Yalnızlık, içimizdeki en kötüyü ortaya çıkarabilecek güçlü bir duygudur. Ama her şeyi kaybetmene neden olacak bir duygu değildir. Hayatında karşılaştığın diğer savaşlar gibi buna karşı da kazanmayı seçmen gerekir. En azından mücadele etmen gerekir.
Kendini yalnız hissediyorsanız ve bu duygunun üstünden gelmenin bir yolunu arıyorsan sana yardımcı olmaya çalışacağım. Sadece yazdıklarımı dikkatlice okumanı ve uygulaman gerekenleri uygulamanı istiyorum. Şimdi, yapılacaklar listesini kontrol etmeye başlayabilirsin.
1. Yalnızlığı iyi anlamalısın
Yalnızlık seni tamamen hareketsiz bırakabilir. Kim olduğundan şüphe duymana ve insanlarla mevcut ilişkilerini sorgulamana neden olabilir. Gerçekte yalnızlık çeşitli uyarıcılara karşı bir yanıt değildir. Mutluluk, heyecan ve öfkenin aksine farklı bir yapısı vardır.
Yalnızlık genellikle ikincil bir hasar olarak ortaya çıkar. Kötü bir anıya sahip olmak, eski bir arkadaşı görmek kaybedilen bir sevileni hatırlamak gibi durumlarda kendini yalnız hissedersin. Çünkü bu şeyler yalnızlığı tetiklerler.
Diğer duygularda olduğu gibi yalnızlık da bir hayat değiştirici olmak zorunda değildir. Yalnızlıkla mücadele etmenin birçok yolu vardır. İlk adım kendine bunun da değişebileceğini hatırlatmaktır. Kendini yalnız hissetmen, dünyada tamamen yalnız olduğun anlamına gelmez.
2. Sosyalleşmeye çalışmalısın
Yalnızlık kolayca kendinden nefret etmeye dönüşebilen bir şeydir. Kendini yalnız hissettiğinde kaçınılmaz olarak çevrendeki insanları sorgulamaya başlarsın. İlk aklına gelen sorunun “Arkadaşlarım benden hoşlanıyor mu?” şeklinde olacağından eminim.
Kendinden şüphe duyduğun bu anlar kolayca kaygı ve güvensizliğe dönüşebilir. Bu da seni yalnızca dünyadan saklanmak istemene neden olur. Bunu önlemek için dostça etkileşimler yoluyla kendine güvenini toplamalısın. Bunun en iyi yolu ise sosyalleşmekten başka bir şey değildir.
3. Kötü alışkanlıklarınla savaşmalısın
Kendinden şüphe etmeye başladığın zaman kendini yakalaman son derece önemlidir. Yalnızlık, beynimizin her şeyde en kötüsünü görmesini sağlayan bir tür olumsuz özgüven yaratır. “Arkadaşım mesajımı gördü ama cevap vermedi. Kesin benden nefret ediyor.” demek işin kolayıdır.
Bunların her birisi birer dürtüdür. Yalnızlığın kızgınlığına ve öfkeye dönüşmesini önlemek için onu iyi takip etmek gerekir. Sevdiğin insanlarla sağlıklı etkileşimlerde bulunmaya çalışmalısın. Sağlıklı faaliyetlerde bulunmak s ana hayattaki iyi şeyleri hatırlatmaya yardımcı olabilecektir.
4. Başkalarına yardımcı olmalısın
Kendini yalnız hissettiğin zaman kendini sefalet denizinde boğulmaya mahkum bırakırsın. Bu durumda başkalarını unutmuş olursun. Yalnızlık seni dünyanın geri kalanından uzaklaştıran çok güçlü bir hapsedilme hissinin ortaya çıkmasına neden olabilecektir.
İzolasyon ve yabancılaşma duyguları nadir değildir. Bunların her ikisi de sadece kendimize değil, geliştirdiğimiz ilişkilere de zarar verebilir. Yalnızlık genellikle izole bir sefalet olarak tanımlanabilir. Başkalarının hikayelerini duyman bunu değiştirir.
Odak noktanı başkalarına yönlendirebilirsin. Böylece onların duygularını dinlemiş olursun. Sorunlarımızın nadir olmadığını anlarız. Sorunlarımızda yalnız olduğumuza inandığımız için sık sık kendimize “yalnızım” deriz. Önem verdiğin biriyle konuşarak aksini ortaya koyabilirsin.
