Zayıflamak ister misin? Kilo vermeyi problem olmaktan çıkarıp bir hedef haline dönüştür. Daha sonra bu hedef için kendini hazır hale getir.
Zayıflamak fazla kiloları olduğunu düşünen herkesin hayalidir. Zayıflamak için önce buna hazır bir zihne sahip olmak gerekir. Kendini zayıflamaya hazır hale getirir ve bu konuda kapsamlı bilgiler edinirsen işini kolaylaştırmış olursun. Bu bilgileri öğrenmeye hazır mısın?
Özet: Nasıl kilo verilir?
Kilo vermek için azimli bir şekilde yola çıkıp yarı yolda soluksuz kalmış olabilirsin. Zayıflama maceranın bu kadar kolay bitmesine izin vermemelisin. “Nasıl zayıflayabilirim?”, “nasıl kilo verilir?” veya “zayıflamak için ne yapmalıyım?” sorularına artık bir cevap bulabilirsin.
Zayıflamak istiyorum ama bunu yaparken sağlığımla oynamak istemiyorum diyorsan aşağıdaki maddeleri değerlendirmeye çalışmalısın. Bu maddelerin her birisi özettir. Daha fazlasını öğrenmek istiyorsan yazıyı incelemeye devam etmelisin:
- Basit adımlarla beslenme alışkanlığını değiştir ve zayıflamaya hazırlan.
- Zihinsel ve fiziksel olarak kendini zayıflamaya hazırlaman gerekir.
- Zayıflamak için işleri biraz kolaylaştırmaya çalışmalısın.
- Zayıflamaya çalışırken belirli faydalı alışkanlıklara sahip olmalısın.
- Zayıflamayla ilgili şehir efsaneleri öğrenmeli ve bunlara kulak asmamalısın.
- Zayıfladıktan sonra nelere dikkat etmen gerektiğini bilmelisin.
- Zayıflamak için faydalanılabilecek kitaplar nelerdir?
3 Basit Adımla Zayıflamaya Başlamak
Zayıflamak için tercih edebileceğin pek çok farklı yöntem olabilir. Ancak hangi yöntemi kullanırsan kullan her zaman işe yarayacak ve bilimsel olarak kanıtlanmış basit adımlar vardır. Bu adımları atmayı başarırsan zayıflama konusunda yolu yarılamış olursun.
1. Şekeri ve karbonhidratı azalt
Kilo vermek istiyorsan yapman gereken en önemli şey şekeri ve karbonhidratı azaltmaktır. Bunu yaptığın zaman açlık seviyen düşer ve çok daha az kalori tüketirsin. Böylece vücudun enerji için karbonhidrat yakmak yerine vücudunda depolanan yağlardan beslenmeye başlar.
Karbonhidratı kesmenin bir diğer avantajı ise şişkinliği ve gereksiz su ağırlığını azaltmasıdır. Karbonhidratsız bir beslenme planına sahip olduğun zaman ilk haftadan kilo vermeye başlayabilirsin. Böylece zayıflamak için ilk adımı başarılı bir şekilde atmış olursun.
Toparlamak gerekirse, beslenmenizden şeker ve nişastanın alınması iştahınızı azaltır, insulin seviyenizi düşürür ve aç kalmadan kilo vermenizi sağlar. Bu nedenle pek çok diyetisyenin beslenme uyarılarında şekerin ve karbonhidratın azaltılması yer alır.
2. Protein, yağ ve sebze tüket
Yemeğinizin her birinde bir protein kaynağı, bir yağ kaynağı ve düşük karbonhidratlı sebzeler olmalıdır. Zayıflamak istiyorsan yemeklerini bu şekilde ayarlamalısın. Bu ayarlamayı yaptıktan sonra otomatik olarak karbonhidrat alımını önerilen günlük seviyeye getirmiş olursun.
