sahibi olamazsan bir sonraki adım için hazır olamazsın. Ayrıca benzer tetikleyici unsurlar söz konusu olduğunda farklı yaklaşımlar sergileme fırsatı elde edebilirsin.
5. Kelimelere dikkat etmelisin
Sevgilinden özür dilerken kelime seçimi inanılmaz derecede önemlidir. Yanlış kelimeleri kullanmaktan olabildiğince kaçınmalısın. Çünkü yanlış kelimeleri kullandığın zaman özrün küçümseyici ve samimiyetsiz görünmesine neden olabilirsin.
Özür dilerken özellikle “ben” kelimesi yerine “sen” kelimesini kullanmaya çalışman gerekir. “Sanırım bana kızgınsın” demek yerine “Canının acıdığını hissediyorum.” demelisin. Böylece durum karşısında belirli bir sorumluluk almış olursun.
Bunun dışında özür dilerken “ama”, “ancak” ve “eğer” gibi kelimeleri kullanmamaya çalışmalısın. Bu kelimeler özrün değerini azaltacak kelimelerdir. Dolayısıyla ne yaptığını iyi bilmen açısından bu kelimelerden uzak durmalısın.
6. Teslim ettiğin değeri düşünmelisin
Kelimeler ne kadar önemli olursa olsun aynı zamanda beden diline, ses tonuna, ses yüksekliğine ve göz temasına dikkat etmek de önemlidir. Bu açıdan özür dilemeye çalışırken belirli şartları yerine getirmek durumunda kalabilirsin.
Gülümseyerek konuşma, yumuşak ifade ve nazik bir ses tonu, sevgilin için tehdit unsuru olmadığını gösterecek yaklaşımlardır. Kelimeler ne kadar önemli olursa olsun öfkeli bir ifadeyle gidersen alacağın cevap çok daha net bir biçimde belli olacaktır.
Bu tür sinyaller önemli olduğu için özürler her zaman yüz yüze yapılmalıdır. Mesajla veya telefonla özür dilediğin zaman özrün değerini düşürmüş olursun. İletişimin büyük bir kısmının sözsüz iletişim ile yapıldığını unutmamalısın.
7. İpuçlarını aramalısın
Sevgilinin sözlü olarak seni affettiğini söylemesini beklemeden konuşma sırasında çeşitli ipuçlarını aramayı düşünmelisin. Bu ipuçları sayesinde affedilip affedilmediğini daha net anlayabilirsin. İyi bir şekilde özür dilediğin zaman ipuçlarını çok daha kolay yakalarsın.
Sevgilinin yüzünde ve beden dilinde bir rahatlama olduğunu hissedersen özrünün kabul edildiğini anlayabilirsin. Özellikle derin bir şekilde nefes aldığını görürsün. Sonra biraz gülümsediğini ve omuzlarını gözle görülür bir biçimde gevşettiğini fark edersin.
8. Sabırlı olmalısın
Özür diledikten sonra yukarıda yer alan ipuçlarının herhangi birini yakalama fırsatın olmadıysa sevgilin seni henüz affetmeye hazır değil demektir. Bu durumda tek yapman gereken Jamie Friedlander‘ın dediği gibi sabretmektir.
Sevgilin affetmeye hazır değilse açık uçlu sorular sorarak nedenini anlamaya çalışman gerekir. Sevgilin seni hemen affetmezse bu kin tuttuğu anlamına gelmeyecektir. Affetmek hemen gerçekleşen bir iş değildir. Zaman durumu insandan insana değişiklik gösteren bir şeydir.
Sevgilin seni affetmeye hazır değilse sakin kalmalısın. Öfkeli bir tavır sergilemeyi tercih edersen en başından her şeyi kaybetmiş olursun. Affetmeye hazır değilse sevgiline meydan okumaya çalışmamalısın. Bu işleri biraz daha berbat etmek anlamına gelir.
9. Her şey için özür dilememelisin
Özür dilemek bir küçüklük veya zayıflık göstergesi değildir. Fakat insanların bunu her zaman bu şekilde algıladığını söylemek doğru değildir. Dolayısıyla her şey için, özellikle aşağıdaki gibi durumlar için özür dilemeyi düşünmemelisin.
- Hobilerin: Sağlıklı bir ilişki içinde olmak tutkularını destekleyen biriyle olmak demektir. Seni mutlu eden şeyi yapmak için biraz zaman ayırdığında özür dilemene gerek yoktur.
- Fikirlerin: Sevgilin hemen hemen her konuda seninle aynı fikirde olmak zorunda değildir. Fakat görüşlerine saygı göstermelidir. İnandığın şeylere sadık kalmayı tercih etmelisin.
- Acayiplikler: Gerçek kimliğini yansıtmak ilişkideki en önemli şeylerden biridir. Sevgiline göre “acayip” gözüken davranışların ve özelliklerin varsa bunlar için özür dilemene gerek yoktur.
- Önemsizler: Etrafındaki kişilere zarar vermediğin sürece yaptıkların için özür dilemene gerek yoktur. Yaptığın küçük hata masum bir hata gibi görünüyorsa bu konuda özür dilemeyi düşünmemelisin.
- Yapmadıkların: Bazen sadece kavga etmekten kaçınmak için yapmadığın bir şey için özür dilemek daha kolay gibi görünebilir. Bu boş özür, ilişkine faydadan çok zarar verecek bir şeydir.
Başkasına zarar verdiğinde üzgün olmak tamamen normaldir. Sevgiline karşı kırıcı bir şey söylemediysen çoğu zaman özür dilemene gerek kalmayacaktır. Bir ilişkinin tamamen sevgi ve destekle ilgili olduğunu unutmamalısın.