5. Gerçekçi beklentilere sahip olmalısın
Arkadaşlarınla buluştuğunda veya yeni insanlarla tanıştığın zaman gerçekçi beklentilere sahip olmak kendini korumanın en doğal yollarından birisidir. Yeni arkadaşlarla takılmak heyecan verici olsa bile her birisinin hemen kalbini sana açmasını beklememelisin.
Yalnızlık çoğu zaman beynimizi diğer insanları kışkırtmak için kandırabilecektir. Her şeyi biraz daha benmerkezci hale getirebilirsin. Bunu kendini acındırma yolu haline getirmemelisin. Bu son derece yanlış bir düşüncedir ve sana daha fazla zarar verecektir.
6. Kendini suçlamamalısın
Kendini suçlamak sana yardımcı olmaz. Sadece kendini daha kötü hissetmeye başlarsın. Ortada kendini suçlamanı gerektirecek bir durum olmadığını bilmelisin. İnsanlar, aynı anda bir araya gelen bir dizi senaryo, koşul ve durum için yalnız kalırlar.
Başkalarına bakıp kendine neden onlar gibi olamayacağını sormanın bir anlamı yok. Hayat herkes için çok karmaşık ve farklıdır. Hepimiz bireysel varlıklarız. Her bir insan hayatının farklı dönemlerinde zorlu dönemlerden geçer. Kendini sevmenin yollarını bularak bu aşamadan geçebilirsin.
7. Yaratıcı bir şeyler yapmalısın
Ne kadar basit olursa olsun yaratıcı bir şeyler yapmalısın. Dünyayı sarsacak kadar yaratıcı bir şeyden bahsetmiyorum elbette. Bazı basit yazma alıştırmaları deneyebilirsin. Burası bir blog, bunun gibi bir blog oluşturmayı deneyebilirsin.
Yemek yapmaya çalışabilirsin. Bir başka ifadeyle bir hobinin peşinden gitmelisin. Aklını yalnızlıktan kurtarmak için bir göreve odaklanmak sana yardımcı olabilecektir. Bu tür egzersizler aynı zamanda kendini ifade etmenin bırakmanın harika bir yoludur.
8. Duygularını kabul etmelisin
Kendini nasıl hissediyorsan o şekilde hissetmeye devam etmen gerektiğini bilmelisin. Direnmenin bir anlamı yok. Çünkü direnirsen işleri daha kötü hale getirmiş olursun. Bu konuda takip edebileceğin en iyi strateji nasıl hissettiğini kabul etmektir.
Aslında araştırmalara göre duygusal kaçınma alışkanlığı depresyon gibi bir dizi sorunun asıl sebepleri arasında yer alır. Duygularından kaçınarak uzun vadeli ağrılar için kısa vadeli kazançlar elde edersin. Bu nedenle takip edilecek doğru bir yol değildir.
9. Egzersiz yapmalısın
Hemen hemen her önerimin arasında egzersize değinirim. Bazen ben sırf üşendiğim için egzersiz yapmam ama sen benim gibi olmamalısın. Fırsatını bulduğun her koşulda egzersiz yapmayı ihmal etmemelisin. Biliyorum, muhtemelen aklından geçen ilk şey olmayacaktır.
Fakat egzersiz yapmak sadece fiziksel sağlığın için değil aynı zamanda zihinsel sağlığın için de önemlidir. Bunu böyle kabul edersen neden egzersiz yapman gerektiğini anlamış olursun. Bunu her zaman tavsiye ediyorum ve tavsiye etmeye devam edeceğim.
10. Kendine bakmalısın
Bu yalnızlık hissini kendini keşfetme için harekete geçirme ifadesi olarak kullanabilirsin. Üzüntü ve keder içinde yuvarlanmak yerine, yalnızlıktan zevk almayı denemelisin. Örneğin, yalnız kaldığın için iyi bir kitap okumayı düşünebilirsin.
Daha önce hiç denemediğin bir şey yapmaya çalışabilirsin. Tek başına mutlu olabileceğin şüphe edilmemesi gereken bir gerçektir. Yalnızlık her zaman kötü bir şey değildir. Bazen bu ruhunun çevrendeki zararlı ilişkilerden kaçması için en önemli yollardan biridir.
