Üretken olduğumuz zaman çeşitli görevleri verimli bir şekilde bitirir ve daha iyi sonuçlar elde ederiz. Bununla birlikte üretken olabilmek düşündüğümüz kadar kolay bir iş değildir. Çünkü günlük yaşantımızda üretken olmamızı engelleyebilecek çok fazla alışkanlık söz konusu olabilir.
Alışkanlıklarımız yapacağımız şeyleri belirler. En azından bir görevi yaparken ne kadar verimli olacağımız sahip olduğumuz alışkanlıklara bağlı olarak değişir. Üretken olabilmek için mutlaka uzak durmamız gereken alışkanlıklar vardır. Bunu başarmak için öncelikle bu alışkanlıkları tanımamız gerekir.
Yatmadan önce televizyon seyretmek
Yoğun bir iş gününden sonra herkes televizyonun önünde oturmaya, sonra yatak odasına geçmeye ve televizyon izlemeye devam etme eğilimindedir. Birçok insan bu şekilde rahatladığını düşünür. Ancak bu durum onları daha yorgun hale getirir. Televizyon programlarını izlerken zamanın nasıl geçtiğini fark edemezsin.
Yatak odanızda bir televizyon olmamalıdır. Televizyondan uzak bir şekilde uyumayı başardığın zaman daha iyi ve daha uzun uyuduğunu fark edeceksin. Dahası, sabahları pozitif bir başlangıç yapabileceksin. Bu durum işteki üretkenliğini yani verimliliğini artıracaktır.
Televizyon şovlarını izlemek yerine gününü değerlendirmek için kendine vakit ayırmalısın. Evliysen bu süreyi eşinle birlikte geçirmeyi düşünebilirsin. Kendini geliştirmek ve çalışma alanında daha üretken ve verimli olabilmek için neler yapabileceğini düşünmelisin. Tek şart uyumadan önce televizyonu kapatmaktır.
Sosyal ağlarda çok zaman harcamak
Sosyal ağlar, ailenle ve arkadaşlarınla iletişimde kalmak için mükemmel yerlerdir. Bununla birlikte sohbet ederken, bir şeyler gönderirken, paylaşım yaparken ve çeşitli komik fotoğraflara bakarken, kısacası sayfalar arasında kaydırma yaparken zaman kaybetmiş olursun.
Genellikle uykuya dalmadan önce haber akışında yeni bir şeyler olup olmadığını kontrol etmeye karar verirsin. Sonunda gece geç saatlerde uykuya dalmak zorunda kalırsın. Daha sonra sabahları kendini yorgun hissedersin. Odaklanma ve sıkı çalışma gerektiren şeyleri yapamaz hale gelirsin.
Ayrıca, çalışırken birisinin bir şey gönderip göndermediğini merak ederek çalışmamızda kesintiye uğramamız söz konusudur. Gelen bildirime bakman durumunda çalışmak yerine sosyal medyada vakit kaybedersin. İşe daha odaklanmış olursun ve bu daha az üretken olmana neden olur.
İşteyken bildirimleri kapatmalı veya sosyal hesaplarından çıkış yapmalısın. Zamanını boş yere sosyal ağlarda harcamak yerine daha üretken olmanı sağlayacak şeyler yapmaya çalışabilirsin. Örneğin, günlük hayatında nasıl daha mutlu olabileceğini araştırmayı düşünebilirsin.
Egzersiz yapmamak
İnsanlar yoğun programlarından dolayı fiziksel hareketliliği ihmal ederler. Fakat bu yüzleşmemiz gereken bir şeydir. Hepimizin egzersiz yapmak için günde 20 dakikaya sahibiz. İşe gitmeden önce veya işten döndüğümüzde 20 dakika yürüyüş veya koşu yapabiliriz.
Bu egzersizin en basit örneğidir. Bedenin ve zihnin kesinlikle bundan faydalanacaktır. Evinin etrafında koşmak için yeterli yer yoksa oturma odanda basit egzersizler yapabilirsin. Merak duyman durumunda yoga veya meditasyon gibi alışkanlıklara sahip olmayı düşünebilirsin.
Egzersiz yaparken, stresi ve bütün gün oturmanın neden olduğu sırt ağrısını hissetmezsin. Kendini çok daha iyi ve çok daha sağlıklı hissedersin. Bu da gün boyunca daha üretken olmana katkıda bulunur. Günde sadece 20 dakika ile hayatını bambaşka bir noktaya taşımayı başarabilirsin.
Çoklu işlem/görev yapmak
Aynı anda birden fazla işlemi veya görevi yerine getirdiğimiz zaman genelde kendimizle gurur duyarız. Hatta bazılarımız bunu büyük bir başarı olarak görürler. Ancak, bu bir başarı değildir. Bu durum üretkenliğinin ve verimliliğinin yavaş yavaş ölmesi anlamına gelir.
Aynı andan birden fazla iş yapmaya çalıştığında konsantre olmakta zorluk çekebilirsin. Odaklanma problemleri yaşayacağın için verimlilik problemleri yaşamaya başlarsın. Her göreve eşit miktarda odaklanman söz konusu olmaz. Dahası, her görevi zamanında bitiremezsin ve iyi sonuçlar elde edemezsin.
