Dürüst olmak gerekirse 15-20 yaşlarımda tembel ve biraz uyuşuk biriydim. Hiçbir zaman atik birisi olamadım. Okuldaki ödevlerimi iyi bir şekilde halledecek zamana sahip olmama rağmen hep son anın gelip çatmasını beklerdim. Zaman geçti, bu durum yük olmaya başladı ve tembellikten kurtulmaya karar verdim.
Tembellikten kurtulmak istiyorsan işin çok kolay olmayacağını bilmelisin. Bazı insanlar tembel olmaya daha meyillidirler. Yüksek üretkenliğe sahip insanlar bile zaman zaman tembel olmayı tercih edebilirler. Tembellik senin için büyük bir sorunsa, şimdi, tembellikten kurtulmak için kendini hazırlamanı öneririm.
Kendine iyi davranmalısın
Son zamanlarda kendini çok tembel hissediyorsan bu konuda kendine aşırı yüklenmeye çalışmamalısın. Bunun sana hiçbir faydası olmayacaktır. Harekete geçmek için kendi kendine biraz debelenmek gerektiğini düşünebilirsin. Nitekim, bu bazen işe yarasa bile bazen işe yaramaz. Çünkü kendini suçlu ve başarısız ilan etmiş olursun.
Bu durumda harekete geçmek için motivasyonun çok düşük olacaktır. Sürekli bir şeyleri ertelemeye başlarsın. Çünkü bir şeyler denediğin zaman sonuç alamayacağına kendini inandırmış durumda olursun. Tembellikten kurtulmak istiyorsan öncelikle kendine saygı duymak zorundasın. Daha sonra yazının geri kalanında sunmuş olduğum önerileri kullanabilirsin.
Ufak bir adımla başlamalısın
Doğrusunu söylemek gerekirse kendi hayatını ilgilendiren herhangi bir problemde karşılaşacağın en büyük zorluk kesinlikle başlangıcı yapmak olacaktır. Yapman gereken iç dünyandaki direnci azaltmak ve harekete geçmeyi olabildiğince kolaylaştırmaktır. Bunu yapabilmek için ileriye doğru ufak bir adım atman yeterli olacaktır.
- Fazla kilolarından kurtulmak için spor mu yapmak istemene rağmen kendini aşırı tembel mi hissediyorsun? 5 dakikalığına dışarı çıkıp mahallede veya parkta koşu yapmanı öneririm.
- Bulaşıkların yıkanması gerek ama onunla uğraşmak için kendini tembel mi hissediyorsun? 5 dakikalığına bir şeyleri yıkayıp gerisini öylece bırakmanı öneririm.
- Yapman gereken bir ödev var ama tembellikten onu yapmıyor musun? 10 dakikalığına ödevine söylece bir göz atmalı ve bir şeyler karalamaya çalışmanı öneririm.
Buradaki üç örnekten herhangi birini yerine getirmen durumunda basit bir alışkanlık edinmek için ilk adımı atmış olursun. Bu tür yaklaşımları her gün kullanabilirsin. Örneğin, bir yazı yazmak istediğimde yukarıdaki örneklerde yer alan yaklaşımı uygularım. “10 dakika boyunca yazacağım.” dediğim zaman genelde başladığım işi bitirmek istediğimden işin sonunu daha çabuk getirmiş olurum.
En önemli şeye öncelik tanımalısın
Tembellik yaptığın zaman aslında kendi fişini çekmiş olursun. Bir başka ifadeyle kendini yorgun hissettiğin için dinlenmek istersin. Ama bunu herhangi bir suçluluk duymadan gerçekleştirmek çok önemlidir. Bu nedenle uzun vadede neyin önemli olduğunu belirlemeli ve bunlara öncelik tanımalısın. Böylece suçluluk duygunu olabildiğince azaltabilirsin.