Bol miktarda protein yemenin önemi göz ardı edilemez. Yüksek proteinli beslenmeler ayrıca yiyeceklere duyulan isteğin ve takıntılı düşüncelerin azalmasını sağlar. Ayrıca proteinler geç saatlerde atıştırma yapma arzunu ortadan kaldırabilirler. Protein almak için tüketmen gereken gıdalar:
- Sığır eti
- Tavuk eti
- Kuzu eti
- Somon
- Alabalık
- Karides
- Yumurta
Protein besinlerin kralıdır ancak yemek tabağında karbonhidratı düşük olan sebzeler de olmalıdır. Çoğunlukla et ve sebzelere dayalı bir beslenme sağlıklı olman için gereken tüm lifleri, vitaminleri ve mineralleri almanı sağlar. Düşük karbonhidratlı sebzeler:
- Ispanak
- Karnabahar
- Domates
- Brokoli
- Lahana
- Marul
- Salatalık
Günde 2 veya 3 öğün beslenmeye özen göstermelisin. Öğlen kendini çok aç hissedersen bunu 4 öğüne çıkarabilirsin. Yağ tüketmekten korkmamalısın. Sadece aynı anda yağ ve karbonhidrat tüketmeye çalışmamalısın. Yağ alabileceğin besinler:
- Zeytinyağı
- Tereyağı
3. Spor yap
Kilo vermek veya zayıflamak için spor yapman şart değildir. Buna rağmen spor yaparsan daha sağlıklı olabilirsin. Spor yapmak için haftanın 3 veya 4 günü spor salonuna gitmeyi düşünebilirsin. Alternatif olarak evde ağırlıklı veya ağırlıksız olarak egzersiz yapmaya çalışabilirsin.
Özellikle ağırlıkla çalışmak kalori yakma konusunda sana yardımcı olacak ve metabolizmanın çalışmasını sağlayacaktır. Metabolizma yavaş çalışmadığı sürece kilo verebileceğini unutmamalısın. Düşük karbonhidratlı besinler tükettiğin sürece yağ kaybedip kas yapabilirsin.
14 pratik adımda zayıflamaya hazırlanmak
Zayıflama konusu hayatın pek çok dönemlerinde insanların ilgisini çeken bir konudur. Ancak ortalama bir şey söylemem gerekirse insanların gençlik dönemlerinde çok daha önemli bir konudur. Genç insanlar sağlıklı hayat kapısını aralayacak anahtarın iyi görünümden geçtiğini düşünürler.
Peki bu doğru mudur? Sadece görünüm değil sağlık ön plana çıkarıldığında elbette doğrudur. Zayıflamak için bir şeyler yapmak istiyorsan ve bunu sağlıklı bir biçimde gerçekleştirmek istiyorsan diyete başlamadan önce mutlaka hayatını güzelleştirmek için çaba göstermelisin.
1. Zayıflama aşamalarını önemse
İnsanların aklında zayıflama denildiğinde sadece kilo vermek gibi bir algı bulunur. Zayıflamak her ne kadar görünürde bu olsa bile yola çıkmadan önce hazırlıkların iyi yapılması gerekir.
Öncelikle zayıflama adımlarını uygulamak için (bu yazının genel konusu değil) metabolizma türü, yeterli sıvı tüketimi ve sağlıklı beslenme planı, kalori tüketimi ve fiziksel antrenman konusunda bilgi sahibi olman gerekir.
- Metabolizma türü her insanın alınan gıdayı ve besini tüketme biçimini simgeler. Her insanın gıda ve besin tüketme biçimi farklıdır. Bir diyetisyene gittiğin zaman sana yapılacak olan ilk test bu olacaktır.
- Sağlıklı beslenme planı metabolizma türüne göre farklılık gösterir. Bu nedenle “kesinlikle şunu yemelisin” diye net bir şey söylemek mümkün değildir. Protein ağırlıklı metabolizmaya sahip olanlar “proteini fazla gıdalar” tüketmelidirler. Yeterli sıvı tüketilmesi ise asla unutulmamalıdır.
- Kalori tüketimi gün içerisinde alman gereken kalori miktarıyla ilgilidir. Bunun için günlük kalori ihtiyacını öğrenmek için hesaplama yapmalısın. Örneğin, protein ağırlıklı metabolizmaya sahipsen günde minimum 2000 kalori tüketmen gerekiyorsa bunun 1200 kalorisi proteinden oluşmalıdır.
- Fiziksel antrenman en çok enerjiye ihtiyaç duyacağın kısımdır. Programa uymak koşuluyla yapacağın fiziksel antrenman sayesinde yeterli miktarda karbonhidrat ve yağ yakmayı başarabilirsin.
2. Zayıflama nedenini öğren
Neden zayıflamak istediğini net bir biçimde belirlemen gerekir. Zayıflama nedenlerini bir yere not etmelisin çünkü bu nedenlere göz attıkça zayıflamak için daha istikrarlı bir biçimde ilerleyebilir ve motivasyonunu daha yüksek tutabilirsin.
Bunları her gün okuyarak tekrar etmelisin. Zayıflama hedefin güzel görünmekten genç kalmaya kadar ne olursa olsun her şeyi yazmalısın. İnsanların büyük bir bölümü doktor tavsiyesini çok önemserler. Fakat zayıflama arzusu içten geldiği zaman insan çok daha başarılı olur.