Her seferinde tek bir göreve odaklanmak kesinlikle daha iyi sonuçlar elde etmene yardımcı olacaktır. Çünkü bazılarını dikkatin dağılmadan gerçekleştirme fırsatı elde edeceksin. Çoklu görev yapmaya alışkın olman durumunda, iki durum arasında bir karşılaştırma yapıp neticeyi kendi gözlerinle görmeyi deneyebilirsin.
Mükemmele ulaşmaya çalışmak
Çalışmalarında iyi olmak için çaba gösteren hemen hemen herkes mükemmel olmak için çabalar. Bununla birlikte, bazı insanlar işlerinden asla memnun kalmazlar. Bu da onları bitmemiş bir sürü işle boğuşmak zorunda bırakır. Bu boğuşma aynı zamanda yığınla stresin ortaya çıkması anlamına gelir.
Mükemmellik için çabalarken, bir şeyleri analiz etmeye ve küçük ayrıntılara odaklanmaya başlarsın. Detay odaklı olmak gerçek anlamda bir erdemdir. Ancak her küçük ayrıntıya dikkat ediyorsan önemsiz küçük görevlerde çok fazla zaman kaybediyor olabilirsin. Bu durumda verimliliğin azalır ve kısa sürede tükenebilirsin.
Kendini akışa kaptırmak
Kendiliğinden gelişen şeyler yaşamımızda mevcut olmalıdır. Ama her şeyin öngörülebilir olmasını beklemek doğru değildir. İş yönetimi gibi bir durum söz konusu olduğunda zamanımızı iyi organize etmemiz gerekir. Kendini akışa kaptırdığın zaman işler yığılmaya başlar.
Yığılan işler zaman içerisinde tam bir kaosu andıran bir programın ortaya çıkmasına neden olur. Üretkenliğin ve verimliliğin azalır. Sonuç olarak görevini yerine getirmekte başarısız olursun. Bu nedenle başarı şansını yükseltmek için iyi bir çalışma planı oluşturmaya dikkat etmen gerekir.
Gün boyunca üretken olmaya çalışmak
Bütün gün üretken olamazsın. Benzer şekilde bütün gün boyunca bir şeylere odaklanmış şekilde gezemezsin. Bu imkansızdır. Üretken ve verimli olabileceğin zamanlar kendine bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. Bazı insanlar sabahları üretken olurlar, bazıları öğleden sonra, bazıları ise gece daha verimli çalışırlar.
En verimli olduğun zamanı öğrenmek senin elindedir. İnsanların genel olarak verimli olduğu dilimler 10:00 – 14:00 aralığındaki zamanlardır. Fakat insanın diğer alışkanlığı verimli olma döneminin çok daha farklı olmasına sebebiyet vereceği için kendi keşfini yapman gerekir.
Her şeyi tek başına yapmaya çalışmak
Birçok insan, her şeyi kendisi yaptığı zaman daha çok para biriktireceğini düşünür. Ancak bu yanlış bir kanıdır. Bu paradan ve zamandan kaybetmeleri anlamına gelir. Zorlu görevler üzerinde çalışmak yerine sadece zamanlarını boşa harcayan önemsiz şeylerle yaparak harcamaktadırlar.
Daha küçük görevler dış kaynaklardan sağlanmalıdır. Çünkü bunları tamamlamak için çaba göstermene gerek yoktur. Dış kaynak kullanımı işe yarayacaktır ve önemli görevleri başarıyla bitirmene yardımcı olacaktır. Böylece üretkenliğini artırarak daha verimli çalışabileceksin.
Yapılması gerekenleri uzun vadeye yaymak
Hepimiz bazı görevleri başarıyla tamamlamak isteriz. Gerektiğinde onları erteleriz ve daha uzun vadede bitirmeye çalışırız. Çünkü, bu şekilde davrandığımız zaman onlardan en iyi sonuçları elde edeceğimizi düşünürüz. Fakat bu hemen hemen her şeyi ertelemeye başladığımız zaman gerçeklikten uzaklaşmamıza neden olur.
Üretken olmak istiyorsan içgüdülerine, yeteneğine ve bilgine güvenmelisin. Başarını sorgulamaya dahi açmamalısın. Mümkün olan en iyi sonucu elde etmek için çaba gösterirken tüm üretkenliğinin ortadan kalkmasına neden olmamalısın. Bunun yerine işleri zamanında gerçekleştirmek çok daha doğru bir seçimdir.
Her zaman olumsuz olmak
Stresli durumlarla nasıl başa çıkacağını öğrenmelisin. Çünkü bunlar sağlığını, ruh halini ve üretkenliğini olumsuz etkilerler. Olumsuz duygular, belirli görevleri yerine getirme konusunda isteksiz olmana neden olurlar. Sonunda başarısız olan sen olursun ve eline başarısızlık dışında hiçbir şey geçmez.
Yapman gereken oldukça basittir. Sadece mutlu olmaya çalışmalısın. Stresli durumlardan kaçınmalısın. Stres ile nasıl başa çıkacağını öğrenmelisin. Olumsuz duygulardan ve stresten kurtulmanın yollarını bulmalısın. Olumlu düşünme konusunda kendini geliştirerek bir farklılık yaratmalısın.
Umarım bu yazı üretkenlik için bırakman gereken alışkanlıkları öğrenme konusunda sana yardımcı olmuştur. Eklemek veya sormak istediğin bir şeyler varsa hemen yorum yapabilirsin. Ayrıca, yazımı beğendiysen onu arkadaşlarınla paylaşabilir misin?