Güne senin için en önemli olan şeyi yaparak başlayabilirsin. Fakat elinin altındaki görev ne kadar büyük olursa olsun tedirgin olmamalısın. Büyük parçayı küçük parçalara ayırarak işini kolaylaştırmalı ve daha sonra parçalardan ilkine odaklanmalısın. Bunu yaptığın zaman zihninin odaklanmasını sağlarsın ve işleri kolaylaştırmış olursun.
Henrik Edberg‘in belirttiği gibi bu tür bir yaklaşım ile günün tonunu belirlemiş olursun. Başlangıçta kısa süreli kazançlar elde edersin. Bu kazançlar günün geri kalanında çok daha motive olmanı sağlayacaktır. Günün ilk saatlerinde sosyal medyaya veya e-postalara dalış yapmak yerine (önemli olmadıkları sürece) gün içerisinde halletmen gereken ilk işe odaklanmayı düşünmelisin.
Dinlenme zamanları belirlemelisin
Tembellik hızlıca ortadan kalkacak bir şey değildir. Gün içerisinde işlerini hafifletmek için yapman gereken belirli aralar vermek olmalıdır. Örneğin, çok fazla yazıyla uğraşmam gerektiği zaman güne hızlı bir biçimde başlarım. En önemli olanları önceden hallederim. İşim bittiğinde akşamüstü olmuş olur. Basit bir biçimde kendime uzanacak bir yer bulurum ve kısa süreli bir uykuya dalış yaparım.
Bu benim yöntemim olmasına rağmen herkese uyan bir yöntem olmayacaktır. Herkesin ortam fark etmeksizin uygulayabileceği yöntem ise bundan biraz daha farklıdır. Örneğin, 30 dakika boyunca sadece işle ilgilendikten sonra kendine 10 dakika bir tembelleşme süresi tanıyabilirsin. Bu 10 dakikayı dinlenmek için geçirdiğin zaman çalışmalara devam etmek için gerekli enerjiyi geri kazanmış olursun.
Çok uzun gözüken çalışma saatlerini bu şekilde ufak parçalara ayırmış olursun. Bu sana kendini daha enerjik ve motive hissetme fırsatı tanır. Kendini dinlenmeye adadığın süre içerisinde ne yapacağın ise sana kalmış diyebilirim. Sosyal medyada gezinebilir veya telefonunda oyun oynamayı düşünebilirsin. Önemli olan rahatlamak ve kendine zaman tanımaktır.
Olası kaçamakları ortadan kaldırmalısın
Nerede ve hangi şartlar altında çalıştığını bilmiyorum. Fakat, bilgisayar başında oturup 20 dakika boyunca tamamen odaklanmış bir iş yapmak kolay olmayabilir. Özellikle tarayıcıda açık olan sekmeleri ve bilgisayarda çalışan diğer uygulamaları kontrol etmelisin. Sadece bilgisayarını değil aynı zamanda telefonunu da kontrol etmeni öneririm.
Bir şeyi fark ettin mi? Belki bugüne kadar tembel hareket etmek yerine üretken hareket etmen mümkün olacağı halde bunu başaramamış olmanın asıl sebebi bu cihazlar olabilir. Telefonunda bildirimler açıkken iş yapmaya çalışıyorsan başın büyük bir dertte demektir. Bilgisayarında sana sürekli yeni haberler getirecek uygulamalar çalışıyorsa üretken olma olasılığın çok düşük olacaktır.
Kendine çok basit bir soru sormalısın. “İşimi yapmak yerine genellikle neyle meşgul olurum?” sorusunun bir cevabı mutlaka vardır. Örneğin, ben zaman zaman Twitter’a veya takip ettiğim diğer web sitelerine kaçış yaparım. Fakat yapacağım iş önemliyse ve bir bitirme süresi söz konusuysa telefonumu kendimden olabildiğince uzak tutmaya çalışırım.