3. Beklentilerini gerçekçi tut
Zayıflama yani kilo verme beklentilerin konusunda gerçekçi olmalısın. Haftada 3-4 kilo vermek gibi bir hedef koyarsan sağlığını ciddi tehlikeye sokarsın. Genel olarak ideal miktar haftada maksimum 1 kilo vermektir. Bunun üzerine çıkmak bitkin bir vücuda sahip olmak anlamına gelir.
Beklentilerini yüksek tutup hedeflerini onlarla doğru orantılı olarak belirlemen durumunda çok büyük hayal kırıklığı yaşarsın. Mevcut kilonu hesaba katarak %10 oranında zayıflamak kendini kilolu hisseden her insan için yeterlidir.
4. Elde edilen sonuca odaklan
Zayıflama hedefiyle yola çıkıp bir türlü belirlediğin zirve noktasına gelemiyorsan endişe etmeni gerektiren bir durum söz konusu değildir. Zayıflama hedefiyle yola çıkıp bu durumla karşılaşan çok fazla insan vardır.
Önemli olan zayıflamak için ortaya koyacağın çabanın değeridir. Bu değerin yüksek olmasını sağlamak istiyorsan ölçülebilir adımlar atman gerekir. Örneğin, haftanın beş günü 30 dakika yürüyüş yapmak ölçülebilir ve akıllıca bir zayıflama adımıdır.
5. Yaşam stiline dikkat et
Zayıflama konusunda plan yapıp ona bağlı kalma sorunu yaşayan her insanın önündeki en önemli engel budur. Zayıflamak istiyorsan yaşam stiline uygun bir plan ortaya koymalısın. Bu açıdan özellikle uzun vadede bağlı kalınması zor olan diyet yöntemlerinden uzak durmalısın.
Buradan uzun vadeli diyet programlarının tümünden uzak durman gerektiği sonucu çıkarmamalısın. Aksine, uygulanabilir olan uzun vadeli diyet programlarına bağlı kalmalısın. Kalori alımını azaltmak ve porsiyonları küçültmek başarılı planların en önemli parçalarıdır.
6. Zayıflama günlüğü oluştur
Zayıflamak için bir yola çıktıysan her zaman gelişimini takip etmen gerekir. Motivasyonun iyi olduğu zaman bu konuda çok daha başarılı olabilirsin. Motivasyonunu yüksek tutmak için sadece “gereksiz” gıdalardan uzak durman yeterli değildir.
Motivasyon için yapabileceğin en iyi şey bir zayıflama günlüğü oluşturmaktır. Her gün yediklerini kalorileri ile birlikte not ederek gün içerisinde ne kadar kalori tükettiğini görebilirsin. Her hafta sonu sahip olduğun kilodan söz ederek gelişimini takip etmeyi başarabilirsin.
7. Başarıyı kutla
Kilo vermek oldukça zor bir iştir. Bunu başardığında kendini ödüllendirmeyi düşünmelisin. Tabi öncelikle elde ettiğin başarıyı başkalarıyla paylaşman gereklidir. Bu paylaşımı arkadaşlarınla yapabilir ve onların desteğiyle daha fazlasını yapabilme isteğine sahip olabilirsin.
Başarıyı kutlamak için neler yapabileceğin ise tamamen sana kalmış. Belki daha iyi spor yapabilmek için yeni bir spor ayakkabı almayı düşünebilirsin. Belki daha lezzetli yemekler yapabilmek için yeni bir yemek seti alabilirsin. En olmadı kendine bir kahve pişirme makinesi hediye edebilirsin.
8. Mutlaka destek al
Zayıflamak için gerekli motivasyona sahip olmanın en kolay yollarından birisi seni bu konuda destekleyecek insanların varlığıdır. Etrafında bu tür insanların olması son derece önemlidir. Kilo verdikçe seni destekleyecek insanlara bundan söz etmek iyi bir fikir olabilir.
Sosyal anlamda ne kadar güçlü desteğe sahip olursan zayıflamak için bir o kadar fazla motivasyona sahip olursun. Bu desteği sadece ailenden veya sevgilinden almaya çalışmamalısın. Bunun için bir adım uzakta yer alan arkadaşlarından destek alman çok daha iyidir.
9. Birilerine söz ver
Zayıflama hedefine ulaşabilmek için birilerine söz verirsen yani bir taahhütte bulunursan onu yerine getirmek için ortaya koyacağın çaba çok daha fazla olur. Bu durumu kendi kendini harekete geçirici mesaj olarak algılayıp işini kolaylaştırmayı başarabilirsin.
Bir hedef belirleyip bundan başkasına bahsetmek güvenilir biri olduğunun göstergesidir. İnsanların gözünde itibarın çok daha fazla olur. Hedeflerini insanlarla paylaşırsan zayıflamak için ortaya koyacağın mücadelede daha savaşçı bir ruha sahip olabilirsin.