11. Temel niteliklerine dönmelisin
İyi olmadığın ve yapamayacağın şeylere odaklanmak yerine odağını hayatta iyi yaptığın şeylere çevirmeyi denemelisin. Resim yapmayı ve çizmeyi seviyorsan bunları yapmaya biraz zaman ayırmalısın. Temel niteliklerin nelerse bunlar üzerinde biraz daha vakit geçirmelisin.
Şu anda bir hobiye ihtiyacın olduğunu düşünmüyor olabilirsin. Bu çok doğal bir durumdur çünkü zihnini kemiren yalnızlığın temel nitelikleri falan umursadığı yoktur. Bunun yerine kendini iyi hissetmeni sağlayacak bir şey yapmak için kendine zaman ayırmalısın.
12. Yeni yerler keşfetmelisin
Evin etrafında takılma eğiliminde olman durumunda kendini daha iyi hissetmene yardımcı olmuyorsa farklı yerlere çıkma zamanı gelmiş demektir. Tek yapman gereken kendi alanından çıkıp farklı alanları keşfetmeye çalışmaktır.
Pek çok insan bir maceranın, yolculuğun ve plansız tatilin hayat değiştiren gücü konusunda hemfikirdir. Ne yapmaya karar verirsen ver, kim olduğunu ve kim olacağını keşfetmek için yolculuk etmelisin. Günlük hayatın baskısı olmadan işleri çözmek için kendine zaman ayırmalısın.
13. Büyük hayaller kurmalısın
Büyük hayaller kurmazsan bu hayatta daima yalnız kalmaya mahkum olabilirsin. Bazen insanın büyük hayaller peşinden koşmak için kendi baloncuğundan çıkması gerekir. Bu cesareti göstermeye çalışmalısın. Aksi takdirde yalnızlığın getirdiği acıyla boğuşmak zorunda kalabilirsin.
Bir fikrin varsa onun üzerine gitmelisin. Fikrin ne olursa olsun kendini bu konuda ikna etmelisin. Kendine yeni bir şeyler deneme veya farklı bir şey yapma izni vermeyi denemelisin. Bunun seni nereye götüreceğini düşünmelisin.
14. Konfor alanından dışarı çıkmalısın
Konfor alanında kaldığın sürece yalnızsan yalnız kalmaya devam edersin. Pek çok insanın hayatında köklü değişiklikler yapmaya çalışması söz konusudur. Ama başarısız olmalarının önünde önemli bir engel vardır. İşte bu konfor alanında kalma arzusudur.
Konfor alanından dışarı çıkıp trafiğe karışma vaktinin geldiğini düşünebilirsin. Fakat buna gerek olmadığını bilmelisin. Çünkü kendini hayata geri döndürmenin daha akıllıca bir yolu vardır. O da konfor alanının dışına bilinçli bir şekilde çıkmaktır.
15. Düşüncelerini yazmaya çalışmalısın
Hayatın hakkında sessizce düşünmek için biraz zaman ayırmalısın. Nereden geldiğin konusunda büyük ölçüde bir düşünce fırtınasına merhaba demelisin. Kendine hayatında çok daha kötü zamanların üstesinden geldiğini hatırlatmalısın.
Geçmişle ilgili düşüncelerini yazdığın zaman gelecekle nasıl başa çıkacağını öğrenmiş olursun. Ne düşündüğünü yazmak için zaman ayırmalısın. Bu düşünceleri yargılayıcı olmayan bir şekilde keşfetmeyi denemelisin. Kendini yargılamamalı, kendine yardım etmelisin.
16. Yardım almaktan çekinmemelisin
Yardıma ihtiyacın olduğunu söylemekte utanılacak bir şey yok. Yalnızlıktan kendi başına kurtulamayacağını düşünüyorsan ışığı görmene yardımcı olabilecek insanları aramaya çalışabilirsin. Bunlar hayatını daha iyi bir yere getirmek için sana yardımcı olacak kişilerdir.
İster benim gibi blog yazarlarının yazılarını okuyabilir, istersen profesyonel bir psikolog veya terapistten destek alabilirsin. Her ikisini de yapabilirsin. Önemli olan bir sorunun üstesinden gelmek için ortaya koyacağın arzu ve çaba olacaktır. Bu başarı için en önemli gereksinimdir.