Bu nedenle çoğu zaman arkadaşlarımın bana ulaşamadığı olmuştur. Telefona uzak olduğumu belirtirim. Tabi çoğu zaman inanmazlar ama işin doğrusu budur. Sürekli çalacak, ötecek veya titreyecek bir telefon yanımda olduğu sürece odaklanmam pek mümkün değildir. Benzer durumu kendin için düşünebilirsin. Aşağıdaki örneklerin sana yardımcı olabileceğini düşünüyorum:
- Ödevini yapmak yerine bilgisayarda oyun oynamak sana çok daha cezbedici mi geliyor? Bilgisayarın fişlerini tamamen çıkartmalı ve bilgisayardan uzakta bir noktada ödevini yapmaya çalışmalısın.
- İşini bilgisayarda tamamlaman gerekiyorsa işinde işe yarayacak uygulamalar hariç her şeyin kapalı olduğundan emin olmalısın. Özellikle WhatsApp veya Messenger gibi uygulamaların kapalı olmasına dikkat etmelisin.
- Evdeki bir işini yapmak yerine televizyonda oturup öylece çeşitli programları izlemek mi istiyorsun? Televizyonu kapatmalı, kumandayı en uzak noktaya götürmeli ve televizyonun fişlerini çekmelisin.
Motivasyona sahip çıkmalısın
Elde ettiğin güçlü motivasyon bir şekilde seni etkisi altında tutacaktır. Ancak bu motivasyonun çok uzun süreli olmasını beklememelisin. Dolayısıyla kendine doğru sorular sorarak motivasyonun etkin kalma süresinde değişiklik yapmaya çalışmalısın. Bunun nasıl olacağını merak ediyorsan aslında yapman gereken kendine basit sorular sormaktır:
- Bu şekilde hareket etmeye devam edersem 6 ay içerisinde hayatımda olumlu bir gelişim söz konusu olacak mı?
- Bu şekilde hareket etmeye devam edersem hayatımda ve etrafımdaki insanların hayatında ne tür olumsuz durumlar ortaya çıkacak?
Bu iki soru aslında daha rahat hareket etmeni sağlayacağı için fazlasıyla önemlidir. Bu iki sorunun amacı sadece nereye gittiğini ve hangi yöne doğru ilerlediğini bilmene yardımcı olur. Sorular seni biraz rahatsız edebilir. Fakat tembellikten kurtulmak istiyorsan kendine karşı dürüst olmak zorunda olduğunu unutmamalısın. Yukarıdaki sorulara cevap verdikten sonra aşağıdaki soruları kendine sormalısın:
- Bir şekilde başlangıç yaparsam ve 1 yıl boyunca bu şekilde devam edersem hayatım nasıl değişecek?
- Bu şekilde devam edersem hayat sadece benim için değil, kendilerine sadık kalmayı tercih ettiğim insanlar için nasıl gelişecek?
Gereksiz şeyleri hayatından çıkarmalısın
Hayatın çok karışık olduğu zaman saatlerce televizyon izleyebilir, telefonunu kurcalayabilir veya bilgisayar başında oyun oynayabilirsin. Bu çok normal ve doğal bir durumdur. Ancak, tembellikten kurtulmak isteyen birisi için geçerli olmaması gereken bir şeydir. Mutlaka ama mutlaka gereksiz şeyleri hayatından çıkartmaya çalışmalısın.
Bu durum, kaybettiğin çalışma saatlerini ve kendine ayırdığın saatleri kazanmana yardımcı olacaktır. Bu tür bir yaklaşımda bulunmak istiyorsan basit bir biçimde cevap bulman gereken iki farklı soru vardır. Bu sorulara cevap verirken etraflıca düşünmen gerektiğini bilmelisin. Her zaman söylediğim gibi dürüst olmazsan kendini kandırmış olursun.
- Bugün çalışmam gereken ekstra 2 saatim olsa onu nasıl kullanırdım?
- Bugün kendime ayırabileceğim ekstra 1 saatlik vaktim olsaydı onu nasıl harcardım?