10. Olumlu düşün
Bu sadece kilo vermek veya zayıflamak için geçerli bir durum değildir. Hedefin ne olursa olsun onları yerine getirme konusunda yeteri kadar olumlu düşünceye sahip olursan başarılı olma olasılığın çok daha yüksektir. Fakat olumlu olmaya çalışırken hayalci olmamalısın.
Her zaman zihinsel olarak hedeflerine bağlı kalmalısın. Zihinsel odaklanma veya zihinsel bağlılık zayıflamak için ortaya koyduğun hedefi daha net görmeni ve bu yolculukta önüne çıkabilecek engelleri önceden fark etmeni sağlar.
11. Engellere dikkat et
Zayıflamak için müthiş bir motivasyonla yola çıkabilirsin ancak her gün karşına çıkabilecek stres odaklı engeller olduğunu unutmamalısın. Bu engelleri ortadan kaldırabilmek için mutlaka bir plan oluşturmalısın. Bu planın içerisinde her zaman davetsiz misafirler olacağını unutmamalısın.
Zayıflamak için göstereceğin çabada sana en büyük sorunu elbette stres çıkarır. Stresi yenmek için yapabileceğin çok fazla şey vardır. Genel olarak egzersiz yapmak, duş almak, dışarı çıkıp hava almak, arkadaşlarınla sohbet etmek ve bu konuda yardım almak iyi bir fikirdir.
12. Mükemmel olmaya çalışma
Zayıflamak için yola çıkıyorsan mükemmel olmaya ihtiyacın yok demektir. “Ya hep ya hiç” gibi bir anlayışa sahip olmamalısın. Bu konuda aşırı sınırlayıcı davranırsan belirlemiş olduğun günlük kalori hedefine asla ulaşamazsın.
Eğer günün birinde alman gereken kalori miktarından daha fazla kalori aldıysan kendini suçlamamalısın. Zaman zaman bu tür durumlar olacaktır. Doğum günleri, misafirlikler, düğünler gibi çeşitli etkinliklerin olduğu günlerde belirlediğin limiti aşarsan kendini affetmeyi bilmelisin.
13. Kendinle barışık ol
Bu konuda artık anlayışını değiştirmen gerektiğini bilmelisin. Daha iyi bir görünüme sahip olmak için zayıflamak isteyebilirsin. Ancak, kendinle barışık olmazsan yani vücudundan nefret etme yoluna gidersen zayıflama sürecinin çok daha uzun olacağını bilmelisin.
Kendinle barışık olmanın en kolay yollarından birisi hiç kuşkusuz kendini başkalarıyla kıyaslamaya son vermektir. Sevdiğin kıyafetleri giymelisin. Vücudunun yapabileceği egzersizleri yapmaya çalışmalısın. Böylece kendini kendinle barışık olmayı bir nebze olsun başarabilirsin.
14. Düzenli olarak egzersiz yap
Fiziksel egzersiz yapmadan kilo vereceğini düşünüyorsan belirli bir yere kadar haklı olduğunu söyleyebilirim. Ancak bir noktadan sonra çok zorlanırsın. Kalori yakarak zayıflamayı başarabilirsin. Bunun en önemli yolu ise elbette düzenli egzersiz yapmaktır.
Egzersizleri hayatının bir parçası haline getirmek istiyorsan iki noktaya dikkat etmelisin. İlki sevdiğin egzersizler yapmaktır. Örneğin, ağırlık kaldırmaktan hoşlanmıyorsan bunu yapmamalısın. İkincisi ise rahat bir ortamda egzersiz yapmaktır.
Zayıflamayı kolaylaştıracak 10 tüyo
Kilo vermek gerçekten zordur. Bunun için kendini hazırlamış olman yeterli değildir. En azından tek başına yeterli olduğunu söylemek mümkün değildir. Zayıflama konusunda sana yardımcı olacak çeşitli tüyolarla bu süreci çok daha verimli bir şekilde geçirmeye çalışmalısın.
- Yüksek proteinli bir kahvaltı yapın. Bu şekilde gün içerisinde kalori alımını azaltabilirsin.
- Şekerli içeceklerden ve meyve sularından uzak durun. Bunlardan kaçınmak kilo vermene yardımcı olabilir.
- Yemeklerden yaklaşık yarım saat önce su için. Yarım bardak su dahi içmen yeterli olabilir.
- Bazı yiyecekler yağ kaybetmek için oldukça faydalıdır. Zayıflama dostu yiyeceklere yönelmeyi düşünmelisin.
- Çözünür lif tüketmeye çalışmalısın. Çözünür lif göbek bölgesindeki yağı azaltma konusunda sana yardımcı olabilir.