Bu soruların asıl amacı eski alışkanlıklardan ve hayatını neredeyse felç hale getirmiş olan durumlardan kendini kurtarmana yardımcı olmalarıdır. Çünkü normal gününü biraz dahi olsa sorgulamak hayattaki en önemli önceliklerini bulmanı sağlayacaktır. Öyleyse, hayatından çıkartman gereken fazlalıkları tespit etmek için kararlı bir adım atmayı düşünmelisin.
Zaman zaman hata yapmayı kabul etmelisin
Başarısızlık korkusu gerçekten büyük bir korkudur. Çünkü bu korku seni kolay şeyleri yapmaktan dahi uzak tutabilecek kadar güçlüdür. Tembel olmanın arkasındaki en önemli sebep aslında başarısızlıktan korkman olabilir. Bu durumda aklına getirmen gereken şey ise herkesin her zaman hata yapabileceğini bilmek ve buna göre davranmaktır.
İstediğini elde etmek veya başarmak için rahatlık bölgesinin dışına çıkan hemen hemen herkesin zaman zaman hata yapabileceğini ve başarısız olabileceğini kabul etmelisin. Hayatını doğru ve iyi bir şekilde yaşamak istiyorsan hatalara da ihtiyacın olacağını bilmelisin. Hataları yeni başarılara açılan kapılar olarak değerlendirmelisin.
Kendine karşı daha yapıcı olmalısın. Hatalar sonrasında gerilimli bir öğrenme deneyimi yaşayabilirsin. Hata yaptıktan sonra nasıl davranacak olduğun çok önemlidir. Bunun için öncelikle aşağıda yer alan sorulara birer cevap vermeni öneririm. Bu sorular sana doğru şekilde eşlik edecek ve hata yapmana rağmen yoluna devam etmene yardımcı olacaklardır.
- Söz konusu durumdan öğrenebileceğim tek bir şey olsa bile bu ne olurdu?
- En iyi arkadaşım bu durumda bana nasıl destek olurdu veya nasıl yardım ederdi?
Başkalarından destek almalısın
Başkalarından destek almanın herkes için uygun olduğunu düşünmediğimi belirtmeliyim. Çünkü çoğu insan derdini bir başkasına anlatma konusunda pek istekli değildir. Bunu anlayabiliyorum ama tembelliği yenmek istiyorsan bir değişiklik yapıp başkalarından destek almayı düşünebilirsin. Burada profesyonel destekten söz etmediğimi bilmeni isterim.
En çok takıldığın insanlar genellikle iş ve okul konusunda tembel davranıyorlarsa sen onlara ayak uydurmakta çok geç kalmazsın. Onların tarzına uyum sağlamak ve onlar gibi davranmaya başlamak oldukça kolaydır. Ancak, motive olmuş insanlarla tanışıp onlarla vakit geçirdiğin zaman kendini çok daha fazla motive etmiş olursun. Tembellikten bir türlü kurtulamıyorsan çevrendeki insanları bir düşünmeni öneririm.
Davranışlarını gözden geçirmelisin
Tembellik konusunda ilginç olan bir durumun olduğunu söylemem gerek. Kimse tembel olmaktan pek hoşlanmaz. Gerçekten bu konuda davranışlarımızı olabildiğince hızlı şekilde değiştirmek isteriz. Fakat tembellikten kurtulmak için ne yapmamız gerektiğini bilmeyiz. Daha doğrusu davranışlarımızı gözden geçirmeyi bir türlü kabullenemeyiz. Örneğin, aşağıdaki durumları inceleyebilirsin:
- Herhangi bir zaman “Yapmalıyım.” veya “Yapmalılar.” dediğinde kaybetmiş olursun. Tembellik 1-0 öne geçer.
- Tembellik suçluluğu beraberinde getirebilir. Suçluluk ise asla üretken ve verimli bir duygu değildir.
- Küçük adımlar atmayı başarman gerekir. Çünkü hızlı kazançlar davranış değişikliği için muazzam bir ivme yakalamana yardımcı olurlar.
- Bir şeyin “otomatik” hale gelmesini sağlamak hayal edilebilir bir kazanımdan çok daha öte bir şeydir. Otomatik hareket edebilmek tembellik karşısında skor elde etmene yardımcı olur.
- Daha fazla uğraştığın zaman tembelliği yenemezsin. Önemli olan akıllıca ve verimli bir şekilde hareket etmektir.
- Taktikler asla yeterli değildir. Sana burada onlarca öneri sundum öyle değil mi? Ancak her önerinin işine yaraması mümkün olmaz. Çünkü her insanın hayatı farklıdır ve her insan hayatının kendine özgü dinamikleri vardır.
Peki, tembellik karşısında gerçekten ne yapmak gerekir? Aslında yukarıdaki durumları göz önüne bulundurduğun zaman cevaplar ortaya çıkar. Ramit Sethi‘nin söylediği gibi tembelliğe son verebilmek için mutlaka ama mutlaka bir eylem planına sahip olmalısın. Onun önerilerinde yer alan eylem planı ise şu şekildedir:
- Kendine başarısız olma konusunda izin vermelisin. Yukarıda söylediğim gibi suçluluk asla üretken ve verimli bir duygu değildir.
- Verdiğin söze saygı göstermelisin. Bir şeyi yapmayı taahhüt ettiğin zaman onu takip edip sonunu getirmelisin.
- Eylemlerini planlamalı, onları yönetilebilir daha ufak parçalara bölmeli ve harekete geçmelisin.
- Başkalarından sorumluluk konusunda destek almalısın. Yanlış hareket etmeye başladığın zaman sorumluluklarını sana hatırlatacak birilerini bulmalısın.
Kontrol listeleri kullanabilirsin
Hayatında yer alan zorlukların üstesinden gelmek istiyorsan onlara odaklanmalı ve onlarla ilgili çeşitli çözümler bulmalısın. Bu noktada, hayattan ne istediğini belirleyen bir dizi kısa vadeli ve uzun vadeli hedefler belirlemen gerekir. Bu hedefleri sadece söz halinde bırakırsan büyük bir hata yapmış olursun. Sonuç olarak bu hata senin peşini bırakmaz ve yeri geldiğinde seni cezalandırabilir.
Hangi hedeflere ulaştığını görmek için bir kontrol listesi oluşturabilirsin. Hedeflerini yazmak onlara odaklanma konusunda sana fazlasıyla yardımcı olacaktır. Her birini başardıkça listeden çıkartmalı, yoluna devam etmeli ve diğer hedefleri tamamlamak için gereken motivasyonu elde etmeyi denemelisin. Bu sayede tembelliği yenmek için önemli bir adım atmış olursun.
Kontrol listelerini kağıt ve kalemle veya telefon uygulamaları ile oluşturabilirsin. Böylece onların her zaman etrafta olmalarını sağlarsın. Ne yapman gerektiği konusunda görsel bir görüntüye sahip olmak her zaman önemlidir. Bu yakaladığın hareketlilik ivmesini üst düzeye çıkaracaktır. Dilersen sana bu konuda yardımcı olabilecek daha önce paylaştığım yapılacaklar listesi uygulamalarına bir göz atabilirsin.
Egzersiz yapmayı deneyebilirsin
SJ. Scott tembellikten kurtulmak için egzersiz yapmayı öneren birisidir. Bu öneriyi ondan ödünç aldığımı söylemeliyim. Egzersiz yapmanın pek çok olumlu faydası vardır. Egzersiz yapmak enerji kazanmanı sağlar ve metabolizmayı hızlandırır. Aynı zamanda kilo vermene yardımcı olur ve en önemlisi odaklanma becerini geliştirir.