- Kahve veya çay için. Hangisini daha çok seviyorsan onu bol bol tüketmeye çalışmalısın.
- İşlenmiş gıdalardan uzak durun. Sağlıklı gıdalar çok daha doyurucudur.
- Yemeğini yavaşça yemelisin. Yemeği yavaş yemek ağırlık azaltan hormonları harekete geçirir.
- Düzenli olarak kilo ölçümü yap. Her gün olmasa bile düzenli olarak kilonu kontrol ederek başarını görebilirsin.
- Gece uykusunu önemsemelisin. Kötü uyku kilo alımı için en güçlü faktörlerden biridir ve sen bu faktörün devreye girmesine izin vermemelisin.
Kilo vermede yardımcı olacak 8 alışkanlık
Zayıflamak istediğinde birbirinden farklı kötü tavsiyelerle karşı karşıya kalabilirsin. Kilo verip sağlıklı bir vücuda kavuşmak istiyorsan aynı zamanda sağlıklı alışkanlıklara sahip olmalısın. Böylece alışkanlıklarınla birlikte işe yarar bir kilo verme sürecine girmiş olursun.
1. Yeterli ve düzenli uykuya bağlı kal
Uykusuz kaldığın zaman irade gücü açısından çok ciddi sıkıntılar yaşarsın. Hormonların davranışlarını olumsuz yönde etkilemeye başlar çünkü strese yol açan hormonlar çok daha hareketli olurlar. Uykunu almayı başardığın zaman buna engel olabilirsin.
Gece uykusunun yerini hiçbir şeyin tutmayacağını bilmelisin. Yeterli uyku kişiden kişiye değişiklik gösterse bile ideal uyku süresinin 7-9 saat arası olduğu belirtilir. Bu saat aralığında kendini iyi hissettiğin zamanı bulmalı ve düzenli uyku alışkanlığı geliştirmeye çalışmalısın.
2. Porsiyonlara mutlaka dikkat et
Kilo verip zayıflamak için yemek yerken porsiyonlara aşırı dikkat etmelisin. Ortalama bir yemek tabağının tamamını aynı gıdalarla doldurmaktan kaçınmalısın. Sağlıklı beslenmek için danıştığın uzman neyi öneriyorsa onu tüketmen gerekir.
Bu konuda genel olarak önerilen bir yemek tabağının üç parçaya bölünmesidir. Tabağın yarısını sebzelerle, diğer yarısının yarısını yüksek lifli tam tahıllı ekmekle geriye kalan kısmını ise yağsız proteinlerle doldurmalısın.
3. Kalorileri çok fazla kafaya takma
Zayıflamak için yola çıktığında sürekli kalorilerle uğraşırsan beslenme verimliliğini düşünürsün. Çünkü bazı gıdalar kalori açısından düşük olsalar bile çok daha fazla besin kaynağı sunabilme niteliğine sahiptirler. Asıl önemli olan protein açısından zengin olan gıdayı tüketmektir.
İnsanların en büyük hatası yemeyi azalttıkları zaman hemen kilo vereceklerini düşünmeleridir. Spor yapıyorsan tam tersini düşünmen gerekir. Vücudun her zaman besin kaynağına ihtiyaç duyar. Vücudun ihtiyaç duyduğu kalori miktarının altına indiğinde metabolizmanı bozarsın.
4. Düzenli olarak meyve ve sebze tüket
Bir yandan zayıflarken diğer yandan vücudunun sağlıklı kalmasını istiyorsan bol bol meyve ve sebze tüketmen gerekir. Bunlar besin kaynağı açısından oldukça zengin oldukları için sağlıklı kalmanı sağlarlar. Yüksek kalorili gıdalar yerine mutlaka meyve ve sebze tüketmeye çalışmalısın.
Ne kadar az meyve ve sebze tüketirsen bir o kadar fazla sağlıksız beslenmiş olursun. Artık meyve ve sebzeler hayatının bir parçası olmak zorundadır. Düzenli olarak meyve ve sebze tüketirsen zayıflamak için verimli bir alışkanlığa sahip olabilirsin.
5. Atıştırırken dikkatli ol
Zayıflamak için yola çıkmış insanların yaptıkları en büyük hatalardan birisi atıştırma konusunda yanlış yaklaşımlara sahip olmaktır. Atıştırmak tamamen sağlıksız bir şey değildir. Bunu sağlıksız yapan insanların kendisidir.
Acıktığında bir şeyler atıştırmak istersen şeker olan gıdalardan olabildiğince uzak durmalısın. Lifli ve proteinli gıdalar tüketmeye çalışmalısın. Diğer taraftan sodyum açısından düşük olan gıdalara yönelmek atıştırma öğünleri için iyi bir tercihtir.