Egzersiz yaptığın zaman tüm gün dayanma konusunda sana yardımcı olabilecek enerjiye sahip olmuş olursun. Sabah kalkıp birkaç saat egzersiz yapmak (benim için çok zor) zor geliyorsa bu durumda sadece 15 dakika egzersiz yapmayı düşünebilirsin. Bu sayede öğleden sonrasını çok daha enerjik bir biçimde geçirme fırsatı elde etmiş olursun.
Egzersizlerini bir programa uyarlamayı başardığın zaman onu yapmak çok daha kolay olacaktır. Böylece eskisi gibi tembel bir zihne sahip olmaktan kurtulabilirsin. Her zaman kendine uygun antrenmanlara odaklanman gerekir. Sağlıklı bir şekilde beslenmeli ve vücuduna destek olmalısın. Maalesef hazır gıdalarla vücudunun ihtiyaç duyduğu besinleri almasına pek destek olamayacağını bilmelisin.
Kendini ödüllendirmeyi düşünmelisin
Tembellikten kurtulmak istiyorsan kendin için güzel bir hediye belirlemelisin. Bu hediyenin epey bir ilgi çekici olması önemlidir. Bunu yaptığın zaman ilk denemede dahi tembellikten kurtulmayı başarabilirsin. Fakat çoğu zaman ilk denemede sonuç elde etmen mümkün olmayabilir. Buna rağmen ortada bir ödülün olması seni fazlasıyla teşvik edecektir.
Kendin için hedefler belirlemelisin ve ardından buna uygun olarak ödüller seçmelisin. Bu, bir işi yaparken görevi aklına getirmene yardımcı olacaktır. Dolayısıyla motivasyonun doğal olarak üst düzeye çıkacaktır. Genel olarak basit işler için ödülleri küçük seçmeye çalışmalısın. Örneğin, bu yazıyı tamamladıktan sonra beni çay ve simit keyfi bekliyor olacak. Muhteşem bir ödül öyle değil mi?
Disiplinli olmalısın
Bunu ister kabul et, istersen kabul etme. Ancak başarı elde etmenin uzun süreceğinin farkında olmalısın. Öz disiplin, insanları gitmek istedikleri yere götüren en önemli dinamiktir. Kendini sürekli mazeretlerle meşgul ediyorsan muhtemelen öz disiplin konusunda problem yaşıyorsun demektir. Disiplin zaman içerisinde daha büyük ve daha önemli rutinlere dönüşen küçük alışkanlıklar elde ederek oluşturulur.
Bir şeyi ne kadar uzun süre dışarıda bırakırsan zaman içerisinde gözüne bir o kadar kötü görünmeye başlayacaktır. Önemli olan bir kez harekete geçmek ve ilerlemeyi görmeye başlayana kadar bu eylemde bulunmaya devam etmektir. Disiplin olmadan hiçbir şekilde başarı elde edemezsin. Elde edilen başarıların çoğunda aslan payı daima disipline aittir.
Sürekli gelişime odaklanmalısın
İşler zorlaşmaya başladığında pes etmemelisin. Bazı günler diğerlerinden çok daha zor olacaktır. İş yerinde çok daha farklı zorluklarla karşılaşabilirsin. Okulda her şey istediğin gibi gitmeyebilir. Bu yeri geldiğinde kendine hedefini hatırlatmanı zorunlu kılacaktır. Başarıya ulaşmanın veya bir soruna çözüm bulmanın en önemli kısmı sorunu kendine hatırlatmaktır.
Hedefine yaklaşımın konusunda tereddüt etmeye başladığın zaman kolayca dikkatin dağılır ve devam etmek imkansız hale gelir. Uzun vadeli hedefin önemini ve değerini düzenli olarak değerlendirebilirsen odaklanma konusunda daha az sorun yaşarsın. Sürekli gelişime odaklandığın sürece hayatında elde ettiğin ivmeyi en iyi şekilde korumayı başarabilirsin.