6. Açlık hissinin tadını çıkar
Bunun biraz garip gözüktüğünün farkındayım. Aslında her insan açlığa karşı duyarlı bir şekilde dünyaya gelir. Bazıları zaman içerisinde bu becerilerini yitirir. Gerçekten açsan, evet, bir şeyler yemelisin ancak gerçekten aç değilsen hissettiğin açlık hissinin düzeyini bilmen gerekir.
Belirli bir düzende az ama öz gıda tüketimi gerçekleştirdiğin zaman yavaş yavaş acıkmaya başladığını hissedersin. Özellikle diyetine başladığın ilk günlerde bunu fark edersin. Bu tür durumlarda hemen karnını doyurmaya çalışmak yerine gerçekten aç olduğun anı beklemelisin.
7. Su tüketimini asla ihmal etme
Susuz kalmak zaman zaman acıkma hissi sunan bir durumdur. Acıktığını hissettiğin zamanlarda aslında susamış olabilirsin. Bu nedenle genellikle uzmanlar yemek yemeye başlamadan önce bir bardak su içilmesini önerirler. Çünkü su gereğinden fazla yemeni engelleyen bir faktördür.
Gün içerisinde mutlaka yeterli miktarda su içmeyi ihmal etmemelisin. Tüketmen gereken su miktarının formülü oldukça basittir. Vücut ağırlığının üçte birini baz alıp bu miktarı 10’a bölerek kaç litre su tüketmen gerektiğini bulabilirsin.
8. Yüksek kalorili sıvılara dikkat et
Zayıflamak istiyorsan içtiklerine dikkat etmelisin. Kahve tüketmek bu konuda en garanti çözümdür. Fakat şekerli olan ürünlere yönelmek bu çözümü garanti olmaktan çıkarır. Bununla birlikte meyve suyu, kokteyl gibi içecekler şeker içerdikleri için aldığın kalori miktarına zirve yaptırabilir.
Benzer durumu alkol tüketimi için söylemek mümkündür. Zayıflamak için çok ciddi bir biçimde yoluna devam etmek istiyorsan alkol tüketimini azaltman gerekir. Aksi taktirde tüm çaban boşa gider. Hayatını güzelleştirmek istiyorsan önce hayatında dengeyi yakalamalısın.
Zayıflamayla ilgili hiç anlamı olmayan 8 şehir efsanesi
Zayıflamak söz konusu olduğunda birbirinden farklı şehir efsaneleriyle karşılaşırsın. Bu önerilerin büyük bir kısmı işe yaramaktan öte zaman kaybından başka bir şey değildir.
Bu şehir efsanelerini duyduğun zaman hemen kaçmanın bir yolunu bulmalısın çünkü bunların doğruluk payı yoktur. Bunların bazılarını bir araya getirmeye çalıştım ama işin bunlarla sınırlı olmadığını bilmelisin.
1. Sadece belirli bölgenin inceltilmesi
Vücutta yer alan her yağı dilediğin zaman kestirip atamazsın. Yağ yağmak istediğin zaman belirli bir bölgeyi seçemezsin. Antrenman yaparken belirli alanları seçme şansın vardır ancak yağ yakacağın net noktayı seçme şansın yoktur.
Vücudu bir bütün olarak ele almalısın. Zayıflamaya çalışırken kaybettiğin kilolar genelden eksilir. Sağlıklı beslenerek ve spor yaparak bunun üstesinden gelebilirsin ama fazlalıklarından kurtulmak istediğin bölgeleri nokta atışı yaparak seçemezsin.
2. Moda diyetlerine bağlı kalınması
Moda diyetler belirli bir dönem adını duyuran ve daha sonra unutulup giden diyetlerdir. Bu diyetlerin genel özelliği kısa vadede işe yaraması ama uzun vadede çözüm olmaktan uzak olmalarıdır. Bunun sebebi ise insanlara uzun vadede yapacakları bir plan sunmadan oluşturulmalıdır.
Bu diyetleri hızlı çözüm olarak görmemelisin. Moda diyetleri uygulamaya başladıktan sonra bir süre sonra kesinlikle kilo verirsin ama kendine bir yemek yeme planı oluşturmaya çalışmadığın için eski alışkanlıklarına geri döner ve verdiğin kiloyu geri almaya başlarsın.
3. Kardiyonun aşırı önemli görülmesi
İnsanların bir kısmı kilo verme konusunda akşam yapılacak bir saatlik koşunun ağırlık kaldırmaktan çok daha iyi bir çözüm olduğunu düşünürler. Bu gerçeği yansıtmaz. Kardiyo kilo vermek için önemli olsa bile güç antrenmanı yapıp kas geliştirmek çok daha etkili bir çözümdür.