Mükemmel olmaya çalışmamalısın
Nedenini bilmiyorum ama her geçen gün mükemmel olmaya çalışan daha fazla insanla karşılaştığımı söylemeliyim. Mükemmeliyetçilik bir yetenek, bir kazanım veya olumlu bir kişilik özelliği değildir. Mükemmelin peşinden gitmek bana göre elde edilmesi zor bir hedefin peşinden boşuna boşuna koşturmak demektir.
Mükemmeliyetçilik konusundaki artış hemen hemen her konuda insanları eleştirel olmaya itiyor diyebilirim. İnsanlar kendilerini daha fazla eleştiriyorlar ve başkalarına karşı çok daha acımasız oluyorlar. Ayrıca, bununla birlikte depresyon ve endişe gibi problemlerin hat safhaya ulaşabildiğini söyleyebilirim. Mükemmeli yakalamak söz konusu olduğunda her zaman stresin var olacağını bilmen gerekir.
Peki bunun tembellik ile ne alakası var? Biraz daha geniş pencereden bakmanı öneririm. Mükemmeliyetçi olmak demek bir hedef ile uğraşırken bir anda onu kestirip atabilmek anlamına gelir. Mükemmel olarak gördüğün sonucu elde edemediğin için kısa süre içerisinde tembelleşmeye başlarsın. Çünkü sana göre elde etmek istediğin sonucu elde etmen pek mümkün değildir. Bu düşünceden kurtulmalısın.
Olumsuz yerine olumluya odaklanmalısın
Olumsuz bir biçimde kendi kendine konuşuyorsan hayatın geneli için kendine büyük bir kötülük yaptığını söyleyebilirim. Kendine sürekli tembel birisi olduğunu söylüyor, daha doğrusu tembel biri olduğunu itiraf ediyor olabilirsin. Bu olumsuz bir konuşma şeklidir ve bu şekilde hareket edersen hiçbir yere varamazsın. Bununla birlikte gösterdiğin tüm çabalar boşa gider.
Bunun yerine etrafını olumlu düşüncelerle sarmaya çalışmalısın. Bu içinde yer alan olumsuz sesi susturabilecek en doğru pratiktir. “Bunu yapmamın bir yolu yok.” demek yerine “Bunu yapmak için mutlaka bir yol olmalı.” diye düşünüp bu şekilde hareket etmelisin. Olumlu düşünce karşına çıkan pek çok engeli aşma konusunda sana yardımcı olabilecektir.
Tembelliğin tadını çıkarın
Bir önceki önerilerimi sıkı sıkıya takip ettiysen kendine bir tembellik süresi ayırman gerektiğini kolayca hatırlayabilirsin. Bu tembellik süresinin tadını çıkarman gerekir. Her koşulda ve her noktada bunu yapabilme başarısını gösterirsen kolayca rahatlayabilir ve kaybettiğin enerjini geri toplayabilirsin. Sonuç mu? Daha mutlu olacağından emin olabilirsin.
- Tembellik yapmak için geçirdiğin süreyi abartırsan kendini hayal kırıklığına uğramış hissedersin. Çünkü doğru şekilde ilerlememiş olursun.
- Tembellik yapmak için geçirdiğin süre fazla olursa gevşemek yerine daha fazla strese bulanmış olursun. Çünkü önemli olan şeyleri kaçırırsın ve bu kısa süre olumsuz sonuçlara neden olabilir.
Buna rağmen bir miktar vaktini tembelliğe ayırmaktan zarar gelmeyecektir. Örneğin, Pazar gününü komple tembellik yapmaya adaya bilirsin. Sevdiğin kitapları okuyabilirsin, sevdiğin televizyon programlarını izleyebilirsin, sevdiğin oyunları oynayabilirsin. Bu sayede daha mutlu olmayı başarırsın. Çünkü günlerini daha bilinçli bir şekilde harcamış olursun.