Bunun sebebi vücudun dinlenme kısmında daha fazla yağ yakabilme özelliğine sahip olmasıdır. Vücudunda ne kadar fazla kas varsa vücudun dinlenme aşamasında bir o kadar fazla yağ yakar. Üstelik kaslar metabolizmanın gün boyu hızlı olmasını sağlarlar.
4. Başkasının diyetini kullanılması
Benim işime yarayan bir diyetin hemen senin için de işe yarayacağını düşünmemelisin. Bu çok büyük bir hata olur çünkü yazının ilk kısımlarında belirttiğim gibi herkesin metabolizma türü farklıdır. Bu farklılığa saygı göstererek kendin için uygun olan diyeti seçmelisin.
Her insanın vücudu farklı şekilde çalışır. Tüm bunları tek başına keşfedebilmen pek mümkün değildir. Kilo vermek için arkadaşlarından öneriler almak iyi bir fikirdir. Ancak arkadaşının net sonuç aldığı diyetlerden senin net sonuç elde etmen mümkün olmayabilir.
5. Gece bir şeyler yemenin kötü olması
Bu düşünce hemen hemen herkeste vardır. Yatmadan önce bir şeyler yemenin kilo aldırdığı inancı hakimdir. Fakat öğün atlamak zorunda kaldığında sabaha kadar aç kalmak kendine eziyetten başka bir şey değildir.
Gece hemen yatmadan önce bir şeyler yemek elbette doğru değildir. Çünkü miden dolu bir biçimde yatarsan uykun bölünür ve kendini aç hissetmeye başlarsın. Ancak yatmadan birkaç saat önce açsan ve o gün öğün atlamak zorunda kalmışsan hafif bir şeyler yiyerek karının doyurmalısın.
6. Ufak kaçamakların zararlı olması
Diyet yaparken tatlıdan bir parça fazla yemenin büyük bir hata olduğunu söyleyen çok insan olduğunu görebilirsin. Abartıya yer yoktur. Çünkü her hafta kendine böyle bir kaçamak fırsatı bırakmalısın. Aksi taktirde yapacağın diyetin hiçbir eğlenceli kısmı kalmaz.
Arkadaşlarınla pizza yemeye gideceksen “ben diyet yapıyorum yiyemem” diye bir düşünceye sahip olmamalısın. O pizzadan yemelisin ama maksimum iki dilim ile sınırlı bırakmalısın. Bu senin için ufak bir kaçamaktır.
7. Zorlu antrenman programının şart olması
Zayıflamak için çaba göstereceksen elbette spor yapmalısın ama aşırıya kaçmanın pek anlamı yoktur. Vücudunun dengesini bozacak ve onu yetersiz bırakacak sporlarla uğraşırsan kendini sakat bırakman söz konusu olabilir.
Zayıflamak adına spor yapacaksan başlangıçta mutlaka ısınmaya çalışmalısın. İlk bir veya iki hafta hazırlık adımları atmalısın. Daha sonra kardiyo, güç antrenmanı ve esneklik çalışmaları gibi çeşitli çalışma biçimlerini dengeli bir şekilde programına dahil etmelisin.
8. Kilo vermek için vejetaryen olunması
Vejetaryenliği seçince hemen kilo vereceğini düşünen çok fazla kişi vardır. Bu düşünce yanlıştır çünkü hiç et yemeden dahi kilo almak mümkündür. Senin için önemli olan yediğine içtiğine dikkat etmendir. Bunu yapmazsan sadece yediğin gıdaları değiştirerek yoluna devam etmiş olursun.
Vejetaryen olduğunda sadece et ürünlerinden uzak durursun. Hazır cipsler, sandviçler ve diğer sağlıksız gıdaların hemen hemen hepsini tüketmeye devam etmen mümkündür. Eğer beslenme alışkanlığını sağlıklı yöne doğru çevirmeyi başaramazsan kilo veremezsin.
Zayıfladıktan sonra dikkat etmen gereken 5 durum
Zayıflamak için çaba göstermek çok büyük bir başarı hikayesinin peşinden gitmek demektir. Ancak her şeyin bununla sınırlı değildir. Zayıfladıktan sonra formunu korumaya özen göstermelisin. Aksi taktirde zayıflamak için gösterdiğin tüm çaban boşa gider.
1. Azı düşün
Zayıfladıktan sonra bir daha kilo almak istemiyorsan artık azı düşünmen gerekir. Fazla kilolu olan insanlar bir gıdanın tadına bakmak için yola çıkarlar ve onu gıdayı tüketince mutlu olurlar. Sonucunda fazla yedikleri içi kilo almaya mahkum kalırlar.
Sen ise bu düşünceden uzak kalmalısın. Az yemelisin. Bir parça tatlı yediğin zaman onun sunduğu mutluluk hissini değil midende oluşturduğu hissi düşünmelisin. İhtiyacın olduğu kadarını yemelisin. Bunu yapmazsan çok kısa süre içerisinde eski haline dönersin.
2. Sosyalleşirken dikkatli ol
Sosyallik her insanın ihtiyaç duyduğu durumlardan biridir. Genel olarak insanlar anlaşabildikleri, çoğunlukla aynı düşünceye sahip oldukları kişilerle gezip eğlenmek isterler. Peki aynı durum benzer kilo ve vücut yapısı için geçerli midir?
Kısmen bunun geçerli olduğunu söylemek mümkündür. Artık yediklerine içtiklerine dikkat ediyorsan sana bu konuda saygı gösterecek kişilerle gezip eğlenmelisin. Tam tersini yaparsan kısa süre içerisinde raydan çıkıp eskisi gibi şişman birisi olabilirsin.
3. Adil davran
Zayıflamak için ortaya koyduğun çabayı zaman zaman tekrar düşünmelisin. 6 ay içerisinde 10 kilo vermiş olabilirsin. Bu senin için büyük bir başarıdır. Hedefin 15 kilo ise bir 6 ayı daha gözden çıkarmalısın. Asla geri adım atmamalısın ve geriye dönmek gibi bir hata yapmamalısın.
Zayıflamak için çaba gösteren insanlar tek bir hata yaptıklarında her şeyin bittiğine inanırlar. Bir gün oturup iki parça baklava yemek yerine dört parça baklava yiyen bir insan her şeyin bittiğini düşünebilir. Benzer duruma geldiğinde kendine karşı adil davranmalısın.
4. Her şeyin bir anda düzelmeyeceğini bil
Sağlıklı ve fit bir vücuda sahip olmak elbette önemlidir. Hayatını olumlu yönde değiştirir ama hayatındaki her şeyi tamamen olumlu yapmayacağını bilmelisin. İş yerinde hala problemler yaşayabilirsin, psikolojik olarak hala belirli sorunlara sahip olabilirsin.
Bazı insanların en büyük hatası sağlıklı beslenme alışkanlığına ve sağlıklı bir vücuda sahip olunca her şeyin düzeleceğini düşünmeleridir. Bu hataya düşersen en ufak bir olumsuzlukta tekrar eskisi gibi mutluluğu gıdalarda arayabilirsin. Bu seni tekrardan eski günlere, obur haline geri döndürür.
5. Sadece acıktığında bir şeyler tüket
Mesajın gayet net olduğunu düşünüyorum ama biraz detay vereyim. Şekerli gıdalar tükettiğin zaman enerji seviyende dalgalanmalar başlar. Hiçbir şey yapmasan bile kendi kendine daha fazla şeker ihtiyacı duyarsın. Bu nedenle proteinli ve iyi karbonhidratlı gıdalar tüketmeye çalışmalısın.
Sebzeler, meyveler, baklagiller protein olarak beslenme konusunda sana yardımcı olacak gıdalardır. Bir doktorun gözetiminde diyetini gerçekleştirmeyi tercih ettiysen o zaten gerekli olan yönlendirmeleri yapacaktır. Onun yönlendirmelerine uymalısın.
Umarım bu öneriler zayıflama konusunda sana yardımcı olur. Önerilerime eklemek istediğin bir şeyler varsa hemen yorum yapabilir veya önerilerimi beğendiysen yazımı arkadaşlarınla paylaşabilirsin.
Not: Burada yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavi yerine geçmez. Tıbbi durumla ilgili soruların için daima doktora başvurmalısın.
Kaan kardeşim yazıların çok detaylı ve açıklayıcı. Özen gösterdiğin anlaşılıyor. Kendi adıma teşekkür etmeyi bir vazife bildim. Emeğine yüreğine sağlık. Böylesine topluma faydalı çalışmaların olduğu için. Teşekkürler
Merhaba Betül Hanım,
Değerli düşünceniz için çok teşekkür ederim. Elimden geldiğince herkese yardımcı olmaya çalışıyorum. Umarım bunda başarılı olabiliyorumdur.
Sağlıcakla kalın, hayat boyu başarılar dilerim. Dilediğiniz zaman yorum yaparak, e-posta veya Facebook yoluyla iletişim kurarak bana ulaşabilirsiniz.
E-posta: [email protected]
Facebook: http://www.facebook.com/Grisayfalar